Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale uniceAcasa » tehnologie » constructii
Tapetul - o solutie decorativa moderna

Tapetul - o solutie decorativa modernaTapetul - o solutie decorativa moderna

Cand vorbim despre tapet, majoritatea dintre noi ne gandim la acele tapete vechi, care ornau locuintele bunicilor nostri, cu modele mai mult sau mai putin inspirate si greu de indepartat de pe pereti.

Tapetele existente pe piata, de regula aduse din import, depasesc cu siguranta, prin calitate si rezistenta, ceea ce ne este atat de cunoscut. Daca avem ocazia sa consultam firmele specializate in astfel de importuri, vom afla mult mai multe despre aceste produse. Printre argumentele care sustin alegerea tapetului pentru decorarea locuintei putem enumera raportul calitate-pret si faptul ca este accesibil pentru majoritatea cumparatorilor. De asemenea, acesta se poate aplica pe diverse tipuri de suport: pereti din beton, gips-carton sau lemn.

Tapetele de calitate superioara sunt garantate pentru aproximativ cincisprezece ani de folosire, astfel economisindu-se atat timpul, cat si investijiile financiare in renovarea periodica. Montajul se face rapid si usor, iar camera poate fi folosita fara probleme imediat dupa tapetare. In plus, putem pune tapet in orice perioada a anului, fara a fi conditionati de vreme. Prin alegerea unor modele deosebite, putem crea efecte spectaculoase, greu de obtinut cu alte tipuri de materiale pentru decorare.Tipuri de tapet

Exista mai multe tipuri de tapet impartite in categorii distincte, in functie de:

- material: tapete din hartie, vinilice, din fibre celulozice etc.;

- intretinerea si lavabilitatea materialului: tapete lavabile, semilavabile, superlavabile;

- modalitatea de racordare: prin aplicarea adezivului doar pe tapet sau doar pe perete si prin scufundarea completa a tapetului in adeziv;

- rezistenta la factorii de mediu: tapete rezistente la foc, la actiunea soarelui, la temperaturi joase sau ridicate, la umezeala etc.;

- modalitatea de dezlipire: tapete care se dezlipesc uscate, umezite sau fabricate in straturi duble, dintre care unul se dezlipeste cand se doreste renovarea.

Avantajul acestuia din urma este ca permite aplicarea imediata a unui nou strat de tapet, fana alta interventie de pregatire a suprafetei.

Alte categorii speciale de tapet sunt reprezentate de: cele structurale sau in relief, cele ecologice, tratate antipraf, antibacterian, antifungic si imprimate cu cerneala fara solvent.

• Tapetele superlavabile, in ge­neral cauciucate, sunt fabricate cu un strat vinilic pe un suport de hartie, pentru a inlesni demontarea acestora cand se doreste acest lucru.

• Tapetele structurale sau in relief sunt realizate dintr-un material cu mare rezistenta la foc. Acest tip de tapet prezinta avantajul ca permite vopsirea, imediat dupa aplicare sau dupa doi, trei ani, cu orice tip de vopsea pe baza de dispersie.

• Pentru baie si bucatarie exista tapete special tratate sa reziste la conditii de umiditate ridicata si sa permita o intretinere riguroasa.

Tehnica de montaj a tapetului

Pentru o tapetare corespunzatoare, avem nevoie de:

- masa de tapet sau o masa obisnuita;

- perie sau bidinea pentru aplicarea adezivului pentru tapet;

- galeata pentru dizolvarea adezivului; scana dubla;

- ruleta pentru masurare si creion;

- rola de cauciuc pentru netezit sau perie pentru tapet;

- cutit sau cutter bine ascutit.

1. Pregatirea suprafetei

Este esentiala pentru obfinerea unei tapetari corespunzatoare, dar poate consuma timp mai ales daca avem de indepartat o tencuiala mai veche. Aceasta trebuie cunafata pana la glet, dupa care se spala peretele, pentru a curata praful, si se lasa sa se usuce bine. In cazul in care acea suprafata a fost tapetata anterior, se inlatura vechiul tapet. Daca peretele prezinta igrasie sau retine umezeala, este recomandata tratarea acestuia, inainte de decorare, cu spray antimucegai.


In locurile unde exista crapaturi, acestea se acopera cu gips de spaclu, dupa care se slefuiesc si se lasa sa se usuce. Pentru suprafetele netede este suficienta aplicarea amorsei din adeziv pentru tapet.

2. Croiala tapetului

Se taie tapetul in fasii egale cu inaltimea peretelui, plus o margine suplimentara de 5 cm. Pentru a evita greselile de masurare, intindeji rola de tapet pe perete si marcati cu un creion locul unde va fi taiata. Se aplica adezivul conform instructiunilor producatorului. Alegeti doar adeziv recomandat pentru tipul de tapet aplicat. Folosirea unor produse nerecomandate poate afecta calitatea tapetarii si rezistenta in timp a tapetului. De regula, cantitatea de adeziv ce trebuie aplicata pe perete este direct proporfionala cu grosimea tapetului. Astfel, cu cat tapetul este mai gros, cu atat stratul de adeziv trebuie sa fie mai gros. In plus, adezivul va fi bine intins pe toata suprafata si lasat 'sa respire' suficient.

3. Aplicarea

Se recomanda aplicarea tapetului pornind din zona ferestrei si dispunerea de la tavan in jos, pentru a camufla eventualele diferente de inaltime ale peretilor. Unele tapete au specificata alternarea dispunerii fiecarei role. Tapetul se aplica si se preseaza dinspre centru spre margini, pentru eliminarea aerului prins intre tapet si perete. Pentru o intindere perfecta, folositi rola pentru tapet - o perie speciala pentru intinderea acestuia pe perete. Daca tapetul are un model care se continua pe cealalta rola, respectati modelul fixand cu atentie, pentru ca imbinarea sa fie in acord cu modelul.

Verificati daca prima rola de tapet este perfect vertical aplicata, deoarece aceasta va reprezenta reperul pentru dispunerea celorlalte. Acest lucru se  poate verifica cu polobocul sau cu ajutorul firului cu plumb, in masura in care linia formata de firul intins este perfect paralela pe toata lungimea cu linia marginii tapetului, inseamna ca dispunerea este dreapta. Petele de adeziv trebuie inlaturate imediat, prin tamponare cu un burete umed.

4. Lipirea frizelor

Se realizeaza in functie de tipul de tapet. Astfel, in cazul tapetelor netede, frizele se pot aplica peste tapet, prin lipire cu adeziv special pentru tapet. Frizele trebuie mai intai umezite pe verso si lasate cateva minute sa se inmoaie, dupa care se trateaza cu adeziv si se aplica pe perete. Exista si frize autoadezive. In cazul tapetelor structurate, cu modele in relief, frizele nu pot fi aplicate peste tapet. Se aplica intai friza si apoi se fixeaza fasiile de tapet.

5. Etapa finala

Dupa aplicare, tapetul este lasat sa se usuce la o temperatura constanta. Camera nu trebuie supraincalzita sau hiperventilata, deoarece fortarea procesului de uscare poate afecta aderenta tapetului.

Tapetul este un produs usor de intretinut. Petele sau praful pot fi inlaturate cu o carpa usor umezita in apa si detergent.

Se poate folosi atat detergent special pentru curatarea tapetului, cat si detergent obisnuit.

loading...
Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
CALCULUL ARMATURII PLANSEULUI PESTE SUBSOL
PROIECT - RESTAURAREA MOBILEI
„Statie de epurare apa uzata menajera” CAIET DE SARCINI PENTRU CONSTRUCTII
Dimensionarea fundatii - Proiectarea fundatiei izolat rigide
NOTIUNI GENERALE PRIVIND CONSTRUCTIILE IN GENERAL
CALCULUL ARMATURII PLANSEULUI PESTE PARTER
PRODUCTIVITATEA DE EXPLOATARE A MASINILOR DE
SUPRALARGIREA CAII IN CURBA
Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu