Creeaza.com - informatii profesionale despre
Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice


Acasa » afaceri » afaceri
Prezentarea firmei - s.c. kathrein romania

Prezentarea firmei - s.c. kathrein romania
1.PREZENTAREA FIRMEI

1.1. Elemente de identificare

Denumire:  S.C. KATHREIN ROMANIA S.R.L.,Timisoara;

Sediul social: 

Telefon/fax: 0723985929;

Nr. Inregistrare ORC:  /2000;
Cod fiscal:  R 13559668;

Forma juridica:  persoana juridica romana cu capital integral german;

Durata de functionare: nelimitata.

1.2. Scurt istoric

Societatea comerciala KATHREIN Romania S.R.L. Timisoara, a fost infiintata in anul 2000, fiind inregistrata sub numarul de inregistrare la Oficiul Registrului Comertului Timis J35/1411/2000 si avand codul fiscal numarul R 13559668. Functioneaza in baza Legii nr. 31/1990 din data de 20.11.2000, avand un capital social subscris si varsat de 4.156.000.000 lei.

Ca si evolutie in tara noastra, concernul german KATHREIN a infiintat in 1995 in Romania societatea comerciala ROMKATEL S.R.L., care a inregistrat o evolutie graduala a activitatii sale prin marirea complexitatii. Daca in prima faza societatea mentionata a avut o activitate strict comerciala, anume aceea de import si de vanzare a antenelor KATHREIN pe piata din Romania, in urmatorii ani s-a trecut la urmatoarele faze, astfel ca, s-au abordat si serviciile de montaj ale antenelor importate ajungandu-se astfel de la montaje de antene individuale la montaje de site-uri complexe cu antene de emisie/receptie pentru diferite companii din diferite zone ale radio si telecomunicatiilor. Printre aceste companii se pot mentiona pentru exemplificare a domeniilor si ramurilor de activitate: RA Radiocomunicatii, Mobifon-Conex, Mobilrom-Orange-Dialog, Zapp, Radio Analog Timisoara etc.  Datorita cresterii gradului de complexitate a montajelor a fost necesar sa se creeze un centru de microproductie in principal pentru asigurarea nevoilor proprii de montaj in ceea ce priveste dispozitivele auxiliare ajungandu-se in cele din urma ca aceasta parte de productie sa realizeze la un moment dat inclusiv antenele prin asamblarea unor „kit-uri” de montaj provenite din Germania. In acest fel in anul 1999 s-a ajuns la o diversificare si complexitate a activitatilor desfasurate care necesita in mod imperios o noua strategie pentru ceea ce priveste activitatea firmei Kathrein in Romania.

In acel moment s-a luat decizia formarii unei societati distincte care sa se desprinda practic din vechea societate si sa aiba drept obiect principal de activitate productia de antene de emisie- receptie, astfel luand nastere societatea comerciala KATHREIN Romania S.R.L.

In acest mod societatea KATHREIN Romania S.R.L. a preluat sectorul de productie de la Romkatel S.R.L.. Pentru o ocupare judicioasa a fortei de munca precum si pentru o folosire adecvata a spatiului de productie, pe langa aceasta preluare a productiei de la Romkatel S.R.L. s-a decis de catre partea germana, transferarea a unei parti din productia efectuata in Germania de catre KATHREIN WERKE, concretizata prin anumite tipuri de antene.

Firma initiala, Romkatel S.R.L. a ramas cu partea de comercializare a antenelor, fiind reprezentant comercial al grupului de firme KATHREIN pentru estul Europei si de asemenea efectuand montaje si instalare de antene si site-uri de telecomunicatii atat in Romania cat si in tarile vecine.

Se poate spune ca productia industriala a societatii KATHREIN Romania a inceput cu ianuarie 2001, practic in acel moment fiind preluata partea de productie-asamblare existenta deja la Romkatel Romania si cumulandu-se cu productia transferata din Germania. Bineinteles ca in cazul transferului de productie din Germania s-a produs si un transfer de utilaje si tehnologie care sa permita productia antenelor KATHREIN la standardele germane.

Societatea a inceput in ianuarie 2001 cu un numar de 23 de angajati astfel ca pe parcursul primei jumatati a anului 2001 foarte multe activitati s-au desfasurat prin complementaritate cu activitatile ROMKATEL S.R.L. avand in vedere furnizorii si relatiile comerciale comune.

Evolutia numarului de angajati a fost una de crestere relativ liniara fiind in stricta proportionalitate cu nivelul de crestere a volumului productiei. In urma acestei cresteri s-a ajuns ca la sfarsitul anului 2004 sa inregistreze un numar de 98 de angajati. Daca se are in vedere structura de personal a angajatilor se observa ca personalul direct productiv este de 83%.

Referitor la piata de aprovizionare, in proportie de 80% furnizorii de materii prime si materiale sunt furnizori externi,fiind furnizori agreati in cadrul grupului din care face parte si societatea Kathrein Romania, beneficiind ede preturi negociate la nivel de grup.

Incercarile de asimilare a unor materii prime si produse indigene s-au blocat datorita inconstantei calitatii.In schimb, serviciile prestate firmei sunt in proportie de 95% prestate de firme autohtone.

Piata de desfacere in proportie de 95% din cifra de afaceri este realizata de catre clientii societatii din cadrul grupului care folosesc antenele livrate de societatea Kathrein Romania in crearea de dispozitive,sit-ri de telecomunicatii de complexitate mult mai mare,beneficiarii fiind si contractorii generali pentru instalatiile,sistemele de comunicatii considerate ca un tot unitar.

Acest procent de 95% din CA este reprezentat de export deoarece celelalte societati din cadrul grupuli sunt din afara tarii.

1.3. Obiect de activitate

Societatea are ca obiect principal de activitate conform codului CAEN 3220 –„Productia de emitatoare/receptoare radio-televiziune si echipamente electronice de telecomunicatii”, in fapt societatea producand antene de emisie receptie de diferite tipuri si pentru diverse destinatii. Societatea face parte din grupul de firme germane KATHREIN - care este liderul european al productiei de antene de emisie - receptie. Astfel, asociatul majoritar este persoana juridica germana Kathrein Beteiliguns GmbH societate ce detine 96 % din partile sociale, celalalt asociat fiind o persoana fizica germana.

Activitatea de productie se desfasoara in trei hale cu o suprafata totala de 7.000 mp organizata specific pentru activitatea de productie de antene, tot in acel amplasament fiind si birourile necesare activitatilor complementare productiei si anume conducere-coordonare, contabilitate-gestiune, logistica, proiectare etc.

Categoriile de produse finite fabricate de ROMKATEL S.R.L. sunt:

- antene de emisie radio-tv

- antene de emisie pentru telefonie mobila GSM

- antene de emisie pentru telefonie mobila tehnologie TETRA

- antene de emisie-receptie comunicatii radio

Productia obtinuta este exportata in Gemania la firma „mama” KATHREIN Werke KG in proportie de 90%, restul fiind vandut pe piata interna dar prin intermediul companiei reprezentant Romkatel Romania.

Ca si parte cu o pondere destul de mica in activitatea globala se afla si comertul cu anumite produse specifice industriei comunicatiilor-radio acestea de fapt fiind produse complementare antenelor livrate pentru ca acestea sa poata fi puse in functiune.

Intrucat conditiile de calitate sunt foarte stricte, procurarea materiilor prime si materialelor se face de pe piata externa in proportie de 85% de la furnizorii consacrati si agreati de KATHREIN Germania. In prezent se incearca colaborari cu firme interne dar fiecare nou furnizor trebuie sa dovedeasca o clasa constanta a calitatii si ritmicitate a aprovizionarilor pentru a putea deveni furnizor agreat KATHREIN.

1.4. Pricipalii indicatori (31.12.2004-mii lei)

Cifra de afaceri: 137.456.081

Capital social:  4.156.000

Profit net:  10.407.628

Numar de personal: 83

2. DIAGNOSTICUL FINANCIAR

2.1. Diagnosticul financiar

CONCLUZIE FINALA

Dupa analizarea situatiei financiare se trage concluzia ca societatea are un ritm ascendent si se gaseste intr-o situatie buna in ceea ce priveste rentabilitatea, profitabilitatea.

In ceea ce priveste perioadele de analiza trebuie observati numai anii 2001-2004 intrucat orice calcule si comparatii referitoare la anul 2000 nu are nici o relevanta deoarece firma nu a avut nici o activitate in acel prim an.

Echilibrul financiar al firmei exista, dar este deteriorat de faptul ca firma apeleaza la resurse pe termen mediu si lung pentru a-si finanta activitatea curenta , adica activele ciclice- pe termen scurt. Pe de alta parte avand in vedere faptul ca firma nu a dovedit o linearitate in ceea ce priveste activitatea ci salturi bruste datorate dorintei exprese de extindere a activitatii manifestate de managementul la nivel de grup aceasta alterare aparenta a echilibrului financiar pe termen scurt nu poate fi considerata ca o carenta majora.

