Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale uniceAcasa » referate » psihologie psihiatrie
Vincamina in tratamentul complex al bolnavilor de varsta naintata cu ateroscleroza si tulburari psihice

Vincamina in tratamentul complex al bolnavilor de varsta naintata cu ateroscleroza si tulburari psihiceVINCAMINA IN TRATAMENTUL COMPLEX AL BOLNAVILOR DE VARSTA NAINTATA CU ATEROSCLEROZA SI TULBURARI PSIHICE

Summary

Vincamine in complex treatment of patients of advanced

age with atherosclerosis and mental

84 patients with cerebral atherosclerosis of the II and III stages were examined clinical-catamnestic. From clinical aspect, the intelectual mnestic and cognitive disorders prevailed the associated with acute psychotic states. It was established that, a complex treatment given to this category of patients with vasoactive, antihypertensive remedies, permits a significant improvement both of psycho-emotional, behavioural and of the disturbed cognitive functions.

Rezumat

Au fost investigati clinico-catamnestic 84 pacienti cu ateroscleroza cerebrala de gradul II si III. In aspect clinic au predominat tulburarile intelectual-mnestice si tulburarile cognitive, asociate cu stari psihotice acute. S-a constatat ca, alocarea unui tratament complex cu remedii vasoactive, antihipertensive si psihotrope acestei categorii de bolnavi, permite ameliorarea considerabila atat a functionarii psiho-emotionale, comportamentale, cat si a functiilor cognitive deteriorate.
Actualitatea problemei

In ultimele decenii maladiile cardiovasculare (hipertensiunea arteriala, ateroscleroza cerebrala) se intalnesc tot mai frecvent. In general, aceste maladii au o evolutie maligna, concomitent, fiind si refractare la tratament. In ultima perioada de timp, mai multe publicatii semnaleaza despre eficienta inalta a vincaminei (oxybral) la bolnavii cu ateroscleroza [1; 2; 3; 4]. Mai putine lucrari sunt consacrate eficientei vincaminei (oxybral) in tratamentul bolnavilor cu ateroscleroza de varsta inaintata, perioada, cand tulburarile mnezice sunt adeseori asociate cu stari psihotice acute. In conformitate cu Ghidul farmacoterapeutic, Chisinau (2006), vincamina (oxybral) reprezinta un alcaloid, cu efect vasodilatotor si antihipertensiv. Remediul dilata preponderent vasele sangvine cerebrale, reduce rezistenta circulatorie si amelioreaza irigatia sangvina encefalica, concomitent crescand utilizarea glucozei si oxigenului de catre neuroni; amelioreaza memoria si alte functii cognitive, creste capacitatea de munca intelectuala [2; 3; 6; 7].

In opinia lui V. Stroescu (1999), vincamina (oxybral) amelioreaza circulatia sangvina cerebrala. Autorul afirma ca, la bolnavii cu insuficienta cerebrala cronica are loc o crestere a fluxului sangvin cerebral. Metabolismul neuronal este stimulat prin cresterea consumului de oxigen si diminuarea raportului lactat/piruvat. V. Stroescu mentioneaza ameliorari psihocomportamentale evidente la batranii cu ateroscleroza cerebrala, care administrau vincamina (oxybral).

In tratatul de Farmacologie sub redactia Aureliei Nicoleta Cristea (2006), vincamina (oxybral) este calificat de asemenea ca remediu ce creste fluxul sangvin cerebral, stimuleaza metabolismului neuronal si, autoarea este de acord cu V. Stroescu ca, administrarea acestui alcaloid sporeste asimilarea oxigenului si scade raportul lactat/piruvat la nivel neuronal. In aceeasi sursa se mentioneaza ca, vincamina (oxybral) potenteaza efectul somnifer al hipnoticelor barbiturice, benzodiazepinice si alcoolului. Nu influenteaza debitul cardiac si fluxul sangvin renal [2].

Majoritatea autorilor studiind actiunea vincaminei (oxybral) ajung la concluzia ca, remediul e mai eficient la persoanele de varsta inaintata. In acelasi timp, mai multe studii [1; 3; 6] demonstreaza ca, vincamina (oxybral) poate fi utilizata cu succes si la pacientii mai tineri (25-40 ani) cu tulburari discirculatorii de origine toxica, infectioasa, mixta; osteohondroza, la care, in tabloul clinic predomina cefaleea, fatigabilitatea, iritabilitatea, dispersarea atentiei, disconfortul general, starile de tristete, mahnire, lentoare ideomotorie, etc. [9].

Scopul studiului a vizat evaluarea eficientei tratamentului complex, incluzand vincamina (oxybral) la bolnavii de varsta inaintata cu ateroscleroza, manifestata clinic preponderent prin tulburari intelectual-mnezice sau tulburari intelectual-mnezice asociate cu stari psihotice acute.

Material si metode

Au fost examinati clinico-catamnestic 84 pacienti cu ateroscleroza cerebrala gradul II si III (26 femei si 58 barbati). In studiu nu au fost inclusi bolnavii care au suportat anterior infarct miocardic sau accidente vasculare cerebrale. Tinand cont de prezenta tulburarilor intelectual-mnezice si a starilor psihotice acute pacientii au fost divizati in 2 grupe. Toti pacientii au beneficiat de tratament complex in functie de severitatea maladiei si a sindromului psihopatologic predominant.

Rezultate si discutii

Pentru a realiza scopul stabilit au fost analizate clinico-catamnestic 84 cazuri clinice de ateroscleroza cerebrala gradul II si III. Varsta medie a bolnavilor a constituit 77,5 ± 5,25 ani. Pacientii au fost repartizati in doua grupe, tinand cont de prezenta tulburarilor intelectual-mnezice si a starilor psihotice acute.

In primul grup au fost inclusi 48 pacienti, la care in tabloul clinic predominau dereglari mnezice. Bolnavii prezentau subiectiv acuze la cefalee, pasivitate, pierderea intereselor, vertij, zgomot in urechi, dereglari de echilibru, diminuarea memoriei, dificultati de a-si concentra atentia, diverse tulburari hipnice. Ca exemplu poate servi urmatorul caz cliinic.

Bolnava R., 82 ani. Ereditatea fara semnificatie psihiatrica. S-a dezvolvat normal. Dupa absolvirea institutului pedagogic a indeplinit diferite functii administrative. Este casatorita, are doi copii. Relatiile in familie sunt satisfacatoare. Se caracterizeaza ca fiind hiperactiva, stenica, comunicabila. A participat in luptele celui de-al doilea razboi mondial. Dupa varsta de 70 ani a observat ca treptat s-a redus capacitatea de memorizare, retentie si reproducere a informatiilor; s-a instalat o stare de astenie usoara. Insa, in pofida modificarilor mentionate, a ramas suficient de activa, cu spirit de initiativa, adecvata in aspect profesional. Catre varsta de 75 ani starea sanatatii s-a agravat. Prezenta acuze la cefalee, pierderea echilibrului, fatigabilitate, oboseala, apatie, a pierdut interesul fata de persoanele din anturaj, mentiona diminuarea memoriei, in special vis-a-vis de cunostintele acumulate in ultima perioada de timp si informatiile primite recent. A devenit mai labila emotional, constatand ca, cele mai neinsemnate evenimente, situatii habituale o faceau sa planga; comportamentul ramanea adecvat. Datorita tulburarilor mnezice nu era capabila sa-si organizeze activitatile, sa se descurce fara insotitor, mai ales, in locuri necunoscute.S-a tratat in conditii de ambulator. A urmat cateva cursuri de tratament, incluzand remedii nootrope, nicergolina, vinpocetina, phezam. Terapia mentionata a avut efect instabil. S-a recomandat Sol. vincamini (oxybral 2,0) Nr. 20 i/m,  thiamina si sirop Gerovital. Ulterior, timp de doua luni s-a administrat vincamina (oxybral) in capsule, cate o capsula de doua ori pe zi, iar apoi, timp de inca o luna - cate o capsula in zi. Dupa o intrerupere de 3 luni, bolnava a mai urmat inca doua cursuri identice pe parcursul unui an. Rezultatele tratamentului au fost incurajatoare. Pacienta a devenit mai activa, au disparut vertijul, cefalea, s-au atenuat acufenele. Relativ s-a restabilit memoria, spiritul de initiativa, interesul fata de persoanele din anturaj, s-a ameliorat somnul; a devenit apta sa-si gestioneze de sinestatator activitatile, sa se plimbe fara insotitor prin oras.

Acest caz clinic demonstreaza iluctrativ ca, la pacienta, initial au fost prezente simptome caracteristice pentru ateroscleroza cerebrala fara simptome psihotice acute. Concomitent se evidentiaza efectul satisfacator al administrarii tratamentului complex, care a inclus vincamina (oxybral) injectabil si per os in asociere cu thiamina si gerovitalul la o persoana de varsta inaintata.

In grupul II, format din 36 pacienti, la care, spre deosibire de primul, in tabloul clinic tulburarile intelectual-mnezice au fost asociate cu stari psihotice acute. Pe langa acuzele prezentate de bolnavii din lotul I, la bolnavii din grupul doi au fost prezente si tulburari psihotice care s-au manifestat preponderent sub aspectul unor idei hipocordiace cu multiple fenomene cenestopatice (frisoane, senzasii de furnicatura cutanat sau/si subcutanat, intepaturi in diferite parti ale corpului). In acelasi timp, la pacientii din grupul II de studiu se evidentia nervozitatea, irascibilitatea crescuta, labilitatea emotionala extrema, uneori atingand nivelul incontinentei emotionale, interferate de reactii afective cu tendinte de auto- sau heteroagresiune, care se finisau adeseori cu stari de agitatie psihomotorie cu elemente de negativism sau/si egocentrism. Pacientii cereau continuu sa li se acorde „mai multa atentie”. In unele cazuri deveneau apatici, necomunicabili, cufundati in propriile trairi. La 5 pacienti au fost prezente stari de dezorientare temporo-spatiala. Unii bolnavi expuneau idei de dedublare si intermetamorfoza, afirmand ca rudele apropiate sunt niste persoane absolut necunoscute.

Drept exemplu prezentam urmatorul caz clinic:

Bolnava D., 79 ani. Antecedentele heredocolaterale fara semnificatie psihiatrica. Dezvoltarea precoce fara particularitati. La varsta de 35 ani a suferit o trauma craniocerebrala fara pierderea constientei. S-a tratat in conditii de ambulator. Dupa absolvirea institutului agricol a lucrat in calitate de agronom. Locuieste impreuna cu sotul si nepotul. Din spusele sotului, de mai multi ani se evidentiaza ca fiind o persoana pedanta, principiala, adeseori manifestand gandire rigida, vascoasa, tendinte de expunere amanuntita a detaliilor neesentiale ale evenimentelor, fenomenelor, situatiilor, etc. Concomitent mentioneaza ca sotia „este o fire cam egoista”. Primele semne ale maladiei au aparut la varsta de 70 ani, manifestandu-se preponderent cu fenomene cenestopatice (intepaturi, senzatii de furnicatra subcutanata, frisoane, valuri de frig, caldura in tot corpul, dureri surde persistente, migratoare, extrem de neplacute). Treptat, pacienta a devenit mai irascibila, s-a instalat labilitatea emotionala vadita. Periodic apareau stari de manie, ura, furie cu tendinte auto- sau/si heteroagresive, care ulterior evoluau spre agitatie psihomotorie similara agitatiei catatonice. Aceste stari alternau cu perioade de inhibitie psihomotorie, apatie, abulie. Au fost si perioade, cand luni in sir, pacienta practic nu se ridica din pat. In acest timp bolnava manifesta negativism activ sau pasiv (mai frecvent, sub aspect de refuz alimentar). Concomitent erau prezente ganduri de dedublare si intermetamorfoza. Ideile mentionate se refereau mai mult la sot si copii. Adeseori bolnava insista ca, persoana care este continuu alaturi, care o ajuta sa-si realizeze activitatile cotidiene nu este sotul ei, il alunga din apartament. Majoritatea timpului si-l petrecea in limitele patului, timp de 5 ani nu a iesit din casa. Cu mari dificultati se misca prin apartament. Concomitent, s-au instalat si tulburarile mnezice sub aspectul diminuarii memoriei, in special nu-si putea aminti evenimentele curente. Uita lucruri elementare. Au fost perioade, cand bolnava, din spusele sotului: „parca-si revenea”. In asemenea momente era mai calma, mai echilibrata, mai adecvata, manifesta atitudine critica vis-a-vis de starea sa, afirmand ca, sufera de o maladie incurabila. Isi reamintea unele evenimente din viata proprie, care pareau a fi uitate, mai ales, evenimente, situatii din trecutul indepartat.

A fost supusa tratamentului in conditii de ambulator cu cinnarizina si pyracetam, insa fara ameliorare semnificativa. In 2005 pacientei i s-a administrat vincamina (oxybral) cate 2,0 ml timp de 20 zile, in asociere cu thiamina, sirop gerovital, thioridazina 50 mg/zi (in doua prize). Ulterior, a continuat tratamentul cu vincamina (oxybral) in capsule (cate o capsula pe zi timp de 6 luni), asociat cu thioridazina 20 mg/zi (in doua prize), timp de 6 luni. Dupa o intrerupere de 3 luni cura de tratament mentionata anterior a fost repetata. Datele catamnestice dupa o perioada de un an de zile au scos in evidenta ameliorarea functiilor cognitive si afectiv-comportamentale. Au disparut senzatiile cenestopatice, a devenit mai echilibrata, mai activa. Comparativ cu perioada de pana la tratament, nu mai sta culcata in pat, incearca sa se implice in activitatile ce tin de gospodarie, comunica prin telefon fiicei despre maladia sa. I-si evalueaza subiectiv starea de sanatate proprie ca „mult mai buna”. A devenit mai comunicabila, au disparut ideile de dedublare si intermetamorfoza, i-si recunoaste sotul. Singura s-a prezentat in policlinica la medicul de circumscriptie. Partial s-a ameliorat memoria, si-a recapatat spiritul de intiativa, a inceput sa citeasca, sa priveasca televizorul, preferential emisiunile de stiri televizate.Cazul clinic prezentat confirma eficienta tratamentului complex, incluzand vincamina (oxybral) asociata cu thiamina si thioridazina la bolnavii cu ateroscleroza cerebrala si stari psihotice acute sub aspectul tulburarilor senesto-hipocondriace si ideilor de intermetamorfoza interferate de crize disforice, irascibilitate marcata, agitatie psihomotorie, comportament inadecvat, negativism, tendinte auto- sau/si heteroagresive, tulburari intelectual-mnezice.

Concluzii

 1. Vincamina (oxybral) este un remediu cu efecte vasodilatant, antihipertensiv si sedativ moderat;
 2. Tratamentul complex incluzand vincamina (oxybral), administrat pacientilor stumuleaza metabolismul neuronal, sporeste consumul de oxigen si afluxul sanguin cerebral ameliorand functiile cognitive si diminuand simptomele psihotice acute;
 3. Tratmentul alocat pcientilor din studiul prezent contribuie esential la stabilizarea starii psihoemotionale si a comportamentului pacientilor cu ateroscleroza cerebrala de varsta inaintata.
 4. Tratamentul de durata cu vincamina (oxybral) creste nivelul de comunictivitate, activitatea sociala, spiritul de initiativa al bolnavilor cu ateroscleroza cerebrala de varsta inaintata.

Bibliografia

 1. Cristea Aurelia Nicoleta Tratat de Farmacologie, editia 1, Editura Medicala, Bucuresti, 2006, pag.461
 2. Duchene – Marullaz P., Karhenbull B. – Medicaments des afections arterielles peripheriques, in Giroud J.P. (red). Pharmacologie clinique ed II-e p.411, 422 Exp. Sci. Francaise, Paris, 1988.
 3. Ghid farmacoterapeutic. Chisinau, 2006, pag. 1316-1317.
 4. Sterman-Marichescu H. Vazodilatoare in ischemiile cerebrale Neurol. Psihiatr. Neurochir. 1981, 2, 111 ( Bucuresti).
 5. Stroescu V. Bazele farmacologice ale practicii medicale. Editia a VI-a (Editura medicala Bucuresti, 1999, pag. 424-425)
 6. Оксфордский справочник по клинической фармакологии и фармакотерапии. Москва, Медицина, 2000
 7. Nacu A.G., Hotineanu M., Emilia Bosneaga, Moldovanu M.; Eugenia Calenici Alocarea oxybralului in starile nevrotiforme de caracter vascular  Zilele Universitatii de Medicina si Farmacie „ Nicolae Testemitanu”, Chisinau, 1999, pag. 463Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
Interventii psihosociale pentru comportament distributiv si agresiv la copii si adolescenti
Simularea: tipuri de simulari, notiuni si definitii
DEFINITII ALE INTELIGENTEI
PERCEPTIA SPATIULUI, TIMPULUI SI MISCARII
SCALA BINET-SIMON
Dezvoltarea cognitiva
SCOARTA CEREBRALA
INVAȚAREA
Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu