Creeaza.com - informatii profesionale despre
Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice


Acasa » afaceri » transporturi
Adaptarea romaniei la legislatia si politica comuna privind transportul public

Adaptarea romaniei la legislatia si politica comuna privind transportul public
ADAPTAREA ROMANIEI LA LEGISLATIA SI POLITICA COMUNA PRIVIND TRANSPORTUL PUBLIC

Datorita obiectivului de aderare la Uniunea Europeana, Romania a reglementat functionarea serviciilor publice de transport prin legi conforme cu cerintele europene in domeniu.

Prin Legea serviciilor de transport public local nr.92/10.04.2007 se stabileste cadrul de organizare, gestionare, reglementare si monitorizare a serviciului de transport public local de persoane, prin curse regulate, cu mijloace de transport in comun.

Se poate afirma ca in prezent din punct de vedere legislativ exista cadrul legal de organizare, functionare si control al serviciului de transport local de calatori.
In Romania nu exista legislatie specifica reglementarii transportului urban pentru o arie metropolitana ( exemplu: Bucuresti – Judetul Ilfov).

Legislatie de acest tip exista in toate tarile din Uniunea Europeana, de exemplu: LOTI Loi d'Orientation sur les Transport Intérieur ') – legea de organizare a transporturilor interioare pentru Paris si zona Ile de France, aflata in viguare din 1982.

O astfel de legislatie este necesara avand in vedere inexistenta reglementarilor de transport urban si metropolitan si imposibilitatea respectarii principiilor general valabile de functionare a unui transport optim pentru cetateni.

Intre strategiile de transport si strategiile urbane si regionale de utilizare a terenului trebuie sa existe o relatie de interdependenta, in conditiile protejarii mediului.

Prin aceasta legislatie se doreste promovarea avantajelor transportului public a carui functionare se bazeaza pe urmatoarele principii:

a.     satisfacerea interesului general;

b.     continuitate in functionare;

c.     asigurarea unui mediu mai putin poluant.

Transportul public asigura unitatea si coerenta activitatilor economice si sociale intr-un cadru organizat (tresee fixe cu grafice de mers si tarife in sistem de tiketing) si ofera protectia mediului ambiant.

Indiferent de progresele obtinute in reducerea poluarii la autoturisme, transportul public este mult mai putin daunator pentru mediu pe pasager transportat, in ceea ce priveste nivelul de poluare chimica si fonica in conditiile unui consum de energie mai mic si prin oferirea unei sigurante a calatorilor mult mai mare.

Sunt realizate economii in ocuparea spatiului urban.

Tarile care au investit cel mai mult in favoarea autovehiculului personal, se afla astazi la limita utilizarii optime a acestuia intr-o aglomeratie urbana. Aceasta limita este legata de gradul ridicat de ocupare a carosabilului in cazul transportului individual si de posibilitatile reduse pentru realizarea de noi constructii rutiere ( lipsa spatiului necesar si costurile ridicate ale unor astfel de constructii ) .

Adaptarea orasului la automobil a condus la cresterea consumurilor energetice, a nivelului poluarii aglomeratiei, la scaderea nivelului de sanatate a populatiei si nu in ultimul rand la degradarea transportului public.

Transportul influenteaza utilizarea terenului prin costul calatoriei, infrastructura, cresterea mobilitatii si restrictiile legate de calatorie. In acelasi timp densitatea si diversitatea utilizarii terenului influenteaza transportul putand crea conditiile de functionare eficienta a transporturilor colective si de limitare a calatorilor cu autoturismele. Dimensiunea si forma zonei urbane influenteaza frecventa si modul de deplasare.

Acest act legislativ urmareste gruparea tuturor modurilor de transport intr-un singur mediu de exploatare cu un management unitar caracterizat prin:

- existenta unui singur organism de planificare, organizare si coordonare pentru intreaga retea chiar daca sunt mai multi operatori;

- asigurarea unui echilibru corect intre cererea de deplasare si capacitatile oferite, inclusiv prin coordonarea orarelor de functionare ai diferitilor operatori pentru toate modurile de transport;

- aplicarea unui sistem unic de taxare;

- realizarea de statii si terminale multimodale;

- crearea cadrului unitar de organizare a licitatiilor pentru concesionarea serviciilor de transport urban si suburban pentru un oras sau o regiune;

- coordonarea unitara a politicilor financiare care sa permita modificarea taxelor, instituirea unor noi taxe si gestionarea lor pentru dezvoltarea sistemului de transport urban.

Normele si practica europeana includ sustinerea functionarii dezvoltarii transportului public cu fonduri publice locale si centrale, completate deseori, cu contributii directe ale unitatilor economice din zonele servite.

In prezent, in Romania, pentru transportul urban de calatori, exista doua standarde, aprobate de Institutul Roman de Standardizare, privind parametrii tehnici si vocabularul folosit. Aceste doua sunt SR 13342/1996, pentru parametrii tehnici si respectiv SR 13326/1996, pentru vocabular.

Spre exemplu Asociatia Franceza de Standardizare, are definit pentru transportul public de calatori standardele privind calitatea serviciului, obiectivele si masurile, prin NF EN 13816/2002.

Criterii de calitate care trebuiesc adaptati la nivel national:

1. Oferta de servicii

1.1. Moduri: Accesul la moduri de transport, adecvate cerintelor calatorilor

Performanta dorita Existenta unei retele dense.

Indicatori ai performantei: % de persoane care au acces la fiecare mod  de transport.

1.2 Retea : Posibilitatea de a merge oriunde, in orice moment; Comoditatea

Performanta dorita Se poate ajunge la o statie intr-un interval de timp definit, sau din interiorul unei arii definite.

Indicatori ai performantei : % de calatori care efectueaza deplasarile fara transferuri.

1.3 Exploatare: Frecventa

Performanta dorita Frecventa minima a seviciului.

Indicatori ai performantei : % realizarii frecventei minime.

1.4. Adaptarea ofertei: Pentru o anumita categorie de calatori, de exemplu:persoane cu disabilitati, copii, persoane in varsta

Performanta dorita Oferirea unui serviciu adaptat unei categorii speciale de calatori.1.5. Fiabilitatea: Increderea in serviciul de transport public

Performanta dorita Servicii care inspira incredere calatorilor.

2. Accesarea sistemului de transport public

2.1. Accesul la sistem: Accesibilitatea

Performanta dorita Facilitatea de a putea accesa serviciul. 

Indicatori ai performantei : Accesibilitatea definita in functie de diferite criterii.

2.2. Accesul in interiorul sistemului: Existenta scarilor rulante, a peroanelor

Performanta dorita Facilitatea de deplasare in interiorul retelei.

Indicatori ai performantei : Durata de deplasare; Timp de acces, de iesire, de transfer; Distanta/timp de mers intre doua puncte ale retelei.

2.3. Bilete de calatorie: Facilitatea de obtinere a biletelor de calatorie; Tarife diferentiate

Performanta dorita Dispozitive de distributie a biletelor in interiorul retelei; Dispozitive de distributie a biletelor in exteriorul retelei; Posibilitatea alegerii celui mai avantajos bilet, adecvat nevoilor utilizatorilor.

Indicatori ai performantei : Bilete vandute.

3. Sistem informational

3.1. Informatii generale: Disponibilitatea informatiilor; Precizia, promptitudinea si inteligibilitatea

Performanta dorita Oferirea unor informatii precise si utile.

Indicatori ai performantei : Disponibilitatea orariilor de circulatie si a materialului informativ; % de raspunsuri la solicitarile telefonice de informatii.

3.2. Informatii referitoare la calatorie in conditii normale: Informatii in statii si in mijloacele de transport; Disponibilitatea informatiilor; Precizia si utilitatea informatiilor

Performanta dorita Oferirea unor informatii precise si utile.

Indicatori ai performantei : Informatii in statii; Aptitudinea personalului de a oferi cu amabilitate informatii exacte; Numar de calatori carora li se ofera informatii corecte.

3.3. Informatii referitoare la situatii special: Informatii in statii si in mijloacele de transport; Disponibilitatea informatiilor; Precizia si utilitatea informatiilor

Performanta dorita Oferirea informatiilor in timp util.

Indicatori ai performantei : Precizia si promptidudinea informatiilor.

4. Durata deplasarii

4.1. Durata deplasarii: Durata deplasarii

Performanta dorita Reducerea duratei deplasarii.

Indicatori ai performantei : Volum total minute * calatori; Durata de mers in vehicul; Durata de mers pe jos; Durata necesara cumpararii biletului de calatorie.

4.2. Respectarea programului de circulatie: Punctualitatea in raport cu programul de circulatie

Performanta dorita Reducerea abaterilor de la programul de circulatie.

Indicatori ai performantei : Timp de asteptare; % de calatori care sosesc la destinatie in momentul planificat; % procentul de calatori care sunt expediati cu intarziere/in avans; Volum total (minute intarziere)*calatori; Timpi suplimentari de mers;  Timpi suplimentari de asteptare in mijloacele de transport; Timpi suplimentari pentru cumpararea biletului de calatorie.

5. Atentia acordata calatorilor

5.1. Relatii cu pasagerii: Capacitatea de a rezolva solicitarile si reclamatiile calatorilor

Performanta dorita Criterii de conformitate si timpul de raspuns la reclamatii.

Indicatori ai performantei : Durata de rezolvare a reclamatiilor.

5.2. Personal: Atitudinea personalului; Capacitatea personalului sa furnizeze informaaii exacte;Tinuta/comportament; Disponibilitatea personalului

Performanta dorita Disponibilitatea personalului pentru toti calatorii.

Indicatori ai performantei : Aptitudinea personalului de a oferi cu amabilitate informatii exacte; Tinuta personalului.

5.3. Asistenta: Comunicarea cu pasagerii; Amabilitatea personalului

Performanta dorita Disponibilitatea personalului.

Indicatori ai performantei : Informarea corecta si in timp util in statii si in mijloacele de transport.

6. Confortul

6.1. Functionarea echipamentelor destinate calatorilor: Disponibilitatea echipamentelor in statii; Disponibilitatea echipamentelor in mijloacele de transport

Performanta dorita Echipamente care sa asigure confortul calatorilor.

Indicatori ai performantei : % de echipamente in stare de functionare.

6.2. Confortul calatorilor: Confortul si curatenia in mijloacele de transport

Indicatori ai performantei : Gradul de curatenie.

6.3. Conditii ambientale: Conditii ambientale in statii; Conditii ambientale in vehicule

Performanta dorita Conditii ambientale placute.

Indicatori ai performantei : Nivel de zgomot; Temperatura.

6.4. Instalatii suplimentare: Disponibilitatea instalatiilor in statii; Disponibilitatea instalatiilor in mijloacele de transport

Performanta dorita Instalatii care sa asigure confortul calatorilor.

Indicatori ai performantei : % de instalatii in stare de functionare.

7. Siguranta si securitate

7.1. Prevenirea accidentelor: Siguranta

7.2. Protectia impotriva agresiunilor: Asigurarea sentimentului de securitate

Performanta dorita Oferirea unui serviciu in conditii de siguranta si securitate.

Indicatori ai performantei : % accidente, diferentiat in raport cu consecintele; % persoane agresate.

8. Efectele asupra mediului

8.1. Nivelul de poluare: Nivelul de poluare

Performanta dorita Nivel de poluare redus.

Indicatori ai performantei : % de vehicule care raspund normelor de protectia mediului.

8.2. Resurse naturale utilizate: Consum de energie

Performanta dorita Reducerea consumului de energie.

Indicatori ai performantei : Consumul de energie.

8.3. Infrastructura: Spatiul ocupat de infrastructura de transport public

Indicatori ai performantei : % din suprafata urbana ocupata de infrastructura de transport public.
Politica de confidentialitate


.com Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
Franta – tara cu un transport feroviar de elita
Legitimatii de calatorie tip „Foaie”
Proiect - Imbunatatirea servicilor de taximetrie
Dezvoltarea transporturilor feroviare
LEGITIMATII DE CALATORIE
Echipamentul de transport containerizat
Igiena si securitatea in munca - feroviar
Tendinte in plan mondial privind transporturile de marfuri

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu