Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » economie
Biletul la ordin

Biletul la ordin


Biletul la ordin

Biletul la ordin este guvernat in principiu de aceleasi reguli ca si cambia. Legea nr.58/1934 contine in titlul 1: norme aplicabile cambiei si in titlul particularitatile biletului la ordin.

Particularitatile biletului la ordin:

Sunt implicate doar 2 persoane: emitentul si beneficiarul.

Biletul la ordin este un inscris prin care o persoana (emitent, subscriitor) se obliga sa plateasca o suma de bani la scadenta unei alte persoane (beneficiar) sau la ordinul acestuia.

Emiterea biletului la ordin se justifica prin existenta in prealabil a unui raport juridic fundamental (ca si la cambie).

Conditiile de forma ale biletului la ordin:

forma scrisa ;

Mentiunile obligatorii (prevazute de art.104).

Spre deosebire de cambie, in cazul biletului la ordin lipseste mentiunea in legatura cu trasul.Scadenta poate fi la vedere, la un termen de la vedere, la un termen de la emitere sau la o data calendaristica.

Daca lipseste o mentiune, inscrisul nu mai are valoare unui bilet la ordin; pentru lipsa unor mentiuni se poate interpreta : daca lipseste mentiunea cu privire la scadenta atunci scadenta este la vedere; daca pilseste locul emiterii , acesta se considera a fi locul aratat langa numele emitentului.

Girul se pune tot pe spatele inscrisului ca si la cambie.

Plata biletului la ordin:

Particularitati: pentru biletul la ordin nu se reglementeaza acceptarea titlului.

Avizarea titlului (vizarea se pune in stanga sus) este necesara cand scadenta biletului la ordin este la un anumit termen de la vedere si se face cand se prezinta titlul la vedere; trebuie sa se puna si data. Daca emitentul refuza sa vizeze titlul trebuie intocmit un protest. Daca se refuza plata la scadenta, benmeficiarul are aceleasi mijloace ca si la cambie: actiunile directe , actiunile de regres, actiunea cauzala, actiunea in restituirea imbogatirii.

Mentiunea valului se pune in acelasi loc ca si la cambie (sanga jos).

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.