Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » transporturi
Legitimatii de calatorie tip "Abonament"

Legitimatii de calatorie tip "Abonament"


Legitimatii de calatorie tip "Abonament"

1.Notiuni generale

Abonamentele sunt legitimatii de calatorie care dau dreptul la mai multe calatorii intr-o anumita perioada de timp.

Abonamentele se elibereaza de agentiile de voiaj ale caii ferate din localitatea de plecare sau de destinatie, ori de statiile de pornire sau de destinatie, inscrise pe abonament.

In cazul in care o localitate este deservita de mai multe statii, abonamentul poate fi emis de catre oricare statie care deserveste localitatea respectiva.

Abonamentele de calatorie valabile pe toate liniile cailor ferate, pot fi eliberate de orice statie sau agentie de voiaj a caii ferate.

Abonamentele pot fi eliberate in orice zi a lunii si cel putin cu 3 ore inainte de plecarea primului tren cu care calatorul doreste sa plece. Abonamentele se emit si se semneaza de agentul caii ferate, care ramane raspunzator de corecta intocmire, calculare a distantei kilometrice si de stabilire a tarifului.In cazul solicitarii de abonamente de catre agentii economici, cu achitarea prin plata centralizata, la statia care deserveste localitatea de resedinta a agentului economic, abonamentele se pot emite de statie pe orice relatie, la fel ca agentiile de voiaj c.f.

Nu se admite eliberarea de abonamente cu modificari, corecturi sau stersaturi chiar certificate de catre emitent. Corecturi certificate de emitent se admit numai in cazul permisului de calatorie scolar in cazul cand in perioada de valabilitate se schimba mersul de tren iar trenurile rapide la care acesta este valabil se modifica cu alte trenuri. Corecturile vor fi certificate de Serviciile Statii din cadrul RTFC cu stampila rotunda.

Abonamentele de calatorie, lunare, se prezinta sub forma de legitimatie (tip coperta) cu patru pagini avand urmatoarele elemente de securizare:

- fila de abonament este confectionata din carton cu filigran in masa, sigla "C.F.R. Calatori", ce poate fi vazuta daca abonamentul este privit in lumina;

-casetele orange in care este aplicata numerotatia, atat pe abonamentul propriu-zis cat si pe cuponul statistic sunt fluorescente la UV;

-sigla  CFR Calatori  de pe partea 4 a abonamentului este prevazuta cu cerneala invizibila, iar sub actiunea lampii UV devine fluorescenta ;

Pe fata exterioara a abonamentelor lunare sunt trecute sigla "CFR Calatori" si denumirea "Societatea Nationala de Transport Feroviar de Calatori", se mentioneaza "seria ." si numarul abonamentului care este trecut in caseta orange.

Abonamentul saptamanal este tip carte de vizita, tiparit pe hartie cu filigran CFR in masa iar pe fata imprimatului este aplicata cu cerneala invizibila, care devina vizibila sub actiunea razelor UV, locomotiva CFR. Ca element de siguranta mai prezinta si caseta orange (fluorescent la UV) in care este inscris numarul abonamentului.

Avand in vedere elementele de securizare de mai sus, abonamentele nu sunt prevazute cu timbru sec.

2. Valabilitatea abonamentelor

Abonamentele pe calea ferata sunt legitimatii de calatorie cu numar nelimitat de calatorii si se emit pentru trenuri de persoane, accelerate sau rapide, conform solicitarii la clasa 1 sau clasa a 2-a, pe zone kilometrice tarifare pana la 300 km. La trenurile de persoane se emit si abonamente valabile pe toate liniile CFR.

Valabilitatea poate incepe, la solicitare, in orice zi si expira la ora 24,00 a zilei inscrise pe abonament. Daca trenul cu care se calatoreste in ultima zi de valabilitate este intarziat, calatoria se poate efectua dupa ora 24,00, in ziua urmatoare, pana la statia in care, dupa mersul trenurilor, trenul are sosire inainte de ora 24,00.

La stabilirea datelor de valabilitate a abonamentelor lunare, se va lua drept baza de calcul luna calendaristica, adica data expirarii valabilitatii va fi cu o unitate mai mica decat cifra care indica ziua inceperii valabilitatii. Exceptii fac abonamentele solicitate pentru luna februarie, a caror valabilitate se indica astfel : 'valabil de la 01 februarie 200pana la 28 (29) februarie 200'.

Permisul de calatorie scolar are perioada de valabilitate inscrisa la rubrica "Valabil de la . pana la . 20 .", fiind stabilita conform perioadei anului scolar.

Abonamentele sunt legitimatii de calatorie nominale si sunt valabile in tren numai cu actul de identitate sau cu legitimatia / carnet de elev sau student care da dreptul la reducere cu viza de valabilitate pe anul scolar / universitar in curs. Orice neconcordanta se va trata conform reglementarilor in vigoare.

3. Clasificare

Abonamentele de calatorie se clasifica astfel:

-din punct de vedere tarifar sunt:

a.      cu plata,

b.     gratuite, tip permis de calatorie scolara;

-din punct de vedere al perioadei de valabilitate sunt:

a.      lunare,

b.     saptamanale ;

-din punct de vedere al clasei pentru care au fost emise sunt:

a.      valabile pentru clasa 1,

b.     valabile pentru clasa 2;

-din punct de vedere al rangului trenului pentru care au fost emise, sunt:

a.      valabile la trenuri de persoane,


b.     valabile la trenuri accelerate si rapide.

Abonamentele de calatorie au culoare distincta pentru fiecare fel de abonament.

4. Diferente tarifare

4.1. diferenta de clasa

Abonamentele dau dreptul la diferenta de clasa.

Diferenta de clasa se incaseaza cu bilet bianco pentru intreaga perioada de valabilitate a abonamentului sau numai pentru o anumita perioada, conform solicitarii.

Daca se solicita diferenta de clasa numai pentru o singura calatorie se emite bilet de carton diferenta de clasa.

Atunci cand se solicita calatoria la clasa 1 pentru una sau mai multe zile consecutive, se va proceda in modul urmator:

Pentru toata perioada de valabilitate diferenta de tarif a abonamentului, se calculeaza ca diferenta dintre tarif abonament la clasa 1 si tarif abonament la clasa 2 a., atunci cand exista tarif clasa 1 si tarif clasa a 2-a.

Pentru una sau mai multe zile consecutive diferenta de clasa se determina prin inmultirea cu 2 a diferentei de clasa calculata pentru o calatorie simpla si cu numarul de zile pentru care se solicita diferenta de clasa.

In rubrica " specificatia diferentelor" a biletului bianco se inscrie " diferenta de clasa la abonamentul nr ", iar sub denumirea bilet bianco se mentioneaza "Valabil de la pana la.." perioada pentru care s-a achitat diferenta de clasa care poate sa coincida cu perioada de valabilitate a abonamentului , sau mai mica.

Abonamentul de calatorie gratuita pentru locuinta sunt valabile numai la clasa 2 si nu dau dreptul la diferenta de clasa

diferenta de ruta

Abonamentele nu dau dreptul la diferenta de ruta fiind valabile numai pe ruta pentru care au fost emise.

4.3. diferenta de rang de tren

Abonamentele dau dreptul la calatoria cu trenurile de rang superior(A, R, IC) numai cu plata diferentelor tarifare corespunzatoare tipului de abonament pentru care se cer diferentele, conform tarifelor de deservire generala, grupa A 2 , A 3 si A 4, respectiv a tarifelor auxiliare grupa B 3 - supliment tren IC. Se admite eliberarea de supliment cu mentiunea 'fara loc' numai la abonamentele cu numar nelimitat de calatorii, valabile pe toate liniile caii ferate.

Pentru posesorii abonamentelor lunare valabile la trenurile cu regim de rezervare nu este obligatorie procurarea tichetului de rezervare. In cazul in care vor sa ocupe locuri, sunt obligati sa obtina tichetul de rezervare contra cost.

Permisele de calatorie scolare sunt valabile numai la clasa a II-a, pentru calatoria cu tren persoane, tren accelerat si doua perechi de trenuri rapide, ce circula in trafic local si sunt inscrise la rubrica "MENTIUNI SPECIALE" de pe verso imprimatului. Permisele de calatorie scolare nu dau dreptul la diferenta de clasa. Pentru calatoria cu trenurile rapide, altele decat cele mentionate pe permisul scolar, si cu trenurile IC se achita suplimentul de tren si tichetul de rezervare dupa caz.

