Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice


Acasa » afaceri » transporturi
Tipurile de trenuri ale CFR

Tipurile de trenuri ale CFR
Tipurile de trenuri ale CFR

CFR Calatori si CFR Marfa folosesc o serie de locomotive electrice (numite LE), diesel-electrice (LDE), diesel-hidraulice (LDH) si diesel-mecanice (LDM/LDMM). Societatea Feroviara de Turism( SFT ) foloseste locomotive de aburi (cu ecartament standard si ingust) si locomotive diesel-mecanice.

Fiecare dintre cele patru diviziuni CFR are parcul sau de locomotive si in general isi foloseste numai locomotivele proprii. De exemplu o locomotiva CFR Marfa nu este in general folosita sa traga un tren CFR Calatori. În practica aceasta conventie nu este intotdeauna respectata si companiile isi inchiriaza frecvent una alteia locomotivele prin intelegeri neoficiale. Chiar si parcul de locomotive apartinand companiilor private de cai ferate sunt folosite cateodata de catre diviziunile CFR, in general in cazul urgentelor.

Garniturile de tren ale CFR Calatori
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e9/Desiro_Craiova-Sibiu.jpg/150px-Desiro_Craiova-Sibiu.jpg https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ro/thumb/f/ff/Sageata_albastra_spre_Cluj_Napoca.jpg/150px-Sageata_albastra_spre_Cluj_Napoca.jpg

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ro/thumb/7/7a/CFR_1_etaj.jpg/150px-CFR_1_etaj.jpg https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ro/thumb/f/f2/CFR_2_etaje.jpg/150px-CFR_2_etaje.jpg

Trenurile personale ale CFR Calatori

Trenurile personale sunt cele mai folosite trenuri de CFR Calatori. Sunt folosite pentru doua mari scopuri:

pentru a face legatura dintre un oras si comunele apropiate

pentru a face legatura dintre doua orase invecinate.

Trenurile personale au cea mai mica viteza medie (34.3 km/h in 2004), au cele mai slabe conditii (de obicei cele mai vechi vagoane) si au o reputatie ca fiind foarte lente, aglomerate, murdare si de obicei neincapatoare dar si tarife mult mai reduse decat celelalte tipuri si ranguri de tren. Trenurile personale circula pe rute locale si, de obicei, opresc in fiecare statie, cu rare exceptii. Exista totusi si trenuri personale care circula pe distante medii si chiar mari (Cluj Napoca - Oradea, Bucuresti - Constanta, Bucuresti Nord - Brasov, Craiova - Timisoara Nord, Timisoara Nord - Caransebes, Bucuresti - Adjud, Marasesti - Iasi, Ploiesti - Comanesti, Brasov - Targu Mures, Craiova - Sibiu, Timisoara - Targu Jiu).

Tarifele pentru acest tren sunt cele mai mici deoarece nu se plateste un supliment de viteza, ci doar legitimatia de calatorie, bazata pe distanta si clasa. Locurile nu sunt rezervabile.

Majoritatea trenurilor personale sunt formate din vagoane necompartimentate, fiind supraetajate. Uneori, mai ales pe rutele rurale, trenurile sunt compuse numai din vagoane clasa a doua (fara vagoane clasa intai). Conditiile oferite pentru legatura dintre doua orase invecinate (cum ar fi Bucuresti - Pitesti), sunt mai bune decat cele de pe rutele rurale (Ramnicu Valcea - Alunu).

În 2007 majoritatea trenurilor personale au numai vagoane clasa a doua. Vagoanele sunt vopsite in albastru si construite in anii '70 sau '80.

În prezent, CFR modernizeaza o parte din vagoanele supraetajate si o parte din acestea au fost puse in circulatie pe trenurile personale (Bucuresti - Brasov) si accelerate ( Bacau – Bucuresti ).

În 2007 situatia acestor trenuri s-a mai imbunatatit, cateva garnituri de pe rutele Sibiu - Brasov, Sibiu - Craiova, Cluj Napoca - Oradea fiind dotate cu automotoare Siemens Desiro ( Sageata Albastra ). Alte garnituri de pe rute precum Teius - Brasov, Brasov - Sfantu Gheorghe, Cluj Napoca - Bistrita, Teius – Cluj Napoca, Suceava - Cacica au fost dotate cu automotoare clasa 58, aduse din Franta ( rame electrice cu 3 vagoane ) si Luxemburg (rame electrice cu 2 vagoane), la inceputul lui 2007, dupa ce fusesera folosite mai intai de aceste tari. Este vorba de rame tip Z6100.

Din 4 martie 2009, au fost puse in circulatie trenurile “Henri Coanda Expres” care fac   legatura intre statia Bucuresti Nord si Punctul de Oprire Aeroport, prin care se va asigura transferul pasagerilor si al persoanelor interesate la si de la Aeroportul International Henri Coanda .

Cele 18 perechi de trenuri destinate acestui serviciu vor circula in regim cadentat, la interval de o ora, in graficul orar 05:00 – 23:00.

Transferul pasagerilor de la Punctul de Oprire AEROPORT pana la terminalele Aeroportului International Henri Coanda se va realiza cu autobuze specializate, care vor circula intr-un grafic orar corelat cu mersul trenurilor.

Trenurile circula cu rang de tren personal pe ruta Bucuresti Nord – Punct Oprire Balotessti, dar pana la Punct Oprire Aeroport circula fara oprire si sunt formate din automotoare Siemens Desiro (Sageata Albastra).

Trenurile accelerat

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ro/thumb/3/3f/CFR_clasa_1.jpg/200px-CFR_clasa_1.jpg

Vagon tren accelerat
compartimentat clasa 1

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ro/thumb/f/f8/CFR_clasa_2.jpg/200px-CFR_clasa_2.jpg

Vagon tren accelerat
compartimentat clasa 2

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ro/thumb/9/9c/CFR_Acc_Etajat.jpg/200px-CFR_Acc_Etajat.jpg

Noile vagoane seria 26-54 (Bmee)
folosite pentru trenurile accelerate si rapide

Trenurile accelerate sunt folosite pentru distante lungi si medii si opresc in general numai in orase. La trenurile accelerate sunt folosite garnituri mai bune decat cele personale si au o viteza medie mai mare ( 67 km/h in 2004 ). Pretul biletelor este mai ridicat, deoarece se plateste si un supliment de viteza, pe langa pretul legitimatiei de calatorie. Unele trenuri accelerate necesita rezervare de locuri. Sunt folosite si pentru distante foarte mari, cum ar fi Iasi - Timisoara Nord, Bucuresti Nord - Satu Mare, Bucuresti Nord - Oradea, Timisoara Nord - Sighetu Marmatiei, Bucuresti Nord - Sighetu Marmatiei, Oradea - Constanta.Chiar si pe distante lungi trenurile accelerate opresc de obicei in fiecare oras.

Garnitura trenurilor accelerate consta numai din vagoane compartimentate, clasa I sau a II-a, cu 6 locuri in compartiment la clasa I si 8 la a II-a. Garniturile ofera conditii mai slabe decat cele de pe trenurile Rapide sau Inter City. Din anul 2008 pe multe relatii au fost inlocuite vagoanele vechi cu garnituri modernizate, exemple in acest sens sunt : Oradea - Bucuresti Nord - Constanta, Bucuresti Nord - Timisoara, Bucuresti Nord - Satu Mare, Bucuresti Nord - Sighetul Marmatiei, Bucuresti Nord - Vatra Dornei, Bucuresti Nord - Bacau, Bucuresti Nord - Iasi, Bucuresti Nord - Galati, Timisoara Nord - Cluj Napoca - Iasi, Iasi - Constanta, Galati - Brasov. În ultimii ani CFR a inceput modernizarea trenurilor accelerate.

La inceputul anului 2005 CFR Calatori a introdus vagoane cu doua etaje, folosite pentru distantele mijlocii, in special pe ruta Bucuresti – Predeal si Bucuresti - Bacau. Au fost de asemenea introduse si automotoare Desiro ( Sageata Albastra ) pentru distante mici ( de exemplu Bucuresti - Pitesti, Bucuresti - Targoviste, Bucuresti - Campulung, Bucuresti Nord - Ramnicu Valcea sau Bucuresti Nord - Tulcea, Oradea - Timisoara, Timisoara Nord - Sibiu, Cluj Napoca – Sibiu, Craiova – Sibiu ). Trenurile accelerate de distante lungi ofera vagoane cuseta si vagoane de dormit.

Deasemenea in premiera in anul 2007 au fost introduse in circulatie trenuri accelerate cu mers cadentat intre Bucuresti Nord - Pitesti si Craiova sau Bucuresti Nord - Targoviste.

Trenurile rapide

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ro/thumb/5/56/Rapid2.jpg/200px-Rapid2.jpg

Vagon de tren rapid

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9c/50_53_21-86_033-8-BucN-001.jpg/200px-50_53_21-86_033-8-BucN-001.jpg

Vagon clasa 21-86, folosit pentru   trenuri rapide si InterCity

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/49/50_53_20-76_022-4_Blee-Ic531-BucN-001.jpg/200px-50_53_20-76_022-4_Blee-Ic531-BucN-001.jpg

Vagon clasa a II-a, folosit pentru trenuri rapide si InterCity

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/de/50_53_85-76_003-6_AReem-Ic531-BucN-001.jpg/200px-50_53_85-76_003-6_AReem-Ic531-BucN-001.jpg

Vagon clasa Business

Trenurile rapide sunt folosite pentru distante lungi si medii si opresc numai in orase mari sau in nodurile CFR. Acestea au garnituri mai moderne decat acceleratele si personalele si viteza medie mai ridicata ( 85 km/h in 2004 ). Pretul biletelor include tariful de baza, calculat in functie de distanta si clasa, si suplimentul de viteza.

Toate trenurile rapide necesita rezervare de locuri. Sunt folosite in general pentru a face legatura intre Bucuresti si celelalte orase ale tarii, dar exista si rute in provincie, precum Iasi - Vatra Dornei, Craiova - Brasov, Cluj Napoca - Satu Mare.

Deasemenea trenurile rapide circula si in trafic international si aici pot fi mentionate legaturile Bucurestiului cu Budapesta, Sofia, Belgrad, Istanbul, Viena, Praga, Chisinau, etc. dar si Brasov - Budapesta, Timisoara - Budapesta.

Garniturile trenurilor rapide sunt un obiectiv al planului de modernizare al CFR. Mai multe vagoane au fost modernizate cu aparate de aer conditionat si toalete ecologice. Cu toate acestea, unele garnituri (in general pe rute mai putin circulate) nu s-au modificat. Din 2004 au fost introduse automotoarele Desiro (Sageata Albastra) pentru trenurile rapide care circula pe distante medii ( trenurile zapezii Bucuresti - Sinaia - Busteni - Predeal - Brasov cu oferte tarifare avantajoase in perioada de iarna; precum si trenurile soarelui  Bucuresti – Constanta – Mangalia cu oferte avantajoase in sezonul estival ). Majoritatea vagoanelor rapid sunt vopsite in rosu si sunt compartimentate, cu 6 locuri atat la clasa I cat si la a II-a. Noile vagoane, aduse incepand cu anul 2006, sunt necompartimentate, majoritatea fiind dotate cu aer conditionat ( clasele 20-76 si 21-86 ). Pentru distante lungi sunt disponibile vagoanele cuseta, de dormit si restaurant.

Trenurile Inter-City

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ro/thumb/2/2d/Automotor_Desiro_pe_IC_571_%28Bucure%C5%9Fti-Gala%C5%A3i%29.JPG/250px-Automotor_Desiro_pe_IC_571_%28Bucure%C5%9Fti-Gala%C5%A3i%29.JPGAutomotor Desiro

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ro/thumb/a/ab/Vagon_50-53-85-76_004-4_%28Business_Class%29_pe_IC_531_%28Bucure%C5%9Fti-Oradea%29.JPG/250px-Vagon_50-53-85-76_004-4_%28Business_Class%29_pe_IC_531_%28Bucure%C5%9Fti-Oradea%29.JPG

Vagon 50-53-85-76 004-4 Business Class

Inter-City sunt cele mai folosite trenuri de calatori pentru rutele dintre marile orase.

Aceste trenuri au cea mai mare viteza medie dintre toate trenurile CFR ( 87 km/h in 2004 ) si folosesc cele mai moderne vagoane, putand concura cu marile trenuri europene. Din aceasta cauza, tarifele pentru trenurile Inter-City sunt cele mai mari.

Începand cu sfarsitul anului 2006 au fost introduse vagoane clasa Business, pe trenurile IC 531, 532, 557, 591, 594.

Sunt doua tipuri de garnituri pentru trenurile Inter-City:

traditionale

automotoare Desiro.

Garnitura pentru trenurile traditionale este formata din vagoane noi sau modernizate, cu aer conditionat, precum si o serie de servicii la clasa I, cum ar fi mancare gratuita.

Aceste trenuri ating cele mai mari viteze din Romania.

Trenurile EuroCity si EuroNight

EuroCity (EC) si EuroNight (EN) sunt trenuri internationale operate de obicei de CFR in parteneriat cu alta tara, in functie de originea si destinatia rutei. Aceste trenuri fac parte din reteaua paneuropeana feroviara. Nu toate trenurile internationale care vin in Romania sunt EC sau EN ( majoritatea sunt trenuri rapide care circula pe teritoriul Romaniei ).

Cu toate acestea, trenul de noapte de la Belgrad - Timisoara - Bucuresti, este un EuroNight si exista atat tren EuroNight cat si trenuri EuroCity pentru ruta Budapesta - Bucuresti via Arad, sau pe ruta Viena - Timisoara.

Trenurile EuroCity sunt intotdeauna confortabile si moderne, chiar daca uneori nu sunt la fel de confortabile ca InterCity, din moment ce folosesc aceeasi garnitura ca si trenurile rapide.

Garniturile de tren ale CFR Marfa

Serviciile marfare sunt furnizate in principal de CFR Marfa, diviziunea de marfa a Cailor Ferate Romane. În afara de CFR Marfa, mai exista inca 28 de companii private care opereaza pe linii inchiriate de la CFR Infrastructura.

CFR Marfa are 987 de locomotive, majoritatea fiind construite in Romania sau fosta Iugoslavie. Faptul ca marfa transportata pe caile ferate are o prezenta importanta in Romania, combinat cu diverse reforme de eficienta, a dus la imbunatatirea rezultatelor economice ale companiei CFR Marfa in ultimii ani, desi diviziunea inca nu a devenit profitabila. În 2003 pierderile nete ale CFR Marfa au fost de 8,8 milioane de lei noi, reduse de la 141,5 milioane de lei noi in 2002.

Trenurile de marfa au aceleasi limite de viteza ca trenurile de calatori, dar cele care transporta materiale explozive, nucleare, chimice sau periculoase au un regim de viteza special. Majoritatea locomotivelor au o limita fizica de viteza de 120 km/h pentru cele electrice ( sunt unele care pot atinge 160 km/h, iar una 200 km/h ) si de 100 km/h pentru cele diesel ( unele pot atinge 120 km/h ), desi trenurile nu merg la viteze mai mari decat 100 km/h.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ro/thumb/d/de/Vagon_CFR_Marf%C7%8E_cu_motorin%C7%8E.JPG/250px-Vagon_CFR_Marf%C7%8E_cu_motorin%C7%8E.JPG

Vagon CFR Marfǎ cu motorinǎ
Politica de confidentialitate.com Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
TRANSPORTUL DURABIL
AFECTAREA PE ITINERARII/RUTE DE TRANSPORT
OPTIMIZAREA TRANSPORTULUI MARFURILOR INTRE PRODUCATORI SI CONSUMATORI
Reorganizarea Societatii Nationale a CFR
Proiect - Imbunatatirea servicilor de taximetrie
Legitimatii de calatorie tip „Carton”
Transporturi rutiere
Clasificarea transporturilor

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu