Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale uniceAcasa » didactica » didactica pedagogie
Legislatia in scolile cu programe speciale

Legislatia in scolile cu programe specialeLegislatia in scolile cu programe speciale

Crearea cadrului institutional de actiune care sa asigure accesul la educatie tuturor copiilor prin educatie formala si servicii educationale acordate copiilor cu cerinte educative speciale scolarizati atat in invatamantul special cat si in invatamantul de masa precum si personalului care este implicat in educatia acestora reprezinta viziunea invatamantului special

Invatamantul special pentru persoane cu cerinte educative speciale ( CES ):

- este parte integranta a sistemului national de invatamant din Romania. Coordonat de Ministerul Educatiei si Cercetarii.

- se organizeaza in conformitate cu prevederile articolului 46 din Constitutia Romaniei, ale Legii Invatamantului, ale Statutului Personalului Didactic, a Regulamentului de functionare a invatamantului preuniversitar si a Regulamentului de functionare a invatamantului special.
- se realizeaza pe baza princiipilor invatamantului democratic, a dreptului la educatia diferentiata si pluralism educational, a drepturilor egale ale cetatenilor Romaniei de a avea acces la toate formele de invatamant.

- se ocupa de instruirea, educarea, profesionalizarea, recuperarea si integrarea socio-profesionala a copiilor cu CES.

Educatia speciala trebuie sa-i ajute pe elevii cu cerinte educative speciale sa atinga nivelul optim posibil de dezvoltare personala prin:

- acumularea experientei necesare invatarii scolare si sociale;

- formarea abilitatilor necesare invatarii in scoala;

- insusirea cunostintelor, formarea priceperilor si deprinderilor utile invatarii unei meserii si integrarii socio profesionale si vietii culturale in comunitate;

Invatamantul special scolarizeaza elevi cu dizabilitati, califica tineri cu dizabilitati in diverse meserii si are o misiune sociala clara de a pregati absolventi cu competente pe care ei le solicita si care sa le permita plasarea pe traseul cel mai scurt spre angajare, integrare socio – profesionala, contribuind la crearea unei economii sanatoase si durabile in zona; asigura cadre didactice de sprijin pentru elevii cu cerinte educative speciale din invatamantul de masa.

Cadrul legislativ al invatamantului special este definit si delimitat in legislatia romaneasca de urmatoarele acte normative:

1.Legea Invatamantului 84/1995 republicata, cu modificarile si completarile ulterioare prin capitolul VI “Invatamantul pentru copii si tineri cu cerinte educative specialereglementeaza organizarea invatamantului special, integrarea scolara a copiilor cu cerinte educative speciale prin unitati de invatamant special, grupe si clase speciale din unitati de invatamant obisnuite (art.41 alin2), si prevede durata obligatorie a invatamantului special de 10 sau 11 (art.41 alin.3 alineat modificat prin art.I pct.35 din Legea 268/2003 in vigoare de la 19 iunie 2003) .

2. Statutul personalului didactic Legea nr.128/12.07.1997 cu modificarile si completarile ulterioare stabileste cadrul legislativ pentru functiile didactice (art.5 alin.1 lit.d) si auxiliare (art.8 literele de la a la h) utilizate in sistemul de invatamant special , conditiile de ocupare a acestor functii (art.7 alin.2), norma didactica a personalului didactic de predare incadrat in institutiile de invatamant special si integrat (art.43 litera f si litera g), conditiile de salarizare a personalului cu referire directa la personalul din invatamantul special prin art.49 alin (3).

3.Ordinul 5021/23 septembrie 2005 privind continuarea studiilor dupa finalizarea invatamantului obligatoriu la capitolul IV art.25, art.26 si art.27 prevede modalitatile in care absolventii invatamantului special isi pot continua studiile in alte forme de invatamant.

4. Metodologia privind fundamentarea cifrei de scolarizare si stabilirea retelei unitatilor de invatamant preuniversitar de stat pentru anul scolar 2007- aprobata prin O.M.Ed.C. NR.5770/29.11.2006, la litera g face precizari specifice privind intocmirea proiectului planului de scolarizare in unitatile de invatamant special, pentru anul scolar 2007-2008.

5.Legea 87 din 10 aprilie 2006 privind asigurarea calitatii in invatamant prevede masuri privind infiintarea si acreditarea institutiilor de invatamant.

