Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » tehnica mecanica
OTELURI CARBON

OTELURI CARBON
OTELURI CARBON

Otelurile carbon laminate sunt cuprinse in trei mari grupe : oteluri carbon de uz general (STAS 500-68), oteluri carbon de calitate (STAS 880-66) si oteluri carbon superioare (STAS 880-66).

a. Oteluri carbon de uz general. Sunt otelurile carbon care se produc si se utilizeaza in masa, prezinta continutul de carbon pana la 0,62% si sunt marcate astfel :

OL 00, OL 32, OL 34, OL 37, OL 42, OL 44, OL 50, OL 52, OL 60 si OL 70. (cu semnificatia : O - otel carbon ; L - laminat ; 37 - rezistenta la tractiune in daN/mm2).

Unele recomandari in ce priveste utilizarea otelurilor carbon de uz general sunt cuprinse in cele ce urmeaza :

OL 00 este un otel ce prezinta caracterul de declasat, are insa o rezistenta minima la tractiune de 32 daN/mm2. Se utilizeaza pentru scopuri auxiliare. Se foloseste ca otel beton, table comerciale, placi de fundatii, parapete, balustrade, bride, flanse si mantale pentru recipienti de joasa presiune etc.OL 32 si OL 34 destinate pentru confectionarea unor piese la care se cere tenacitate ridicata : buloane si suruburi brute, inele de strangere, tiranti, nituri, lanturi sudate, diverse piese pentru masini agricole, suruburi de fundatie, diferite piese de profil complex obtinute prin ambutisare la rece, cuie, splinturi, carlige etc.

OL 37 (OLC 15, OLC 20) este materialul de baza in constructii metalice: ferme, stalpi, grinzi, poduri, carcase, mantale, recipienti pentru hidrofoare etc. In constructii de masini se utilizeaza pentru confectionarea unor piese slab solicitate cum sunt : suruburi, piulite, nituri, carlige. tiranti, batiuri sudate, carcase, rondele, bucse, bride, pentru diverse piese in constructia dispozitivelor mecanice, masini agricole etc.

OL 42 si OL 44 (OLC 25) intra in constructia suportilor, flanselor, tirantilor in constructii metalice. Se confectioneaza de asemenea organe de masini supuse la solicitari variabile cu soc : biele, manivele, arbori, roti dintate cilindrice slab solicitate, piese filetate etc.

OL 50 si OL 52 (OLC 35) se utilizeaza la executia mantalelor, capacelor, batiurilor sudate, tiranti etc. De asemenea pentru bare de tractiune, roti dintate pentru viteze reduse, arbori drepti si cotiti, arbori pentru turbine, pistoane, tije, parghii de distributie, carlige pentru macarale, menghine, suruburi de precizie, piulite, inele de fixare, suporti pentru rulmenti, volanti, mantale pentru recipienti etc.

OL 60 (OLC 45) se utilizeaza pentru executia acelorasi piese ca si din OL 50 dar pentru sarcini mai mari, pentru piese cu presiune ridicata pe suprafata cum sunt : cuiele de centrare, roti dintate, fusuri de prese, suruburi de presiune, pene, stifturi de ghidaj, roti de lant, cuplaje etc. In cazuri de solicitari alternante se recomanda imbunatatirea.

OL 70 (OLC 55) se utilizeaza in constructii de masini pentru piese supuse la uzura intensa la care se aplica tratament termic : axe si arbori rigizi, roti dintate, cuplaje, pene si pentru diverse scule cum sunt : dornurile de presare, valturi, mandrine, ciocane, tarnacoape, colti de grapa, crapodine etc. supuse unui tratament de imbunatatire.

Otelurile carbon de uz general daca sunt corect elaborate si prelucrate au o aptitudine de sudare buna. Daca compozitia chimica se incadreaza in limitele C<0,22.0,25%, Mn<0,30,6%, Si<0,35% ; P<0,06% ; S<0,06% si Mn/Si=2/1; atunci otelurile poseda o foarte buna sudabilitate. Aceste conditii sunt satisfacute pana la OL 38 si partial de catre OL 42.

Pana la aceste limite se sudeaza bine atat otelurile calmate cat si cele necalmate.
Pentru sudarea otelurilor care depasesc aceste limite, se recurge la o preincalzire pana la 150 . . . 250 °C.

b. Oteluri carbon de calitate. In aceasta categorie intra urmatoarele oteluri :

OLC 10, OLC 15, OLC 20, OLC 25, OLC 30, OLC 35, OLC 40, OLC 45, OLC 50, OLC 55 si OLC 60.

Marca fiecarui otel prezinta urmatoarea semnificatie : O - otel carbon, L - laminat, C - de calitate, 25 - continutul in carbon in sutimi de procent adica, 0,25% C. Compozitia chimica a acestor oteluri variaza in urmatoarele limite: 0,07.0,62% C ; 0,170,37% Si ; 0,350,80% Mn; P<0,04% si S<0,04%. La aceste oteluri se garanteaza compozitia chimica si caracteristicile mecanice corespunzatoare tratamentului aplicat. Aceste oteluri se utilizeaza in constructii de masini pentru piese supuse la solicitari deosebite. De obicei aceste piese sunt supuse tratamentelor termice sau termochimice. Functie de tratamentul aplicat, otelurile carbon de calitate se impart in oteluri de cementare, care au continutul in carbon mai mic de 0,25% si oteluri de imbunatatire cu continutul in carbon mai mare de 0,25%. Otelurilor din categoria a doua li se pot aplica tratamentele : recoaceri de diferite tipuri, normalizari si imbunatatire (calire+inalta revenire). Unele dintre utilizarile acestor oteluri au fost prezentate la grupa otelurilor carbon de uz general.

c. Otelurile carbon superioare (selectionate) sunt urmatoarele :

OLC 25 X, OLC 30 X, OLC 35 X, OLC 40 X, OLC 45 X, OLC 50 X, OLC 55 X si OLC 60 X cu urmatoarea semnificatie : O - otel carbon, L - laminat, C - de calitate, 25 - continutul in carbon in sutimi de procent si X - superior. Aceste oteluri poseda aceeasi compozitie chimica cu cele de calitate, dar fata de acestea se garanteaza in mod suplimentar : marimea grauntelui austenitic, continutul de incluziuni nemetalice si calibilitatea.

Intrebuintarile acestor oteluri sunt similare cu cele de calitate.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

SISTEMUL DE DETECTARE SI STINGERE A INCENDIILOR
Roti dintate executate din oteluri pentru nitrurare
ALIAJELE ALUMINIULUI
CALCULUL INDICILOR DE PERFECTIUNE AI CICLULUI SI DETERMINAREA DIMENSIUNILOR PRINCIPALE ALE MOTORULUI
Constructia si calculul sistemului de racire
Reducerea sistemelor de forte concurente
Incastrarea
Eficienta economica a robotizarii proceselor industrialeTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu