Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » comert
CONTRACTUL INTERNATIONAL DE CONCESIUNE EXCLUSIVA

CONTRACTUL INTERNATIONAL DE CONCESIUNE EXCLUSIVA


CONTRACTUL INTERNATIONAL DE CONCESIUNE EXCLUSIVA

1. Definitie

Contractul de concesiune exclusiva este operatiunea comerciala prin care o persoana, numita concedent, vinde unei alte persoane, numita concesionar, anumite marfuri pe care aceasta le revinde in nume si in cont propriu.

2. Caracteristici

Acest contract prezinta urmatoarele caracteristici:

a)concesionarul isi desfasoara activitatea in calitate de comerciant independent, comercializand marfurile in nume si in cont propriu, adica fara sa-l reprezinte pe concedent.

Datorita faptului ca lipseste reprezentarea, contractul de concesiune se deosebeste de mandat si de comision, care sunt contracte specifice activitatii de intermediere. Avand in vedere faptul ca activitatea de concesiune, desi se desfasoara in numele si in contul concesionarului, profita si concedentului, caruia ii faciliteaza sporirea vanzarilor de marfuri sau servicii, in doctrina s-a afirmat ca activitatea de intermediere, in intelesul sau larg, include si activitati comerciale cu functii apropiate de intermediere, precum concesiunea, franchising-ul, depozitarea de marfuri si altele, iar contractul de concesiune, din punct de vedere al naturii sale juridice este o forma de intermediere imperfecta; intermedierea realizata de concesionar consta in activitatea de interpunere intre producator si consumatorul final.De asemenea, contractul de concesiune se deosebeste de cel de comision si prin faptul ca, spre deosebire de comisionar, concesionarul devine proprietar al marfurilor livrate de concedent si ca urmare, suporta riscurile economice ale comercializarii acestora in zona sa teritoriala (fluctuatii de preturi, alterarea marfii etc.);

b) obiectul contractului de concesiune este, in principal, vanzarea de marfuri, dar se incheie astfel de contracte si in alte domenii, cum ar fi: activitatea de intermediere, asigurari, exploatarea unei licente de publicitate etc.;

c) contractul de concesiune exclusiva are caracter intuitu personae, presupunand o colaborare stransa intre parti pentru realizarea obligatiilor ce le revin;

d) profitul concesionarului se realizeaza din diferenta dintre pretul de cumparare si cel de revanzare (in cazul celorlalte forme de intermediere - mandat, comision, consignatie - remuneratia se realizeaza din incasarea unui comision);

e) contractul de concesiune ofera avantaje ambelor parti:

e1) concedentul isi asigura: vanzarea marfurilor, patrunderea pe noi piete fara cheltuieli de investitii intr-o retea proprie de comercializare si cresterea vitezei de rotatie a fondurilor circulante prin cumpararea marfurilor de catre concesionar;

e.2) concesionarul, beneficiind de marca de fabrica a concedentului, obtine monopolul comercializarii anumitor marfuri pe un teritoriu conventional determinat, evitand astfel concurenta altor firme si isi asigura aprovizionarea ritmica de catre concedent, de regula, in conditii avantajoase de credit (de exemplu, fara dobanda sau cu dobanda mai mica decat dobanda comerciala).

3. Reglementare

Contractul de concesiune exclusiva nu este reglementat in sistemul nostru de drept si, ca urmare, daca dreptul aplicabil contractului ar fi dreptul roman, raporturile juridice care izvorasc din acest contract ar cadea sub incidenta normelor de drept comun.

4. Cuprinsul contractului

Contractul de concesiune exclusiva poate sa contina urmatoarele tipuri de clauze de exclusivitate: o clauza de exclusivitate de vanzare, o clauza de exclusivitate de cumparare sau o clauza de exclusivitate mixta.

a) Clauza de exclusivitate de vanzare sau de livrare (la export). In temeiul acestei clauze, concedentul isi asuma obligatia sa vanda anumite marfuri (pe care le produce) numai celeilalte parti, concesionarul din tara de desfacere, care se obliga sa le vanda clientilor sai din propria tara.

Exclusivitatea de vanzare poate sa fie deschisa, inchisa sau absoluta.

a.1) Clauza de exclusivitate deschisa cuprinde angajamentul concedentului de a recunoaste concesionarului dreptul de unic distribuitor, al anumitor marfuri, pe teritoriul tarii de desfacere stabilite prin contract. Aceasta clauza nu exclude posibilitatea ca ceilalti concesionari ai aceluiasi concedent sa comercializeze marfurile si pe teritoriul altui stat decat cel pentru care si-au adjudecat monopolul de fapt (intrucat lor nu le este opozabil decat contractul de concesiune in care figureaza ca parti) si sa intre astfel in concurenta. Prejudiciul suferit de concesionar nu poate fi reparat pentru ca nu are drept de actiune impotriva concurentului sau, iar raspunderea concedentului nu poate fi angajata.

