Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » auto
Personalizarea creativa si colectionarea - motociclete

Personalizarea creativa si colectionarea - motociclete


Personalizarea1 creativa si colectionarea

De ce sa iti personalizezi motocicleta?

Tipuri de motociclete custom.

Stabilirea telurilor la personalizarea motocicletei.La ce sa te uiti cand colectionezi motociclete.

In 1885, Gottlieb Daimler a adunat la un loc Einspur, prima motocicleta cu motor cu benzina construita ca atare. Vehiculul era doar un banc de test pentru motor si imediat ce a avut un motor suficient de puternic pentru a propulsa un vehicul pe patru roti, l-a abandonat pe Einspur. Istoria nu este foarte clara privind soarta acestui vehicul dupa aceea. Eu cred ca a intrat pe mainile primului moto-entuziast, care a personalizat imediat obiectul.

Motociclistii isi personalizeaza motocicletele inca de la inceputurile acestui sport. Fie ca suntem calare pe o UJM2 sau pe o nepretuita motocicleta de colectie, nu putem rezista personalizarii fiarelor noastre.

Motociclistilor le place de asemenea sa colectioneze motociclete. Oamenii le colectioneaza din diferite motive. Unii ca investitie, desi valoarea unor astfel de investitii nu a fost inca demonstrata. Majoritatea dintre noi colectioneaza motociclete deoarece ne plac. (Se pare ca motocicletele te urmeaza acasa uneori.)

In acest capitol, te voi ajuta sa decizi daca iti vei personaliza motocicleta si cum sa incepi.

De asemenea, iti voi explica bazele colectionarii motocicletelor. Te voi sfatui despre motocicletele care pot fi o buna investitie, dar mai ales voi incerca sa te ajut sa gasesti motociclete care sa te faca fericit. Intreaba orice colectionar serios, iar el iti va povesti despre ce e vorba.

De ce sa personalizezi?

La baza, lumea isi modifica motocicletele pentru a le imbunatati in vreun fel. In primii ani ai acestui sport, de exemplu, multi motociclisti adaugau un parbriz, ceva coburi sau poate un atas la motocicletele lor.

Dupa al doilea razboi mondial, personalizarea in US se focaliza pe cresterea performantelor. Tinerii americani fusesera expusi in timpul razboiului la motocicletele europene usoare si performante. Cand s-au intors acasa, batranele motociclete americane

chiar nu mai tineau pasul. Majoritatea motociclistilor a trebuit sa descopere metode de a obtine performante mai ridicate de la motoarele lor.

Cum au facut asta? Pur si simplu si-au usurat motocicletele. Au scos orice parte neesentiala au putut desface ori taia. Asta a devenit sablonul personalizarii in US si pana astazi, bobberele, cum se numeau initial, au stabilit stilul pentru customurile americane.

Balbe moto

Customurile construite de motociclistii americani dupa al doilea razboi mondial se numeau bobbers deoarece posesorii au taiat, sau tuns3, mult din carenaje.

Cum performantele motocicletelor de serie cresteau, devenea mai putin necesar sa personalizezi o motocicleta pentru a obtine o viteza mai mare. Dar lumea personaliza acum si pentru alte motive.

Unii personalizeaza pentru stil. Modificari cum ar fi coborarea suspensiei, schimbarea geometriei directiei si adaugarea unui ghidon inalt (ape hanger) - modificari ce au ajuns sa defineasca termenul custom pentru multa lume - de fapt strica performantele, dar multi oameni fac asta motocicletelor lor oricum. (Multe din motocicletele radical modificate pe care le vezi in reviste sunt practic imposibil de pilotat.)

Dar este si o miscare alternativa pe taramul personalizarii motocicletelor. Multi inca isi modifica motoarele pentru a le spori utilitatea. Se adauga componente de suspensie aftermarket pentru imbunatatirea manevrabilitatii. Se monteaza parbrize, sei mai confortabile si cutii laterale pentru a face o motocicleta un tourer de drum lung mai bun. Ei adauga filtre de aer aftermarket si schimba jiglerele in carburatoare, nu numai pentru a-si face motocicletele mai rapide, ci si mai eficiente. Intr-un fel, personalizarea a devenit un cerc complet.

Balbe moto

Termenul de ape hanger4 a fost inventat de miscarea custom pentru a descrie acele ghidoane inalte care forteaza calaretul sa se intinda catre cer pentru a prinde comenzile, determinand-ul pe acesta sa adopte o pozitie de maimuta. HD a scos recent drepturi de autor pentru acest termen, dar se utilizeaza cel putin din anii 60.

Custom - comparatii

Roaga un americant tipic sa descrie o motocicleta custom, si el sau ea vor descrie cel mai probabil chopperul radical. Astfel de motociclete sunt reprezentative pentru cel mai mare segment de personalizare in US, dar in alte parti ale lumii, alte tipuri de motoare custom au fost mai raspandite. In ultimii ani, cateva din celelalte tipuri de custom au inceput sa castige popularitate in US, in special streetfighter (cunoscute si ca hooligan sau naked) care sunt de mult populare in Europa.

Chopperul

Chopperul defineste stilul moto american. Bobberele originale erau Harleyuri dezbracate si Indian construite pentru viteza. Cum alte motociclete mai rapide deveneau disponibile, Harleyurile custom au evoluat de la bobberele anilor 40 la chopperele anilor 60. Pana atunci, stilul chopper a fost sapat in stanca: furci lungite; ghidoane inalte; o anvelopa joasa si lata pe spate; una inalta si subtire pe fata; si un spatar inalt sau un sissybar.

Condu bine

Nu recomand construirea unui custom tip chopper. Asemenea motociclete tind sa aiba o manevrabilitate atat de inselatoare incat sunt nesigure. Pilotajul unei motociclete este suficient de solicitant pe un model pa care il poti manevra. Daca vrei sa ai o astfel de fiara, iti recomand sa cumperi una de la un modificator profesionist, care stie ce face cand construieste motocicleta.

In anii 70 si 80, chopperele au evoluat in low riders6, devenind mai lungi si mai joase. Acum modelele custom low rider sunt mai raspandite ca chopperele traditionale, desi stilul original chopper are o puternica revenire in ultimii ani.

Bobberele originale au fost fie Harley fie Indian. Cand englezii au inceput sa exporte motociclete in numar mare in US in anii 50 si acestea au devenit un material popular pentru taiat. Initial amatorii au taiat si japoneze, dar pe la inceputul anilor 80, Harley inca odata a condus piata de motoare custom in US. Dar datorita dificultatii obtinerii de Harleyuri noi, impreuna cu preturile lor ridicate, motocicletele japoneze au devenit o forta in sine pe scena custom. Poti cumpara acum componente aftermarket pentru personalizare pentru o multime de cruisere japoneze.

Fotografie p252** Desi chopperele tipice cu furca lunga aratau interesant, motocicletele se manevrau atat de prost incat erau nesigure pentru pilotaj.


Fotografie p252** HD au fost de mult motocicletele alese pentru proiectele de personalizare, dar in anii din urma, japonezele, ca aceasta Honda Shadow, au devenit mai populare printre amatorii de custom.

Cafe racer

In vreme ce americanii erau ocupati cu cioplirea Harleyurilor lor, europenii au abordat personalizarea diferit. Pentru multi europeni de dupa razboi, motocicletele erau singurele mijloace de transport la care aveau acces. In Europa, motocicletele erau (si inca sunt) folosite mult mai frecvent pentru transport ca in US.

De aceea, personalizarea a fost mult mai focalizata pe imbunatatiri practice. Asta, combinata cu o atitudine mult mai liberala privind pilotajul cu viteza ridicata in multe tari europene, insemna ca europenii erau mult mai interesati de construirea de customuri mai manevrabile si mai rapide decat in adaugarea de ghidoane mai ridicate si spatare mai inalte.

In anii 50 si la debutul anilor 60, un stil european perceptibil de custom a inceput sa apara. Motocicletele erau inspirate de modelele de curse. Posesorii mutau scarile spre spate si lasau mai jos ghidoanele, deseori folosind ghidoane ce se montau direct pe jambe. Asta plasa pilotul intr-o pozitie de cruce, aplecata spre fata. Unii posesori au adaptat mici parbrize pentru a imita parbrizele folosite la curse.

Aceste motociclete au devenit cunoscute precum cafe racers7, deoarece se presupune ca posesorii isi pierdeau vremea prin cafenele si se intreceau intre o cafenea si alta. Astfel de motociclete au avut o urmare ca un cult in US, urmare ce a continuat sa creasca de-a lungul timpului. Probabil acum sunt mai multe astfel de motociclete in US decat oricand in lume. In unele orase, ca Minneapolis si San Francisco, popularitatea acestor cafe racers rivalizeaza cu cea a Harleyurilor custom.

Balbe moto

Cafe racers sunt motociclete modificate pentru a semana cu motoarele de curse din anii 1950 si 60.

Cand sunt duse la extrem, cafe racers pot fi la fel de neconfortabile la condus ca chopperele. Dar cand sunt modificate corect, ele se manevreaza mult mai bine ca chopperele. Alt beneficiu al construirii unui cafe racer in loc de a face un chopper este ca primul e mult mai ieftin. Pentru a construi un chopper respectabil, va trebui sa incepi fie cu un HD ori cu un cruiser japonez mare - problema costisitoare in ambele variante.

Poti face o personalizare foarte placuta din aproape orice motocicleta japoneza mai veche - motocicleta ce se poate cumpara pentru mai putin decat ai cheltui pentru taxele si inmatricularea unui cruiser mare nou.

Fotografie p254** Cafe racers, cum este aceasta Honda 750 din anii 70, au fost de mult populare in Europa si castiga popularitate si in US de asemenea.

Streetfighters

In vreme ca yankeii au progresat de la choppere la low ridere, in Europa, motocicletele de cafenea au evoluat in streetfightere8: luptatoare de strada despuiate, supraalimentate, de felul pe care le-ar fi inventat amatorii postbelici daca ar fi avut acces la tehnologia moderna.

Streetfighterele reprezinta pura functionalitate, iar primele nu aveau carenaje, vopsea extravaganta sau cromaje.

Pe masura ce sportivele sporeau in complexitate, au devenit mai costisitoare la cumparare si la reparatiile datorate accidentelor minore. Companiile de asigurari au inceput mai degraba sa considere ca dauna totala sportive perfect functionale, in loc sa schimbe carenaje costisitoare.

Balbe moto

Streetfighterele, sau hooligan ori naked, cum sunt uneori numite in US, sunt sportive dezbracate de toate carenajele neesentiale.

Motociclistii europeni au inceput sa salveze aceste motociclete avariate, dar in loc sa schimbe carenajele costisitoare, au aruncat toata plasticaria. Precum amatorii de custom din America anilor 40, ei au scos toate componentele neesentiale, inlocuind numai ce era necesar, ca farurile. De fapt ei montau chiar doua faruri. Cand totul era gata, aplicau un strat de vopsea neagra (pentru a proteja suprafetele de metal expuse, nu pentru motive estetice) si apoi le calareau pana le sareau rotile.

Aceste motoare s-au dovedit atat de populare, incat producatorii au intrat in joc. Mai multe companii au inceput sa promoveze sportive fara nici o carena, dar nici una nu a reusit aspectul acesta de streetfighter ca Triumph. Speed Triple T509 personifica aspectul de streetfighter.

Fotografie p255** Triumph a stabilit aspectul de streetfighter cu Speed Triple T509.

Deci vrei sa-ti personalizezi motocicleta

Daca vrei sa-ti  personalizezi motocicleta, trebuie sa-ti pui cateva intrebari:

  1. Ce doresc de la motocicleta mea? Vreau sa imbunatatesc vreun aspect functional, ca manevrabilitatea sau confortul? Doresc sa sporesc performantele? Vreau doar sa schimb aspectul motocicletei? Ceeace doresti de la motocicleta ta te va ghida in decizia pe care o vei lua privind modificarile.
  2. Ce compromisuri sunt dispus sa fac pentru a obtine ceeace doresc? O motocicleta reprezinta o serie de compromisuri facute de designerii si inginerii care au creat-o. Modificarea unui aspect poate conduce la consecinte nedorite in alte aspecte. Evalueaza cu sinceritate ce vrei sa sacrifici inainte de a face orice modificare.
  3. Cat de mult doresc sa cheltui? Sunt multe modificari mici, ieftine pe care le poti face motocicletei tale care vor spori confortul, manevrabilitatea, aspectul si performantele. Dar modificarile majore costa uzual mult si nu este vreo garantie ca vei obtine rezultatele dorite. Inainte de a te inhama la o modificare majora a motocicletei tale, asigura-te ca stii ce vrei, ca modificarile intentionate vor atinge acel tel si ca rezultatele vor merita costurile implicate.

Doar dupa ce ai raspuns la aceste intrebari ar trebui sa faci orice modificare majora la motocicleta.

Condu bine

Nu face schimbari drastice la motocicleta ta pana nu esti sigur de telurile tale. O modificare radicala ce face motocicleta mai putin atractiva poate fi un pas gresit costisitor.

Prin natura sa, notiunea de custom este un proces personal. Doar tu stii ce ai nevoie si ce vrei de la motocicleta ta. Pe masura ce vei deveni mai apropiat de motorul tau, vei avea o idee mai buna despre cum sa il modifici ca sa ti se potriveasca.

Recomand inceperea cu putin. Identifica un aspect al motocicletei pe care ai dori sa-l imbunatatesti, cum e confortul. Poate poti adauga un parbriz sau o sa mai buna. Fa modificari treptate cand este posibil. Asta te va ajuta sa eviti greseli serioase ce vor fi dificil (si costisitor) de corectat.

Discutarea diverselor metode de modificare a motocicletei tale poate constitui in sine o carte. Din fericire, sunt multe carti bune disponibile referitor la acest subiect. Le poti comanda pe majoritatea de la Whitehorse Press sau Motorbooks International (vezi Anexa C).

Clasica, de colectie, sau doar veche? Colectionarea motocicletelor

Calareste indeajuns si vei observa ceva despre motociclete: nimeni nu poate avea doar una. Sa devii colectionar de motociclete este un proces insidios. Incepe cand cumperi o motocicleta mai buna dar nu poti sa  te hotarasti sa vinzi pe cea veche si credincioasa. Apoi vei decide sa explorezi o alta latura a motociclismului, cum ar fi off road ori touring, asa ca vei cumpara o motocicleta potrivita acelui scop. Dar inca nu vei fi in stare sa te desparti de celelalte doua. Apoi te vei intalni cu o clasica impecabila pe care ai dorit-o din totdeauna si tocmai se va intampla sa ai destui bani, asa ca

Deja esti prea departe pentru a mai da inapoi. Ca-ti place sau nu, esti un colectionar. Dar ar putea fi mai rau. Peter Egan, care scrie la revista Cycle World, scria odata ca toata lumea are nevoie de patru motociclete: una pentru touring, alta pentru sport, una pentru off road si o clasica pentru a fi in tema cu toate. Deci mergi inainte si complace-te in idee. Motocicletele au devenit mult mai scumpe in ultimii 15 ani, dar sunt inca ieftine prin comparatie cu turismele. Si ocupa mai putin spatiu. Poti parca pana la sase motoare pe locul unei masini, cu ceva grija.

Alegerea colectionarului

La finele anilor 80 si inceputul anilor 90, unii investitori au decis ca motocicletele britanice se vor aprecia valoric rapid si peste noapte, preturile pentru Triumph, Norton si BSA au explodat. Multi dintre cumparatori nu erau motociclisti, ci investitori in cautare de profit.

Condu bine

Nu colectiona motociclete deoarece crezi ca te vei imbogati. Nu te vei imbogati. Chiar daca alegi un castigator, vei fi norocos daca recuperezi ce bagi in intretinere si refacere. Daca vrei sa te imbogatesti, incearca bursa de valori. Daca vrei sa colectionezi motociclete, cauta-le pe acelea care iti plac.

Unii s-au imbogatit din aceasta calamitate, dar in majoritatea lor nu au fost investitorii - au fost cei care au vandut motocicletele la preturi umflate. Boomul motoarelor englezesti a durat cativa ani, iar apoi preturile au scazut. Ele costa inca mai mult decat costau, chiar cu ajustarile de inflatie si reevaluare, dar sunt la niveluri destul de rezonabile.

Lectia ce se invata de aici este ca nu ar trebui sa cumperi doar ca investitie financiara. Este o intreprindere riscanta, in cel mai bun caz. Chiar daca ai noroc si cumperi o motocicleta ce-si sporeste valoarea, probabil nu va creste destul pentru a acoperi cheltuielile legate de posesia ei.

Daca esti interesat de o marca anume, poti cauta un model particular care poate valora peste ani mai mult ca alte modele, dar asta e o chestiune secundara. Cand te decizi sa colectionezi, prima grija trebuie sa fie cautarea motocicletelor care iti plac.

Ce iti place?

Inainte de a incepe colectionarea motocicletelor, intreaba-te ce iti place. Agreezi clasicele japoneze? Iti place eficienta brutala de la BMW? Ce zici de stilul fluid al sportivelor iteliene? Sau de eleganta simpla la motoarelor britanice? Poate iti plac clasicele americane. Orice stil ar fi, preferintele tale sunt de maxima importanta cand te apuci de colectionat motociclete.

Care este nivelul cunostintelor tale mecanice?

Cat timp si cata energie vrei sa oferi pentru intretinerea motoarelor tale? O motocicleta americana sau englezeasca va cere mult mai multa munca fata de o japoneza sau un BMW. Italienele sunt undeva pe la mijloc. Afla-ti abilitatile inainte de a cumpara motociclete cu intretinerea carora nu esti pregatit sa te descurci.

Care iti este bugetul?

De asemenea trebuie sa te intrebi cat vrei sa cheltui. Cu exceptia japonezelor, celelalte vor musca serios din contul tau. Poti totusi sa gasesti o englezeasca sau un BMW sub cca 4000USD, dar daca gustul iti dicteaza italiene sau americane, ar fi bine sa ai mai multi bani disponibili.

Inca poti gasi japoneze mai vechi la preturi destul de reduse. Preturile pentru cateva modele timpurii , cum ar fi Honda Benly Super Sport 125, au sarit prin tavan. Dar inca poti gasi o Honda CB750 din anii 70 sub 1500USD si poti gasi exemplare bune de alte motociclete japoneze pentru mai putin de atat. Putine din ele vor avea vreo valoare de investitie, dar sunt distractive si usor de intretinut si pot fi baze bune pentru proiecte de cafe racere.

Fotografie p258** Cu trecerea timpului, japonezele au intrat in clasa adevaratelor clasice. Unele din ele, ca aceasta  Honda Benly Super Sport 125, vor intra bine in categoria de preturi cu 4 zerouri.

Ce inseamna o clasica?

Clasificarea unei motociclete este un proces aproape mistic. Pentru a fi o adevarata clasica, o motocicleta trebuie sa posede combinatia corecta de raritate, competenta si charisma pentru a gadila colectionarii.

Unele motociclete sunt clar incluse la clasice. Nimeni nu pune la indoiala statutul unor Moto Guzzi V7 Sport, Ducati Round Case 750SS, Replicile Mike Hailwood, Harley Knucklehead si Panhead, Indian Chief si Four, orice Brough sau Vincent, BMW R60, Ariel Square Four, Norton Commando, sau BSA Goldstar. Dar pentru a lua una din aceste motociclete, fii gata sa scoti o suma serioasa. Si fii gata sa astepti deoarece sunt numai o mana de astfel de motociclete in US, iar majoritatea sunt la colecionari care au un mic interes de a le vinde.

Daca te decizi sa intri in cheltuieli pentr a cumpara o clasica, asigura-te ca iei ceva original. De exemplu, primele modele de Triumph Bonneville sunt cautate de colectionari, care arata insa un interes mai mic pentru modelele mai recente cu carter uscat si rezervor de ulei in cadru. Iar daca investesti economiile de o viata intr-un Ducati  Round Case SS, fii sigur ca e original, caci si alte modele pot fi transformate in replici SS convingatoare.

O modalitate de a deosebi un  Round Case 750SS de un fals este sa verifici cadrul. Majoritatea modelelor SS nu au avut prinderi pentru un cric central, iar la majoritatea falsurilor aceste prinderi au fost taiate. Dar unele din primele modele de curse aveau ceva urechi de prindere si astea sunt cele mai pretioase. Aceste confuzii provin de la proasta gestiune a istoriei firmei de catre fabrica Ducati. Datorita complexitatii situatiei, cel mai bine este sa angajezi un expert recunoscut pentru autentificarea motocicletei. Acest serviciu nu e ieftin, dar daca ai destui bani pentru a cumpara aceasta motocicleta iti poti permite cu siguranta sa autentifici investitia.

Fotografie p 259** Daca decizi ca nu poti trai fara un adevarat clasic, cum este acest Vincent Rapide (stanga) sau Ariel Square Four, ar fi bine sa ai acces la o suma serioasa.

Cum poti decide ca o motocicleta este adevarata? Citeste tot ce poti despre o motocicleta anume inainte de a o cumpara. Daca e vorba de o clasica, va fi o supraabundenta de carti despre ea. Anexa C listeaza numele si adresele a doi editori care sunt specializati in carti moto. Comanda cataloagele lor si vei gasi carti despre toate clasicele construite.

Condu bine

Cand cumperi o clasica, fii sigur ca iei un original. Cumpararea unei copii, poate fi cea mai mare greseala pe care o vei face vreodata.

Daca esti interesat in colectionarea motocicletelor clasice, ia legatura cu pasionatii in domeniu sau cu atelierele care reconditioneaza astfel de piese. Poti afla informatii despre modelul cautat sau poate vei gasi pe cineva care sa te ajute sa gasesti chiar motocicleta pe care o vrei.

Viitoare clasice?

Data fiind raritatea si costul unei adevarate clasice, colectionarea pare a fi in afara posibilitatatilor majoritatii oamenilor. Si poate fi un adevarat joc de noroc. Sansele de a pierde bani sunt mai mari ce cele de a castiga bani. De aceea recomand sa cumperi numai motoare care iti plac si pe care le vei folosi.

Asta nu inseamna ca nu poti sa te distrezi pe cinste si chiar sa faci ceva bani candva. Exista motoare utile care sunt oportunitati de cumparat acum si care pot deveni clasice candva in viitor.

Sa zicem, de exemplu, ca dupa ce devii un pilot competent, decizi sa cumperi o super sportiva. Poti lua oricare din sportivele japoneze.

Ori, pentru pretul unei sportive japoneze de 600cmc, poti lua un Ducati 900SS sh. Japoneza va fi mai rapida ca Ducati, dar acesta din urma este mai rapid decat vei putea pilota vreodata pe drumuri publice. Si se piloteaza rapid mai usor ca majoritatea sportivelor de 600. Cu alte cuvinte este mult mai sportiva decat vei putea fi vreodata capabil sa folosesti in lumea reala. Va cere mai multa atentie si va trebui sa cunosti un mecanic care stie sa-i regleze distributia, dar pe drum, va merita deranjul.

Tine-te de Ducati pentru 10 sau 20 de ani si compara-i valoarea cu batrana japoneza de 600. In vreme ce aceasta din urma va valora mult mai putin, Ducati va face cat ai platit pentru ea, in ideea ca ai avut grija de ea. Iar daca acest model de Ducati se va aprecia, asa cum speculeaza unii, vei iesi chiar in castig. Daca pui la socoteala inflatia si costurile de intretinere, tot mai bine ai fi facut sa investesti in bursa de valori, dar un Ducati este mult mai placut de pilotat decat cateva mii de actiuni la Banca Religiilor.

Prin natura raritatii sau ciudateniei, alte motociclete pot deveni candva de colectie - cum ar fi Yamaha GTS, un sport tourer cu suspensia de fata ca la masini si Honda CBX cu sase cilindri. Dar daca vei luauna din aceste motociclete, fa-o pentru ca iti place. In acest fel te vei distra mai bine si nu vei fi dezamagit daca nu faci o avere.

Fotografie p261** Daca incerci sa decizi daca sa iei acest Ducati 900SS sau o sportiva japoneza noua, intreaba-te care din ele va valora mai mult peste 10 ani.

Minimum de retinut

Unele modificari pot face o motocicleta periculos de condus.

Cunoaste-ti motocicleta si ce doresti de la ea inainte de a o modifica.

Daca vrei sa te imbogatesti, investeste in bursa de valor, nu in motociclete clasice.

Cand cumperi o clasica, asigura-te ca e originala.In limba engleza "customizing". Vom folosi insa si termenul de "custom" deoarece este deja preluat in jargonul moto.

Universal Japanese Motorcycle sau standards- termen generic pentru o gama de motociclete cu urmatoarele caracteristici: 500 - 1100 cmc, 4 cilindri, racire cu aer, pozitie de pilotaj verticala, debut in 1969 cu Honda CB750.

In engleza "bobbed" inseamna tuns.

In romana literal "agatatoare de maimuta".

In romana literal "luptator de strada", "huligan", "dezbracat".

In romana literal "calaret jos"; defineste customul cu pozitie de condus foarte coborata.

In romana "alergatori de cafenea".

In romana literal "luptatori de strada".

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.