Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » asigurari
Contractul de garantie

Contractul de garantie


Contractul de garantie

1. Asigurarea de garantie - contract incheiat intre trei parti

O asigurare de garantie reprezinta un contract prin care debitorul principal si garantul se obliga fata de beneficiar la plata unei sume de bani, care sa nu depaseasca valoarea garantiei, in conditiile in care debitorul principal nu isi indeplineste obligatiile contractuale fata de beneficiarul (creditorul) terta parte. Partile contractante sunt definite astfel:

1. Debitorul principal este primul responsabil pentru indeplinirea obligatiilor contractuale acoperite de asigurarea de garantie, in caz contrar urmand sa suporte daunele materiale.

2. Beneficiarul (creditorul) este persoana fata de care debitorul principal si garantul raspund solidar, in cazul in care obligatia debitorului principal nu este indeplinita. De mentionat insa ca raspunderea garantului fata de beneficiar este limitata la valoarea garantiei.

3. Garantul este parte care se asociaza cu debitorul principal in scopul garantarii indeplinirii obligatiilor contractuale ale acestuia fata de beneficiar.

O asigurare de garantie sau un contract de garantie nu este un contract de sine statator, ci are la baza un alt contract, sau o alta obligatie. O persoana incheie o asigurare de garantie la solicitarea unei alte persoane cu care a semnat un acord in care se prevede garantarea obligatiilor contractuale.

Prin asigurarile de garantie se stabilesc urmatoarele relatii (figura 2.1):

Relatia debitor principal - beneficiar (stabilita de contractul dintre cele doua parti sau de lege);

Relatia debitor principal - garant sau asigurator (dubla - plata primei de catre debitor catre asigurator, respectiv dreptul de recurs al asiguratorului asupra debitorului).

Un contract (sau o obligatie care poate sa nu fie rezultata dintr-un contract) se incheie intotdeauna in ipoteza ca ambele parti isi vor respecta obligatiile asumate, insa, a devenit o practica tot mai raspandita utilizarea unei asigurari de garantii pentru debitorul principal, emisa in favoarea beneficiarului.

Emitentul asigurarii de garantie este garantul, iar asigurarea are drept suport contractul incheiat intre debitorul principal si beneficiar in vederea executarii unor lucrari sau prestarii unor servicii.1.1. Raspunderea solidara a debitorului principal si a garantului

O asigurare de garantie prevede raspunderea solidara a debitorului principal si a garantului, ceea ce inseamna ca, in cazul neindeplinirii obligatiilor debitorului principal, beneficiarul poate solicita despagubiri de la debitor, de la garant, sau de la amandoi, deoarece sunt raspunzatori solidar. In cazul incapacitatii de plata a debitorului, se poate decide printr-o hotarare judecatoreasca faptul ca garantul este raspunzator pentru intreaga suma datorata beneficiarului, scutind pe debitor de orice alta obligatie. Daca debitorul principal refuza sa faca plata, iar garantul preia obligatiile acestuia, garantul se va subroga in toate drepturile beneficiarului fata de debitor.

Garantul are intotdeauna dreptul sa obtina restituiri de la debitor (chiar daca acesta nu are capacitate de plata), daca acesta este chemat in instanta individual. O exceptie o constituie cazul in care garantul plateste anumite sume de bani pentru niste obligatii care nu reveneau debitorului, din punct de vedere legal. Dintr-un anumit punct de vedere, asigurarea de garantie oferita de garant inlesneste debitorul principal doar fructificarea unei oportunitati de afaceri. In plus, debitorul principal trebuie sa-si onoreze toate obligatiile fata de garant, dar si fata de beneficiar. Protectia oferita de garantie este destinata de fapt, beneficiarului si nu debitorului.

O asigurare de garantie ramane in vigoare pana cand contractul de baza este finalizat, fie pentru ca a fost executat, fie pentru ca s-a reziliat. Raspunderea garantului poate sa dureze zile sau ani intregi, in functie de legislatia in vigoare sau de valabilitatea contractului de baza.

2. Contractul de garantie - un contract de indemnizare

Un contract de garantie este un contract de indemnizare, sau un acord prin care se vor plati despagubiri in cazul producerii unei daune partiale sau totale. Asigurarea de garantie ofera despagubiri in limita raspunderii asumate de asigurator (bond penalty), dar nu mai mult decat valoarea daunei beneficiarului, cu exceptia cazului in care este vorba despre forfeiture bond.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.