Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » electronica electricitate
Electronica de Putere si Regalre Automata

Electronica de Putere si Regalre Automata


Contactoare statice trifazate

Figura 1Contactoare electronice trifazate complexe

In acest caz, in aceeasi capsula sunt montate tiristoarele sau triacele de putere, iar circuitul de comanda (in c.a. sau c.c.) este comun pentru toate semiconductoarele de putere. In functie de model tensiunea de intrare are valori cuprinse in domeniile 5-30V sau 17-60V. Pe placa frontala, figura 1 sunt montate LED-uri care indica  "STAREA" ("conectat" sau "deconectat") si /sau "SENSUL" ("direct" sau "invers") daca contactorul comanda un motor asincron trifazat.

Circuitul echivalent al diferitelor contactoare statice conventionale este prezentat in figura 2. Reteaua trifazata se conecteaza la bornele (U1, V1, W1), iar sarcina, la bornele (U2, V2, W2).

Figura 2. Structura interna echivalenta a unui contactor static trifazat


Figura 3. Aplicatii ale contactoarelor trifazate


In figura 3 sunt prezentate cateva aplicatii ale contactoarelor statice trifazate pentru sarcini rezistive (de exemplu cuptoare electrice) si pentru controlul motoarelor asincrone trifazate.Figura 4. Schema electrica pentru contactoare cu reversare


In figura 4 sunt prezentate circuitele aferente unui contactor static folosit la comanda reversarii turatiei unui motor asincron.

Figura 5 Contactoare "bipolare" folosite la comanda motoarelor de inductie


Figura 6. Pornirea lina a motorului asincron

De asemenea, pentru controlul motoarelor asincrone trifazate se pot folosi "contactoarele bipolare", adica cu numai doi poli. Pentru a comanda acest motor, o faza ramane permanent conectata la retea si numai celelalte doua faze sunt conectate sau deconectate, figura 5. Contactoarele bipolare pot fi folosite si la controlul sensului de rotatie al motoarelor asincrone. Evident, contactoarele bipolare sunt mai ieftine si mai simple in comparatie cu cele uzuale (tripolare), dar pastreaza o faza conectata permanent la retea. Corespunzator figurii 5, o tensiune de comanda aplicata pe terminalele "AIF" si "A2" porneste motorul in sens direct ("inainte"), in timp ce tensiunea de comanda aplicata la bornele "AIR" si "A2" porneste motorul in sensul de rotatie invers ("inapoi").

Prin conectarea directa la retea a unui motor asincron, curentul de pornire poate fi de aproximativ 5 7 ori mai mare decat valoarea sa nominala si poate sa deranjeze echipamentele apropiate sau reteaua de alimentare. Contactoarele statice pot fi astfel controlate incat sa asigure o "pornire lina" (soft-start) a motorului, cu un curent de demaraj semnificativ mai mic decat la conectarea directa, figura 6. In acest caz sunt necesare doua circuite electronice separate: un contactor static, eventual cu posibilitate de reversare si un contactor static special, care sa asigure pornirea lina. De remarcat ca in variantele moderne ambele circuite (contactoare) sunt montate in aceeasi carcasa.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.