Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » tehnica mecanica
Scheme de montare a (THS) la autovehicule

Scheme de montare a (THS) la autovehicule


Scheme de montare a (THS) la autovehicule

Transmisia hidrostatica cu un singur motor hidraulic, specifica tractoarelor, este montata in locul ambreiajului si cutiei de viteze (fig.6.6).

Fig.6.6. Transmisia hidrostatica cu un singur motor hidraulic

Pentru (a = 0) debitul pompei este nul si motorul termic functioneaza in gol. Motorul hydraulic este blocat si tractorul frinat. Cresterea progresiva a lui (a) prin cresterea unghiului (q) deuce la cresterea debitului refulat de pompa si deci la pornirea si accelerarea tractorului. Frinarea se face reducind coeficientul (a). La frinare participa direct motorul termic (MT). Deoarece tractorul necesita forte motoare mari, deci rapoarte de transmitere mari, exista si transmisia centrala (TC) si transmisia finala (TF). Intre motorul hydraulic (MH) si transmisia centrala se monteaza un cuplaj cu dinti care se decupleaza in cazul tractarii tractorului. Daca acesta nu ar exista s-ar transmite miscarea de la rotile motoare la motorul hydraulic care ar functiona ca pompa, pompa hidraulica functionind ca motor. Priza de putere (APP) este de tipul independenta. Folosirea transmisiilor integral hidraulice nu este raspindita deoarece momentele mari necesare la rotile motoare reclama motoare hidraulice de gabarite mari.

Solutia cu doua motoare hidraulice este prezentata in figura 6.7. lipseste transmisia centrala si poate lipsi si transmisia finala.Fig.6.7. Transmisia hidrostatica cu doua motoare hidraulice

Cele doua motoare hidraulice se leaga in parallel asigurindu-se astfel efectul de diferential. La tractoarele agricole acest effect fiind in unele cazuri nedorit se prevede repartitorul de debit (RD) care imparte in mod egal debitul de ulei la motoare indifferent de momentul rezistent la arboreal acestora.

Transmisia hidrostatica pentru tractoarele cu patru roti motoare (4x4) este prezentata in figura 6.8.

Fig.6.8. Transmisia hidrostatica pentru tractoarele cu patru roti motoare (4x4)

Cele doua motoare hidraulice sunt antrenate simultan prin intermediul unei cutii de distributie (CD). Pentru respectarea conditiei de concordanta cinematica (debitele transmise de cele doua pompe catre motoarele pe care le alimenteaza sa fie identice) este necesar ca (afata) si (aspate) sa fie egale, deci cele doua pompe sa fie comandate simultan. In cazul tractoarelor agricole dotate cu transmisie hidrostatica se folosesc prize de putere cu transmisie hidrostatica, formate dintr-o pompa cu cilindree constanta, nereversibila, ce actioneaza un motor similar montat direct pe arboreal final al prizei de putere.

Pentru actionare, arboreal motor al motorului termic se cupleaza cu o cutie de distributie (fig.6.9) de la care se actioneaza toate pompele hidraulice: pompa transmisiei hidrostatice (PTH ), pompa prizei de putere (PPP) si pompa instalatiei hidraulice (PIH).

Fig.6.9. Schema cutiei de distributie de actionare a pompelor

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.