Exclusivitatea deschisa poate sa fie totala (cand producatorul se obliga sa nu vanda direct marfurile sale in raza teritoriala a concesionarului) sau partiala (cand exportatorul isi rezerva dreptul de a vinde direct produsele sale unor clienti individualizati sau unei anumite categorii de clienti).

a.2) Clauza de exclusivitate inchisa cuprinde, pe langa prevederile clauzei de exclusivitate deschisa si obligatia concesionarului sa nu comercializeze marfurile cumparate de la concedent si pe teritoriul altui stat si, totodata, obligatia concedentului de a include o asemenea clauza in toate contractele de concesiune exclusiva pe care le va incheia. Aceasta clauza ofera concesionarului prejudiciat posibilitatea de a-si recupera paguba de la concedent, urmand ca acesta sa-si exercite dreptul de regres impotriva concesionarului culpabil. Clauza de concesiune exclusiva inchisa ofera concesionarului un grad sporit de protectie fata de concurenta celorlalti concesionari ai concedentului.

a.3) Clauza de exclusivitate absoluta, contine in plus fata de prevederile clauzei de exclusivitate inchisa si obligatia concesionarului de a interzice clientilor sai reexportarea marfurilor in statul in care-si desfasoara activitatea alt concesionar din reteaua concedentului, asigurand fiecarui concesionar dreptul de distribuitor unic pe teritoriul determinat prin contract.

Clauzele de exclusivitate inchisa si absoluta pot fi anulate de legile antitrust pentru ca afecteaza interesele consumatorilor, mentinand preturile ridicate artificial si sunt contrare principiului liberei circulatii a marfurilor.

b) Clauza de exclusivitate de cumparare sau de aprovizionare (din import). In temeiul acestei clauze, concesionarul (din tara de desfacere) se obliga sa cumpere marfuri numai de la concedent.

Unele clauze de exclusivitate de cumparare prevad dreptul concesionarului de a se aproviziona de la alti furnizori, cand concedentul nu dispune de cantitati suficiente de marfa sau in limita unui anumit procent din cifra sa de afaceri.

Clauzele de exclusivitate de cumparare care afecteaza peste 1/3 din piata sunt considerate ilicite in practica comerciala internationala.

c) Clauza de exclusivitate mixta, cumuleaza clauza de exclusivitate de vanzare cu cea de exclusivitate de cumparare, creand o dubla legatura de exclusivitate care consolideaza interdependenta dintre parti.

In functie de pozitia pe piata a producatorului sau comerciantului, contractul de concesiune poate cuprinde si alte clauze decat acelea de exclusivitate. Astfel, contractul poate sa prevada:

c1. dreptul concedentului de a incheia contracte de concesiune si cu alti comercianti care desfasoara activitate in aceeasi tara Aceasta clauza se poate insera intr-un contract de concesiune, cand in favoarea concesionarului se prevad diverse avantaje, cum ar fi credite fara dobanda, plata marfurilor dupa vanzare etc.;

c.2. dreptul concesionarului de a se aproviziona si de la alti producatori din tara de origine a concedentului sau din alte tari. Aceasta clauza se intalneste intr-un contract de concesiune, atunci cand concedentul este un producator mai putin cunoscut pe piata, iar concesionarul are o retea puternica de comercializare a marfurilor.

5. Efectele contractului

5.1. In principiu, concedentul are urmatoarele obligatii:a) intr-o zona determinata de parti sa vanda anumite marfuri numai concesionarului; b) sa asigure aprovizionarea ritmica a concesionarului si c) sa nu faca nici un act de concurenta in dauna acestuia.

5.2. Obligatii ale concesionarului: a)concesionarul este obligat sa comercializeze exclusiv marfuri provenite de la concedent; b) de asemenea, cesionarul se poate angaja ca valoarea marfurilor comercializate de el sa depaseasca un anumit plafon, sa detina un anumit stoc de piese de schimb, sa asigure servicii dupa vanzarea marfurilor, sa organizeze publicitatea locala etc.;c)in cazul in care intre parti se incheie si un contract de depozit, concesionarul are obligatia sa conserve marfurile primite si sa le restituie la cerere.

6. Durata contractului

Durata contractului de concesiune exclusiva este, de regula, de un an. El poate sa fie reinnoit. Refuzul de reinnoire a contractului nu se sanctioneaza cu plata de daune-interese, decat in cazul in care se constata exercitarea abuziva a dreptului de optiune.

Daca contractul nu a fost reinnoit, concedentul poate incredinta concesiunea unei alte persoane, iar concesionarul poate prelua o alta concesiune, pentru acelasi tip de marfuri, folosind reteaua comerciala creata pe teritoriul unde si-a desfasurat activitatea.

Contractul de concesiune poate stipula obligatia concesionarului de a nu comercializa acelasi tip de marfuri, o anumita perioada, dupa incetarea contractului.

Contractul de concesiune poate sa inceteze fie la expirarea termenului,fie prin reziliere.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.