Astfel, apelerea la resurse externe pe termen mediu si lung pentru finantarea activitatii curente face ca , in cadrul analizei echilibrului financiar sa se observe o necesitate permanenta de fond de rulment.

1.Rezultatele activitatii

Rezultatele activitatii sunt bune si se observa o crestere acentuata de la un an la altul atat, peste un normal acceptat in mod curent de teoria economica, a activitatii globale reprezentate de cifra de afaceri si a rezultatului indiferent in ce faza este considerat.

2.Structura financiara a patrimoniului

In cadrul structurii activului se observa o proportie specifica unei firme de productie cu varfuri pozitive sau negative in functie de etapa surprinsa in evolutia intreprinderii . Oricum , de la inceput observandu-se faptul ca nu exista o liniaritate in evolutia ascendenta a intreprinderii si existand anumite salturi atat in ceea ce priveste volumul productiei cat si al investitiei, nu se pot trage concluzii absolute asupra unui optim al proportiilor care ar trebui sa existe in cadrul activului.

3. Echilibrul financiar dintre resurse si alocari

Analizand ratele de structura ale pasivului se observa ca imprumutul contractat in 2004 schimba radical structura pasivului si implicit ratele de structura ale acestuia, care devin neacceptabile conform teoriei economice, dar avand in vedere ca de fapt ceea ce vizeaza managementul intreprinderii este o extindere intensiva a productiei pe relativ aceeasi structura a imobilizarilor se trage concluzia ca si anul 2004 a fost un an atipic cu denaturari ale ratelor si indicilor.

4. Gestiunea resurselor financiare

Rotatia activului total si rotatia imoblilizarilor nete au valori crescatoare evidente pana in ultimul an de analiza cand datorita investitie majore ( achizitionarea unei hale cu terenul aferent) apare o descresere brusca, ceea ce ar putea duce la concluzia falsa unei ineficente a folosirii activelor fixe.

Ceea ce este important si poate fi considerat ca indicator real in situatia data a intreprinderi este rotatia activelor circulante care creste in mod constant.

5. Profitabilitatea activitatii si rentabilitatea capitalurilor

Chiar daca din punctul de vedere a rentabilitatii economice a capitalurior investite se observa o descrestere pe masura trecerii timpului aceasta este datorata indatorarii pe care a suferit-o intreprinderea in ultimul an prin apelarea la un imprumut pe termen lung pentr-u a putea cumpara hala si terenul necesar dezvoltarii ulterioare.

Pe de alta parte se observa ca rata marjei brute se mentine la un nivel cvasiconstant cu o tendinta de crestere ceea ce denota ca exista o profitabilitate care se pastraza.

6.Aprecierea riscului de faliment

Se observa ca ratele de lichiditate cresc sau raman cvasiconstante pe masura inaintarii in activitate ceea ce pare mai important fiind ca rata lichiditatii curente este normala pentru o firma de preoductie respectiv rata lichiditatii rapide fiind caonsiderata buna.

Oricum pentru acoperirea nevoilor de lichiditate rapida sau imediata firma poate apela la firma mama care este si clientul principal al societatii si care poate inlesni o finantare pe termen scurt a nevoilor de numerar printr-o plata in avans a datoriilor catre firma la care facem analiza.

PUNCTE FORTE SI PUNCTE SLABE

Puncte tari:

Soldurile intermediare de gestiune au o evolutie accentuat ascendenta ceea ce arata dezvolatarea activitatii dupa cum rezulta din evolutia cifrei de afaceri si a valorilor absolute a rezultatelor brute si nete

Trendul autonomiei financiare este de crestere cu exceptia ultimului an cand scade brusc datorita apelarii la resurse externe in schimb rata stabilitatii financiare creste ceea ce arata o stabilitate pe termen lung

Datorita faptului ca in cazul unei insolvabilitati pe termen scurt interprinderea poate face apel la firme din grup cu o forta financiara mult mai mare, ceea ce pare important cu adevarat in acest moment al analizarii firmei este mai mult rata marjei brute si a rentabilitatii comerciale care inregistreaza un nivel constant sau in crestere.

Solvabilitatea fimei este de asemenea buna la fel ca si tendintele manifestate de aceasta

Asa cum rezulta din ratele de lichiditate se observa ca lichiditatea curenta are o valoare buna in principal datorita cresterii stocurilor de la an la an

Puncte slabe:

Desi se observa o crestere apreciabila a fondului de rulment se inregistraza o crestere la fel de mare a necesarului de fond de rulment care este indusa in principal de extinderea in forta a activitatii

Faptul ca societatea are in protofoliul de clienti un client principal care reprezinta mai mult de 75% din portofoliul de clienti si care este si societatea mama din cadrul grupului reprezinta un dezavantaj major

2.2. Situatia patrimoniului si rezultatele financiare

CONTUL DE REZULTATE - cu valorile absolute din bilanturile anuale

ELEMENTE

PERIOADA DE ANALIZA

Venituri din vanzarea marfurilor

Productia vanduta

CIFRA DE AFACERI

Venituri din productia stocata

Venituri din productia imobilizata

PRODUCTIA EXERCITIULUI

Venituri din subventii de expolatare

Alte venituri din exploatare

Venituri din provizioane privind exploatarea

TOTAL VENITURI EXPLOATARE

Cheltuieli privind marfurile

Total cheltuieli materiale

Cheltuieli cu lucrari si servicii executate de terti

Impozite,taxe si varsaminte asimilate

Total cheltuieli cu personalul

Alte cheltuieli de explatare

Cheltuieli cu amortizari si provizioane

TOTAL CHELTUIELI DE EXPLOATARE

REZULTATUL DIN EXPLOATRE

Participatii,imobilizari financiare si creante

Venituri din titluri de plasament

Venituri din diferente de curs valutar

Venituri din dobanzi

Alte venturi financiare

Venituri din provizioane

TOTAL VENITURI FINANCIARE

Pierderi din creante legate de participatii

Cheltuieli din titluri de plasament cedate

Cheltuieli din diferente de curs valutar

Cheltuieli privind dobanzile

Alte cheltuieli financiare

Cheltuieli cu amortizari si provizioane

TOTAL CHELTUIELI FINANCIARE

REZULTATUL FINANCIAR

REZULTATUL CURENT

TOTAL VENITURI EXCEPTIONALE

TOTAL CHELTUIELI EXCEPTIONALE

REZULTATUL EXCEPTIONAL

VENITURI TOTALE

CHELTUIELI TOTALE

REZULTATUL BRUT AL EXERCITIULUI

IMPOZIT PE PROFIT

REZULTATUL NET AL EXERCITIULUI

BILANT PATRIMONIAL SIMPLIFICAT

ACTIV

PERIOADA DE ANALIZA

TOTAL IMOBILIZARI NECORPORALE

TOTAL IMOBILIZARI CORPORALE

Terenuri

Mijloace fixe

Imobilizari corporale in curs

TOTAL IMOBILIZARI FINANCIARE

TOTAL ACTIVE IMOBILIZATE

TOTAL STOCURI

Matrii prime,materiale consumabile

Productie in curs de executie

Produse finite,reziduale si semifabricate

Marfuri

Alte stocuri

TOTAL CREANTE

Creante din exploatare din care:

Clienti si conturi asimilate

Creante din afara exploatarii

TOTAL DISPONIBILITATI SI PLASAMENTE

Titluri de plasament

Disponibilitati in casierie si conturi bancare

Alte valori lichide

TOTAL ACTIVE CIRCULANTE

TOTAL ACTIV

PASIV

PERIOADA DE ANALIZA

TOTAL CAPITALURI PROPRII

Capital social

Rezerve

Rezultatul exercitiului

Fonduri

Alte elemente de capitaluri proprii

DATORII PE TERMEN MEDIU SI LUNG

Credite bancare pe termen mediu si lung

Alte imprumuturi pe termen mediu si lung

TOTAL DATORII PE TERMEN SCURT

Datorii din exploatare din care:

Furnizori si conturi asimilate

Datorii financiare pe termen scurt

TOTAL PASIV

Pentru a asigura comparabilitatea datelor toate datele au fost aduse in preturile ultimului an de analiza prin actualizarea cu indicii anuali de inflatie

CONTUL DE REZULTATE - cu valori actualizate

Valori anuale ale inflatiei

ELEMENTE

PERIOADA DE ANALIZA

Venituri din vanzarea marfurilor

Productia vanduta

CIFRA DE AFACERI

Venituri din productia stocata

Venituri din productia imobilizata

PRODUCTIA EXERCITIULUI

Venituri din subventii de expolatare

Alte venituri din exploatare

Venituri din provizioane privind exploatarea

TOTAL VENITURI EXPLOATARE

Cheltuieli privind marfurile

Total cheltuieli materiale

Cheltuieli cu lucrari si servicii executate de terti

Impozite,taxe si varsaminte asimilate

Total cheltuieli cu personalul

Alte cheltuieli de explatare

Cheltuieli cu amortizari si provizioane

TOTAL CHELTUIELI DE EXPLOATARE

REZULTATUL DIN EXPLOATRE

Participatii,imobilizari financiare si creante

Venituri din titluri de plasament

Venituri din diferente de curs valutar

Venituri din dobanzi

Alte venturi financiare

Venituri din provizioane

TOTAL VENITURI FINANCIARE

Pierderi din creante legate de participatii

Cheltuieli din titluri de plasament cedate

Cheltuieli din diferente de curs valutar

Cheltuieli privind dobanzile

Alte cheltuieli financiare

Cheltuieli cu amortizari si provizioane

TOTAL CHELTUIELI FINANCIARE

REZULTATUL FINANCIAR

REZULTATUL CURENT

TOTAL VENITURI EXCEPTIONALE

TOTAL CHELTUIELI EXCEPTIONALE

REZULTATUL EXCEPTIONAL

VENITURI TOTALE

CHELTUIELI TOTALE

REZULTATUL BRUT AL EXERCITIULUI

IMPOZIT PE PROFIT

REZULTATUL NET AL EXERCITIULUI

BILANT PATRIMONIAL SIMPLIFICAT

ACTIV

PERIOADA DE ANALIZA

TOTAL IMOBILIZARI NECORPORALE

TOTAL IMOBILIZARI CORPORALE

Terenuri

Mijloace fixe

Imobilizri corporale in curs

TOTAL IMOBILIZARI FINANCIARE

TOTAL ACTIVE IMOBILIZATE

TOTAL STOCURI

Matrii prime,materiale consumabile

Productie in curs de executie

Produse finite,reziduale si semifabricate

Marfuri

Alte stocuri

TOTAL CREANTE

Creante din exploatare din care:

Clienti si conturi asimilate

Creante din afara exploatarii

TOTAL DISPONIBILITATI SI PLASAMENTE

Titluri de plasament

Disponibilitati in casierie si conturi bancare

Alte valori lichide

TOTAL ACTIVE CIRCULANTE

TOTAL ACTIV

PASIV

PERIOADA DE ANALIZA

TOTAL CAPITALURI PROPRII

Capital social

Rezerve

Rezultatul exercitiului

Fonduri

Alte elemente de capitaluri proprii

DATORII PE TERMEN MEDIU SI LUNG

Credite bancare pe termen mediu si lung

Alte imprumuturi pe termen mediu si lung

TOTAL DATORII PE TERMEN SCURT

Datorii din exploatare din care:

Furnizori si conturi asimilate

Datorii financiare pe termen scurt

TOTAL PASIV

2.3. Analiza soldurilor intermediare de gestiune

SOLDURILE INTERMEDIARE DE GESTIUNE

Nr. Crt.

Specificatie

U.M.

Perioada de analiza

Simbol

Marja comerciala

Mil.lei

Mc=Vvmf-Cmf

Cifra de afaceri

Mil.lei

CA=Vvmf+Pv

Productia exercitiului

Mil.lei

Pe=Pv+Ps+Pi

Valoarea adaugata

Mil.lei

Va=Mc+Pe-Cm-Cslt

Excedentul brut de exploatare

Mil.lei

Ebe=Va+Se-Itva-Chp

Rezultatul din exploatare

Mil.lei

Re=Ebe+Ave+Vp-Ace-Cpa

Rezultatul financiar

Mil.lei

Rf=Vf-Cf

Rezultatul curent

Mil.lei

Rc=Re+Rf

Rezultatul exceptional

Mil.lei

Rx=Vx-Cx

Rezultatul brut

Mil.lei

Rb=Rc+Rx

Rezultatul net

Mil.lei

Rn=Rb-ImpP

Capacitatea de autofinantare

Mil.lei

 Caf

Pentru perioada de analiza se manifesta un fenomen de relativa constanta a marjei comerciale dar aceasta nu are o relevanta majora pentru ca din totalul CA activitatea de comert are o pondere foarte scazuta.

Ceea ec este important este ca se inregistreaza o evolutie ascendenta si permanenta pe parcursul tuturor celor 5 ani,atat a CA cat si a rezultatelor in valori absolute.Cel mai edificator este EBE care creste in 4 ani de mai mult de zece ori. Atat rezultatul din exploatare cat si rezultatul brut inregistreaza de asemenea o crestere spectaculoasa in anii 2001-2004,dar totusi neurmarind amplitudinea EBE.Aceasta sittuatie este explicabila prin faptul ca afacerea a crescut in complexitate intervenind astfel costuri suplimentare care cel putin in prima faza nu existau sau erau foarte mici.

Rezultatul brut si ce net au o crestere semnificativa de mai mult de 4 ori,practic daca s-ar stabili o medie de crestere putandu-se spunce ca aproape cu fiecare an activitatea s-a dublat.

Analiza structurii financiare a patrimoniului

Pentru a putea face o analiza comparativa a structurii financiare dupa ce in prealabil am adus valorile bilantiere din anii precedenti in preturile ultimului an(2004) mai trebuie facuta si o retratare a bilanturilor contabile si transformarea acestora in bilanturi financiare.

Retratarea activului a constat in scaderea din imobilizariel necorporale a cheltuielilor de constituire si de cercetare dezvoltare cu scaderea concomitenta din capitalurile proprii. De asemenea cheltuielile inregistrate in avans se scad din activ si se scad concomitent si din capitalurile proprii iar provizioanele pentru riscuri si cheltuieli se cumuleaza cu datoriile pe termen scurt.

RETRATAREA BILANTULUI CONTABIL

ACTIV

PERIOADA DE ANALIZA

BC

Corectii

BF

BC

Corectii

BF

BC

Corectii

BF

BC

Corectii

BF

BC

Corectii

BF

TOTAL IMOBILIZARI NECORPORALE

TOTAL IMOBILIZARI CORPORALE

Terenuri

Mijloace fixe

Imobilizri corporale in curs

TOTAL IMOBILIZARI FINANCIARE

TOTAL ACTIVE IMOBILIZATE

TOTAL STOCURI

Matrii prime,materiale consumabile

Productie in curs de executie

Produse finite,reziduale si semifabricate

Marfuri

Alte stocuri

TOTAL CREANTE

Creante din exploatare din care:

Clienti si conturi asimilate

Creante din afara exploatarii

TOTAL DISPONIBILITATI SI PLASAMENTE

Titluri de plasament

Disponibilitati in casierie si conturi bancare

Alte valori lichide

TOTAL ACTIVE CIRCULANTE

Ch efectuate in avans

TOTAL ACTIV

PASIV

PERIOADA DE ANALIZA

BC

Corectii

BF

BC

Corectii

BF

BC

Corectii

BF

BC

Corectii

BF

BC

Corectii

BF

TOTAL CAPITALURI PROPRII

Capital social

Rezerve

Rezultatul exercitiului

Fonduri

Alte elemente de capitaluri proprii

Provizioane

DATORII PE TERMEN MEDIU SI LUNG

Credite bancare pe termen mediu si lung

Alte imprumuturi pe termen mediu si lung

TOTAL DATORII PE TERMEN SCURT

Datorii din exploatare din care:

Furnizori si conturi asimilate

Datorii financiare pe termen scurt

TOTAL PASIV

BILANTUL FINANCIAR

ACTIV

TOTAL IMOBILIZARI NECORPORALE

TOTAL IMOBILIZARI CORPORALE

TOTAL IMOBILIZARI FINANCIARE

TOTAL ACTIVE IMOBILIZATE

TOTAL STOCURI

TOTAL CREANTE

TOTAL DISPONIBILITATI SI PLASAMENTE

TOTAL ACTIVE CIRCULANTE

TOTAL ACTIV

PASIV

TOTAL CAPITALURI PROPRII

DATORII PE TERMEN MEDIU SI LUNG

CAPITAL PERMANENT

IMPRUMUTURI PE TERMEN SCURT

DATORII DE EXPLOATARE

DATORII PE TERMEN SCURT

TOTAL PASIV

2.4.1. Analiza ratelor de structura ale activului

RATELE DE STRUCTURA ALE ACTIVULUI

Nr. Crt.

Specificatie

U.M.

Perioada de analiza

Simbol

I

RATELE ACTIVELOR PERMANENTE

Rata activelor imobilizate

RAI=AI/AT*100

Rata imobilizarilor necorporale

Rim=Im/AI*100

Rata imobilizarilor corporale

Rinc=Inc/AI*100

Rata imobilizarilor financiare

Rif=If/AI*100

II

RATELE ACTIVELOR CIRCULANTE

Rata activelor circulante

RAC=AC/AT*100

Rata stocurilor

RSt=St/AC*100

Rata creantelor

RCr=Cr/AC*100

Rata disponibilitatilor banesti

RDb=Db/AC*100

Rata activelor imobilizate desi in primii trei ani scade semnificativ injumatatindu-se ,in ultimul an de analiza inregistreaza o crestere exploziva datorita investitiilor masive din ultimul an.Acelasi lucru este valabil si pentru rata imobilizarilor corporale si asta deorece rata imobilizarilor necorporale este nesemnificativa.

Rata stocurilor desi se pastreaza intr-o relativa constanta pe parcursul anilor 2001-2003, descreste semnificativ in 2004 si aceasta tot datorita intrarii in activ a valoriilor mari reprezentate de hala si constructie.

2.4.2. Analiza ratelor de structura ale pasivului

RATELE DE STRUCTURA ALE PASIVULUI

Nr. Crt.

Specificatie

U.M.

Perioada de analiza

Simbol

I

RATELE PASIVELOR PE TERMENE

Rata stabilitatii financiare

RSF=Cpm/PT*100

Rata datoriilor curente

RICr=Dts/PT*100

II

RATELE PASIVELOR RESURSE

Autonomia financiara globala

RAFG=Cpr/PT*100

Autonomia financiara la termen

RAFT=Cpr/Itml*100

Rata de indatorare globala

RIG=DT/PT*100

Rata de indatorare la termen

RIT=Itml/Cpr*100

Firma dispune de stabiliatate financiara pe toata perioada de analiza. Tendinta ei de sporire este semnificativa si se datoreaza cresterii capitalurilor proprii, pe baza rezultatului net al exercitiului si sporirea datoriilor pe termen mediu si lung.

Autonomia financiara la termen nu inregistreaza nici o valoare pana in anul 2004 in care s-a contractat creditul si atunci chiar avand o valoare rezonabila.In schimb autonomia financiara globala inregistreaza o scadere in ultimul tot datorita creditului contractat,pana atunci inregistrand o crestere semnificativa cu aproximativ 10% pe an.

2.5. Analiza echilibrului financiar

ECHILIBRUL FINANCIAR

Nr. Crt.

Specificatie

U.M.

Perioada de analiza

Simbol

I

ECHILIBRUL PERMANENT

Fondul de rulment

mii lei

FR=Cpm-In

Fondul de rulment propriu

mii lei

FRp=Cpr-In

Fondul de rulment strain

mii lei

FRs=Fr-Frp

Rata de finantare permanenta

Rfp=Cpm/In*100

II

ECHILIBRUL CURENT

Necesarul de fond de rulment

mii lei

NFR=(St+Cr)-(Fz+Ob)

Rata de finantare ciclica

Rfc=Ots/Acm

III

ECHILIBRUL GLOBALTrezoreri neta

mii lei

TN=FR-NFR=Db-Its

Flux monetar net

mii lei

FMN=TNf-Tno

Rata de finantare globala

Rfg=FR/NFR

Fondul de rulment are o tendinta permanenta de crestere, practic si normala prin prisma cresterii activitatii in cei 4 ani de referinta crescand de mai mult de 7 ori.

Necesarul de fond de rulment inregistreaza o crestere de inceput pentru ca apoi pe ultimii 3 ani sa se stabilizeze la nivelul de aproximativ 7,5 miliarde ceea ce denota ca in continuare societatea are nevoie de fond de rulment suplimentar.Faptul ca desi activitatea a crescut, NFR a ramas relativ constant se datoreaza cresterii vitezei de rotatie a creantelor si a cresterii nonproportionale a vitezei de rotatie a furnizorilor.

Trezoreria neta prezinta valori pozitive si ascendente pe parcursul perioadei de analiza,care ne arat un echilibru financiar global satisfacator al societatii.

Valoarea fluxului monetar net ne aarat sporirea averii reale a firmei si a capacitatii acesteia de a investii din fonduri proprii.

Analiza ratelor de gestiune

RATELE DE GESTIUNE

Specificatie

U.M.

Perioada de analiza

Simbol

RATE GENERALE DE GESTIUNE

Rotatia activului total

rotatii

rAT=Vt/AT

Rotatia imobilizarilor nete

rotatii

rIn=Vt/In

Rotatia activelor circulante

rotatii

rAC=Vt/AC

GESTIUNEA STOCURILOR

Durata de rotatie a stocurilor

zile

dzSt=(St/CA)*360

RATELE DE GESTIUNE CURENTA

Durata de incasare a creantelor

zile

dzCr=(Cr/Vt)*360

Durata de incasare a clientilor

zile

dzCl=(Cl/CA)-360

Durata de plata a datoriilor

zile

dzOts=(Ots/Vt)*360

Durata de achitare a furnizorilor

zile

dzFz=(Fz/CA)*360

La fel ca si la alti indicatori si rotatia activului total este influentata de contractarea creditului in anul 2004 astfel ca, desi in perioada 2001-2003 rotatia activului total a crescut,in anul 2004 inregistreaza o scadere semnificativa.

O evolutie pozitiva o are durata de incasare a creantelor aceasta,scazand de la 41 zile la aproximativ 10 zile in amre masura aceasta datorandu-se incasarii intr-un termen mai scurt a clientilor.Trebuie spus ca in ceea ce priveste durata de incasare a clientilor valaorea din 2004 (0.94) nu este reala, aceasta datorandu-se faptului ca partenerii externi au avut concediu in ultima perioada a anului si si-au platit toate datoriile inainte de termen.

2.7. Analiza profitabilitatii si rentabilitatii

RATELE DE RENTABILITATE

Nr. Crt.

Specificatie

U.M.

Perioada de analiza

Simbol

I

RATELE DE PROFITABILITATE

Rata rentabilitatii veniturilor

Rrv=Pn/Vt

Rata rentabilitatii resurselor consumate

Rrrc=Pn/Cht

Rata marjei brute

Rrc=Ebe/CA

Rata rentabilitatii comerciale

Rrc=Re/CA

II

RATELE DE RENTABILITATE

Rentabilitatea economica a capitalurilor investite

Rre=Re/Cinv

Rentabilitatea economica a activelor

Rre=Ebe/AT

Rentabilitatea financiara

Rrf=Pn/Cpr

Rentabilitatea financiara bruta

Rrf=Caf/Cpr

Rata rentabilitatii resurselor consumate inregistreaza un nivel relativ constant avand totusi un varf in 2002 cu o scadere usoara in 2003,aceasta datorandu-se in principal schimbarii in structura a productiei. In schimb rata marjei brute se stabilizeaza pe ultimii 3 ani in jurul valorii de 20% ceea ce apare ca o valoare satifacatoare.

Rentabilitatea financiara inregistreaza o valaore ridicata si ca medie dar nu poate avea o semnificatie absoluta, intrucat asa cum reiese si din formula de calcul nu s-au luat in considerare si capitalurile imprumutate care inregistreaza totusi o pondere importanta.

2.8. Analiza riscului de faliment

BONITATEA FINANCIARA

Nr. Crt.

Specificatie

U.M.

Perioada de analiza

Simbol

I

RATE DE LICHIDITATE

Rata de lichiditate curenta

AC/Ds

Rata de lichiditate rapida

(Cr+Db)/Dts

Rata de lichiditate imediata

Db/Dts

II

RATELE DE SOLVABILITATE

Solvabilitatea patrimoniala

AT/Dt

Capacitatea de rambursare

Caf/Dat

III

RATELE DE BONITATE

Rata creditelor de trezorerie

Its/NFR

Prelevarea cheltuielilor financiare

Chf/Ebe

Firma nu are probleme deosebite din punct de vedere al bonitatii. Nici din punct de vedere al sovabilitatii societatea nu inregistreaza valori ingrijoratoare,valorile fiind supraunitare.In privinat capacitatii de rambursare aceasta s-a deteriorat brusc incepand cu anul 2004 din cauza creditului contractat.

3. PERSPECTIVA SITUATIEI FINANCIARE A S.C. KATHREIN ROMANIA S.R.L.

I. Estimarea situatiei financiare

3.1. Estimarea situatiei financiare

3.1.1. Cadrul general de abordare a perspectivei financiare

Pentru toate previziunile financiare punctul de plecare este previziunea vanzarilor. Estimand cifra de afaceri pe perioada urmatoare se poate determina necesarul de active circulante si fixe si respectiv fondurile permanente si curente necesare pentru acoperirea acestei finantarii.

Raportarea la cifra de afaceri, ca metoda,   este o metoda eficace care satisface eficient nevoile informationale ale unei firme.

Totusi exista si anumite limite ale acestei metode si anume ca se aplica la firme care deja activeaza de cel putin doi ani, presupunand ca in viitor nu vor avea loc modificari substantiale in obiectul de activitate al firmei.

Aceasta metoda presupune determinarea anumitor situatiilor pro-forma:

bilant financiar estimat;

cont de rezultate estimat;

situatia estimata a fluxurilor de trezorerie.

In cazul nostru estimarea situatiei financiare a firmei s-a facut pe baza urmatoarelor elemente:

estimarea prin metoda sintetica,pe baza de tendinta a cifrei de afaceri pe toti cei cinci ani,dat fiind obiectul de activitate al firmei;

estimarea sintetica in general a celorlalte elemente de venituri si cheltuieli pentru perioada de prognoza,pe baza comportamentului economic individual si fata d ecifra de afaceri;

estimarea normativa a elementelor de activ si pasiv care variaza in acelasi ritm cu cifra de afaceri.

estimarea analitica a elementelor patrimoniale care nu variaza in acelasi ritm cu cifra de afaceri.

3.1.2. Estimarea elementelor contului de rezultate

3.1.2.1. Estimari legate de activitatea de exploatare

a)      Estimarea cifrei de afaceri

Estimarea sintetica a productiei vandute.

Pentru aceasta estimare se tine cont in mod expres de planurile de viitor pe care le are investitorul in Romania.Astfel ca, chiar daca in ultimii 4 ani analizati asa cum am mai spus activitatea apropae s-a dublat in fiecare an,aceasta crestere exponentiala nu va putea continua.Ca urmare in concordanta si cu bugetarile viitoare care au fost aduse la cunostinta managementului firmei, activitatea va mai crestere in ritmul de aproximativa dublare inca un an,dupa care urmand sa se inregistreze o crestere liniara normala de aproximativ 9% pe an.

Acestea sunt premisele de la care s-a plecat in estimarile facute pentru perioada 2005-2009.

Estimarea sintetica a veniturilor din vanzarea marfurilor

Intrucat veniturile din vanzarea marfurilor reprezinta un procent neimportant din total activitate se considera si in cadrul estimarii ca acestea vor urmari activitatea globala a firmei.

Estimarea celorlalte venituri din exploatare

Si ponderea acestor venituri este foarte mica daca nu chiar insignifianta motiv pentru care previzionarea lor urmeaza acelasi trend.

Estimarea veniturilor totale din exploatare

S-a facut prin insumarea elementelor prezentate anterior.

b)     Estimarea cheltuielilor din exploatare

Estimarea cheltuileilor privind marfurile

Cheltuielile privind marfurile sunt in stricat concordanta cu veniturile din vanzare amarfurilor dar cum acestea nu au pondere importanta in total activitate nici cheltuilelie nu vor avea,respecatandu-se totusi marja comerciala.

Estimarea cheltuielilor materiale

Pentru cheltuielile materiale s-a luat in considerare faptul ca incepand cu 2005 se va trece la alta structura de productie, fapt care va produce mici modificari procentuale ale ponderii cheltuielilor materiale din total cheltuieli.Aceasta modificare este in sensul unei cresteri usoare.

Estimarea cheltuielilor cu lucrarile si serviciile executate de terti

Datorita cresterii atat in cifra absoluta cat si in complexitate a activitatii, se preconizeaza o crestere accentuata a cheltuielilor cu lucrarile si serviciile tertilor astfel ca, in perioadele previzionate acest gen de cheltuieli vor creste supraproportional.

Estimarea cheltuielilor cu personalul

Desi cheltuielile cu personalul vor creste in cifra absoluta totusi ele nu vor urmari trendul CA, intrucat incepand cu anul 2005 angajarile masive se vor produce in randul personalului direct productiv care va pondera in sens negativ fondul global de salarii in cifra absoluta ca si evolutie.

Estimarea cheltuielilor cu impozitele,taxele si varsaminte asimilate

Acestea vor creste in suma absoluta dar neurmarind ansamblul activitatii si aceasta in principal datorita introducerii cotei unice incepand cu ianuarie 2005.

Estimarea altor cheltuieli de exploatare

Estimarea acestora s-a facut in concordanta cu nivelul volumului de activitate.

Estimarea cheltuielilor cu amortizarea

Cheltuielile cu amortizarea s-au estimat in functie de amortizarea anuala a imobilizarilor corporale si necorporale aflate in functiune, a mijloacelor fixe intrate prin investitii considerandu-se de catre managementul firmei necesara o permanenta innoire a utilajelor si masinilor tehnologice.

Estimarea cheltuielilor totale privind exploatarea

S-a facut prin insumarea elementelor prezentate anterior.

c)      Estimarea rezultatului din exploatare

Estimarea rezultatului din exploatare (Re) s-a facut analitic pe toti cei cinci ani de prognoza,pe baza estimarilor anterioare privind:

veniturile din exploatare (Ve);

cheltuielile din exploatare (Che).

Re = Ve- Che

3.1.2.2. Estimari legate de activitatea financiara

a) Estimarea veniturilor financiare

Veniturile financiare din dobanzi

Aceste venituri care nu au o pondere importanta in totalul veniturilor, s-au estimat ca uramand trendul activitatii, ele inregistrandu-se mai mult ca venind din depozitele pe termen scurt (over-night).

Veniturile din diferente de curs valutar

Estimarea veniturilor din curs valutar s-a facut tinand seama de evolutia ascendenta a activitatii si a faptului ca majoritatea clientilor sunt externi iar conform prognozei dupa o scadere accentuata a cursului valutar, acesta va inregistra o crestere relativ liniara.

Alte venituri financiare

Acestea sunt evaluate ca urmand trendul aprovizionarii cu materii prime,intrucat firma beneficiaza de sconto-uri pentru plata inainte de termene.

Total venituri financiare

Se face prin cumularea veniturilor enumerate anterior.

b) Estimarea cheltuielilor financiare

Estimarea cheltuielilor financiare cu dobanzile

Datorita creditului contractat acestea vor avea o pondere semnificativa totusi ele descrescand progresiv pana in anul 2009 intrucat acel an va fi si anul in care creditul bancar va fi restituit integral.

Estimarea cheltuielilor din diferente de curs valutar

Estimarea cheltuielilor din curs valutar s-a facut, deasemenea tinand seama de evolutia ascendenta a activitatii si a faptului ca o mare parte a furnizorilor sunt externi iar conform prognozei dupa o scadere accentuata a cursului valutar, acesta va inregistra o crestere relativ liniara.

Estimarea cheltuielilor financiare totale

Se face prin cumularea veniturilor enumerate anterior.

3.1.2.3. Estimarea activitatilor execeptionale

Intrucat la firma S.C. KATHREIN ROMANIA S.R.L. nu s-au inregistrat venituri si cheltuieli exceptionale acestea nu au fost luate in calculul prognozei.

3.1.2.4. Estimarea rezultatului exercitiului

a) Estimarea rezultatului brut al exercitiului

Estimarea rezultatului brut ( Rb) al exercitiului s-a facut analitic pe toti cei cinci ani de prognoza, pe baza estimarilor anterioare privind:

veniturile totale cumulate pe activitati ( exploatare, financiar, exceptional): Vt=Ve+Vf+Vx

cheltuielile totale cumulate pe activitati ( exploatare, financiar, exceptional): Cht= Che+Chf+Chx

Rb = Vt-Che

b) Estimarea impozitului pe profit

Imp/p = Cimp*Rbi

c) Estimarea profitului net

Rn = Rbi – Imp/p

CONTUL DE REZULTATE ESTIMAT

(pentru perioada 2005-2009)

ELEMENTE

PERIOADA DE ESTIMARE

Venituri din vanzarea marfurilor

Productia vanduta

CIFRA DE AFACERI

Venituri din productia stocata

Venituri din productia imobilizata

PRODUCTIA EXERCITIULUI

Venituri din subventii de expolatare

Alte venituri din exploatare

Venituri din provizioane privind exploatarea

TOTAL VENITURI EXPLOATARE

Cheltuieli privind marfurile

Total cheltuieli materiale

Cheltuieli cu lucrari si servicii executate de terti

Impozite,taxe si varsaminte asimilate

Total cheltuieli cu personalul

Alte cheltuieli de explatare

Cheltuieli cu amortizari si provizioane

TOTAL CHELTUIELI DE EXPLOATARE

REZULTATUL DIN EXPLOATRE

Participatii,imobilizari financiare si creante

Venituri din titluri de plasament

Venituri din diferente de curs valutar

Venituri din dobanzi

Alte venturi financiare

Venituri din provizioane

TOTAL VENITURI FINANCIARE

Pierderi din creante legate de participatii

Cheltuieli din titluri de plasament cedate

Cheltuieli din diferente de curs valutar

Cheltuieli privind dobanzile

Alte cheltuieli financiare

Cheltuieli cu amortizari si provizioane

TOTAL CHELTUIELI FINANCIARE

REZULTATUL FINANCIAR

REZULTATUL CURENT

TOTAL VENITURI EXCEPTIONALE

TOTAL CHELTUIELI EXCEPTIONALE

REZULTATUL EXCEPTIONAL

VENITURI TOTALE

CHELTUIELI TOTALE

REZULTATUL BRUT AL EXERCITIULUI

IMPOZIT PE PROFIT

REZULTATUL NET AL EXERCITIULUI

3.1.3. Estimarea elementelor patrimoniale

3.1.3.1. Estimarea elementelor de activ

a) estimarea elementelor de active circulante

S-a facut prin cumularea nivelelor estimate pe cei cinci ani de prognoza a categoriilor de active circulante.

Estimarea stocurilor

Stocurile vor urmari nivelul estimat al productiei sporind in cifra absoluta dar intrucat se pastreaza caracteristicile procesului productiv nu va fi nevoie de o redimensionare a lor.

Estimarea creantelor

Estimarea lor s-a facut pe baza ratelor cinetice de rotatie tinand cont de nivelul estimat al CA si in raport cu soldurile medii ale anului precedent amplificat cu coeficientul de dezvoltare a afacerii.

b) Estimarea elementelor de active imobilizate

S-a facut prin cumularea nivelelor estimate pe cei cinci ani de prognoza a categoriilor de active imobilizate.

Estimarea imobilizarilor necorporale

S-a facut pe baza ipotezei conform careia nu se vor mai efectua investitii majore in perioada de prognoza.

Estimarea imobilizarilor corporale

S-a luat in considerare ca terenul va ramane la valoarea din contabilitate a anului 2004 deoarece nu se vor mai achizitiona nici vinde terenuri. Restul mijloacelor fixe a caror componenta principala o regasim in masini,utilaje si aparate de masura vor avea o crestere liniara datorata in principal investitiilor de inlocuire.

3.1.3.2. Estimarea elementelor de pasiv

Pe baza egalitatii fundamentale intre activ si pasiv, cresterea elementelor de activ trebuie sa genereze fie coerelata cu cresterea   surselor de finantare. Pentru aceasta crestere s-a pornit de la urmatoarele premise:

elementele din activ imobilizate trebuie in pricipiu finantate din resurse permanente

trebuie pastrat un nivel normal de indatorare fara a periclita considerabil riscul financiar si de faliment

trebuie sa existe un echilibru financiar intre utilizari si resurse

costul capitalului trebuie s ase incadreze in limite normale.

Totusi datorita situatiei speciale in care se afla KATHREIN Romania nu s-au putut resoecta integral aceste pricipii.

a) Estimarea resurselor curente

S-a facut pe baza ratelor cinetice de rotatie corelate cu nivelul estimat al cifrei de afaceri si de asemenea dorindu-se eficientizarea gestiunii datoriilor fata de furnizori.

b) Estimarea surselor de finantare permanente

Capitalurile proprii vor ramane la valoarea capitalului social, vor incorpora rezultatul net al exercitiului care in suma absoluta creste in fiecare an. Creditul bancar pe termen mediu si lung urmeaza sa fie rambursat aconform graficului pana in 2009.

BILANTUL FINANCIAR ESTIMAT

(PENTRU PERIOADA 2005-2009)

ACTIV

PERIOADA DE ESTIMARE

TOTAL IMOBILIZARI NECORPORALE

TOTAL IMOBILIZARI CORPORALE

Terenuri

Mijloace fixe

Imobilizri corporale in curs

TOTAL IMOBILIZARI FINANCIARE

TOTAL ACTIVE IMOBILIZATE

TOTAL STOCURI

Matrii prime,materiale consumabile

Productie in curs de executie

Produse finite,reziduale si semifabricate

Marfuri

Alte stocuri

TOTAL CREANTE

Creante din exploatare din care:

Clienti si conturi asimilate

Creante din afara exploatarii

TOTAL DISPONIBILITATI SI PLASAMENTE

Titluri de plasament

Disponibilitati in casierie si conturi bancare

Alte valori lichide

TOTAL ACTIVE CIRCULANTE

TOTAL ACTIV

PASIV

PERIOADA DE ESTIMARE

TOTAL CAPITALURI PROPRII

Capital social

Rezerve

Rezultatul exercitiului

Fonduri

Alte elemente de capitaluri proprii

DATORII PE TERMEN MEDIU SI LUNG

Credite bancare pe termen mediu si lung

Alte imprumuturi pe termen mediu si lung

TOTAL DATORII PE TERMEN SCURT

Datorii din exploatare din care:

Furnizori si conturi asimilate

Datorii financiare pe termen scurt

TOTAL PASIV

3.1.4. Estimarea fluxurilor de numerar

Estimarea fluxului de numerar la Kathrein Romania s-a facut in paralel cu estimarile din contul de rezultate si cu   cele din bilant deoarece sunt stric corelate. Pentru aceasta s-a tinut cont de aspectele:

delimitarea incasarilor si platilor, intrucat nu toate cheltuielile sunt platibile si nici toate veniturile incasabile, existand si decalaje intre facturarea si efectiv incasarea si plata lor;

corelalrea elementelor cu alte situatii pro-forma:cu contul de rezultate,bilantul;

estimarea variatiei necesarului de fond de rulment se determina pe baza datelor istorice si situatiei previzionate a patrimoniului;

echilibrarea trezoreriei prin plasarea excedentului de lichiditati; prin acoperirea deficitului pe seama creditelor de trezorerie.

ESTIMAREA NECESARULUI DE FONDULUI DE RULMENT

(pentru perioada 2005-2009)

Elemente

Perioada de prognoza

Durata medie de incasare a clientilor

Durata medie de plata a furnizorilor

Durata medie de rotatie a stocurilor

Elemente

Perioada de prognoza

NFR

ESTIMAREA FLUXULUI DE NUMERAR

(pentru perioada 2005-2009)

Specificatie

Perioada de prognoza

Aport de capital,prime legate de capital

Profit net

Imprumuturi pe termen mediu si lung

Amortizarea anuala

FLUXUL INTRARILOR (A)

Retragere aport

Dividende

Rata de rambursare imprumuturi pe tml

Investitii anuale

Variatia NFR

FLUXUL IESIRILOR (B)

FLUXUL DE NUMERAR (A-B)

Disponibilitati la inceputul anului

Rambursare credit bancar pe termen scurt

Credit bancar pe termen scurt

Disponibilitati la sfarsitul anului

II.Validarea prognozelor prin analiza financiara previzionata

Dupa intocmirea situatiilor pro-forma se procedeaza la validarea estimarilor. Validarea estimarilor semnifica procesul de verificare a acestora daca sunt realiste si daca vor duce la imbunatatirea situatiei financiare viitoare a firmei.

Modalitatea prin care se valideaza estimarile o reprezinta analiza financiara previzionala, in acest sens calculandu-se toti indicatorii de la diagnosticul financiar.

Daca in viitor indicatorii se imbunatatesc ce putin pe termen mediu, atunci prognozele sunt valide din punct de vedere al eficientei economice estimative.

PRINCIPALII INDICATORI FINANCIARI ESTIMATI

SOLDURILE INTERMEDIARE DE GESTIUNE

Nr. Crt.

Specificatie

U.M.

Perioada de estimare

Simbol

Marja comerciala

Mil.lei

Mc=Vvmf-Cmf

Cifra de afaceri

Mil.lei

CA=Vvmf+Pv

Productia exercitiului

Mil.lei

Pe=Pv+Ps+Pi

Valoarea adaugata

Mil.lei

Va=Mc+Pe-Cm-Cslt

Excedentul brut de exploatare

Mil.lei

Ebe=Va+Se-Itva-Chp

Rezultatul din exploatare

Mil.lei

Re=Ebe+Ave+Vp-Ace-Cpa

Rezultatul financiar

Mil.lei

Rf=Vf-Cf

Rezultatul curent

Mil.lei

Rc=Re+Rf

Rezultatul exceptional

Mil.lei

Rx=Vx-Cx

Rezultatul brut

Mil.lei

Rb=Rc+Rx

Rezultatul net

Mil.lei

Rn=Rb-ImpP

Capacitatea de autofinantare

Mil.lei

 Caf

RATELE DE STRUCTURA ESTIMATE ALE ACTIVULUI

Nr. Crt.

Specificatie

U.M.

Perioada de estimare

Simbol

I

RATELE ACTIVELOR PERMANENTE

Rata activelor imobilizate

RAI=AI/AT*100

Rata imobilizarilor necorporale

Rim=Im/AI*100

Rata imobilizarilor corporale

Rinc=Inc/AI*100

Rata imobilizarilor financiare

Rif=If/AI*100

II

RATELE ACTIVELOR CIRCULANTE

Rata activelor circulante

RAC=AC/AT*100

Rata stocurilor

RSt=St/AC*100

Rata creantelor

RCr=Cr/AC*100

Rata disponibilitatilor banesti

RDb=Db/AC*100

RATELE DE STRUCTURA ESTIMATE ALE PASIVULUI

Nr. Crt.

Specificatie

U.M.