6.Hotararea 1251/13 octombrie 2005 a Guvernului Romaniei privind unele masuri de imbunatatire a activitatii de invatare, instruire, compensare, recuperare si protectie sociala a copiilor/elevilor/tinerilor cu cerinte educative speciale din cadrul sistemului de invatamant special si special integrat; precum si drepturile materiale ale elevilor si modul de finantare a invatamantului special.

Hotararea 1251 prevede prin anexele sale:

-Semnificatiile termenilor si a expresiilor specifice referitoare la invatamantul special si special integrat (anexa 1);-Structura, organizarea, formele si tipurile de invatamant special si special integrat (anexa nr. 2);

-Volumul activitatilor din invataamntul special si special integrat, normarea si incadrarea personalului didactic , didactic auxiliar , nedidactic , medical si administrative (anexa nr.3);

-Drepturile materiale si alocatiile zilnice de hrana pentru copii/elevii/tinerii din sistemul de invatamant special si special integrat (anexa nr.4).

7. Regulamentul privind actele de studii si documentele scolare in invatamantul preuniversitar stabileste regimul actelor de studii si al documentelor scolare din invatamantul preuniversitar in aplicarea prevederilor Legii Invatamantului 84/1995 republicata cu modificarile si completarile ulterioare.

8.Planul cadru de invatamant pentru scoala de arte si meserii aprobat prin Ordinul 3372/08.03.2004 publicat in Monitorul Oficial partea I, nr.972/22.X.2004 (care stabileste calificarile ce pot fi obtinute prin ruta de invatamant S.A.M. special) .

9. Ordinul 4928/08.09.2005 privind aprobarea Planului cadru de invatamant pentru clasele /grupele/ unitatile de invatamant special care scolarizeaza elevi cu deficiente grave , severe, profunde sau asociate, in aplicare incepand cu anul scolar 2005-2006.

10.Ordinul 4927/08.09.2005 privind planul cadru de invatamant pentru clasele/ grupele din unitatile de invatamant special sau de masa care scolarizeaza elevi cu deficiente moderate sau usoare.

11.O.M.Ed.C. nr.4925/08.09.2005 Privind aprobarea regulamentului de organizare si functionare a invatamantului preuniversitar prevede la capitolul IX de la articolul 151 pana la art.160 reglementari pentru invatamantul special.

12.Legea 272/2004 prevede la sectiunea a 4-a drepturile copilului cu privire la educatia copilului precum si obligatii ale Ministerului Educatiei si Cercetarii, inspectoratelor scolare si unitatilor de invatamant in cazul copiilor cu cerinte educative speciale.

13.Ordinul 5379/25.11.2004 privind Metodologia de organizare si functionare a serviciilor educationale prin cadre didactice de sprijin /itinerante, pentru copiii cu cerinte educative speciale scolarizati in invatamantul de masa, reglementeaza principiile, obiectivele si finalitatile educatiei speciale (capitolul I, art.1-4), specificul serviciilor educationale oferite de cadrele didactice de sprijin/itinerante (capitolul II, art.5-11), facilitatile acordate unitatilor de invatamant integratoare (cap.III art.12-15).

14.Ordinul 5330/18.11.2004 privind implementarea Strategiei Nationale de Actiune Comunitara, din initiativa Guvernului Romaniei s-a introdus actiunea comunitara in licee si scoli, aceasta strategie pune in legatura profesori, studenti, si elevi din licee, scoli speciale si centre de plasament in cadrul unor programe locale de actiune comunitara , in care vor fi implicate si O.N.G. etc..

15.Hotararea 268 din 14 martie 2007 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicarea prevederilor Legii 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, drepturi care vizeaza si obligatii ale unitatilor de invatamant .

Putem spune in concluzie ca legislatia aplicabila in unitatile de invatamant cu programe speciale delimiteaza bine cadrul institutional al unitatilor de invatamant in cauza.
Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
PROIECT DIDACTIC Educatie fizica Mers in echilibru pe un plan inclinat
PROIECT DE LECTIE Clasa: a XI-a Sociologie - Grupurile sociale
Metode de cultivare a creativitatii
STANDARD DE PREGATIRE PROFESIONALA CONSTRUCTII SI LUCRARI PUBLICE - INSTALATOR RETELE DE DISTRIBUTIE LOCALE SI MAGISTRALE DE GAZE
Proiect didactic Clasa: a -IV-a Matematica - Adunarea si scaderea numerelor naturale mai mici sau egale cu 1 000 000
Influenta omului asupra habitatelor
Taxonomia stiintelor referitoare la educatie
Proiect de activitate didactica Clasa: a VIII-a Cultura civica - Dreptate si egalitate
Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu