Creeaza.com - informatii profesionale despre
Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice


Acasa » afaceri » economie
Dezvoltarea tehnologica si informationala - factor de atractivitate a investitiilor in Euroregiunea Siret-Prut-Nistru

Dezvoltarea tehnologica si informationala - factor de atractivitate a investitiilor in Euroregiunea Siret-Prut-Nistru
Dezvoltarea tehnologica si informationala - factor de atractivitate a investitiilor in Euroregiunea Siret-Prut-Nistru

Introducere

Un factor cu impact pozitiv asupra cresterii si dezvoltarii economice il constituie dezvoltarea stiintei, tehnicii si tehnologiilor moderne care impune transformari structurale profunde si adoptarea unor solutii adecvate de maximizare a eficientei la nivel national, regional si euroregional. Astfel, are loc o crestere a gradului de complementaritate a economiilor nationale la nivel mondial. Eficacitatea potentialului uman, material, financiar, stiintific al fiecarei tari si euroregiuni genereaza, dupa caz:

- largirea spatiului activitatii productive si in afara granitelor;
- dezvoltarea schimburilor comerciale;

- transferul rezultatelor cercetarii stiintifice, a persoanelor si capitalurilor la nivel subregional, regional sau regional, ca parte inseparabila a interdependentelor economice la scara planetara;

- reducerea saraciei si a analfabetismului;

- dezvoltarea durabila a omenirii etc.

Cresterea fara precedent a vitezei de transmitere a informatiilor, diversificarea si sporirea mijloacelor de diseminare a acestora fac ca un eveniment desfasurat intr-o tara sa aiba impact asupra altor tari si regiuni situate chiar in celalalt colt al lumii. Insa, diseminarea informatiilor tehnologice produce, pe langa apropierile si legaturile create, pe langa impulsionarea proceselor de crestere si dezvoltare economica, noi decalaje sau le adanceste pe cele deja existente. Expansiunea economica si tehnologica interconecteaza regiunile lumii intr-o retea ce se numeste economie globala.

Dezvoltarea tehnologica si informationala – factor de atractivitate in procesul investitional euroregional

Dezvoltarea tehnologica a condus la modificarea avantajelor obtinute de unele tari si euroregiuni, in special de catre cele dezvoltate. Tehnologiile moderne aduc pe piete produse noi la costuri din ce in ce mai scazute. Dezvoltarea tehnologiilor de varf a schimbat pana si regulile de baza din lumea financiara internationala, viteza de miscare a capitalurilor fiind atat de mare incat, de multe ori, autoritatile financiare nu le pot cuprinde.

Dezvoltarea tehnologica are drept consecinta scaderea substantiala a costurilor, cresterea productivitatii si, in consecinta, cresterea si dezvoltarea economica, iar acest fenomen de dezvoltare tehnologica va continua sa caracterizeze economia mondiala si in viitor.

Simon Ramo preciza ca “cea mai sigura cale de ameliorare a nivelului de trai al natiunii este de a excela din punct de vedere tehnologic. … Tehnologia, si mai ales cea de varf, este cea care poate fi folosita pentru sporirea resurselor natiunii, pentru producerea unor bogatii care nu ar exista daca nu am utiliza-o; acesta este un instrument capabil de a multiplica eficacitatea si, prin urmare, valoarea timpului si a muncii; tehnologia este cea care faciliteaza producerea de bunuri si servicii din ce in ce mai performante pentru satisfacerea nevoilor noastre cu mai putine eforturi si economisind resurse naturale atat de valoroase” [7, p. 21].

Daca, pentru unii, tehnologia de varf inseamna castiguri imense in cateva secunde, prin speculatiile bursiere de exemplu, pentru cei saraci, tehnologia nu are niciun efect, nici macar informativ; ea este mai curand o amenintare. Cu toate acestea, dezvoltarea tehnologica si aparitia sistemelor informatice performante vor conduce la cresterea eficientei si eficacitatii tuturor activitatilor, implicit la crestere si dezvoltare economica la nivelul economiilor nationale, regiunilor si euroregiunilor .

Presiunea exercitata de catre concurenta asupra fiecarei firme le obliga pe acestea la o cautare continua de solutii pentru mentinerea si consolidarea pe piata, adica pentru realizarea unor produse ieftine si de calitate ridicata, iar solutia consta in adoptarea celor mai noi si eficiente tehnologii, factor de crestere a competitivitatii atat prin pret cat si prin calitate.

Tehnologiile reprezinta baza scaderii costurilor, a imbunatatirii calitatii, a obtinerii de noi produse si a cresterii productiei. Efectele introducerii high tech-ului in sistemul de productie este unul revolutionar. Tehnologia nu inseamna numai cantitatea si calitatea mijloacelor fixe, ci si conceptia proceselor de fabricare, arta de a folosi tot ceea ce masina iti ofera, intr-un cuvant know-how. Mijloacele fixe de care dispunem, alaturi de know-how, alcatuiesc potentialul tenologic al firmei. Intoducerea unui echipament performant, in interiorul unui proces tehnologic, alaturi de administrarea sa corespunzatoare, va conduce, in mod direct la reducerea cheltuielilor cu materii prime si materiale, cu energia si salariile.

Orice tehnologie nou creata este orientata nu numai spre reducerea costurilor ci si spre imbunatatirea calitatii produselor. Acelasi mijloc fix, cu un alt know-how conduce la obtinerea unor produse similare dar net diferite atunci cand este vorba de alegerea consumatorului.

Proiectarea, acuratetea si facilitatile oferite de high-tech conduc la realizarea unor produse imposibil de obtinut in cazul vechilor tehnologii.

Pentru a evidentia cresterile de productie induse de tehnologie putem sa ne gandim ca in anul 1864 inventarea razboilui de tesut mecanic a inlocuit munca a 20 de oameni.

Aceste calitati ale tehnologiilor fac ca firmele sa caute sa-si imbunatateasca pozitia pe piata, sa incerce diversificarea productiei si sa faca eforturi de scadere a costurilor.

Tehnologiile reprezinta, in prezent, baza avantajului comparativ, atat la nivel de firma, cat si la nivelul fiecarei tari. Diferenta de potential tehnologic reprezinta cuantificarea acestui avantaj comparativ.

In prezent, tehnologiile au devenit un important factor de productie alaturi de munca care le exploateaza si le pune in valoare.

Dezvoltarea tehnologica si informationala este atat consecinta a activitatii investitionale cat si factor de atragere a investitorilor.

Realizarea unei investitii care sa poata fi caracterizata ca fiind inalt tehnologizata constitue un important fundament al dezvoltarii economice. Nu numai ca achizitia unei tehnologii constituie o crestere a stocului de capital real existent la nivelul economiei nationale dar prin caracterul sau stiintific avansat noua tehnologie reuseste sa imprime un efect de imbunatatire a eficientei tuturor proceselor de productie ce intra in conexiune.Investitia in tehnologie, ca factor de productie, determina un puternic efect de crestere a ratelor de dezvoltare economica identificabile atat ca venit national cat si ca nivel al venitului pe cap de locuitor. Trebuie precizat ca relatia investitie in tehnologie-dezvoltare economica este una cu dublu sens : un salt important al dezvoltarii imprima un efect de crestere al nivelului tehnologiilor in sistemul economic. Daca economia functioneaza in apropierea unui nivel al PIB-ului potential in crestere, agentii economici care nu au in vedere decizii strategice de sporire a investitiilor in tehnologii vor deveni necompetitivi si vor fi eliminati de pe piata.

Tehnologia informatiei, componenta ceea mai moderna a tehnologiilor, exista in diferite forme, de la cele mai rudimentare la cele mai complexe, in orice sistem economic avand efecte benefice spectaculoase asupra oamenilor, afacerilor, institutiilor, guvernelor, a tarilor, in general.

Retelele de comunicatii si componentele IT fac posibila interconectarea agentilor economici, astfel incat activitatile acestora sa se desfasoare in timp real si cu costuri reduse.

In evolutia economica si tehnologica sunt necesare dezvoltarea permanenta a unor noi solutii economice de adaptare la evolutia pietei.

Avand in vedere toate aceste aspecte, apare problema aplicarii unui anumit tip de tehnologie in functie de gradul de dezvoltare economica. In general, tarile in curs de dezvoltare si slab dezvoltate folosesc o tehnologie intensiva in munca, iar tarile dezvoltate folosesc o tehnologie intensiva in capital care favorizeaza cresterea productivitatii, reduce numarul erorilor de fabricatie, reduce timpul in care se deruleaza un procesele tehnologice si le simplifica.

Deciziile legate de introducerea noilor tehnologii au in vedere domeniile IT, biotehnologia si automatizarea. Tarile in curs de dezvoltare, in special, trebuie sa faca eforturi semnificative pentru a adapta noile tehnologii conditiilor locale. De asemenea, pentru aceste tari o bariera in achizitionarea tehnologiilor performante il reprezinta costul relativ ridicat al acestora. In aceasta situatie, un rol important il au corporatiile multinationale care detin tehnologii care permit tarilor in curs de dezvoltare realizarea unor activitati eficiente, cu impact pozitiv asupra cresterii si dezvoltarii lor economice.

Watson, Crawford si Farley [8, p. 9] subliniaza importanta majora a informatiei ca factor de productie pentru fenomenul dezvoltarii. Informatia produce un efect de dinamizare si scurtare a timpului necesar inregistrarii unui salt economic datorita costurilor reduse de multiplicare a informatiilor. De asemenea, acestea sunt cele care conduc la diferente de dezvoltare intre   tari, in special cele in curs de dezvoltare, intre euroregiuni, deoarece intervine capacitatea fiecarei tari sau euroregiuni de a administra noile informatii.

Informatiile sunt cele care creaza oportunitati de afaceri, decizia de a investi cu impact direct in cresterea stocului de capital la nivel national fiind o functie direct dependenta de calitatea si cantitatea de informatii.

In cadrul modelelor clasice de dezvoltare economica firmele sunt afectate de fenomenul economiilor de scara prin informatii si creativitate. In cadrul noii teorii a cresterii, economiilor de scara si frontierei posibilitatilor de productie li se redimensioneaza paradigma. Prin restructurari de ordin informational la nivel de firma, ce nu necesita neaparat costuri suplimentare, tehnologiilor existente si cantitatii de resurse li se traseaza limite mai inalte.

Generalizarea tehnologiilor eficiente, care tin direct de informatizare si cunoastere, vor da o noua configuratie economiei. Succesul fiecarei tari, pe plan international, va fi determinat de modul in care acestea vor reusi sa impulsioneze inovatia tehnologica deoarece aceasta conduce la noi oportunitati economice si la un standard de viata mai inalt.

Daca in trecut cresterea economica se realiza prin sporirea ofertei de capital, a muncii si a cantitatii de resurse naturale valorificate, acum se bazeaza, din ce in ce mai mult, pe sporirea cantitatii de cunostinte si a numarului de inovatii, pe adoptarea lor rapida si difuzarea pe scara larga. Industriile high-tech sunt cele care dau trendul dezvoltarii economice. Asa cum industriile intensive in capital (automobile, chimie, otel) au marcat cresterea economica din anii ’50 si ’60, in prezent, firmele producatoare de tehnologie inalta (computere, telecomunicatii, biotehnologie) reprezinta motorul cresterii economice.

Dezvoltarea tehnologica si informationala – factor de atractivitate pentru corporatiile multinationale – investitori mondiali

Cand ne referim la atragerea investitiilor ne gandim, in special, la cele straine directe care sunt de competenta corporatiilor multinationale care, odata stabilite in arealul unei tari sau euroregiuni devine factor de multiplicare si stimulare a dezvoltarii tehnologico-informationale.

Comportamentul mondial afisat de marea majoritate a corporatiilor multinationale confirma interesul acestora din urma in realizarea unei cat mai bune combinari si eficacitati a folosirii factorilor de productie in vederea cresterii productivitatii globale si pe companie subsidiara si, nu in ultimul rand, in scopul obtinerii unui venit brut, suficient de compatibil fructificarii sale ulterioare, in directia sustinerii unei strategii de penetrare a potentialelor piete de implantare, si nu numai, concretizate in obiective cum ar fi: practicarea unor preturi de vanzare reduse; rambursarea mai rapida a creditelor asimilate in diferitele lor ipostaze financiare; majorarea cuantumului financiar destinat mecanismelor de remunerare salariala; cresterea dividendelor cuvenite actionarilor si sporirea posibilitatilor de autofinantare a noilor programe investitionale si, deopotriva, a structurii organizationale in expansiune [5, p. 727].

Dezvoltarea corporatiilor multinationale reprezinta unul din factorii cheie ai progresului economico-financiar, ea avand ca obiectiv prioritar acapararea unui segment cat mai mare din piata mondiala. Din aceasta perspectiva, implicatiile financiare ale expansiunii sunt dominate de o permanenta nevoie de finantare atat pe termen scurt, cat si pe termen lung, motiv pentru care necesitatea unei bune gestionari a fluxurilor de numerar devine elementul central in scopul reducerii volumului de resurse financiare externe, provenite din cresterea capitalului actionar si din aportul diverselor societati bancare creditoare, ce pot fi angrenate pe termen lung, in extinderea activitatii investitionale si sporirea posibilitatilor de finantare autonoma, pe termen scurt, a oricaror oportunitati de afaceri manifestate in plan global.Economiile nationale au fost fortate sa se deschida sub presiunea companiilor multinationale. Impulsionate de conditiile favorabile privind costurile de productie mici din economiile mai putin dezvoltate acesti „giganti” economici si-au deschis reprezentante sau unitati de productie in diverse regiuni, nemaifiind limitate la frontierele unui stat, iar suprematia acestora nu mai poate fi contestata, acestea ajungand sa controleze si sa coordoneze la nivel global toate aspectele legate de finante, productie si management.

Corporatiile multinationale s-au orientat catre elaborarea de strategii care sa le asigure coordonarea si controlul operatiunilor in spatii intinse cum ar fi:

existenta unor segmente largi de consumatori grupati in jurul unor piete de mari dimensiuni a caror aparitie a fost favorizata de fenomenele de integrare economica regionala si globalizare;

reducerea barierelor tarifare si netarifare rezultate in urma repetatelor runde de negocieri comerciale internationale;

progresele inregistrate in majoritatea domeniilor, in special tehnologie, transport si comunicatii.

Michael Porter, in “The Comparative Advantage of Nations”, argumenteaza ca, oferind un mediu economic favorabil pentru dezvoltarea corporatiilor de succes, statele pot juca un rol foarte important in crearea bunastarii nationale in contextul competitiei internationale. Conform lui Porter competitivitatea depinde de productivitatea industriala si de capacitatile organizatorice, iar avantajul competitive este al acelor companii care pot oferi cele mai mici preturi la calitate egala pentru toate produsele [4, pp.

Faptul ca investitiile straine directe, apanaj al companiilor multinationale, sunt atrase de economiile cu un grad ridicat de dezvoltare tehnico-informationala sau cel putin cu potential stiintific ridicat, reiese din orientarea fluxurilor acestora la nivel mondial: daca, in anul 2005, tarile dezvoltate au atras 70,3% din totalul investitiilor la nivel mondial, cele emergente au atras doar 27,2% [2, p. 23].

Concluzii

Trecand doar succint in revista avantajele dezvoltarii tehnologice si informationale putem intelege motivul pentru care investitorii prefera tarile cu o buna infrastructura tehnologica si informationala. Nu este suficient ca o tara, regiune sau euroregiune sa dispuna doar de forta de munca ieftina si materii prime ieftine, abundente si de buna calitate pentru a atrage investitorii ci, mai mult de atat, trebuie sa existe un nivel acceptabil de dezvoltare tehnologica si informationala care sa permita derularea fluxurilor productive si desfacerea productiei in mod efficient, evitand costurile suplimentare.

Bibliografie:

  1. Bujorica I., Napoleon Pop, Vasile Radu, Eficienta economica a comertului exterior, Editura Politica, Bucuresti, 1976
  2. Haller Alina-Petronela, Exporturile-factor de dezvoltare si crestere economica, Editura Performantica, Iasi, 2008
  3. Nechita Vasile (coord.), Economie politica, Editura Porto Franco, Galati, 1992
  4. Porter Michael, The Competitive Advantage of Nations, MacMillan Press Ltd., London, UK, 1994
  5. Pride William, Hughes Robert, Kapoor Jack, Business, Houghton Mifflin Company, Boston, 1991
  6. Puiu Al. (coord.), Conducerea, tehnica si eficienta comertului exterior, Editura Stiintifica si Enciclopedica, Bucuresti, 1989
  7. Ramo Simon, Oeconomia, Manila Press, 1996

Watson Robert, Cramford Michael, Farley Sara, Strategic approaches to science and tehnology in development, World Bank Working Paper 3026, aprilie 2003, https://econ.worldbank.org
Politica de confidentialitate


.com Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
Organizatiile intensiv-cognitive
Economiile si investitiile
Strucutura organizatorica a unitatilor economice
Corelatia biblioteconomie-documentare si implicatiile ei contemporane
Investitii atrase de intreprinderile mici si mijlocii prin imprumuturi cu emisiuni de obligatiuni
Institutiile pietei extrabursiere in Romania
Open account (contul deschis)
Analiza gestiunii financiare

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu