Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » criminalistica
Documente - documente suspecte

Documente - documente suspecte


DOCUMENTE - DOCUMENTE SUSPECTE

Genul de fals la care se refera prezenta lucrare are ca si particularitate specifica faptul ca se materializeaza in acte scrise.

Fata de legislatia anterioara care folosea termenul de act, in actualul Cod Penal se utilizeaza termenul de inscris. Modificarea a fost determinata de imprejurarea ca primul termen a fost folosit adesea pentru a determina un act juridic ( in sens de "negotium"- operatie care are loc prin manifestarea de vointa a subiectilor).

Cu privire la notiunea de inscris se impun cateva precizari, plecand de la faptul ca in literatura de specialitate i se atribuie un sens larg.In primul rand, termenul de inscris atat in calitatea sa de mijloc de proba cat si de obiect material al infractiunii de fals in acte, trebuie interpretat in sens riguros stiintific potrivit intelesului dat de prevederile legislatiei penale in vigoare. Cu alte cuvinte, inscrisul nu reprezinta orice mod de materializare, de exprimare a gandirii si vointei intr-un obiect material, ci numai exprimarea prin scris.

In al doilea rand, nu este lipsit de interes sa amintim ca legiuitorul nu a dat termenului de inscris o semnificatie larga, facand distinctie in cadrul infractiunilor de fals intre infractiunile de fals in documente si falsificarea de monede, timbre si alte valori.

Prin urmare si in ceea ce priveste examinarea criminalistica se cuvine distinctia dintre cercetarea propriu-zisa a falsului in inscrisuri, inclusiv a textelor batute la masina si cercetarea altor categorii de falsuri cum sunt cele de monede, timbre, alte valori ca si falsificarea documentelor de autentificare si de marcare .

Pe langa cei doi termeni - act scris si inscris mai exista si acela de document, care poate desemna atat un inscris, cat si orice obiect destinat sa ateste fapte de natura juridica sau istorica. Rezulta ca aceeasi notiune poate fi redata fie prin termenul de

" inscris" fie prin cel de " act" sau " document" mai ales daca acestora din urma li se adauga cuvantul " scris". act scris, document scris.

Cu toate acestea, consideram ca mai adecvata in terminologia examinarii criminalistice ar fi utilizarea notiunii de "document". Aceasta notiune este mai cuprizatoare sub aspect terminologic si semantic, fiind mai complexa decat cea de act. Termenul de document este mai sugestiv pentru scopul pe care il serveste, acela de a fi " expresia grafica a unei manifestari sau declaratii de vointa ori a unei atestari a unui fapt redand din continut fapte, imprejurari, evenimente, stari, actiune de care legea penala leaga anumite consecinte juridice.

In acelasi timp, notiunea de document corespunde si cu definitia sa criminalistica care vizeaza "orice inscris tiparit, dactilografiat, manuscris, desen, schita, prin care se atesta starea civila, identitatea personala, pregatirea profesionala sau scolara, incheierea de diferite contracte, felurite declaratii, precum si biletele de calatorie, timbre, etc.

De remarcat in acest context este si faptul ca in practica, in multe din ordonantele sau incheierile prin care se cere efectuarea unei expertize criminalistice asupra documentelor contestate se foloseste expresia "sa se examineze actul fals". Consideram ca aceasta expresie are un continut de pronuntare prematura intrucat un act suspectat de a fi fals poate fi autentic, necontrafacut, nemodificat, poate fi doar partial modificat. De aceea s-ar impune folosirea termenului de "document contestat" sau de "document suspect".

In domeniul examinarii criminalistice a documentelor, problemele ce sunt supuse cercetarii sunt foarte variate, la fel ca si actele ce se cer a fi examinate. Gama actelor se intinde de la simple acte sub semnatura privata, pana la acte oficiale, de identitate, actele vamale, carti de credit, etc. Problemele de rezolvat constau in modificarile aduse documentelor, modul de falsificare sau de contrafacere, ajungand pana la stabilirea vechimii actului.

In domeniul documentelor cu sorginte de oficialitate, sub aspect temporal, intinderea perioadei de redactare, emitere si folosire a lor este limitata la circa 30-35 ani si doar exceptional se cere examinarea unor documente avand o vechime mai mare de 40-45 ani.

Legat de aceasta problema, trebuie spus ca documentele se clasifica in documente oficiale si documente sub semnatura privata.

