Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » auto
Toyota Motor Corporation

Toyota Motor Corporation


 

Toyota

Toyota Motor Corporation (sau TMC) este o companie multinationala care produce automobile, camioane, autobuze si roboti, cu sediul principal in orasul Toyota, Japonia. Toyota este cel mai mare producator de autovehicule din Asia si al doilea producator mondial.

Toyota este unul din cei trei mari producatori asiatici de autovehicule care concureaza producatorii americani pe piata mondiala, ceilalti doi fiind Nissan Motors si Honda Motor. Compania ofera de asemenea servicii financiare prin filiala sa Toyota Financial Services, si activeaza si in alte domenii de activitate. Autovehiculele produse sunt vandute sub denumirile de Toyota, Scion si Lexus. Toyota detine majoritatea actiunilor in cadrul companiilor Daihatsu si Hino, si 8,7% din Fuji Heavy Industries, producatorul automobilelor Subaru.In anul 2005, Toyota impreuna cu Daihatsu Motor Company a produs 8,54 milioane de vehicule, cu aproape 500.000 mai putin decat General Motors in acel an. In luna iulie Toyota depasise Ford in vanzarile de automobile, insa producatorul american si-a recastigat pozitia o luna mai tarziu. Toyota detine o importanta cota de piata in Statele Unite, Europa si Africa si este liderul de piata in Australia

Toyota Motor Corporation a aparut in luna septembrie a anului 1933, atunci cand compania Toyoda Automatic Loom a creat o noua divizie dedicata producerii de automobile sub conducerea fiului fondatorului, Kiichiro Toyoda. La putin timp dupa aceea, divizia producea deja primul motor (Type A Engine), in , care a fost folosit la propulsarea primului autovehicul (Model A1) in luna mai si a camionului G1 in august 1935. Productia autovehiculelor Model AA a inceput in .

Desi grupul Toyota este cunoscut azi indeosebi pentru autovehiculele produse, are o prezenta activa in industria textila, producand razboaie de tesut automate (acum complet computerizate), si masini de cusut electrice, disponibile in toata lumea.

Toyota Motor Corporation s-a despartit de compania mama, devenind o entitate independenta in 1937. Desi numele de familie al fondatorilor este Toyoda, numele companiei a fost modificat pentru a marca separarea muncii fondatorilor de viata casnica, pentru simplificarea pronuntiei si pentru a fi de bun augur noii firme. Toyota este considerat un nume mai norocos decat Toyoda in Japonia, unde cifra opt este considerata una norocoasa, opt fiind numarul de linii necesare pentru a scrie Toyota cu caracterele katakana.

In timpul razboiului din Pacific compania a produs camioane destinate armatei imperiale. Din cauza penuriei de materii prime din Japonia, camioanele militare fusesera simplificate la maximum - de exemplu, aveau un singur far amplasat in centrul capotei. Fabricile Toyota din Aichi au scapat bombardamentelor deoarece razboiul s-a incheiat cu doar putin timp inaintea unui raid programat al fortelor aliate.

Japonia, desi invinsa in razboi, cunoaste in perioada imediat urmatoare un ritm de dezvoltare a industriei de de automobile, ale caror solutiitehnice ating un grad de modernizare, care le impune pe piata mondiala in asemenea masura, incat azi productia japoneza de automobile se situeaza de multa vreme pe locul al doilea in lume , dupa S.U.A.

Astfel , in 1969, uzinele japoneze au produs in jur 4.700.000 de autovehicule, din care 2.600.000 au fost autoturisme, iar in anul 1970 exportul a reprezentata un sfert din productia anuala de automobile, care a depasit cifra de 5.000.000.

Productia de autovehicule de pasageri a fost reluata in cu modelul SA. In a fost infiintata o companie separata specializata in vanzari, Toyota Motor Sales Company, care a functionat pana in anul . In aprilie a fost creat lantul de reprezentante de vanzari Toyopet.

Primele saloane oficiale automobilistice au fost organizate in Japonia, la Tokio in anii 1971 - 1973.

La aceste saloane firma Toyota a prezentat renumitele automobile Toyota (EX 7, Comuter, Celica Corona, Mazda (RX 500 si EX 005),

Toyota detine fabrici in toata lumea, unde se produc si asambleaza autovehicule pentru pietele locale. Compania detine fabrici de productie sau asamblare in Japonia, Statele Unite, Australia, Canada, Indonezia, Polonia, Africa de Sud, Turcia, Marea Britanie, Franta, Brazilia, cele mai recente fiind cele din Pakistan, India, Argentina, Republica Ceha, Mexic, Malaezia, Tailanda, China si Venezuela.

Primul vehicul Toyota construit in afara Japoniei a fost un Land Cruiser FJ-251 construit in Sso Paulo, Brazilia, in luna mai a anului 1959.

In Statele Unite, marca sub care Toyota produce automobile de lux este Lexus. Lexus detine topul vanzarilor la masini de lux. De la introducerea marcii in 1989, Lexus si-a dobandit reputatia de a vinde produse fiabile si a oferi servicii de calitate catre client. In anul 2006, firma de evaluare a produselor J. D. Power a declarat Lexus ca fiind cel mai fiabil brand din Statele Unite pe baza unui sondaj in care a intervievat peste 47.000 de posesori de autovehicule referitor la problemele pe care le-au avut in primii trei ani de la cumpararea autovehiculului.

Toyota a reusit sa activeze o divizie speciala care activeaza doar in Statele Unite ale Americii, asigurand in mod evident un interes deosebit al cumparatorilor americani pentru marca Toyota.

Aceasta divizie activeaza numai in S.U.A. sub denumirea Scion si reusesete sa faca o buna concurenta marilor firme si concerne americane din domeniul automobilelor.

Constructorul auto japonez Toyota Motor Corp. si-a anuntat intentia de a produce in 2006 aproximativ 9,42 milioane autovehicule, ceea ce ar putea sa-i permita celui mai mare constructor auto japonez sa treaca in fata rivalului american General Motors Corp. in calitate de cel mai mare constructor auto din lume, informeaza AFP, citata de Rompres si ziarul financiar electronic www.SMARTfinancial.ro.
Cifra anuntata reprezinta o crestere de patru procente comparativ cu cele 9,05 milioane autovehicule pe care Toyota ar urma sa le produca in 2006. In plus, cifra de 9,42 milioane autovehicule cuprinde atat productia de automobile marca Toyota cat si productia subsidiarelor Daihatsu Motor Co. (mini-vehicule) si Hino Motors (camioane).

Grupul japonez a precizat ca din cel 9,42 milioane autovehicule ce urmeaza a fi asamblate in 2007, productia realizata pe pietele externe se va situa la 4,27 milioane autovehicule, in crestere anuala cu opt procente, in timp ce productia sa la uzinele din Japonia se va situa la 5,15 milioane unitati, in crestere cu un procent comparativ cu 2006.
Actualul numar unul mondial, General Motors (GM), estimeaza la randul sau ca anul viitor va produce aproximativ 9,181 milioane autovehicule, cu 1,4 procente mai mult decat in 2005. Analistii se indoiesc insa de capacitatea constructorului auto american de a-si majora productia anul viitor, dat fiind ca planul sau de restructurare a activitatilor prevede inchiderea mai multor uzine si eliminare a 30.000 de locuri de munca pana in anul 2008. Intr-un studiu publicat la finele lunii octombrie, Bank of America Securities a estimat ca GM nu va produce decat 8,766 milioane autovehicule in 2007.
Situatia este complet diferita la Toyota, constructorul auto japonez intentionand sa construiasca sase noi uzine de asamblare pana in 2010 pentru a raspunde cererii venite din intreaga lume. Mai mult, presa japoneza sustine ca in realitate numarului noilor uzine Toyota ce vor fi construite pana in 2010 va fi cu patru mai mare decat cifra anuntata pana acum de firma nipona.

In mod traditional GM nu dezvaluie care sunt estimarile sale de productie pentru intregul an viitor. Grupul american a anuntat doar ca in primele trei luni ale lui 207 intentioneaza sa produca 2,401 milioane autovehicule, adica cu 0,6 procente mai mult decat in perioada similara a lui 2006

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.