Creeaza.com - informatii profesionale despre
Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice


Acasa » afaceri » asigurari
Contractul de garantie

Contractul de garantie
Contractul de garantie

1. Asigurarea de garantie – contract incheiat intre trei parti

O asigurare de garantie reprezinta un contract prin care debitorul principal si garantul se obliga fata de beneficiar la plata unei sume de bani, care sa nu depaseasca valoarea garantiei, in conditiile in care debitorul principal nu isi indeplineste obligatiile contractuale fata de beneficiarul (creditorul) terta parte. Partile contractante sunt definite astfel:

1. Debitorul principal este primul responsabil pentru indeplinirea obligatiilor contractuale acoperite de asigurarea de garantie, in caz contrar urmand sa suporte daunele materiale.

2. Beneficiarul (creditorul) este persoana fata de care debitorul principal si garantul raspund solidar, in cazul in care obligatia debitorului principal nu este indeplinita. De mentionat insa ca raspunderea garantului fata de beneficiar este limitata la valoarea garantiei.

3. Garantul este parte care se asociaza cu debitorul principal in scopul garantarii indeplinirii obligatiilor contractuale ale acestuia fata de beneficiar.

O asigurare de garantie sau un contract de garantie nu este un contract de sine statator, ci are la baza un alt contract, sau o alta obligatie. O persoana incheie o asigurare de garantie la solicitarea unei alte persoane cu care a semnat un acord in care se prevede garantarea obligatiilor contractuale.

Prin asigurarile de garantie se stabilesc urmatoarele relatii (figura 2.1):

Relatia debitor principal – beneficiar (stabilita de contractul dintre cele doua parti sau de lege);

Relatia debitor principal – garant sau asigurator (dubla – plata primei de catre debitor catre asigurator, respectiv dreptul de recurs al asiguratorului asupra debitorului).

Un contract (sau o obligatie care poate sa nu fie rezultata dintr-un contract) se incheie intotdeauna in ipoteza ca ambele parti isi vor respecta obligatiile asumate, insa, a devenit o practica tot mai raspandita utilizarea unei asigurari de garantii pentru debitorul principal, emisa in favoarea beneficiarului.

Emitentul asigurarii de garantie este garantul, iar asigurarea are drept suport contractul incheiat intre debitorul principal si beneficiar in vederea executarii unor lucrari sau prestarii unor servicii.
1.1. Raspunderea solidara a debitorului principal si a garantului

O asigurare de garantie prevede raspunderea solidara a debitorului principal si a garantului, ceea ce inseamna ca, in cazul neindeplinirii obligatiilor debitorului principal, beneficiarul poate solicita despagubiri de la debitor, de la garant, sau de la amandoi, deoarece sunt raspunzatori solidar. In cazul incapacitatii de plata a debitorului, se poate decide printr-o hotarare judecatoreasca faptul ca garantul este raspunzator pentru intreaga suma datorata beneficiarului, scutind pe debitor de orice alta obligatie. Daca debitorul principal refuza sa faca plata, iar garantul preia obligatiile acestuia, garantul se va subroga in toate drepturile beneficiarului fata de debitor.

Garantul are intotdeauna dreptul sa obtina restituiri de la debitor (chiar daca acesta nu are capacitate de plata), daca acesta este chemat in instanta individual. O exceptie o constituie cazul in care garantul plateste anumite sume de bani pentru niste obligatii care nu reveneau debitorului, din punct de vedere legal. Dintr-un anumit punct de vedere, asigurarea de garantie oferita de garant inlesneste debitorul principal doar fructificarea unei oportunitati de afaceri. In plus, debitorul principal trebuie sa-si onoreze toate obligatiile fata de garant, dar si fata de beneficiar. Protectia oferita de garantie este destinata de fapt, beneficiarului si nu debitorului.

O asigurare de garantie ramane in vigoare pana cand contractul de baza este finalizat, fie pentru ca a fost executat, fie pentru ca s-a reziliat. Raspunderea garantului poate sa dureze zile sau ani intregi, in functie de legislatia in vigoare sau de valabilitatea contractului de baza.

2. Contractul de garantie – un contract de indemnizare

Un contract de garantie este un contract de indemnizare, sau un acord prin care se vor plati despagubiri in cazul producerii unei daune partiale sau totale. Asigurarea de garantie ofera despagubiri in limita raspunderii asumate de asigurator (bond penalty), dar nu mai mult decat valoarea daunei beneficiarului, cu exceptia cazului in care este vorba despre forfeiture bond.
Politica de confidentialitate


.com Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
FUNDAMENTAREA TARIFELOR DE PRIME LA ASIGURARILE DE BUNURI
ASIGURAREA BUNURILOR SI VALORILOR, PENTRU CAZURILE DE FURT PRIN EFRACTIE SAU PRIN ACTE DE TALHARIE
CLIENTUL IN DOMENIUL ASIGURARILOR DE VIATA: TIPOLOGIE. ABORDARI. OBIECTIILE PE CARE LE RIDICA UN POTENTIAL CLIENT LA INCHEIEREA UNEI POLITE DE ASIGURA
Indicatorii care reflecta eficienta asigurarilor la asigurator
ASIGURARILE SI REASIGURARILE IN CONTEXTUAL TRANZITIEI LA ECONOMIA DE PIATA
ISTORIC. EVOLUTIA ASIGURARII DE VIATA
METODOLOGIE PRIVIND CALCULUL PRIMEI DE ASIGURARE
Contractul de garantie

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu