Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » economie
Bursa - Definitie. Concept . Statut juridic

Bursa - Definitie. Concept . Statut juridic


Bursa - Definitie. Concept . Statut juridic

Dincolo de diversitatea de modele nationale si de procesele de modernizare din ultima perioada institutia in jurul careia graviteaza si in prezent intreaga piata bursiera este bursa propriu-zisa.Cadrul legislativ din fiecare tara acorda o atentie speciala acestei institutii reglementand obiectul ei de activitate, forma juridica, organizarea si functionarea bursei.

In ceea ce priveste definirea bursei de valori, intalnim in legislatia tarilor cu traditie bursiera abordari similare, dar cu diferite nuante in plan juridico-institutional sau functional.

Astfel, in Securities Exchange Act, 1934 din SUA se da urmatoarea definitie: "Termenul bursa (exchange) desemneaza orice organizatie, asociatie sau grup de persoane inregistrata sau nu in calitate de corporatie, ce constituie, mentine sau pune la dispozitie un spatiu sau/si conditii pentru intalnirea cumparatorilor si vanzatorilor de titluri financiare sau pentru realizarea in acest fel a functiilor indeplinite in mod curent de o bursa de valori, asa cum acest termen este in general inteles si include locul de negocieri si conditiile adiacente de care dispune acea bursa".

In legea japoneza din 1948 definitia este mai sumara: "Termenul bursa de valori la care se face referire in prezenta lege desemneaza orice persoana inregistrata in calitate de corporatie in termenii prezentei legi pentru a pune la dispozitie o piata in vederea tranzactiilor cu titluri financiare".

Legea germana cu amendamentul de la 1 august 1989 nu defineste termenul de bursa. In schimb in regulamentul Bursei din Frankfurt (13 octombrie 1975 amendat in 1989) se arata ca "obiectul bursei de valori il constituie tranzactiile in domeniul titlurilor financiare si drepturilor de natura similara, cele cu mijloace de plata de orice fel, precum si cu cambii si metale pretioase".

Iata si definitia data in legea belgiana din 4 decembrie 1990 O bursa de valori mobiliare este o piata cu titluri unde tranzactiile sunt publice si unde oricine poate, prin mijlocirea unui intermediar admis la bursa, sa achizitioneze sau sa cedeze valori mobiliare inscrise pe aceasta piata .

Una din definitiile mai recente o gasim in proiectul de lege federala din Elvetia privind bursele si titlurile financiare din 1991: "O bursa este definita ca orice tranzactie constituita pentru efectuarea tranzactiilor cu titluri financiare si care permite oferta simultana de titluri intre un numar de agenti de bursa, precum si executarea tranzactiilor".

Sintetizand elementele de mai sus vom considera ca trasaturi definitorii ale bursei, urmatoarele:

existenta unei piete pentru titluri financiare;

localizarea tranzactiilor intr-un spatiu special destinat derularii acestora si dotat cu mijloace tehnice necesare;

desfasurarea tranzactiilor pe baze concurentiale si asigurarea accesului tuturor celor interesati la informatia bursiera;

negocierea, incheierea si executarea contractelor dupa o procedura consacrata, prin intermediul unor firme si persoane fizice specializate.

Din punct de vedere al regimului juridic bursa poate fi organizata, in principiu, ca o institutie publica sau ca o entitate privata.

Cele mai multe din pietele bursiere contemporane au adoptat principiul autoreglementarii institutia bursei avand dreptul de a-si stabili, in limitele legii, modul de organizare si functionare, prin elaborarea si adoptarea statutului si regulamentului.

Regim juridic si reglementare

Din punct de vedere al regimului juridic, bursele de valori pot fi organizate, in principiu, ca institutii publice sau ca entitati private. Atat New York Stock Exchange, cat si Tokyo Stock Exchange fac parte din categoria burselor de valori, entitati private.Astfel de entitati, sunt asociatii ale persoanelor fizice si/sau juridice, create in conditiile legiipentru constituirea si exploatarea unei piete bursiere. Institutia bursei este o persoana juridica noua,care seautoreglementeaza si se autoguverneaza. Forma legala cea mai cunoscuta, de sorginte americana, o constituie corporatia fara scop lucrativ (not-for profit corporation). Este cazul marilor burse din SUA (NYSE), Japonia (Tokyo Stock Exchange). Bursele din Marea Britanie sunt constituite de membrii asociatiei si sunt autorizate legal ca institutii bursiere sub denumirea de "burse de investitii recunoscute" (Recognised Investment Exchanges).

Din punct de vedere al reglementarii, cele mai multe din pietele bursiere contemporane au adoptat principiul "autoreglementarii", institutia bursei avand in acest caz dreptul de a-si stabili, in limitele legii, modul de organizare si functionare, prin elaborarea si adoptarea statutului si regulamentelor.

Statutul este actul de constituire al institutiei bursei si stabileste in principal, drepturile si indatoririle membrilor bursei, managementul si organizarea interna a institutiei, principiile functionarii bursei, precum si solutionarea litigiilor care pot sa apara intre participantii pe piata

Regulamentele prezinta in detaliu modul de realizare a activitatii bursei, respectiv cerintele si modalitatile de desfasurare a tranzactiilor cu titluri financiare. In acest sens, sunt precizate conditiile pentru admiterea titlurilor la cota bursei, sistemele de tranzactii acceptate, tipurile de operatiuni care se realizeaza in bursa, modul de primire si executare a ordinelor de bursa, executarea contractelor incheiate in bursa, regulile privind distribuirea informatiei bursiere.

Castigarea unei credibilitati pentru aceste institutii ale economiei de piata se poate face numai prin crearea unui cadru legal adecvat si prin reglementarea activitatii. In acest sens, statutele si regulamentele bursiere urmaresc, de fapt, impunerea unor conditii menite sa garanteze profesionalismul si corectitudinea tranzactiilor bursiere si crearea unei imagini favorabile burselor de valori in randul investitorilor.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.