Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » didactica » didactica pedagogie
Sistemul de formare initiala si continua a consilierilor scolari

Sistemul de formare initiala si continua a consilierilor scolari


Sistemul de formare initiala si continua a consilierilor scolari

La concursurile de ocupare a posturilor de profesori consilieri din Centre/Cabinete Scolare si Interscolare de Asistenta Psihopedagogica se pot inscrie absolventi ai facultatilor de psihologie, sociologie, pedagogie; de asemenea, de pot prezenta absolventi ai facultatilor de filozofie-istorie care au facut parte din promotiile 1978-1989 si grupe de psihologie, pedagogie, sociologie care pot face dovada studiilor de specialitate prin foaia matricola[1] .

Initial (1994), criteriul de admitere a unei candidaturi era intrucatva modificat, anume ca in locul licentiatilor in filozofie, erau acceptati la concurs asistentii sociali. Insa ultimele prevederi legale le abroga pe cele anterioare.

Odata cu reinfiintarea facultatilor de psihologie, pedagogie, sociologie in 1990, in Clasificarea Ocupatiilor din Romania (COR) a fost introdusa si profesia de consilier scolar. Pregatirea de specialitate a absolventilor aces­tor facultati, centrata pe modulul psihopedagogic, le ofera baza pentru abor­darea complexa a problematicii invatarii, educatiei, muncii etc. cu relevanta asupra dezvoltarii elevilor. Intrucat numarul profesionistilor din sistem nu acopera, nici pe departe, necesarul din teritoriu, consilierii scolari sunt angrenati in abilitarea profesorilor de alte discipline in desfasurarea orelor de Consiliere si Orientare inscrise in planul cadru pentru invatamantul preuniversitar.Exista, inca din anii trecuti, sisteme de formare a consilierilor privind cariera, insa finalitatea lor (construirea si dezvoltarea carierei) reprezinta o tinta punctuala a procesului de consiliere in raport cu spectrul de obiective pe care le vizeaza asistenta psihopedagogica. Desigur, la nivelul fiecarui individ se poate detecta o combinatie unica de predispozitii, aspiratii, capacitati, resurse, iar diversele paliere explorabile de catre specialisti (cariera, tehnici de invatare, relatii interpersonale) tind sa configureze o imagine cat mai apropiata de autentic.

Tinand cont de nevoia acuta de profesionalizare a corpului didactic angrenat in Consiliere si Orientare, s-a liberalizat accesul profesorilor, inva­tatorilor / institutorilor la module de formare continua din centrele de perfectionare (universitati, CCD). Se sconta ca acest demers sa rezolve problemele lipsei de resurse umane calificate (pedagogi, psihologi) din scoli. In esenta, structura modulelor de formare prevede multiplicarea in sistem intensiv a numarului de cadre didactice care intrunesc anumite conditii pentru practicarea simultana (sau in completare) a orelor din aria Consiliere si Orientare. Acest aranjament este provizoriu si superficial, deoarece profesia de consilier scolar (profesor psihopedagog - denumirea din Statutul personalului didactic) presupune competente speciale, construite prin studiu de specialitate, descoperite si confirmate in timp, slefuite prin experienta.Metodologia organizarii si desfasurarii concursului din 16-17.07.2001 pentru ocuparea posturilor didactice vacante din invatamantul preuniversitar. In: Examene, nr. 1-2/2001.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.