Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » agricultura
HETEROZISUL - IMPORTANTA LUI IN AMELIORARE SI PRODUCEREA DE SAMANTA

HETEROZISUL - IMPORTANTA LUI IN AMELIORARE SI PRODUCEREA DE SAMANTA


HETEROZISUL - IMPORTANTA LUI IN AMELIORARE SI PRODUCEREA DE SAMANTA

Una din principalele cai de sporire a productiei agr. e folosirea fenom. heterozis.

Acest fenom. apare in prima generatie hibrida, ca urmare a unor interactiuni genetice. Heterozisul se manifesta printr-o sporire accentuata a capacitatii de productie a hibridului fata de genitori, printr-o crestere veg. accentuata, cat si printr-o capacitate de adaptare a organismului la cond. de mediu.

Astfel, prima forma de manifestare a heterozisului e superioritatea productiei, determinata de cresterea inaltimii si grosimii pl, a dimensiunilor inflorescentelor, frunzelor si a sem., a sporirii nr. de frunze, flori, dezvoltarea sist. radicular.

HD, dar mai ales cei simplii de porumb, manifesta o omogenitate in ceea ce priveste talia, infloritul, maturitatea, inaltimea de insertie, marimea si forma stiuletilor decat formele parentale. Caracteristica hibrizilor in F1 e rezistenta mai mare la actiunea factorilor externi, care provoaca anomalii in dezvoltarea, rezistenta mai mare la factorii de mediu nefavorabili, precum si o rezistenta sporita la boli si daunatori. Precocitatea mai mare, plasticitatea ecologica ridicata si calitatea superioara sunt , de asemenea, caracteristici imp. ale vigorii hibride.In cadrul aceleiasi specii, amploarea heterozisului e mult mai mare la hibrizii intre LC, decat la hibrizii intre soiuri, intensitatea heterozisului fiind diferita de la o specie la alta. Astfel, la porumb, unde se poate realiza hibridarea completa intre 2 forme parentale, vigoarea hibrida e mai mare decat la sfecla, la care, pe langa polenizarea xenogama, intalnim si polenizare heterogama.

Cel mai ridicat % de heterozigotie (100%) se realizeaza la hibrizii simplii, fapt ce le confera si cea mai inalta capacitate de productie in prima generatie., de aceea la majoritatea pl, tendinta e de a folosi HS, rezultati din incrucisarea a 2 genitori homozigoti. La porumb, datorita slabei productivitati a LC, s-au folosit in productie HS. Scaderea efectului heterozis impune folosirea in fiecare an, a sem. din prima generatie.

O alta cale de folosire a vigorii hibride in practica, e obtinerea la culturile alogame a soiurilor sintetice, rezultate din incrucisarea mai multor LC.

Desi soiurile sintetice sunt inferioare HS / HD, in ceea ce priveste capacitatea de productie au, totusi, importanta practica, deoarece au baza ereditara larga, si au o buna capacitate de adaptare la cond. de mediu. Spre deosebire de HS / HD, care se folosesc numai in prima generatie, soiurile sintetice, ca urma a stabilitatii structurii genetice a populatiei, se bazeaza pe fenom. de panmixie. In acest caz, fiecare pl, componenta a soiurilor sintetice, are sanse egale sa fie fecundata de oricare alta pl, componenta a soiului.

In cazul in care heterozisul se exteriorizeaza prin productii ridicate, poarta numele de heterozis reproductiv. Daca se exteriorizeaza printr-un habitus viguros, se numeste heterozis somatic sau prin diferite rezistente (boli, seceta, ger), se numeste heterozis adaptativ. Fenom. heterozis manifestat in F1 e mai mare la pl alogame fata de pl autogame.

Pe parcursul procesului de prod. se sam., la pl autogame se inregistreaza o scadere a capacitatii de productie, incepand cu PB II, si ajungand, pana la C2, dar aceste scaderi sunt nesemnificative. Pierderi semnificative ale capacitatii de productie se inregistreaza in C3 si C4, cand productiile scad pana la jumatate. De aceea se recomanda ca la pl autogame, in cultura mare, sa se cultive generatia C1, pt a obtine generatia C2.

Reinnoirea sem. la pl autogame, trebuie sa se faca, daca e posibil, anual, daca nu la 2-3 ani.

Masurile de mentinere a heterozisului, la diferite categorii biologice

1. La pl autogame (cereale paioase) :

- in campul de alegere sa se foloseasca sam. primita de la creatorul de soi, ai. in aceasta sam. sa fie incluse biotipurile preponderente, care asigura echilibrul in cadrul soiului respectiv ;

- printr-o fertilizare optima cu N120 P60, la irigat/neirigat, se obtin sporuri de productie semnificative, inca din primul an de fertilizare ;

- in primul an de la omologarea unui soi, sa se foloseasca o norma de insamantare de 60 kg/ha, in al doilea an 120 kg/ha si abia in anul al treilea, o norma normala de 200 kg/ha ;

- recoltarea sa se faca in faza optima si la U specifica fiecarui soi / specie ;

2. La pl alogame (la porumb) pt mentinerea heterozisului la nivel ridicat se iau urmatoarele masuri :

- sa se produca sam. in zona de favorabilitate max ;

- in loturile de hibridare trebuie sa se asigure o fertilizare moderata si echilibrata ;

- semanatul sa se faca la data optima, iar densitatea sa fie cea stabilita pt fiecare hibrid ;

- combaterea bolilor, daunatorilor si a buruienilor sa se faca cu substante specifice si la momentul optim ;

- lucrarile specifice loturilor semincere sa fie efectuate la timp si in mod corespunzator (Ex. castratul pe randurile mama : paniculul se indeparteaza fara frunze sau cu cel mult 2 frunze, daca nu productia poate scadea pana l 8-11%).

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Comentarii literare

ALEXANDRU LAPUSNEANUL COMENTARIUL NUVELEI
Amintiri din copilarie de Ion Creanga comentariu
Baltagul - Mihail Sadoveanu - comentariu
BASMUL POPULAR PRASLEA CEL VOINIC SI MERELE DE AUR - comentariu

Personaje din literatura

Baltagul caracterizarea personajelor
Caracterizare Alexandru Lapusneanul
Caracterizarea lui Gavilescu
Caracterizarea personajelor negative din basmul

Tehnica si mecanica

Cuplaje - definitii. notatii. exemple. repere istorice.
Actionare macara
Reprezentarea si cotarea filetelor

Economie

Criza financiara forteaza grupurile din industria siderurgica sa-si reduca productia si sa amane investitii
Metode de evaluare bazate pe venituri (metode de evaluare financiare)
Indicatori Macroeconomici

Geografie

Turismul pe terra
Vulcanii Și mediul
Padurile pe terra si industrializarea lemnului

Strategia agriculturii durabile si de dezvoltare a mediului rural pe termen lung, ca baza a organizarii unor exploatatii agricole durabile
LUCRARE DE LICENTA MANAGEMENT, INGINERIE ECONOMICA IN AGRICULTURA SI DEZVOLTARE RURALA - CALITATEA SI OBTINEREA VINURILOR LA SC VIZIANU S.R.L
Particularitatile biologice si formarea recoltei la sfecla de zahar
Chestionar pentru fermieri despre piata pamantului si a arendei
INSTALATII SI UTILAJE PENTRU INDUSTRIALIZAREA LAPTELUI SI A PRODUSELOR LACTATE
Vestejirea bacteriana a cartofului - Pseudomonas solanacearum
Caracterizarea fizico-geografica a solurilor din Romania
CARE SUNT ASPECTELE PARTICULARE ALE PREGATIRII TERENULUI LA SFECLA SI CARTOF?

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu