Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » didactica » didactica pedagogie
Managementul activitatii de Consiliere si Orientare

Managementul activitatii de Consiliere si Orientare


Managementul activitatii de Consiliere si Orientare

Activitatea de Consiliere si Orientare din invatamant se desfasoara pe trei directii sau compartimente:

asistenta psihologica;

asistenta pedagogica;

orientarea carierei elevilor.

Delimitarea este relativ artificiala, intrucat interventiile consilierului se bazeaza pe o pregatire complexa (psihopedagogica), pe informare si actualizare permanenta a datelor in ceea ce priveste lumea muncii si dinamica profesiilor, pe cunoasterea multilaterala a personalitatii elevului. O singura persoana nu poate realiza intregul volum de munca pe care il presupune "cresterea sociala" a unui individ. Acest fapt implica existenta unei retele de specialisti intre care au loc schimburi reciproce. Alte aspecte de interes pentru consilierul scolar sunt:

tehnici de invatare eficienta;

ramanerea in urma la invatatura a elevilor, in special la inceputul si la sfarsitul unor cicluri de scolaritate;

performante deosebite in invatare;

viata personala (familie, prieteni, loisir);

comportamentul in colectivitate (agresivitatea, izolarea);

aptitudinile extrascolare.

Organigrama unui Centru/Cabinet Interscolar de Asistenta Psihope­dagogica prevede urmatoarele pozitii:

coordonatorul, respectiv responsabilul;

profesori consilieri;

personal auxiliar (asistent social, laborant etc.).La nivel judetean, coordonatorul Centrului are statut de membru in Consiliul de administratie al Inspectoratului Scolar.

Instanta de coordonare metodologica a activitatilor de formare continua a personalului didactic, de documentare, inovare pedagogica si implementare a proiectelor de reforma ce au loc in CCD si CAPP este Institutul de Stiinte ale Educatiei (ISE). Elaborarea programului de formare intra in atributiile ISE, iar realizarea acestuia este sarcina comuna tuturor celor trei factori amintiti. Alte organisme care sunt numite sa contribuie la buna desfasurare a colaborarii institutionale sunt: Departamentul pentru Invatamant Preuniversitar din cadrul Ministerului Educatiei, Inspectoratele Scolare, universitatile cu atributii in perfectionarea personalului didactic.

CAPP este institutie autonoma, subordonata din punct de vedere organizatoric Inspectoratului Scolar Judetean.

In cadrul Inspectoratului exista un inspector general adjunct, care se ocupa de coordonarea activitatii Centrului si urmareste realizarea proiectelor scolilor privind OSP. Analiza activitatilor de OSP reprezinta un punct special pe agenda inspectiei scolare. Inspectoratul sustine parteneriatul scolii cu institutii din mediul economic, mai ales in cazul invatamantului profesional si tehnic.

La randul sau, Centrul este abilitat sa coordoneze activitatea Cabinetelor Scolare si Interscolare de Asistenta Psihopedagogica.

Un CJAPP se infiinteaza numai prin ordin al ministrului de resort.

Activitatea Centrului nu se subordoneaza doctrinelor promovate de partide sau de alte formatiuni politice.

Pentru dotarea cu echipamentele necesare, CAPP poate beneficia de sprijin material si financiar (donatii, sponsorizari) din partea unor persoane fizice sau institutii, in conditiile legii. Baza materiala necesara Cabinetelor Scolare si Interscolare se asigura de catre unitatile scolare beneficiare.

In fiecare scoala sau la Cabinetul de Asistenta Psihopedagogica (daca este infiintat in scoala) trebuie sa se afle un dosar cuprinzand documentatia necesara pentru OSP, care va fi pus la dispozitia celor interesati: elevi, parinti, profesori diriginti la clase terminale, profesori de diferite discipline. Profesorul responsabil cu OSP sau consilierul este raspunzator de popularizarea acestor materiale.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.