Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » tehnica mecanica
Schema de prelucrare dantura in arc de cerc

Schema de prelucrare dantura in arc de cerc


Schema de prelucrare dantura in arc de cerc . Procedeu cu divizare

Schema cinematica a unei masini cu roata compusa este asemanatoare cu cea din fig. 4 ( a se vedea fig. de la procedeul cu doua cutite), dar cu deosebirea ca lantul cinematic pentru miscarea principala are urmatoarea constructie:

Elementul reglabil este lira de viteza, dar este interesant de remarcat solutia de transmitere a miscarii catre capul port cutite indiferent de pozitia acestuia fata de platou.

De asemeni schema mai contine si un lant de modificare a rularii, plasat dupa lira de rulare. Acesta are ca element reglabil lira a/b care transmite miscarea excentricului E, asigurand deplasarea melcului, imprimand platoului o miscare suplimentara la prelucrarea fiecarui gol.

Cele doua faze ale ciclului sunt :

activa ;

inactiva .

Roata plan imaginara este materializata de platoul masinii, iar capul portcutite materializeaza un dinte al rotii plan imaginare. In faza activa se reproduce angrenarea dintre roata de prelucrat si roata plan imaginara prin miscarile II si III, iar in faza inactiva roata plan imaginara revine in pozitia initiala (de incepere a angrenarii), iar presa realizeaza divizarea printr-o rotatie in acelasi sens cu III, dar accelerata .Apropierea pentru faza activa si indepartarea pentru faza inactiva se realizeaza prin miscarea IV .

fig.4.


Lantul cinematic principal, asigura realizarea miscarii I-a a capului portcutite. Viteza de aschiere se regleaza cu ajutorul rotilor de schimb Av, Bv. Capul portcutite materializeaza un dinte al rotii plane imaginare, care pe masina este materializata de platoul Pl . Pentru asigurarea rularii necesare realizarii flancului dintelui in evolventa , cele doua miscari II si III ale platoului si respectiv a rotii de prelucrat sunt interdependente , fiind legate prin lantul cinematic de rulare . Acest lant cuprinde piesa P , lira de divizare , 11 , 10 , 5 , 4 , z1 , Rc ( roata compusa ) , z4 , 9 , lira de rulare AR/BR angrenajul melcat K1/N1 , platoul . Lantul cinematic de avans cuprinde melcul 1 , 2 , C2 (cu lira de avans Aa/Ba ) , 3 , 4 , 5 , 6 ,. 7 , 8 , si camele K1 , K2. Cama K1 comanda miscarea de apropiere IV , necesara realizarii inaltimii dintelui rotii de prelucrat , iar K2 are rolul de a comanda trecerea de la faza activa a ciclului de prelucrare la cea inactiva cand se produce divizarea . Cama K2 se roteste cu unghiul in faza de lucru . Din observatia ca in timpul unui ciclu de prelucrare cama C1 face o rotatie completa pentru care piesa se va roti cu zd/zp , unde zd reprezinta numarul de dinti pentru care se efectueaza divizarea , iar zp numarul de dinti ai piesei si scriindu-se ecuatia de bilant cinematic pentru lantul cinematic ce leaga rotatia camei K2 si cea a piesei, rezulta:

Calculul liniei de rulare se face scriind ecuatia de bilant cinematic a lantului de rulare .

Conditia cinematica ce leaga cele doua miscari este :


zrp- numarul de dinti ai rotii plane

Lira de avans se calculeaza din conditia de a realiza un anumit timp pentru ciclul de lucru tl. Cunoscand ca in acest timp motorul va executa nM*tl rotatii corespund unei rotatii active a camei K2.Cs - constanta lantului

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.