Referindu-ne la documentele cu caracter de oficialitate, distinctia trebuie sa aiba drept criterii de baza: scopul documentelor si sursa emitenta. Documentele pot fi emise, completate, vizate de o mare varietate de surse, dar ceea ce le deosebeste de alte acte este caracterul oficial - sorgintea de oficialitate. Rezulta ca documentele pot fi clasificate in:

documente de identitate, legitimare - acesta categorie cuprinde cartile de identitate, pasapoartele, permisele de conducere, cartile de alegator, permisele de rezidenta

documente fiduciare - bancnote, titluri bancare, carti de credit, cartele telefonice

alte categorii de documente - biletele de transport, documente de livrare si receptie, documente vamale, diplome de studiu

Aceasta enumerare este doar una exemplificativa si nu una exhaustiva.

Pentru ca documentul sa fie valabil este necesar ca sa indeplineasca cateva conditii care se clasifica in:

conditii de fond privind emitentul, abilitatea acestuia de a emite, de a atesta sau de a modifica un document, calitatile, starile ce sunt dovedite, incluse, atestate prin actul ca atare

conditii de forma: documentul sa corespunda cerintelor de integritate, constand in indeplinirea conditiilor de calitate a materialului suport, prezenta nealterata a elementelor de securitate cerute de existenta in raport cu natura si importanta documentelor suspecte, datele inserate sa se bucure de autenticitate - corespondenta persoanelor si a situatiei aratate pentru documentele fiduciare, acoperirea valorilor de creditare, corespondenta cu cerintele de validitate si garantie - perioada de valabilitate, protectia, prezenta sigiliilor de certificare sa fie relativ rezistente la o uzura normala, fiind in acelasi timp usor verificabile, atat prin examinare vizuala, cat si tactila.

Fiecare document de securitate poarta un numar care il face unic si care permite a se proceda la verificarile in registre sau fisiere, ca si la verificarile necesare de control. Acestea privesc autenticitatea sa, data de fabricatie, de punere in ciculatie si pentru documentele de identitate datele referitoare la titular .

Relativ recent a fost introdusa protectia magnetica, ce caracterizeaza unele documente precum cartile de credit si cartelele telefonice, vize turistice sau de tranzit, legitimatii - cartela pentru acces in unele cladiri, protectie magnetica ce consta in valori variabile, imposibil de identificat la un simplu examen vizual si tactil. Legat de notiunea de document se impune a fi cercetata si problema examinarii documentelor suspecte. In acest scop se are in vedere, in primul rand, caracteristicile exterioare si cele intrinseci :

a)     greutatea specifica - pentru identificarea sorturilor diferite de hartie sau alte materiale

b)     grosimea hartiei - este important a fi stabilita in special in cadrul actelor realizate prin compunerea mai multor parti care provin din acte autentice, pentru a realiza un act cu aparenta de autenticitate. De exemplu, un act al carui text provine de la o sursa, iar semnatura si sigiliile de autentificare de la un act autentic care a avut un cu totul alt continut

c)     culoarea imprimarilor, a scrisului, tusului de stampila si a hartiei. Invechirea naturala creata prin scurgerea timpului va produce urme specifice care difera de cele create in mod artificial prin diferite mijloace

d)     compozitia chimica a materiei de baza

e)     filigranarea

f)      alte mijloace de protectie.

Filigranarea consta in trecerea pastei nefinisate printre cilindri filigranali, care ii confera o textura speciala. Tehnicile moderne de protectie impotriva falsificarii constau in introducerea in textura materialelor pe care se vor imprima documente importante

( cecuri, acte de identitate, bancnote) a unor fibre textile de 1- 2 milimetrii care reactioneaza la razele ultraviolete cu o luminoscenta specifica sau crearea unor retele speciale a caror alterare artificiala duce la aparitia pe suprafata actului in zona afectata a unor pete de culoare.

Foto.1. Aspectul ancnotei de 5000 lei din anul 1945

Firele de siguranta sunt inglobate in natura bancnotelor moderne, cuprinzand uneori inscriptii transparente imposibil de determinat.

Foto.2. Aspectul bancnotei de 1000 lei din anul 1998

Examinarea criminalistica se extinde si asupra calitatii substantelor utilizate la scriere, marcare, cum sunt: grafit, vopsea.

Pentru investigarea cernelurilor, a pastei de scris, a vopselelor tipografice se vor utiliza analize chimice complexe cromatografice, spectrografice, radiatii UV si IR , examinarea neutronica si laser.Sandu D.- Idem

Stancu E.-"Criminalistica", Ed.Stiintifica si Pedagocica, Bucuresti,1981, pag.277

Sandu D. - Idem

Mircea I.- "Criminalistica", Ed. Fundatiei "Chemarea ", Iasi, 1992, pag. 232

Golunski, S.A.- 'Criminalistica', Ed. Stiintifica, Moscova, 1969, pag.35

Alamoreanu S.- Op.cit., pag 19

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.