Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » familie » arta cultura
CAIETUL DE REGIE TEHNICA A SPECTACOLULUI

CAIETUL DE REGIE TEHNICA A SPECTACOLULUI


CAIETUL DE REGIE TEHNICA A SPECTACOLULUI

Dupa cum s-a aratat, regizorul tehnic este conducatorul spectacolului, asemenea uui dirijor sub a carei bagheta se desfasoara schimbarile de décor si mobilier, efectele de lumina, ilustratia muzicala, diferite efecte sonore ca: telefoane, sonerii, bubuituri, impuscaturi etc.

Rezulta deci ca sarcina regizorului tehnic in spectacol, nu este, cum s-ar crede, simpla, ci, dimpotriva, foarte grea, cerand o intreaga serie de cunostinte si calitati fara de care nu se poate concepe un rezultat cu adevarat de calitate.

Pentru a putea conduce spectacolul, in perfecte conditii tehnice , el trebuie sa cunoasca cele mai mici amanute din spectacol, inclusive interpretarea fiecarui rol.

Numai stapanirea temeinica a fiecarui amanut este garantia desfasurarii calitative a intregului spectacol, cunoscand ca u poate fi vorba de calitate atat timp cat interpretarea artistica ar fi vaduvita de o bua calitate tehnica.Spectacolul este condos dupa indicatiile date de regizorul artistic, din timpul repetitiilor bazate pe textul autorului.

Toate aceste indicatii, inscrise in textul piesei, formeaza caietul de regie tehnica a spectacolului sip e baza lui este condus spectacolul.

Intocmirea lui trebuie inceputa chiar de la primele repetitii si nu trebuie lasata pentru atunci cand se trece la miscare, deoarece la inceperea acestei etape noi regizorul tehnic trebuie sa cunoasca, iar textul sa aiba in cuprinsul lui:

actorii care intra in fiecare act;

ordinea de intrare in scena a acestora;

parantezele taiate,

Intocmirea caietului trebuie facut cat mai explicit, pentru a fi clar atunci cand un alt regizor este obligat sa conduca spectacolul, fara a pune acestuia probleme si a crea dubii care ar duce la greseli.

Pentru a evita confuziile si pentru a usura descifrarea lui in minimum de timp, este absoluta nevoie sa cuprinda in mod amanuntit toate detaliile ce intervin pe parcursul actiunii.

Tot pentru a evita confuziile, este bine ca interventiile fiecarui resort sa fie insemnate cu aceeasi culoare, dar diferind in functie de copartiment, spre exemplu:

numele si intrarile actorilor.... rosu

lumina............ verde

sonorizare Albastru

telefoane........... portocaliu

sonerii............ maro

cortina............ negru

Este bine ca la inceputul textului sa existe o legenda care sa indice ce reprezita fiecare culoare.

Pentru a atrage din timp atentia asupra a ceea ce trebuie sa aiba grija regizorul, fiecare interventie trebuie inscrisa in caiet cu cel putin ˝ pagina de text iainte de a se produce, dindu-i astfel timpul sa controleze sau sa se pregateasca pentru ceea ce are de executat. In plus, indicatia trebuie sa fie cat mai sugestiva sau amanuntita.

Dupa aceste scurte generalitati, sa vedem in mod amanuntit ce trebuie sa cuprinda un caiet de regie tehnica;

distributia cu eventualele alternante;

numele regizorului artistic;

numele pictorului scenograf;

numele ilustratorului musical;

numele asistentului regizorului artistic;

numele sufleurului;

numele regizorului tehnic;

data inceperii reptetitiilor - lectura;

data cand s-a trecut la miscare;

data vizionarii spectacolului de catre consiliul artistic;

data vizionarii oficiale;

data premierei, atat cu distributia intai cat si cu a doua, in cazul in care spectacolul are doua distributii;

numarul de repetitii - la masa;

- de miscare - in foaier;

- pe scena;

- generale;

numarul de ore cat s-a repetat:

- la masa;

- cu miscare - in foaier

- pe scena

situatia spectacolelor jucate:

- la sediu;

- in deplasare;

- in turneu;

schite cu plantatia decorului si mobilierului;

detalii referitoare la recuzita;

- in scena;

- in culise - mare

- la actori - personala sau mica

lumina cu care incepe fiecare act - eventualele scaderi - si adaugiri sau reduceri de surse luminoase - pe replica sau miscare;

actori care intra in fiecare act;

pagina la care incepe fiecare act;

durata spectacolului, de exemplu - act 1 = 45 min

- pauza = 12 min

- act 2 = 48 min

- pauza = 10 min

- act 3 = 39 min

Total = 154 minute

ce trebuie sa se execute dupa fiecare gong: se reduce sala, se stinge sala, incepe sonorizarea, se aprind proiectoarele;

cand si cum se deschide cortina la fiecare act;

momentul in care intra actorii - replica - miscare sau muzica etc.;

de unde intra, pentru a fi controlati sau a le face semen cand nu au posibilitatea sa observe miscarea celui din scena, in functie de care este conditionata intrarea actorului din culise;

momentul si locul unde un actor are schimbare rapida de costum, pentru a controla prezenta din timp a cabinierei cu tot ceea ce ii este necesar actorului;

replicile sau miscarea in functie de care se deau soneriile si telefoanele de la pupitru de regie, la care intervine sonorizarea precum si diferite alte efecte: impuscaturi, zgomote de usa, trasaturi, carute, masini etc.;

replica sau miscarea pentru inchiderea cortinei si modul précis in care trebuie inchisa: incet, la mina, repede;

replica sau miscarea pe care se face schimbarea de décor la vedere, fie ca este vorba de turnanta, culisanta sau de coborare si urcare a decorului de la si la pod;

inainte de a incepe lucrul la text, se taie toate parantezele care ingreuneaza urmarirea replicilor, lasandu-se doar ceea ce este esetial;

intra;

vocea de afara;

se aude soneria dupa iesirea lui;

incepe sa ploua;

zgomot care se apropie;

vant puternic;

masina care vine - se duce;

sirena de alarma;

suna telefonul.

Caietul de regie tehnica reprezinta - am putea spune - toate cunostintele regizorului tehic in ceea ce priveste modul de conducere a spectacolului, este deci oglinda pregatirii sale profesionale.

Lucrarea de fatza si-a propus sa reuneasca o variata gama de cunostinte, insa necuprinse in vro referinta bibliografica, dar care s-au transmis din generatie in generatie, de la "maestru"

La "ucenic", ea constituindu-se, asadar, intr-un indreptar pentru cei care vor lucra in compartimentul tehnic, atat in institutiile teatrale profesioniste cat si de amatori, in cluburi si case de cultura, un ghid care sa furnizeze, in mod accesibil, bagajul minim de informatii necesare.

Conceputa in vederea aplicarii in practica de zi cu zi, cartea este rodul unei experiente de peste 40 de ani de activitate in acest lacas de cultura. Este rodul unei iubiri si al unei devotiuni. Speram din inima ca toti cei care vor veni dupa noi sa gaseasca stradania noastra binevenita.

Aducem multumiri tuturor acelora care, intr-un fel sau altul, au facut posibila aparitia lucrarii noastre.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.