Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » afaceri
- initierea si dezvoltarea afacerilor - lumea cadourilor

- initierea si dezvoltarea afacerilor - lumea cadourilor


UNIVERSITATEA " AL. I. CUZA " IASI

FACULTATEA DE ECONOMIE SI ADMINISTRAREA AFACERILOR

INITIEREA SI DEZVOLTAREA AFACERILOR

S.C. "SUVENIRURI"S.A. IASI"LUMEA CADOURILOR"

Cap. I. Descrierea generala a afacerii

Firma noastra si-a propus sa dezvolte pe piata natinala un segment nou de activitate oferind posibilitatea clientilor de a gasi cea mai avantajoasa si originala modalitate de a face un cadou in diverse ocazii si pe toate gusturile. In urma unor date furnizate de clientii nostri despre beneficiarul cadoului (preferinte, varsta, sex, educatie, tipul relatiei pe care o au cu acesta etc.) expertilor nostri aflati la sediul central (aflat in Iasi) sau la una dintre filialele pe care preconizam sa le deschidem pe parcursul dezvoltarii afacerii (deocamdata se va lucra numai la nivelul sediului din Iasi), firma noastra va cauta pentru ei cadoul cel mai potrivit.

Mizam pe unicitatea ofertei noastre si pe capacitatea adaptabilitatii ei la puterea de cumparare a romanilor. Firma noastra va dispune de persoane pregatite in domeniul relatiilor cu publicul, selectionati in urma unor interviuri.

Cap.II. Descrierea firmei:

Sediul societatii: Iasi, 6600, Romania, Soseaua Iasi - Tomesti, nr. 12

Telefon: +40 - 32 - 236547 / 236549

Fax: +40 - 32 - 237113

E-mail: @home.ro

Statutul societatii comerciale si obiectul de activitate:

Functionarea societatii este reglementata conform statutului si contractului societatii. Acesta are ca obiect comercializarea de catre S.C. "Suveniruri" S.A. Iasi a pachetelor de servicii atat pe plan regional cat si national.

Sigla firmei cuprinde:

v     Numele comercial: S.C. "Suveniruri" S.A.

v     Numele de marca a produselor: "Suveniruri"

Conditii:

Pentru comercializarea pachetelor de servicii S.C. "Suveniruri" S.A. va furniza cumparatorului cataloage, pliante sau alte inscrisuri,informatii referitoare la:

v     ofertele curente si cele speciale, cu ocazia sarbatorilor;

v     termenele de livrare;

v     mijloacele de transport utilizare;

v     cuantumul avansului, daca este cazul, precum si termenul pentru efectuarea restului de plata;

v     conditii de renuntare.

Conditii si obligatii generale:

- Societatea comercializeaza pachetele de servicii numai in baza unor contracte de prestari servicii incheiate cu parteneri interni;

La achitarea serviciilor, consumatorul va primi documentul care va cuprinde urmatoarele date:

v     Tariful pachetului de servicii

v     Mijloacele de transport utilizate

v     Termenele de livrare

Preturile:

Sunt cele inscrise in ofertele - cataloagele societatii noastre si au valoare contractuala.

Renuntari - decomandari:

Ø      Nici o renuntare nu este acceptata daca nu exista o cerere scrisa depusa la sediul firmei noastre sau la una din filialele existente in cele mai importante orase ale tarii;

Ø      Cumparatorul are posibilitatea transferarii pachetului de servicii catre o terta persoana numai cu acordul societatii si numai dupa ce acesta a luat la cunostinta de prevederile prezentului contract, certificand aceasta prin semnatura pe documentul emis de societate;

Ø      Societatea isi rezerva dreptul de a refuza preluarea unei comenzi in cazul in care clientul pare dubios sau este constatat rau platnic;

Penalizari:

Anularea cu mai mult de 20 de zile inainte de expirarea termenului de livrare, cheltuielile  facute de societate precum si comisionul nu se mai restituie. Daca cererea este facuta cu 10-19 zile inaintea livrarii ea este acceptata cu o penalizare de 50% din pret, cu 9-4 zile inaintea livrarii 75% din pret si mai putin de 4 zile, penalizarea este de 100% din pret.

Forta majora:

In timpul executarii comenzilor se pot ivi, la prestatorii de servicii (companii feroviare, posta etc.) cu care colaboram, situatii neprevazute datorate unor motive, cum ar fi : intarzieri in traficul feroviar, greve, conditii meteorologice etc.

Ivirea unor astfel de situatii neprevazute, care nu pot fi inlaturate de prestator sau de societatea noastra ne poate obliga sa anulam comanda. In asemenea situatii vom depune toate eforturile pentru a gasi solutiile cele mai convenabile in vederea depasirii acestor stari de fapt. In consecinta, societatea nu poate fi raspunzatoare pentru situatiile expuse mai sus dar i se poate pretinde rambursarea sumelor platite ca pret insa nu si plata de daune sau penalitati.

Dispozitii finale:

Contractul se va afisa la loc vizibil in sediul societatii noastre, precum si in mapele cu oferte, brosuri etc., lucratorii societatii atentionand cumparatorii asupra prevederilor sale.

Dupa achitarea sumelor necesare, la primirea documentelor, cumparatorul va semna pe aceste documente ca a luat la cunostinta de prevederile prezentului contract.

Cap.III. Analiza macromediului firmei S.C. "Suveniruri" S.A. Iasi

3.1 Mediul economic

Prin elementele sale, mediul economic defineste puterea de cumparare a clientilor. Principalele componente ale acestui mediu sunt: preturile, veniturile cumparatorilor, economiile si creditul, ciclul economic.

3.2 Mediul legislativ

Activitatea de piata a firmei este influentata direct sau indirect de reglementarile de natura juridica ce constituie mediul legislativ. Legile care influenteaza activitatea firmei se impart pe mai multe domenii:

a) Functionarea societatilor comerciale

v     Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale - specifica principalele categorii de persoane juridice precum si conditiile de infiintare si de functionare a acestora.

v     Legea nr. 1/1970 privind disciplina muncii - specifica obligatiile si drepturile angajatilor.

v     Codul muncii

v     Legi privind impozitele si taxele etc

b) Activitatea de marketing

Ø      Ordonanta de Urgenta nr. 83 din 23/12/1997 - dispune deductibilitatea integrala a cheltuielilor de reclama la calculul profitului impozabil.

Ø      Legea nr. 84/1998 privind marcile si indicatiile geografice. Marcile de fabrica, de comert si de servicii se declara la Registrul Comertului si se protejeaza prin inregistrarea la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM). Inregistrarea este facultativa in cazul marcilor de comert si de serviciu.

Ø      Ordonanta nr. 99/29.08.2000 privind comercializarea produselor si serviciilor pe piata.

Ø      Legea audiovizualului nr. 104/25.05.1992.

3.3 Mediul politic

Deciziile de marketing, si in general, activitatea comerciala sunt puternic afectate de mediul politic. Prin promulgarea sau abrogarea unor legi, decrete, ordonante si hotarari s-au generat oportunitati si constrangeri pentru intreprinderi, pentru furnizori si pentru clienti.

3.4 Mediul tehnologic

Mediul tehnologic reprezinta astazi una dintre cele mai dinamice componente ale macromediului intrepriderii.

3.5 Mediul natural

Mediul natural are un rol important asupra dezvoltarii economice a S.C. "Suveniruri" S.A. mai ales prin infrastructura locala si nationala, formata indeosebi din cai ferate, sosele si telecomunicatii. Astfel, orasul Iasi, unde isi are sediul principal firma S.C. "Suveniruri" S.A. este legat atat pe cale ferata cat si prin sosele (autostrazi) de principalele centre de aprovizionare, astfel ca procesul de aprovizionare este usor.

Cap. IV. Analiza micromediului firmei S.C. "Suveniruri" S.A.

4.1 Micromediul extern

a) Analiza concurentei - se pot distinge 3 tipuri de concurenti.

- Concurenti de talie mica - cu o capacitate de lucru mica si aria de vanzare locala.

- Concurenti de talie medie - cu o capacitate de lucru relativ mare dar cu o forta de vanzare slaba, concentrandu-si vanzarile pe o raza de 3 pana la 5-10 judete.

- Concurenti de talie mare - cu o capacitate mare de lucru, avand ca zona de vanzare teritoriul national. 

Cu toate acestea, in urma unei analize de piata s-a constatat ca nu exista concurenta pe piata nationala.

b) Analiza furnizorilor

In alegerea furnizorilor, s-au luat in considerare urmatoarele criterii:

- calitatea produselor oferite

- pretul produselor oferite

- apropierea geografica.

Pentru fundamentarea deciziilor se apeleaza atat la informatii obtinute din surse secundare (anuare statistice, presa, Pagini Nationale, pliante, oferte, etc.), cat si la cele din surse primare apelandu-se direct la clienti, distribuitori si furnizori.

c) Intermediarii

Promovarea, vanzarea si distribuirea produselor oferite de S.C. "Suveniruri" S.A. Iasi catre clienti sunt realizate prin intermediul comerciantilor, prestatorilor serviciilor de marketing si intermediarilor financiari.

Comercianti: distribuitori teritoriali

Prestatori servicii de marketing:

v     Agentii de publicitate: Agentia de publicitate Nord Est BB/AC

v     Firme productie publicitara: Crescendo S.R.L., Multi Service S.R.L.

v     Mass media: Radio - Romania Actualitati, Contact, presa - Monitorul, Evenimentul Zilei

d) Analiza pietei

1. Segmentarea pietei produsului

Principalele variabile de segmentarea folosite sunt:

- variabile geografice : regiunea: judetele tarii

mediul: urban

- variabile demografice: varsta: peste 20 de ani

sex: feminin, masculin

venit: mediu (3 - 5 milioane lei) ; mare (peste 5 milioane lei)

ocupatia:persoane active

- variabile de comportament: frecventa utilizarii: mica, moderata

avantaje cautate: economisirea timpului, beneficierea de sfaturile expertilor

2. Piata tinta

S.C. "Suveniruri" S.A. se adreseaza persoanelor active din mediul urban cu venituri medii si mari si cu varsta mai mare de 20 de ani.

3. Comportamentul de consum in raport cu serviciul

In general, piata romaneasca este o piata "needucata" si cu o frecventa redusa de consum raportata la restul Europei.

4.2 Micromediul intern

a) Resurse umane

S.C. "Suveniruri" S.A. Iasi este o societate pe actiuni formata prin aportul a 3 actionari principali ( 75% din totalul aporturilor) si a mai multor actionari secundari.

Directorul general al firmei este Cauba Oana.

Firma are 59 de angajati, din care:

- de conducere: 12 persoane

- operativi: 47 persoane

Personalul este alcatuit, in proportie de 80%, din persoane cu varsta cuprinsa intre 21 si 35 de ani, deci, preponderent tanara deoarece acestea sunt mai comunicative, mai deschise pentru ceea ce este nou si cu imaginatie mai bogata. Bineinteles ca dispunem si de experienta celor mai in varsta si incercam sa o fructificam la maxim.

Pentru evitarea problemelor, am intocmit un Regulament de ordine interioara care stabileste principalele norme de conduita care trebuie respectate de fiecare salariat, drepturile si obligatiile acestora. Principalele aspecte ale acestui regulament se refera la: obligatiile societatii comerciale, obligatiile angajatilor, organizarea timpului de lucru, sanctiuni disciplinare. Acest regulament este pus la dispozitia fiecarui angajat al firmei.


b) Analiza comerciala

Vom avea in vedere fluctuatia cererii pe diferite variabile:

- timp (lunile anului)

- zona geografica (judetele tarii

Cap. V. ALCATUIRE MIXULUI PROMOTIONAL

Factorii principali care influenteaza componenta mixului promotional sunt urmatorii:

a) Tipul pietei serviciului

Putem incadra serviciile S.C. "Suveniruri" S.A. in categoria celor orientate spre consumul final. Astfel, importanta relativa a formelor de promovare este prezentata in figura urmatoare:

Forme de promovare

Importanta relativa

Figura nr. I. Importanta relativa a formelor de promovare

b) Strategia de " impingere" sau de " absorbire"

Ca modalitate de stimulare a vanzarilor, se va folosi strategia "Pull" (de absorbire). Activitatile de marketing vor fi orientate direct catre consumatorul final,fiind menite sa il faca pe acesta sa solicite produsul de la societatea noastra, iar aceasta sa solicite produsul respectiv de la producatori.

Figura nr. II. Activitati de marketing

PRODUCATORI

S.C. "Suveniruri" S.A. IASI

CONSUMATOR

FINAL

c) Stadiul ciclului de viata al serviciilor

Serviciile S.C. "Suveniruri" S.A. se afla in etapa de inceput a ciclului de viata. In aceasta etapa sunt mai importante urmatoarele forme de promovare:

1. publicitatea

2. promovarea vanzarilor

d) Pozitia firmei in ierarhia pietei

S.C. "Suveniruri" S.A. abia a aparut pe piata, deci nu se poate spune ca se afla printre primele pozitii in ierarhia pietei. Pentru a putea sa se faca auzita pe piata trebuie sa investeasca mai mult in publicitate decat in promovarea vanzarilor.

Publicul tinta al campaniei de publicitate si de promovare a vanzarilor este format din:

persoanele cu venituri medii si ridicate

salariatilor care nu dispun de prea mult timp liber

oamenilor fara imaginatie

5.1 Mixul de media

5.1.1 Variabila publicitate

Campania de publicitate se va derula in perioada 1-30 iunie 2002. Mesajele publicitare vor avea urmatorul slogan: " Secretul timpului tau!"

Difuzarea mesajului catre piata tinta se va efectua prin intermediul urmatoarelor vehicule media:

a) Radio. Difuzarea unui spot la radio reprezinta o componenta importanta a mixului de media, datorita avantajelor pe care le are acest vehicul:

Are o mare forta de penetrare. Caracteristicile sale tehnice ii dau suplete in utilizare. Peste 80% din populatie asculta radioul acasa, la serviciu, in masina sau in mijloacele de transport.

Este un suport media fara echivalent datorita puterii sunetului. Auzul este un simt care nu poate fi "inchis" la comanda. Subconstientul inregistreaza automat un mesaj auzit de doua-trei ori chiar daca nu a fost ascultat cu atentie.

Face posibila o repetare care nu devine suparatoare. Spoturile publicitare pot fi concentrate in timp. Un slogan sonor isi gaseste locul cu usurinta intr-un program radio si poate fi repetat chiar de 20 de ori pe zi fara a deranja, ceea ce mareste impactul asupra ascultatorilor.

Este cel mai rapid mod de publicitate. Publicitatea la radio poate fi produsa si transmisa in mai putin de 24 de ore.

Radioul ne insoteste de-a lungul zilei si mai ales in momentele de consum. Adaptand comunicarea cu diferite momente se poate influenta comportamentul de consum al ascultatorilor.

Se realizeaza o mai precisa segmentare a pietei vizate.

Pentru difuzarea spotului radio se va alege postul Radio Contact Romania, care este reteaua radio privata cea mai importanta din tara prin numarul si dimensiunea oraselor in care emite (peste 28 orase).

Conform rezultatelor sondajului IMAS realizat in ultimul trimetru al anului 2001, pentru categoria de populatie activa (20-30 de ani), lupta se da intre postul public de radio "Radio Romania Actualitati" (cu audienta de aproximativ 20%) si "Radio Contact" (cu audienta de 17,5%). Toate celelalte retele radio au o audienta sub 10%.

Profilul ascultatorilor de Radio Contact se caracterizeaza prin urmatoarele aspecte[1]:

  Sex: femei (49,6%) ; barbati (50,4%)

  Ocupatie: activi (55,6%) ; inactivi (44,4%)

  Varsta:< 14 ani (5,8%) ; 15-24 ani (26,4%) ; 25-34 ani (37,3%) ; 35-44 ani (16,3%) ; 45-54 ani (9,1%) ; 55-64 ani (3%) ; >65 ani (2,1%)

  Venituri: mici (22%) ; medii (42,5%) ; mari (35,5%)

  Studii: primare (24,3%) ; medii (48,5%) ; superioare (27,2%).

Se poate observa ca publicul tinta a campaniei de promovare si de publicitate se suprapune cu profilul ascultatorului de Radio Contact. Spotul radio va fi difuzat la nivel national, prin intermediul statiilor Radio Contact:

Proprii Bucuresti Afiliate Arad

Baia Mare Brasov

Caransebes Braila

Constanta Botosani

Cluj Buzau

Iasi Calarasi

Oradea Craiova

Pitesti Focsani

Sibiu Mediasi

Targu Mures Ramnicu Valcea

Curtea de Arges Resita

Giurgiu Campulung Muscel

Chisinau

Tabel nr. I. Statii Radio Contact proprii si afiliate

Durata campaniei radio:1-30 iunie 2002.

Durata spotului: 30 sec.

Frecventa de difuzare a spotului:7 zile/saptamana.

Luni - vineri:4 spoturi/zi.

Sambata - duminica: 2 spoturi/zi.

Componentele mesajului radio: elemente rostite de doi actori (un barbat si o femeie).

Ilustrarea mesajului: coloana sonora (muzica lenta si vioaie).

Tema mesajului:economia de timp.

ORA

SPOTURI

1 spot

1 spot

1 spot

1 spot

Tabel nr. II. Campanie radio - zilnic (luni - vineri)

ORA

SPOTURI

1 spot

1 spot

Tabel nr. III. Campanie radio - zilnic (sambata - duminica)

b) Revista. Publicul tinta al campaniei de promovarea vanzarilor si de publicitate este format din persoanele active din mediul urban cu venituri mari si medii. Revista de circulatie nationala care corespunde cel mai bine publicului tinta al campaniei este Cosmopolitan.

Avantajele reclamei in reviste sunt legate de urmatoarele aspecte:

v  lecturarea unei reviste de mai multe persoane. Studiile au demonstrat ca o revista este lecturata in medie, de 4 cititori.

v  observarea reclamei de mai multe ori. Revistele au durata lunga de viata, o persoana putand lectura aceeasi revista de mai multe ori.

v  calitatea inalta a graficii care ajuta la sporirea interesului, intensificarea dorintei si chiar stimularea trecerii la actiune.

Suprafata mesaj revista: 667 cmp. (o pagina A4)

Pozitionare: pagina 2

Frecventa de aparitie: 1 aparitie/luna

Componentele mesajului:

Mesaj I: Corpul mesajului este constituit din elemente scrise:

Marca produselor: "Suveniruri"

Sloganul: "Secretul timpului tau"

Text: "Fiecare zi e ziua ta"

Ilustrarea mesajului se realizeaza prin stimuli vizuali:

Imagine produse:diferite oferte de cadouri

Macheta

5.1.2 Variabila promovarea vanzarilor

Sustinuta de reclama, promovarea vanzarilor este folosita pentru a stimula cererea imediata. Scopurile campaniei de promovare a vanzarilor sunt urmatoarele:

v     cresterea cererii pentru ofertele S.C. "Suveniruri" S.A.

v     amplificarea raportului valoare/pret perceput de piata tinta in scopul generarii de cereri imediate

v     atenuarea fluctuatiei sezoniere a cererii.

Campania de promovare a vanzarilor se va desfasura in cateva orase resedinta de judet (9 orase plus Bucuresti), in 3 magazine din fiecare oras (cu exceptia capitalei unde vor fi 7 magazine), timp de 10 zile. Pentru desfasurarea promotiilor din fiecare oras se vor angaja echipe de cate 2 persoane pentru fiecare magazin vizat. Aceste echipe vor fi prezente intr-un magazin timp de 6 ore/zi.

Persoanele angajate vor purta tricouri imprimate cu marca firmei si vor trebui ca pe un ton cald si convingator sa atraga clientii magazinelor spre standurile firmei pentru a li se explica oferta promotionala.

Campania de promovare a vanzarilor va avea loc in perioada 15-25 iunie 2002.

Cap. VI. Bugetul campaniei promotionale

In stabilirea bugetului campaniei promotionale se va folosi metoda obiectivelor care cere definirea in prealabil a obiectivelor campaniei, a sarcinilor care trebuie indeplinite in vederea atingerii acestor obiective si estimarea costurilor aferente indeplinirii sarcinilor.

6.1 Costurile variabilei publicitate

a) Radio

Cost difuzare

Luni - vineri

Ora 07 - 12

$/30 sec.

Ora 10 - 12

185 $/30 3ec.

Ora 17 - 20

75 $/30 sec.

Ora 20 - 23

75 $/30 sec.

Sambata - duminica

Ora 08 - 12

120 $/30 sec.

Ora 12 - 15

90$/30 sec.

2*185 + 2*75 = 520 $/zi (4 spoturi)

520 $/zi*21 zile = 10920 $ (luni - vineri)

1*120 + 1*90 = 210 $/zi (2 spoturi)

210 $/zi*9 zile = 1890 $ (sambata - duminica)

Cost de difuzare

TVA (19%): 2434

Cost total de difuzare: 12810 + 2434 = 15244 $

Cost productie mesaj radio: 40$

COST TOTAL RADIO: 15284

b) Revista

Cost aparitie: 2000 $/aparitie

TVA (19%):380$

Cost productie mesaj revista: 25 $

COST TOTAL REVISTA:2405$

COST TOTAL PUBLICITATE:17689$

6.2 Costurile variabilei promovarea vanzarilor

a) Salarii

Necesar personal: 2 persoane*(3 magazine*9 orase+7 magazine*1 oras)=68 persoane

Salariu: 2 $/zi

Cost personal: 68 persoane*2 $/zi*10 zile=1360 $

b) Tricouri

Cost tricou: cost de cumparare + cost de imprimare = 2 $

Necesar tricouri: 68 bucati

Cost total tricouri: 136 $

c) Materiale necesare la locul vanzarii

Cost materiale: 1 $/bucata

Necesar materiale: 10 bucati/magazin*34 magazine = 340 bucati

Cost total materiale: 340 bucati*1 $/bucata = 340 $

COST TOTAL PROMOVARE VANZARI:1360 $ + 136 $ + 340 $ = 1836 $

COST TOTAL CAMPANIE:

PUBLICITATE 17689$

PROMOVAREA VANZARILOR 1836 $

TOTAL  19525$

Cap. VII. Analiza SWOT

Oportunitati:

Ø     In prezent tot mai multe persoane au o viata activa, fiind implicate in munca lor de zi cu zi. Aceasta diminueaza timpul liber al oamenilor.

Ø     Prin numarul relativ mic al publicatiilor de specialitate in acest domeniu, se incearca cresterea gradului de informare a publicului.

Amenintari:

Ø     Numarul mare de taxe si impozite impuse firmei impiedica in mare masura planurile de dezvoltare a acesteia.

Ø     Publicul ar putea avea anumite reticente pentru noutate.

Puncte tari:

Ø      O concurenta scazuta atat pe plan national cat si pe plan international.

Ø     Preturi avantajoase, mai mici decat cele de pe piata.

Ø      Gama variata de produse pe care firma le ofera.

Ø      Personal instruit in domeniul comunicarii cu clientii.

Ø      Campaniile de promovare desfasurate de firma si activitatea compartimentului de marketing.

Ø      Numarul ridicat al furnizorilor.

Puncte slabe:

Ø      Dependenta de furnizori in ceea ce priveste termenele de livrare.

Ø     Producerea anumitor evenimente care pot duce la intarzierea livrarii sau chiar anularea comenzii.

Cap. IX. Cheltuieli preconizate

Sediul firmei

Salariati

Publicitate

Promovarea

Vanzarilor

Chirii

Permanenti

Telefon

Sezonieri

Lumina

Internet

Mobilier

Imprimanta

Calculatoare(3)

BIBLIOGRAFIE

1. Levinson , J. Conrad -"Guerrilla Marketing", Editura Loreley, Iasi,1998

2. Gherasim , Toader - "Elemente de marketing", Editura Moldovita, Iasi, 1995

3. Spalding , D. Michael - "Planificarea si controlul propriei afaceri", Grupul de editura si consultanta in afaceri - Rentrop & Straton, Bucuresti, 1998

4. Westwood , John - "Planul de marketing pas cu pas", Grupul de editura si consultanta in afaceri - Rentrop & Straton, Bucuresti, 1999

5. Sasu, Constantin - "Initierea si dezvoltarea afacerilor", Editura Universitatii "Al. I. Cuza", Iasi, 1994

6. Kotler, Fhilip (coordonator) - "Principiile marketingului", Editura Teora,1999

7. *** - "Curs Entrepreneurship",Editura Transilvania Press, 1997Conform sondajului IMAS din ultimul trimestru al anului 2001

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.