Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » afaceri
CAPACITATEA DE INDATORARE A FIRMEI

CAPACITATEA DE INDATORARE A FIRMEI


Capacitatea de indatorare a firmei

Realizarea structurii financiare optime depinde intr-o foarte mare masura de capacitatea de indatorare a firmei. Aducatorii de capitaluri (investitori, creditori) sunt dispusi sa investeasca numai daca firma are capacitatea de a returna capitalurile imprumutate si de a le remunera conform exigentelor pietei financiare. De aceea impun o serie de limite exprimate sub forma de rate si indicatori financiari pe baza carora incadreaza firma intr-o anumita clasa de risc. Unul dintre cele mai frecvente riscuri este tendinta proprietarilor de a se antrena in actiuni speculative atunci cand fondurile utilizate sunt imprumutate. Se pot obtine in acest fel castiguri foarte mari prin asumarea unor riscuri pe masura. In caz de faliment suporta consecinte minime deoarece majoritatea capitalului nu le apartine, riscul fiind transferat astfel asupra creditorilor.

Unii dintre cei mai utilizati indicatori de apreciere sunt: coeficientul de indatorare globala (CIG) si coeficientul de indatorare la termen (CIT)

Coeficientul de indatorare globala (CIG) se calculeaza ca raport intre datorii totale si pasivul total (1) sau datorii totale si capital propriu (2).

(1)

(2)

Coeficientul de indatorare la termen (CIT) se calculeaza ca raport intre datorii pe termen scurt (< 1 an) si capitalul permanent (3) sau datorii la termen   (> 1 an) si capitalul propriu (4).

(3)

(4)

Din prelucrarea acestor formule reiese ca indatorarea totala a firmei (maximul de indatorare) este exprimata matematic de relatia:

Cp = Dt = Dts

 


Valorile date acestor indicatori sunt orientative, fiecare institutie financiara putand utiliza nivele pe care le considera optime.Principalele rate utilizate sunt cele care exprima gradul de indatorare si gradul de acoperire a dobanzilor.

Rata gradului de indatorare (Ri) poate avea urmatoarele forme de exprimare:

 


Valoarea recomandata pentru aceasta rata in tarile dezvoltate este de 68% pentru domeniul industrial. Peste acest nivel exista riscul ca firma sa nu mai faca fata platilor catre debitor.

In situatiile financiare utilizate la noi (Nota explicativa 9) rata gradului de indatorare se exprima ca raport intre capitalurile imprumutate si cele proprii.

 


Rata de acoperire a dobanzilor (Rad) exprima capacitatea firmei de a remunera capitalurile imprumutate.

 


Valoarea recomandata pentru sectorul industrial este de 2,4. Variatia ratei dobanzilor are influenta decisiva pentru incadrarea in limitele recomandate.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.