Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » constructii
CONDITII CLIMATICE DE CALCUL

CONDITII CLIMATICE DE CALCUL


CONDITII CLIMATICE DE CALCUL

1. CLIMATUL INTERIOR AL CLADIRILOR

Factorii principali care concura la definirea confortului interior in constructiile de locuit si sociale sunt: temperatura interioara si temperatura medie a suprafetelor interioare ale elementelor de constructie care delimiteaza incaperile, umiditatea si viteza de miscare a aerului.

Din punct de vedere fiziologic confortul termic se realizeaza la temperatura aerului interior intre 2 -22C, la o umiditate relativa cuprinsa intre 30 si 70% si la o viteza de miscare a aerului sub 0,10-0,15 m/s.confortul este stabilit pentru temperatura medie de radiatie a suprafetelor care limiteaza incaperea de + 18,5C

temperatura optima a pardoselilor este cuprinsa intre +17 si +25C

temperatura interioara si viteza aerului din incapere - la temperatura de +20C, viteza aerului pana la maximum 5 cm/s produce o senzatie placuta

la temperatura obisnuita din incaperile incalzite (+20C), o umiditate relativa pana la 75% produce o senzatie placuta

Caracteristicile recomandate pentru climatul interior

LOCUINTE

l     temperatura aerului interior, Ti = + 18. 20C;

l     temperatura suprafetei interioare a peretilor exteriori sa nu scada cu mai mult de 6 C fata de temperatura aerului interior;

l     temperatura tavanului sa nu scada cu mai mult de 4,5 C fata de temperatura aerului interior;

l     temperatura pardoselii sa nu scada cu mai mult de 2,5 C fata de temperatura aerului interior.

SPATII PUBLICE

temperatura aerului interior, Ti = +16 . 18C;

temperatura suprafetei interioare a peretilor exteriori poate fi cu cel mult 7 C mai scazuta decat temperatura aerului interior;

temperatura tavanului poate fi cu cel mult 5,5 C mai scazuta decat temperatura aerului interior;

temperatura suprafetei pardoselii poate fi cu cel mult 2,5 C mai scazuta decat temperatura aerului interior

CLIMATUL EXTERIOR

temperatura si umiditatea aerului

- cantitatea de precipitatii

viteza vantului

- presiunea atmosferica

Temperatura aerului prezinta variatii periodice(diurne si anuale) si neperiodice(accidentale)

Variatia diurna este rezultatul schimbului de caldura intre suprafata terestra si atmosfera. Ziua scoarta se incalzeste datorita fluxului de energie adusa de radiatia solara, iar noaptea se raceste din cauza pierderilor cauzate de radiatia nocturna. Daca nu se produc curenti de aer rece sau cald adus de vant, vremea se mentine neschimbata, iar temperatura aerului in interval de 24 ore prezinta o variatie sinusoidala. In aceste conditii (vremea neschimbata) amplitudinea variatiei diurne a temperaturii aerului este mai mare vara (10.15 C), decat iarna (3.5 C).

Variatia anuala depinde de o serie de factori intre care insolatie, radiatia scoartei terestre, latitudinea geografica, natura suprafetei terestre, nebulozitatea, regimul precipitatiilor, etc. Amplitudinea variatiilor anuale este mai mare in interiorul continentului si mai mica in apropierea marii.

Variatiile neperiodice sunt cauzate de patrunderea unor mase de aer polar sau tropical, precipitatii, vant, nebulozitate etc. Durata obisnuita a unor astfel de variatii este de una pana la patru zile, adica timpul necesar pentru modificarea campului baric continental.

Pentru evaluarea performantelor higrotermice ale elementelor de constructie, se utilizeaza valori conventionale ale parametrilor climatici privind :

temperatura conventionala pentru perioada de iarna;

temperatura conventionala pentru perioada de vara;

intensitatea radiatiei;

temperatura echivalenta tinand seama de schimbul de caldura prin radiatie intre constructie si mediul inconjurator.

Zonarea climatica a teritoriului in perioada de iarna

Temperatura conventionala de calcul pentru perioada de iarna (Te) are la baza studii statistice si reprezinta un nivel de temperatura care nu este depasit in sens negativ un timp mai indelungat decat un numar de zile stabilit prin conventie. Temperatura conventionala (Te) este o valoare reprezentativa, utila pentru stabilirea:

puterii necesare a instalatiei de incalzire;

majoritatii performantelor higrotermice ale elementelor de constructie apartinand anvelopei exterioare (distributii de temperatura etc.).

Teritoriul tarii a fost impartit in patru zone unde se disting urmatoarele temperaturi conventionale : -12 C, -15 C, -18C si -21C.

Zonarea climatica a teritoriului in perioada de vara

Pentru verificarea higrotemica a constructiilor, in perioada de vara sa considera doua marimi:

temperatura aerului exterior (Te) la umbra la ora 14 si in luna cea mai calduroasa;

temperatura conventionala de calcul pentru perioada, de vara (Te,conv) prin care se tine seama si de efectul radiatiei solare asupra elementului de constructie.

Teritoriul Romaniei este impartit in trei zone climatice cu temperaturi conventionale de calcul de vara Te intre 22C.28C. Aceasta este considerata temperatura Ia umbra.

Umiditatea relativa de calcul a aerului exterior

Umiditatea de calcul a aerului exterior in timpul iernii este de 85% iar cea de vara este de 70%, indiferent de zona climatica privind temperatura aerului exterior. Umiditatea relativa a aerului exterior serveste de asemenea la calculul la difuziunea vaporilor a elementelor exterioare de constructie.

Viteza de calcul a aerului exterior

Viteza de calcul a aerului exterior pe perioada de iarna se considera egala cu viteza medie a vantului pe directia dominanta in luna ianuarie, a carui frecventa reprezinta cel putin 16%. Viteza de calcul a vantului se stabileste pentru fiecare localitate din tara si pentru cladiri cu inaltimea maxima de 15,00 m. Pentru cladiri cu inaltimea de 15,00-30,00 m aceasta valoare se majoreaza cu 15%, iar pentru cladiri cu inaltimea de 31,00-50,00 m respectiv cu 40%.

Viteza de calcul a aerului exterior serveste la calculul permeabilitatii la aer a elementelor exterioare de constructii si a elementelor exterioare ventilate.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.