Perioada de estimare

Simbol

I

RATELE PASIVELOR PE TERMENE

Rata stabilitatii financiare

RSF=Cpm/PT*100

Rata datoriilor curente

RICr=Dts/PT*100

II

RATELE PASIVELOR RESURSE

Autonomia financiara globala

RAFG=Cpr/PT*100

Autonomia financiara la termen

RAFT=Cpr/Itml*100

Rata de indatorare globala

RIG=DT/PT*100

Rata de indatorare la termen

RIT=Itml/Cpr*100

ECHILIBRUL FINANCIAR ESTIMAT

Nr. Crt.

Specificatie

U.M.

Perioada de estimare

Simbol

I

ECHILIBRUL PERMANENT

Fondul de rulment

mii lei

FR=Cpm-In

Fondul de rulment propriu

mii lei

FRp=Cpr-In

Fondul de rulment strain

mii lei

FRs=Fr-Frp

Rata de finantare permanenta

Rfp=Cpm/In*100

II

ECHILIBRUL CURENT

Necesarul de fond de rulment

mii lei

NFR=(St+Cr)-(Fz+Ob)

Rata de finantare ciclica

Rfc=Ots/Acm

III

ECHILIBRUL GLOBAL

Trezoreri neta

mii lei

TN=FR-NFR=Db-Its

Flux monetar net

mii lei

FMN=TNf-Tno

Rata de finantare globala

Rfg=FR/NFR

RATELE DE GESTIUNE PENTRU PERIOADA ESTIMATA

Specificatie

U.M.

Perioada de estimare

Simbol

RATE GENERALE DE GESTIUNE

Rotatia activului total

rotatii

rAT=Vt/AT

Rotatia imobilizarilor nete

rotatii

rIn=Vt/In

Rotatia activelor circulante

rotatii

rAC=Vt/AC

GESTIUNEA STOCURILOR

Durata de rotatie a stocurilor

zile

dzSt=(St/CA)*360

RATELE DE GESTIUNE CURENTA

Durata de incasare a creantelor

zile

dzCr=(Cr/Vt)*360

Durata de incasare a clientilor

zile

dzCl=(Cl/CA)-360

Durata de plata a datoriilor

zile

dzOts=(Ots/Vt)*360

Durata de achitare a furnizorilor

zile

dzFz=(Fz/CA)*360

RATELE DE RENTABILITATE ESTIMATE

Nr. Crt.

Specificatie

U.M.

Perioada de estimare

Simbol

I

RATELE DE PROFITABILITATE

Rata rentabilitatii veniturilor

Rrv=Pn/Vt

Rata rentabilitatii resurselor consumate

Rrrc=Pn/Cht

Rata marjei brute

Rrc=Ebe/CA

Rata rentabilitatii comerciale

Rrc=Re/CA

II

RATELE DE RENTABILITATE

Rentabilitatea economica a capitalurilor investite

Rre=Re/Cinv

Rentabilitatea economica a activelor

Rre=Ebe/AT

Rentabilitatea financiara

Rrf=Pn/Cpr

Rentabilitatea financiara bruta

Rrf=Caf/Cpr

BONITATEA FINANCIARA PENTRU PERIOADA ESTIMATA

Nr. Crt.

Specificatie

U.M.

Perioada de estimare

Simbol

I

RATE DE LICHIDITATE

Rata de lichiditate curenta

AC/Ds

Rata de lichiditate rapida

(Cr+Db)/Dts

Rata de lichiditate imediata

Db/Dts

II

RATELE DE SOLVABILITATE

Solvabilitatea patrimoniala

AT/Dt

Capacitatea de rambursare

Caf/Dat

III

RATELE DE BONITATE

Rata creditelor de trezorerie

Its/NFR

Prelevarea cheltuielilor financiare

Chf/Ebe

A.Concluzii partiale:

1. Principalele rezultate financiare estimate

Rezultatele financiare estimate se considera ca fiind favorabile in ipotezele de previziune neavand nici un motiv de a avea previziuni sumbre intrucat atat ceea ce se doreste la nivel de grup international cat si ceea ce se preconizeaza la nivel de ramura este optimist si anume: dezvoltarea in continuare a telecomunicatiilor.

2. Structura financiara a patrimoniului estimat

Se vor manifesta tendinte de apreciere a situatiei din punct de vedere ale ratelor de structura ale activului si pasivului si aceasta in principal datorita lichidarii creditului pe termen mediu si lung insotit si de o crestere a lichiditatii.

3. Echilibrul financiar estimat

Va fi destul de bun pe parcursul perioadei prognozate fiind un echilibru sanatos in activitatea de exploatare si in afara activitatii de exploatare.

4. Gestiunea estimata a resurselor financiare

Gestiunea generala a activelor si a capitalurilor va fi cu o evolutie pozitiva per ansamblu creantele si datoriile vor avea tendinta de reducere in termeni procentuali.

5. Randamentul financiar

Randamentul financiar va prezenta o tendinta de crestere liniara.Eficienta resurselor consumate va fi sporita in urmatorii ani la nivelul activitatii de exploatare si pe ansamblul firmei.Remunerarea bruta a capitalurilor investite va prezenta o tendinta de crestere fata de perioada istorica iar remunerarea neta a capitalurilor proprii prin prisma rentabilitatii financiare va asigura depasirea randamentului anterior.

6. Riscul de faliment

Riscul de faliment se reduce odata cu evolutia in timp a societatii iar solvabilitatea firmei va fi satisfacatoare.

B. Concluzii finale:

Situatia financiara estimata a firmei va fi mai mult decat acceptabila.Perspectiva de dezvoltare este de asemenea buna astfel ca firma va putea satisface criteriile de maxima eficienta intr-o proportie acceptabila.

REPREZENTAREA GRAFICA A PRINCIPALILOR INDICATORI

4. Evaluarea S.C. KATHREIN ROMANIA S.R.L.

4.1. Metode patrimoniale de evaluare

4.1.1. Valorea activului net contabil

Activul net contabil ( denumit si valoarea patrimoniala neta sau valoarea contabila neta), reprezinta aprecierea in bani a „ bogatiei nete” date de cifrele contabile.

Activul net contabil se obtine prin deducerea datoriilor totale ale firmei din valoarea activelor (bunurilor materiale si financiare) de care ea dispune.

Premisele metodei:

bunurile societatii comerciale sunt usor vandabile;

valoarea economica a bunurilor coincide cu cea contabila;

inventarul scriptic corespunde cu cel faptic;

Caracteristicile metodei:

opereaza cu valorile contabile ,fara a se face corecturi asupra posturilor de bilant;

admite exigibilitatea creantelor si obligatiilor la scadenta;

valoarea firmei este data de valoarea patrimoniului net contabil.

Activul net contabil se determina cu formula:

Anc = At-Dt

unde: At- activ contabil total

Dt –datorii totale

Utilizarea metodei:

activul net este considerat prima apreciere valorica a unei firme;

furnizeaza valoarea contabila neta (activul net contabil), care constituie:

o       baza de calcul pentru determinarea activului net contabil corectat;

o       valoarea de negociere pentru privatizarea societatilor comerciale mici prin procedura standard conform Normelor metodologice nr.1/22.12.1992).

Activul net contabile este metoda recomandata pentru:

aprecierea tendintei afacerilor unei firme : cresterea sau descresterea actvului net contabil ofera informatii despre sensul evolutiei activitatii, constituindu-se intr-un prim semnal privind viabilitatea viitoare a afacerii;

vanzarea sau cumpararea unei firme,dar numai in urmatoarele cazuri:

exista o relativa stabilitate a pietei firme ( in viitor,fata de perioada prezenta nu vor avea loc modificari esentiale in dimensiunea pietei de desfacere si a surselor de aprovizionare);

randamentul capitalului oscileaza in jurul nivelului mediu al domeniului;

lipsa inflatiei;

asocierea cu alte firme: daca firmele care se asociaza sunt similare ca si activitate, atunci valoarea contabila se recomanda datorita operativitatii ei si repartizarea corespunzatoare pe asociati a eventualelor abateri de la valoarea reala.

Avantajele metodei: se determina simplu si nu permite interpretari si ambiguitati datorita caracterului riguros al contabilitatii.

Dezavantajele metodei:opereaza cu preturi contabile ale perioadei fara sa tina seama de pretul economic,reprezinta o abordare statica a valorii, valabila la un moment dat,reflecta predominant pozitia vanzatorului,nu tine seama de capacitatea bunurilor patrimoniale de a genera profit, de gradul de valorificare al acestora,valoarea contabila neta poate diferi mult de valoare bursiera medie care este considerata cea mai apropiata valoare de cea reala.

ACTIVUL NET CONTABIL

Nr. Crt

Specificatie

U.M.