5. Emiterea abonamentelor

La emitere abonamentele se completeaza cu toate datele cerute de formular astfel :

Codul numeric personal se inscrie in cifre arabe, conform actului de identitate al solicitantului.

Ziua, din cadrul perioadei de valabilitate se va insemna prin bararea cu "X" si compostare, in casutele cu cifre arabe (1-31) corespunzator zilei initiale si zilei finale de valabilitate a abonamentului.

Luna, din cadrul perioadei de valabilitate se va insemna prin bararea cu "X" si compostare, in casutele cu cifre romane, corespunzator lunii de inceput si a celei de sfarsit a valabilitatii abonamentului, daca sunt diferite.

Rubricile "De la statia ." "Pana la statia " se vor completa cu denumirea statiei asa cum este prevazuta in indexul alfabetic al statiilor, haltelor si punctelor de oprire.

Rubrica "Via ." se va completa cu statia sau halta pe care o atinge obligatoriu calatorul pe parcursul solicitat, intre statia de plecare si cea de sosire. Via este un element ajutator in calcularea distantei kilometrice si, implicit, a tarifului, fiind interzisa utilizarea statiilor nod de cale ferata.

Rubrica "Distanta " reprezinta distanta kilometrica calculata intre statia de plecare si statia de destinatie dupa indicatorul kilometric, tinand seama de statia mentionata in rubrica "Via ". Completarea se va face, in cifre arabe.

Rubrica "Tarif . ", reprezinta tariful calculat potrivit Tarifului Intern de Calatori valabil la data solicitarii abonamentului, pentru distanta mentionata.

Rubricile "Valabil de la." si "Pana la ..." se completeaza cu datele de valabilitate ale abonamentului astfel, ziua doua cifre , luna cu denumirea completa cu litere majuscule, iar anul cu cele patru cifre.

Datele aferente cuponului de control al abonamentului vor fi inscrise in mod similar celor de mai sus.

Numele si prenumele se inscriu cu majuscule si se completeaza dupa actul de identitate al solicitantului.

Dupa completare, casierul aplica stampila cu numarul gestiunii si semneaza.

Dupa completarea datelor aferente abonamentul se va taia astfel incat la calator sa ramana zona km pentru care s-a emis abonamentul. La abonamentul nenominal lunar cu numar nelimitat de calatorii, toate liniile CFR, tren personal, decuparea se va face astfel incat la abonament sa ramana vizibil clasa la care este valabil, anul de valabilitate si luna ultimei zile de valabilitate ale abonamentului.

Valoarea de imputare a unui abonament este costul unui abonament la distanta maxima de 300 km, la categoria de tren pentru care este confectionat imprimatul.

6.Tipuri de abonamente

6.1. Abonament lunar cu numar nelimitat de calatorii, cu trenuri de persoane.

Abonamentele lunare cu numar nelimitat de calatorii, tren persoane, se emit la clasa 1-a si a 2-a, pana la distanta de 300 km.

Abonamentul lunar cu numar nelimitat de calatorii, tren persoane, este de culoare verde cu text tiparit cu caractere negre si se prezinta sub forma de legitimatie (tip coperta) cu patru pagini.

Se tarifeaza conform tarifului auxiliar B 6.1.

Este confectionat in carnete cu 25 file.

6.2. Abonamentul lunar cu numar nelimitat de calatorii, tren accelerat, rapid, expres.

Abonamentele lunare cu numar nelimitat de calatorii, tren accelerat, rapid, expres, se emit la clasa 1-a si clasa 2-a, pana la distanta de 300 km.

Abonamentul lunar cu numar nelimitat de calatorii, tren accelerat, rapid, expres este de culoare roz cu text tiparit cu caractere negre si se prezinta sub forma de legitimatie (tip coperta) cu patru pagini.

Se tarifeaza conform tarifului auxiliar B 6.2.

Este confectionat in carnete cu 25 file.

6.3. Abonamentul lunar cu numar nelimitat de calatorii pentru elevi si studenti cu trenuri de persoane.

Abonamentele lunare cu numar nelimitat de calatorii pentru elevi si studenti cu trenuri de persoane, se emit numai la clasa 2-a, pana la distanta de 300 km.

Abonamentul lunar cu numar nelimitat de calatorii pentru elevi si studenti cu trenuri de persoane este de culoare albastru deschis cu text tiparit cu caractere negre si se prezinta sub forma de legitimatie (tip coperta) cu patru pagini.

Se tarifeaza conform tarifului auxiliar B 6.4.

Este confectionat in carnete de 25 file.

6.4. Abonamentul nenominal, lunar cu numar nelimitat de calatorii, toate liniile CF, tren persoane.

Abonamentele nenominale, lunare cu numar nelimitat de calatorii, toate liniile CF, tren personal, se emit la clasa 1-a si la clasa 2-a, fiind valabile orice distanta.

Abonamentul nenominal, lunar cu numar nelimitat de calatorii, toate liniile CF, tren personal are culoarea pe fond violet pal iar textul este tiparit cu caractere de culoare neagra si se prezinta sub forma de legitimatie (tip coperta) cu patru pagini.

Se tarifeaza conform tarifului auxiliar B 6.5.

Se prezinta sub forma de fila de abonament. Se vor comanda pe numar de file, necesar pentru o perioada de 3 luni.

6.5. Abonamentul saptamanal cu numar nelimitat de calatorii, cu trenuri de persoane.

Abonamentele saptamanale cu numar nelimitat de calatorii, cu trenuri de persoane, se emit numai la clasa 2-a, pana la distanta de 300 km.

Abonamentul saptamanal cu numar nelimitat de calatorii, cu trenuri de persoane are culoarea pe fond galben-mustar iar textul este tiparit cu caractere de culoare neagra si se prezinta sub forma de legitimatie (tip coperta) cu doua pagini.

Aceste abonamente se elibereaza la cerere, tuturor persoanelor pentru deplasare pe relatia solicitata.

La emitere abonamentul se va completa cu datele cerute de formular (numele si prenumele la rubrica "D-l", statia de plecare, statia de destinatie, via, distanta km, datele de valabilitate), barandu-se cu "X" si perforandu-se casutele corespunzatoare primei zile de valabilitate, ziua scrisa cu cifre arabe, luna inscrisa cu cifre romane si denumirea zilei( Lu pentru luni, Ma pentru marti, etc.).

Se tarifeaza conform tarifului auxiliar B 6.3.

6.6. Permise de calatorie scolare.

Conform Contractul Colectiv de Munca in vigoare, a prevederilor Ordinului M T C T nr. 1067/08.07.2003 pentru aprobarea metodologiei de aplicare a OG 112 / 1999, aprobata cu completari si modificari prin Legea nr.210/2003, copiii salariatilor si pensionarilor CFR care urmeaza cursuri ale institutiilor de invatamant pana la varsta maxima de 25 ani, respectiv 26 ani in cazul in care urmeaza studii superioare cu o durata de invatamant mai mare de 5 ani, in alte localitati decat cea de domiciliu, beneficiaza, pentru efectuarea navetei de la domiciliu la localitatea unde are sediul institutia de invatamant, de permis de calatorie scolara pe durata anului scolar.

Permisul de calatorie scolar este o legitimatie de calatorie de culoare verde galbui iar textul este tiparit cu caractere de culoare neagra si se prezinta sub forma de legitimatie (tip coperta) cu doua pagini. Se prezinta in carnete de 50 file.

7. Evidenta statistica

Statistic, un abonament lunar cu numar nelimitat de calatorii, este evaluat la 21 zile lucratoare si la 2 calatorii / zi, in total lunar 42 de calatori expediati.

Abonamentul saptamanal este evaluat la 7 zile si 2 calatorii / zi, in total, saptamanal 14 calatori expediati.

Pentru abonamentul lunar cu numar nelimitat de calatorii pentru elevi - studenti, tren persoane clasa II-a " codurile statistice sunt de la numarul 4.1. la 4.17. corespunzator zonei kilometrice tarifare;

Pentru abonamentul lunar cu numar nelimitat de calatorii, tren persoane codurile statistice sunt de la numarul 4.18 la 4.34, in functie de zona kilometrica in care se incadreaza.

Pentru abonamentul lunar valabil la trenuri de persoane, cu numar nelimitat de calatorii pentru toate liniile CFR codul statistic este

Pentru abonamentul lunar cu numar nelimitat de calatorii, tren accelerat, rapid-expres codul statistic este . corespunzator zonei kilometrice tarifare.

Pentru abonamentul de calatorie gratuita pentru locuinta codul statistic este 4.37.

Pentru abonamentul saptamanal cu numar nelimitat de calatorii, cu trenuri de persoane codurile statistice sunt de la numarul 5.1. la 5.17. corespunzator zonei kilometrice tarifare .

8. Restituiri de tarife

Daca se renunta la abonament inainte de inceperea perioadei de utilizare, exclusiv pana in prima zi de valabilitate, tarifele se restituie cu o retinere de 10% din valoarea totala, tarif pentru procesarea legitimatiilor de transport ce se incaseaza cu bilet bianco, in rubrica specificatia diferentelor tarifare facandu-se mentiunea "tarif de procesare a abonamentului restituit partial nr." .

Abonamentul luat in primire poate fi preschimbat cu altul completat cu o distanta mai mare, pe numele aceleiasi persoane si cu acelasi termen de valabilitate. Abonamentul retinut va fi considerat ca fiind stricat si tratat ca atare, potrivit instructiei de casa.

La cererea abonatului, R.T.F.C. poate aproba restituirea tariful abonamentelor pentru zilele cand abonamentul a ramas neutilizat, pe baza de acte doveditoare, in urmatoarele cazuri:

a) in cazul internarii posesorului in unitate medicala-spital, sau a retinerii de catre autoritati, punandu-l in imposibilitatea utilizarii abonamentului;

b)in cazul cand posesorul este chemat pentru satisfacerea serviciului militar;

c) in cazul schimbarii locului de munca (mutare definitiva cu locul de munca) al posesorului;

d) in cazul detasarilor de durata in interesul serviciului (cel putin 1 luna);

e)in caz de deces al posesorului abonamentului, in care caz restituirea se face catre mostenitorii legali.

Abonamentele pentru care se cere restituirea tarifelor se prezinta sefului statiei sau agentiei care le-a emis cu cerere scrisa, insotita de acte care dovedesc motivul neutilizarii abonamentului. Seful statiei sau agentiei de voiaj este obligat sa examineze cererea si sa o accepte numai daca indeplineste conditiile de mai sus si daca anexeaza actele doveditoare.

Pe cerere se va nota numarul din registrul de intrare/iesire al corespondentei, data si ora cand a fost primita cererea, sub semnatura sefului unitatii iar abonamentul va fi anulat, inscriindu-se pe el data cand a fost prezentat.

Numarul zilelor pentru care trebuie sa se efectueze restituirea se determina incepand de la ora 0,00 a zilei urmatoare celei in care s-a depus abonamentul pentru restituire, pana la ora 24,00 a ultimei zile de valabilitate.

Cererea, impreuna cu abonamentul si actele doveditoare, va fi trimisa Diviziei Comerciale a R.T.F.C. pentru efectuarea restituirii.

Determinarea tarifelor ce urmeaza a fi restituite se face in modul urmator:

- din tariful abonamentului se retine un procent de 10 % drept cheltuieli pentru procesarea legitimatiilor de calatorie,

- tariful abonamentului se imparte la numarul de zile pentru care acesta a fost emis, (considerandu-se 21 zile pentru abonamentele lunare si 7 zile pentru abonamentele saptamanale), obtinandu-se valoarea tarifului pe o zi.

- tariful pe o zi se inmulteste cu numarul de zile lucratoare in care abonamentul a fost folosit, rezultand valoarea abonamentului consumat.

- valoarea abonamentului consumat plus cheltuielile de procesare a legitimatiei (10 % din tariful abonamentului) se scad din tariful abonamentului achitat la procurarea sa, rezultand tariful ce se cuvine a fi restituit calatorului.

Nu se restituie tarifele pentru abonamentele pierdute sau ramase neutilizate, indiferent de cauza chiar si in cazul cand posesorul nu a avut asupra sa abonamentul cu ocazia verificarii legalitatii calatoriei in tren.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.