Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » auto
Greutatea si capacitatea de incarcare a automobilului

Greutatea si capacitatea de incarcare a automobilului


Greutatea si capacitatea de incarcare a automobilului

Greutatea automobilului-Ga- reprezinta suma dintre greutatea utila-Gu care poate fi transportata de automobil si greutatea proprie-Go .

Ga=Gu+G0 [daN] (1.)

Greutatea utila Gu reprezinta o caracteristica constructiva importanta a automobilului si defineste capacitatea sa de incarcare. Ea se precizeaza, de obicei, prin numarul de locuri, pe scaune si in picioare, la automobilele destinate transportului de persoane sau prin sarcina utila transportata si numarul de locuri din cabina, la automobilele destinate transportului de bunuri materiale.Greutatea proprie G0 este determinata de suma greutatilor tuturor elementelor componente ale automobilului, atunci cand acesta este alimentat cu combustibil, lubrifianti, lichid de racire, roata de rezerva si trusa de scule, fara persoane la bord.

Raportul dintre greutatea proprie Go si greutatea utila Gu poarta numele de coeficient hG de utilizare a greutatii automobilului

=

Acest coeficient este important mai ales la autocamioane si autotrenuri. Constructorii acestor automobile actioneaza, pentru micsorarea coeficientului hG , prin reducerea greutatii proprii si prin transportarea unor greutati utile cat mai mari, fara urmari negative asupra duratei de functionare a automobilului.

Coeficientul hG de utilizare a greutatii automobilului poate fi folosit pentru determinarea greutatii proprii Go atunci cand se cunoaste greutatea utila Gu a automobilului. Valori ale coeficientului hG pentru diferite categorii de automoibile sunt prezentate in tabelul 1.

Tabelul 1. Valori ale coeficientului hG pentru diferite categorii de automobile

Nr.

crt

Tipul automobilului

Greutatea proprie

[daN]

Greutatea utila [daN]

Coeficientul

hG

ROMAN  R 8135 F

ROMAN  R 10215 F

ROMAN  R 12135 DF

ROMAN  R 12215 DFK

ROMAN  26.385 DFS

ROMAN 16.320F

Autotractor cu semirermorca

Tip 8 ARM1

Nr.

crt

Tipul automobilului

Greutatea proprie

[daN]

Greutatea utila [daN]

Coeficientul

hG

Autotractor cu semirermorca

Tip 12 ATM1

DAC 7.120 FAE

ROCAR 112 UDM

Nr.

crt

Tipul automobilului

Greutatea proprie

[daN]

Greutatea utila [daN]

Coeficientul

hG

ROCAR 117 UD

ROCAR 35 CD

IVECO STRALIS

IVECO  DAILY 35 CI 1 FURGON

IVECO  DAILY 50 CI 1 AUTO SASIU

IVECO  DAILY 35 C I 3

FURGON

ARO 240

HUMMER

JEEP GRAND CHEROKEE 2,7 CRD

MITSUBISHI PAJERO

3,2 Di-D GLS

NISSAN PATROL

GR 3.0 TDI

TOYOTA LANCRUISER

3.0 D4-D VIP

BMW 325xi

Jaguar X-Type 2.5V6

Volvo 850 TDI Kombi

Mercedes C240 4matic

Avangarde

DACIA pick-up 1304

(cu cabina simpla)

DACIA pick-up 1307

(cu cabina dubla)

ARO 10.6

(cu cabina simpla)

ARO 10.7

(cu cabina dubla)

1. Centrul de greutate. Coordonatele centrului de greutate

Centrul de greutate al automobilului constituie un parametru important pentru definirea modului de distribuire a greutatii totale Ga pe punti, pentru organizarea generala a automobilului si pozitionarea tuturor elementelor sale componente. Desi nu se vede centrul de greutate exista ca o rezultanta a tuturor centrelor de greutate ale fiecarui element constructiv al automobilului. El are o pozitie variabila, care depinde de aranjarea incarcaturii in raport cu axa longitudinala sau transversala a automobilului, de deplasarea rectilinie sau in viraj in regim de accelerare sau franare, etc.

In conditii statice centrul de greutate are o pozitie bine determinata aceasta fiind prezentata la toate automobilele, in mod indirect, prin indicarea greutatilor care revin fiecarei punti Gi. In planul longitudinal al automobilului, figura 1, centrul de greutate este situat la inaltimea hG fata de calea de rulare, iar fata de puntile fata si spate, se afla amplasat la distantele "a", respectiv "b". In plan transversal centrul de greutate se afla pe axa de simetrie a automobilului.


Fig.1 Coordonatele centrului de greutate

In conditii dinamice coordonatele centrului de greutate sunt greu de precizat, deoarece acesta isi schimba pozitia permanent. In acest caz influenta pozitiei centrului de greutate este deosebit de importanta asupra stabilitatii automobilului, iar stabilirea unei pozitii optime, care sa satisfaca toate regimurile de deplasare, este dificila.

Sistemele electronice de control a stabilitatii asigura cresterea sigurantei in deplasare prin controlul pozitiei centrului de greutate in orice regim de deplasare al automobilului.

Cunoscand ca suma greutatilor care revin puntilor automobilului este egala cu greutatea totala Ga a acestuia se poate scrie relatia:

Ga=G1+G2  (3.)

unde: G1 este greutatea care revine puntii fata in conditii statice;

G2 este greutatea care revine puntii spate in conditii statice;

Ga

 

Fig.2.Repartizarea greutatii pe puntile automobilului

Greutatea totala Ga este considerata concentrata in centrul de greutate al automobilului iar repartizarea sa pe puntile automobilului depinde de coordonatele centrului de greutate prin relatia:

(4.)

In functie de coordonatele centrului de greutate, din relatiile 3 si 4, se pot determina relatiile de calcul pentru greutatile G1 , G2 :

G1 G2 (5.)

unde: L reprezinta ampatamentul automobilului.

Cunoscand marimea greutatii care revine fiecarei punti a automobilului se poate determina greutatea care revine fiecarei roti GR in conditii statice, folosind relatia:

GR=Gi / n

unde "n" reprezinta numarul rotilor puntii "i".

Greutatea care revine unei roti constituie, alaturi de viteza maxima, unul dintre parametrii de alegere a pneului care urmeaza sa echipeze un nou automobil. Din cataloage se aleg principalele dimensiuni pentru pneuri (diametrul exterior, latimea, diametrul jantei pe care se monteaza pneul, presiunea aerului, etc.).

Dimensiunile principale si sarcinile de incarcare ale anvelopelor sunt prezentate pentru autoturisme si autoutilitare in anexele 1., 2.,3., si pentru autocamioane, autobuze si remorci auto in anexa 4.

Greutatea admisa pe punte este limitata de distanta dintre punti si de calitatea drumului. In cazul drumurilor cu imbracaminte tare, greutatea admisa pe punte nu poate depasi 10.000 daN, pentru punti situate la distante mai mici de 3 m si 9.000 daN, pentru puntile care au intre ele mai mult de 3 m.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.