Formula

TOTAL IMOBILIZARI NECORPORALE

mil. Lei

TOTAL IMOBILIZARI CORPORALE

mil. Lei

Terenuri

mil. Lei

Mijloace fixe

mil. Lei

Imobilizari corporale in curs

mil. Lei

TOTAL IMOBILIZARI FINANCIARE

mil. Lei

TOTAL ACTIVE IMOBILIZATE

mil. Lei

ACTIVE IMOBILIZATE CORECTATE

mil. Lei

TOTAL STOCURI

mil. Lei

Materii prime,materiale consumabile

mil. Lei

Productie in curs de executie

mil. Lei

Produse finite,reziduale si semifabricate

mil. Lei

Marfuri

mil. Lei

Alte stocuri

mil. Lei

TOTAL CREANTE

mil. Lei

Creante din exploatare din care:

mil. Lei

Clienti si conturi asimilate

mil. Lei

Alte creante din exploatare

mil. Lei

Creante din afara exploatarii

mil. Lei

TOTAL DISPONIBILITATI SI PLASAMENTE

mil. Lei

Titluri de plasament

mil. Lei

Disponibilitati in casierie si conturi bancare

mil. Lei

Alte valori lichide

mil. Lei

TOTAL ACTIVE CIRCULANTE

mil. Lei

TOTAL ACTIV CORECTAT

mil. Lei

DATORII PE TERMEN MEDIU SI LUNG

mil. Lei

Credite bancare pe termen mediu si lung

mil. Lei

Alte imprumuturi pe termen mediu si lung

mil. Lei

TOTAL DATORII PE TERMEN SCURT

mil. Lei

Datorii din exploatare din care:

mil. Lei

Furnizori si conturi asimilate

mil. Lei

Alte datorii din exploatare

mil. Lei

Datorii din afara exploatarii din care:

mil. Lei

Datorii financiare pe termen scurt

mil. Lei

Alte datorii din afara exploatarii

mil. Lei

TOTAL DATORII

mil. Lei

ACTIV NET CONTABIL

mil. Lei

Numar de parti sociale(buc)

buc

Valoarea nominala(lei/ps)

lei/buc

Valoarea matematic contabila a unei parti sociale

lei/ps

Concluzie:

Activul net contabil la finele anului 2004 a fost de 25,203,296 mil. Lei, ceea ce inseamna ca daca firma si-ar fi oprit activitatea, si-ar fi vandut toate activele, iar pe seama lor ar fi achitat datoriile, proprietarilor le-ar fi ramas aceasta suma.

Valoarea matematic contabila a unei parti sociale a fost de 504,066 lei/ps, valoare mai mare decat valoarea nominala a unei actiuni.

4.2. Metode financiare de evaluare

Premise de baza in aplicarea metodelor financiare:

activul este privit ca o afacere unitara cu caracter de continuitate;

capacitatea afacerii de a genera profit in perioada de prognoza;

posibilitatea distribuirii partiale sau integrale a profitului

Estimarea coeficientului de actualizare si a ratei de capitalizare

Coeficientul de actualizare (e) s-a obtinut tinand cont de:

  1. Rata de baza (rr), care este rata medie reala de plasament, neutra fata de risc, si care se obtine prin deflatarea ratei medii a dobanzii de plasament pe un an oferita de BNR cu relatia :

rr= rn-ri = 7 %

Unde: rr- rata reala deflatata (de baza), calculata cu aceasta relatie deoarece valorile sunt in preturi reale (valorile anului 2004),mentinute constant pe perioada de prognoza.

rn-rata nominala medie anuala a dobanzii oferita de BNR pentru plasamente de 1 an (16.25%)

ri- rata medie anuala a inflatiei,estimata de guvern (9.50%)

  1. O rata globala de risc (PR), care se va lua drept rezerva de potential privind situatia financiara a agentului economic (14 %),deoarece aceasta reflecta per global masura riscurilor
  2. Coeficientul de actualizare(e) este dat de rata d erandament fara risc corectata cu prima de risc global:

e = rr*(1+PR)= 8%

CALCULUL RATEI DE ACTUALIZARE

SPECIFICATIE

Valoare

Simbol

Rata medie anuala de plasament BNR

Rn

Rata medie a inflatiei estimata pe 2005

Ri

Rata reala de randament neutra fata de risc(rata de baza)

Rr

Prima de risc global

PR

Rata de actualizare

e=rr(1+PR)

Rata de capitalizare (r) se ia tot coeficientul de actalizare.

Estimarea valorii reziduale

Valoarea reziduala se obtine,in functie de caz, prin multiplicarea indicatorilor din ultimul an al perioadei de prognoza cu coeficientul de capitalizare (r).

4.2.1. Valori bazate pe profitul net

Valoarea de profitabilitate se bazeaza pe capacitatea firmei de a obtine profit net.

Stabilirea valorii firmei pe baza valorii de profitabilitate se face diferit dupa cum capacitatea firmei de aproduce profit luata in calcul este pentru o perioada de timp limitata sau nelimitata.

VALORI BAZATE PE PROFITUL NET

Nr. Crt.

Specificatie

Perioada de previziune

U.M

A

Metoda  actualizarii profitului net

Rata de actualizare

Profitul net

mii. Lei

Profitul net actualizat

mii. Lei

Profitul net actualizat cumulat

mii. Lei

Valoarea reziduala

mii. Lei

Valoarea reziduala actualizata

mii. Lei

Valoarea profitului net actualizat

mii. Lei

B

Metoda capitalizarii profitului net

Rata de capitalizare

Profit mediu annual pentru anii 1-5

mii. Lei

Valoarea capitalizarii profitului net

mii. Lei

4.2.1.1. Valoarea de profitabilitate continua

Valoarea de profitabilitate continua are caracteristicile:

utilizeaza pentru determinarea valorii firmei profitul net mediu anual;

valoarea afacerii este data de suma de bani, care fructificata, asigura o renta perpetua la nivelul profitului net mediu anual;

valoarea se determina prin capitalizarea profitului net mediu anual cu o rata de capitalizare r;

perioada de timp nelimitata.

Valoarea capitalizarii profitului se determina pe baza relatiei :

VPC = Pnm/r = 404,139,843 mii lei

Unde: Pnm- profit net mediu anual,ce acorda importanta mai mare perioadelor de prognoza mai apropiate

r- rata de capitalizare (8%)

Profitul net mediu se determina cu relatia:

Pnm=(5Pn2005+4Pn2006+3Pn2007+2Pn2008+Pn2009)/15= 32.331.187 mii lei

Limitele modelului:

ipoteza unui profit net mediu anual este putin plauzibila pentru fluctuatii puternice ale fluxurilor de venituri si cheltuielei aferente perioadelor de restrucurari;

efortul investitional nu este evidentiat distinct;

sirul constant al rentei sugereaza o actvitate in echilibru pe o perioada indelungata de timp;

cum profitul net este distribuit partial pentru reinvestire si partial pentru dividende nu tot profitul net reprezinta si un castig pentru investitor.

CONCLUZIE

Valoarea de profitabilitate continua este de 404,139,843 lei.

4.2.1.2. Valoarea de profitabilitate limitata

Valoarea de profitabilitate limitata are caracteristicile:

utilizeaza pentru determinarea valorii firmei profitul net anual;

perioada de timp limitata,dupa care se calculeaza valoare areziduala a afacerii;

valoarea afacerii este egala cu valoarea actuala a profitului net anual susceptibil a fi degajat in viitor de catre afacerea respectiva pana in anul n in care se apreciaza ca proprietarul ar trebui sa-si reconsidere modul de abordare a afacerii sale;in acest an se stabileste valoarea reziduala a afacerii;

actualizarea fluzurilor s eface pentru a tine cont de riscuri si de rentabilitate;

profitul net anual este redus atat prin actualizare cat si prin intreruperea la anul n de prognoza cand se calculeaza valoare reziduala.

Valoarea profitului net actualizat a rezultat ca fiind:

VRL= 436,471,031 mii lei

CONCLUZIE

Valoarea de profitabilitate limitata este de 436,471,031mii lei. Se observa ca aceasta valoare este foarte mare si apare ca nerealista dar totusi nu in discrepanta foarte mare cu evolutia anterioara a firmei.
Politica de confidentialitate


.com Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
PROIECT ANALIZA - Analiza rezultatelor pe baza contului de profit si pierderi la S.C AEROSTAR S.A
TESTE DE VERIFICARE ANALIZA ACTIVITATII DE PRODUCTIE SI COMERCIALIZARE
Analiza cheltuielilor la 1000 lei cifra de afaceri
Prospectarea afacerilor: mod de descoperire, initiere si demarare
Plan de afaceri spalatorie auto manuala a SC.CAR WASH SRL
Constituirea asociatiilor de afaceri si evidentierea rolului lor in lumea afacerilor
SCHITA PLAN AFACERE DUPA O IDEE PROPRIE - BON MARIAGE
ALTERNATIVE INEDITE LA AFACERILE DE TIP AUTOHTON - FERMA DE STRUTI

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu