Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » didactica » comunicare si relatii publice
Retele de comunicare in organizatii Traseele comunicarii formeaza o retea in care putem recunoaste urmatoarele configuratii: vezi figura 10

Retele de comunicare in organizatii Traseele comunicarii formeaza o retea in care putem recunoaste urmatoarele configuratii: vezi figura 10
Retele de comunicare in organizatii

Traseele comunicarii formeaza o retea in care putem recunoaste urmatoarele configuratii: vezi figura 10.

Performanta grupurilor se evalueaza dupa doi parametri:

- viteza in luarea deciziei;

- satisfactia membrilor.

Viteza de decizie este maxima in retelele centralizate - lantul si steaua, in care informatia se scurge spre lider, care ia decizia.

Satisfactia membrilor este maxima in retelele in care numarul relatiilor de comunicare este mare si accesul la informatie este egal pentru toti membrii.

Lantul este o configuratie centralizata. Persoana din mijloc este liderul.

Configuratia "stea" este cea mai eficienta sub aspectul vitezei de decizie, dar relatiile din grup sunt satisfacatoare numai pentru lider. Steaua este eficace in colectarea si combinarea informatiilor din mai multe surse.

Lantul si steaua sunt adecvate pentru rezolvarea problemelor simple. viteza si acuratetea solutiei sunt atu-urile acestor structuri.

Cercul este o retea descentralizata in care - desi numarul relatiilor nu este mult mai mare decat in "lant", accesul egal la informatie genereaza satisfactia membrilor.

Cristalul este configuratia care da cea mai mare satisfactie membrilor grupului, dar este cea mai lenta in luarea deciziei.

Comunicarea in toate directiile consuma mult timp. In plus, la inceputul activitatii exista o perioada relativ lunga de organizare pana se contureaza o pozitie de lider care sa directioneze activitatea grupului. Cristalul este o configuratie foarte instabila: cu timpul se va organiza intr-o alta configuratie.

Este important de retinut ca grupurile care ofera satisfactie membrilor se dezvolta in timp.1. Roluri in reteaua de comunicare

Practic, sistemul formal si reteaua informala de comunicare dintr-o organizatie interfereaza si se combina. Fiecare membru al organizatiei detine o pozitie determinata de locul pe care il ocupa in sistemul relatiilor formale si in reteaua informala din organizatie. Figura 11

Membru al grupului de comunicare

Un grup de comunicare este un grup in care cel putin jumatate dintre contactele fiecarui membru sunt contacte cu cei din interiorul grupului respectiv.

Izolatul

Are cele mai putine - sau deloc - contacte cu ceilalti membri ai grupului. Pozitia de "izolat" este legata strans de subiectele mesajelor.

Un "izolat" in reteaua mesajelor despre relatiile organizatiei cu administratia publica poate sa fie un "nod" de comunicare in reteaua mesajelor despre schimbarile procedurale sau de politica ale organizatiei.

Izolatul are tendinta sa blocheze circuitul informatiei (nu transmite mai departe mesajele pe care le primeste).

Puntea

Un membru al unui grup de comunicare ce are contacte cu un membru al unui alt grup de comunicare indeplineste rolul de punte intre cele doua grupuri.

Comunicarea prin "punte" este caracterizara prin numeroase distorsiuni ale mesajelor.

Legatura

Este un mesager care poarta mesajul intre un grup si altul, fara ca el insusi sa faca parte din vreunul dintre cele doua grupuri.

Legatura are un rol important pentru functionarea organizatiei. Daca nu exista informal aceasta pozitie, atunci trebuie creata formal.

Portarul

Este plasat intr-un punct strategic al canalului de comunicare. El decide ce mesaje trec mai departe prin canal.

Exemplul cel mai sugestiv este cel al secretarei care filtreaza informatia transmisa sefului ei de catre alti membri ai organizatiei. In felul acesta influenteaza chiar deciziile luate pe baza acestor informatii.

Liderul de opinie

Este o persoana fara autoritate formala, dar cu o mare putere de influenta asupra opiniilor grupului si implicit asupra reactiilor acestuia. Liderul de opinie este tinut la curent cu toate evenimentele de catre ceilalti membri ai grupului.

Cosmopolitul

Este o persoana care intretine numeroase contacte cu exteriorul organizatiei: calatoreste mult, este membru activ in asociatii profesionale, este la curent cu publicatiile nationale si internationale. El este mesagerul ideilor noi care patrund in organizatie. Gandirea sa este libera de prejudecati si atasament local.


Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Comentarii literare

ALEXANDRU LAPUSNEANUL COMENTARIUL NUVELEI
Amintiri din copilarie de Ion Creanga comentariu
Baltagul - Mihail Sadoveanu - comentariu
BASMUL POPULAR PRASLEA CEL VOINIC SI MERELE DE AUR - comentariu

Personaje din literatura

Baltagul – caracterizarea personajelor
Caracterizare Alexandru Lapusneanul
Caracterizarea lui Gavilescu
Caracterizarea personajelor negative din basmul

Tehnica si mecanica

Cuplaje - definitii. notatii. exemple. repere istorice.
Actionare macara
Reprezentarea si cotarea filetelor

Economie

Criza financiara forteaza grupurile din industria siderurgica sa-si reduca productia si sa amane investitii
Metode de evaluare bazate pe venituri (metode de evaluare financiare)
Indicatori Macroeconomici

Geografie

Turismul pe terra
Vulcanii Și mediul
Padurile pe terra si industrializarea lemnuluiCerintele generale ale unei comunicari eficiente
SPATIUL PUBLIC IN SOCIETATEA INFORMATIONALA. IMPACTUL NOILOR TEHNOLOGII DE COMUNICARE
Tipurile de comunicare
REFERAT COMUNICAREA NONVERBALA -GESTUAL - KINESTEZICA
Comunicarea non-verbala O mare parte a continutului comunicarii este transmis non-verbal
FUNCTIONARUL PUBLIC
Caracteristicile organizatiei
DEFINIREA CONCEPUTULUI DE «RELATII CU PUBLICUL»Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu