Creeaza.com - informatii profesionale despre
Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice


Acasa » tehnologie » criminalistica
Cercetarea textelor dactilografiate

Cercetarea textelor dactilografiate
CERCETAREA TEXTELOR DACTILOGRAFIATE

Cercetarea criminalistica a textelor dactilografiate se face in scopul determinarii marcii masinii de scris si a identificarii ei, a datei cand s-a scris textul, daca a fost scris la o masina sau la mai multe, daca unele parti au fost introduse ulterior si identificarea persoanelor care au scris textul.

Determinarea marcii masinii de scris este o prima problema pe care trebuie sa o rezolve expertul criminalist. Elementele folosite in acest scop sunt caracterele literelor si ale cifrelor, pasul masinii, distanta dintre randuri si variatia semnelor in cuprinsul textului.

Prin caracterele literelor si ale cifrelor se intelege talpa, marimea, conturul sau forma lor generala. Diferenta de caractere este evidenta la modelele si tipurile mai vechi, la cele mai noi fiind greu perceptibila.

Pasul masinii este distanta dintre semne data masinii de miscarea carului spre stanga prin apasarea pe taste sau pe levier pentru spatiile goale dintre cuvinte . Fiecare model si tip de masina are o anumita distanta intre randuri. Compararea se face masurand fiecare litera si spatiu alb-liber- cu un sablon special.
Distanta dintre randuri este reglabila si se compara suprapunand exact cele doua randuri de sus ale paginilor si urmarind cum se situeaza celelalte randuri. Daca distanta dintre randurile ambelor texte este la fel se vor suprapune perfect. Existenta diferentierilor se evidentiaza prin fotografia comparativa si de suprapunere.

Piesele de comparatie se iau prin scrierea la masina presupusa ca a servit la intocmirea documentului, a unui text asemanator sub aspectul formei, continutului, randurilor, spatiilor libere, stersaturilor si pe acelasi sort de hartie. Daca nu se dispune de masina respectiva, se vor cauta mai multe texte scrise, in mod sigur la aceesi masina. Intre copie si original, distinctia se poate face tinand seama de faptul ca ruloul lasa urme pe copie in trei cazuri :

cand este rau reglat si strange hartia

cand se bat mai multe copii decat capacitatea hartiei

cand hartia copiativa este foarte moale sau de calitate inferioara

Aceste urme exista in jurul literelor, adica se observa mai multe puncte colorate, iar in interiorul literelor cu ovale, se observa graunte pe panglica sub forma de striatii incrucisate.

A doua etapa a cercetarii actului dactilografiat cuprinde studiul elementelor specifice, a particularitatilor de uzura ale masinii respective, oglindite in text. Asemenea elemente de uzura specifice fiecarei masini sunt: deformarile literelor si ale cifrelor, devierea semnelor de la pozitia lor normala , caracterele de alt tip, datorita reparatiilor masinii, etc.

Deformarile caracterelor intervin in cursul utilizarii indelungate sau in mod necorespunzator a masinii, de catre persoane neinitiate in dactilografie. Deformarile constau in ruperea unei portiuni din litera sau cifra .

Devierea caracterelor de la pozitia lor initiala se intalneste nu doar la masinile uzate, ci si la cele noi. Devierea pote fi orizontala sau verticala. Prima consta in imprimarea in text a unor caractere usor spre stanga sau spre dreapta, cea de-a doua se manifesta prin imprimarea caracterului deviat mai sus sau mai jos fata de orizontala randului.

Defectele actului constand in deformari, devieri, etc se iau in considerare doar daca se mai repeta in mod constant, astfel incat se pot datora si unei batai gresite a dupei sau unei defectiuni a cilindrului.

Existenta in cuprinsul textului examinat a unor caractere de alt tip, deosebite de cele ale masinii utilizate, fie prin marime, fie prin contur, dovedeste ca masina a fost reparata. Prin descoperirea acestor particularitati, pe langa identificarea masinii de scris se mai deschide posibilitatea stabilirii cu aproximatie a vechimii actului supus cercetarii criminalistice.

Ca urmare a studiului actului dactilografiat se mai poate stabili si vechimea lui, daca textul a fost batut la o masina sau la mai multe, precum si daca s-a mai adaugat ulterior la scrisul initial, scris cu aceeasi masina sau cu altele.

De asemenea o problema deosebit de importanta o reprezinta si identificarea dactilografului. Aceasta are in vedere continutul spiritual al actului, limbii si ortografiei folosite, tehnica de dactilografiere, modul de plasare si scriere a titlului, a datei si a semnaturii, aranjarea spatiilor libere, a aliniatelor si a marginilor din partea dreapta, etc.

Scrisul batut uniform, usor, fara “ inghitiri “ de litere, cu punctul si virgula usor imprimate constituie un indiciu ca persoana cunoaste bine masina de scris si cu experienta in dactilografie. In schimb, cand scrisul este neuniform, cu scapari de cuvinte sau de litere, se presupune ca a fost executat de o persoana neinitiata in materie.

BIBLIOGRAFIE SELECTIVA

Alamoreanu S. 'Falsul in acte.Metode clasice si moderne'.Teza de

doctorat,Universitatea 'Babes-Bolyai,'1998.

Basarab M. 'Drept penal.Partea generala,'Ed.Lumina Lex,Buc.

1997.

Bobos L.  'Noi procedee de stabilire a falsului prin adaugarea la documente dactilografiate',in Probleme de medicina legala si criminalistica,Ed.Medicala,Buc.,1998.

Buta I. 'Tratat practic de criminalistica'editat de M.I.,1990,vol.III.

Buus AL. 'Contributii ale practicii expertizei criminalistice in prevenirea infractiunilor de fals '.Revista Romana de Drept,nr.10,1967.

Buus AL. 'Falsul in acte prin copierea semnaturilor ',in Probleme de medicina legala si crimialistica,vol.IX,1971.

Buzdugan Gh. 'Cercetari asupra elementelor de autenticitate a semnaturilor ',in Probleme de medicina legala si criminalistica,vol .II,1964.

Clement J.L,Rissi B. 'L'expertise scientifique des documents falsifies',1983.

Conway J.,V.P. 'Evidential documents,Springfields Illinois,U.S.A.,1959.

Cruceanu D. 'Falsuri Silografice',Laboratorul central de expertize criminologice,uz intern,Buc.,1962.

Dictionar Enciclopedic Roman,Ed.Stiintifica ,Buc.,1975.

Dictionar de Criminalistica,Ed.Stiintifica,Buc.,1983.

Golunski,S.A. 'Criminalistica',Ed.Stiintifica,Buc.,1961.

Gusev A.A,Popov A.M. 'Cercetarea cernelurilor si a pastelor de scris',Moscova 1969.Harris W.P. 'Suspect documents,the scientific examination',Londra,1952.

Ionescu L. 'Expertiza criminalistica a scrisului'Ed.Junimea,Iasi, 1973.

Ionescu L. 'Cateva observatii asupra copierii prin transparenta a semnaturilor ',in Probleme de medicina legala si criminalistica,vol.I,1964.

Ionescu L. 'Despre identificarea autorului semnature false',in Probleme de medicina legala si criminalistica,vol.IV,

1965.

Ionescu L. 'Cu privire la aprecierea caracteristicilor grafice in expertiza criminalistica a scrisului ',in Probleme de medicina legala si criminalistica,vol.VII-VIII,.

Ionescu L. 'Criminalistica'.Note de curs,multiplicat la Universitatea Crestina ',Dimitrie Cantemir',

Facultatea de Stiinte Juridice si Administrative,Buc.,1997.

Ionescu L.,Sandu D. 'Identificarea criminalilor',Ed.Stiintifica,Buc.,1990.

Indrumar privind expertiza criminalistica a

Ministerului de Justitie,Laboratorul Central de

Expertiza Criminalistica,Buc.,1986

Mircea I. 'Criminalistica',Ed.Fundatia 'Chemarea',Iasi,1994.

Moldovan M.D. 'Tratat de grafologie si expertiza in falsuri',Buc.1910.

Mihuleac E. 'Expertiza Judiciara',Ed.Stiintifica,Buc.,1972.

Revista de Criminologie,Criminalistica si Penalogie,nr.1-4,1999.

Sandu D. 'Falsul in acte',Ed.Dacia,Cluj-Napoca,1977.

Sandu D. 'Consideratii privind concluzia de imposibilitate a rezolvarii unor probleme in cadrul expertizei criminalistice a actelor',in Probleme de medicina legala si criminalistica,vol.VI,1968.

Suciu C. 'Criminalistica',Ed.Didactica si Pedagogica,Buc.,1972.

Stancu E. 'Criminalistica',Ed.Didactica si Pedagogica,Buc.,1994.

Vasiliu T,Antoniu G. 'Codul penal comentat si ordonat',Ed.Stiintifica,Buc.,

1972.

Vinberg A.I.,Mitricev S.M. 'Criminalistica',partea I,Buc.,1953.

Volonciu N. 'Drept procesual penal',Ed.Didactica si Pedagogica,Buc.,1972.Mircea , I.- Op.cit., pag.198

Basarab, M.- Op.cit., pag.182

Bobos, L.- “Noi procedee de stabilire a falsului prin adaugare la documentele dactilogafiate”, Bucuresti, Ed. Medicala, 1968, pag.210

Basarab, M.- Op.cit, pag.184

Bobos, I.- Op.cit., pag.178
Politica de confidentialitate


.com Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
Efectuarea expertizelor criminalistice
Acreditarea expertilor criminalisti, exigente europene în lumina standardizarii
COMUNITATEA TERAPEUTICA „DESCATUSAREA” - Studiu de caz
DIAGNOZA TRAFICULUI CU FIINTE UMANE
Aspecte generale de balistica judiciara
Raport de expertiza a fotografiei de portret
Modalitati de interventie asupra unei case izolate sau asupra cladirilor aflate in mediul rural/urban. Incercuire, patrundere, capturare, retragere.
PRIMELE MASURI CARE TREBUIE LUATE LA FATA LOCULUI ÎN CAZUL PRODUCERII UNUI EVENIMENT - dresaj caini serviciu patrulare

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu