Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » familie » alimentatie nutritie
GLUCIDELE

GLUCIDELE


GLUCIDELE

Denumite si hidrocarboane- reprezinta sursa se energie cea mai impotanta si cea mai usoara utilizata. Ele intervin in metabolismul proteinelor si lipidelor. In medie, cantitatea de glucide reprezinta aproape 50% din nevoile zilnice ale copilului. Un gram de glucide furnizeaza 4,1 calorii.

La copii intre 6-10 ani sunt necesare intre 8-10g/kg de glucide.

Pentru acoperirea minimului glucidic este necesara asocierea mai multor varietatide glucide in alimentatia copilului, deoarece nu toate sunt la fel de utilizate.

Dintre glucide fac parte glucoza, fructoza , zaharoza, amidonul, celuloza. Glucidelese se gasesc in alimente mai ales sub forma de amidon. Aceste substante ca si grasimile, reprizinta substantele alimentare ce sunt folosite pentru cheltuelile energetice.

Alimentele bogate in hidrocarbonate cu valori nutritive sunt:

Paine integrala ,paine neagra , produse din cereale (fulgii de porumb, gris, fulgi de ovaz), cartofi, leguminoasele, fructele. Aceste alimente ecopera si nevoile de vitamine b,c, maiputin si proteine, calciu, fosfor, fier.Painea alba, aluaturile, prajituril, zaharul, mierea, bombonele sunt considerate alimente cu valori biologica mai putin importante. Ele vor acoperi numai o mica parte din nevoile de hidrocarbonate.

Este important de retinut ca dulciurile si prajiturile de cofetarie trebuie evitateinainte de mese. Ele scad pofta de mancare la masa urmatoare, predispun la carii dentare.

Sunt periculoase pentru dinti bomboanele, rahtul, caramelele, alvita.

Glucidele nu trebuie administrate in exces deoarece o parte din ele se depun sub forma de tesut gras, ingreunand cresterea si dezvoltarea copiilor siscazand rezistenta organismului fata de infectii; copiii se inbolnavesc mai usor, iar bolile evolueaza mai grav.

Totusi fortele copilului se refac in urma unui surmenaj fizic sau intelectual, daca I se dau glucide. In sange exista glucoza care se mantine la nivel constant. Pentru mentinerea acestui nivel si deci pentu asigurarea glucozei necesara organismului, copilul trebuie sa I se dea glucide variate, atat sub forma de amidon cat si sub forma de dulciuri. Celuloza, care face parte tot din glucide se gaseste in special in produsele de origine vegetala. Ca aliment nutritiv, celuloza are o importanta mica, deoarece nu este absorbita de organism, insa ea este necesara deoarece contribuie la reglarea miscarilor intestinale si prinaceasta usureaza golirea intestinului.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.