Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice


Acasa » familie » arta cultura
Proiect “CULTURA SI CIVILIZATIE CRESTINA” - “ PETRA – ORASUL DE PIATRA DIN PUSTIUL IORDANIEI”

Proiect “CULTURA SI CIVILIZATIE CRESTINA” - “ PETRA – ORASUL DE PIATRA DIN PUSTIUL IORDANIEI”
PETRA – ORASUL DE PIATRA

DIN PUSTIUL IORDANIEI”

Proiect

“CULTURA SI CIVILIZATIE CRESTINA”

trez 2.jpg

PETRA – ORASUL DE PIATRA

DIN PUSTIUL IORDANIEI

orasul petra.jpg

exterior.jpg

PREZENTARE PETRA

Petra, 'orasul de piatra', este un sit arheologic aflat in sud-vestul Iordaniei. Orasul se intinde de-alungul poalelor Muntelui Hor, strabatand un lung defileu si intinzandu-se pana la Valea Arabah, cunoscuta sub denumirea de 'Wadi Araba' - larga vale ce se intinde de la Marea Moarta si pana la Golful Aqaba. Numele orasului pierdut al Iordaniei vine de la grecescul “petra“, care inseamna roca.

Orasul, alaturi de intreaga zona, a ramas necunoscut lumii vestice pana in anul 1812, cand acesta a fost descoperit de catre exploratorul elvetian Johann Ludwig Burckhardt. Descoperirea exploratorului a fost descrisa intr-un act al lui John William Burgon drept 'un oras rosiatic-trandafiriu vechi cat de jumatate de vreme'. 

SCURT ISTORIC

Cetatea Petra, orasul stanca, cum se mai numeste, este un important vestigiu din Iordania, construit in perioada Regatului nabateean. Cetatea Petra a fost mentionata chiar si in Manuscrisele de la Marea Moarta, dar, sub numele antic “Rekem“. Petra a fost construita in jurul secolului VI i.c. pentru nabateoti, in timpul Imperiului Persan. Nabateotii erau beduini, un fel de trib de nomazi veniti din vestul Arabiei in jurul secolului al VI - lea i.e.n., care traiau din comert, in special cel cu tamaie, smirna si plante aromate.

Flancat de pereti masivi de piatra si aprovizionat cu apa dintr-un rau ce strabate periodic locul, orasul Petra nu prezenta doar aspectul de fortareata naturala si sigura, ci era situat la intersectia celor mai importante drumuri comerciale. Excavarile care au fost efectuate in zona au aratat ca reusita ridicarii unui oras in pustiu s-a datorat abilitatii si ingeniozitatii nabataeenilor de a controla rezerva de apa, prin crearea unei oazr artificiale. Zona este traversata de scurte rafale de ploaie, astfel incat era nevoie neaparat de un sistem pentru captarea apei. Astfel, locuitorii au construit bazine, cisterne din piatra si conducte - santuri. Aceste inovatii au reusit sa adune suficienta apa pentru depasitea perioadelor de seceta. Din anul 60 i.c. Petra a fost cucerita si anexata Imperiului Roman. In anul 551 un un al doilea cutremur puternic a distrus aproape tot orasul si de atunci Petra nu a mai fost locuit niciodata.

petra-siq-ul-2.jpg

DEFILEUL SIQ - SAGEATA

Petra se deschide lumii de azi printr-un culoar colorat in 11 nuante naturale, lung de o mila si stramt cat sa poata trece doua camile. Acest defileu este numit de localnici Siq (”sageata“); este foarte ingust si foarte inalt, in unele locuri depasind chiar si 4 m inaltime.

defileu.jpg
AL KHAZNEH

La capatul acestui minunat defileu se afla cea mai cunoscuta si impresionanta ruina din orasul antic Petra, si anume 'Al Khazneh' - Trezoreria - care este sapata in intregime in peretele de piatra auriu-rosiatica. Este inalta de 42 de metri, are o fatada elenistica si este banuita ca ar ascunde un tezaur faraonic.

trezoreria.jpg

trez interiuor2.jpg

TEATRUL & MORMINTELE

Continuand drumul prin minunatul defileu, si trecand de impresionanta Trezorerie, la poalele muntelui numit 'en-Nejr' se afla un imens 'Teatru' cu 4.000 locuri amplasat astfel incat din el sa se vada cea mai mare parte a mormintelor din apropiere.

603.jpg

morminte 3.jpg

MANASTIREA DIN PETRA

Manastirea dateaza din timpul secolului I i Hr. Aceasta este localizata in coltul nord-vestic cel mai indepartat al vaii Petra, in spatele Strazii cu coloane. Manastirea este monumentul cu cea mai larga fatada din intreaga vale a orasului Petra, masurand o latime de 50 de metri si o inaltime de 45 de metri. Doar usa monumentului are o inaltime de 26 de metri. Ca si Trezoreria, aceasta este alcatuita din doua etaje acoperite de o magnifica urna.

manastirea2.jpg

inter manastire.jpg

IMPORTANTA CULTURALA

S-a spus, de asemenea, despre Petra, ca reprezinta genul de oras care nu exista decat in imaginatie. Poate si de aceea a fost ales sa faca parte dintre cele sapte noi minuni ale lumii: pentru ca perfectiunea e doar imaginara. In scurt timp de la descoperirea ei, Petra a captat atentia intregii lumi. Astfel, reprezentantii monumentelor mondiale, in cadrul programului UNESCO, au descris monumentul din valea Iordaniei drept 'una dintre cele mai pretioase mosteniri culturale ale omenirii'. Astfel, in data de 6 decembrie 1985, orasul antic Petra a fost declarat monument mondial.

BIBLIOGRAFIE:

INTERNET:

www.casesigradini.ro

www.ocaziituristice.ro

Revista National Geographic Traveler - “Israel – 18 experinte pentru trup si suflet”;

Revista Anat Media, anul VII, nr 60, septembrie 2009;
Politica de confidentialitate.com Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 Proiect didactic Clasa: a-IX-a, Luarea deciziilor
 PROIECT DIDACTIC 3-5 ani dezvoltarea limbajului si a comunicarii orale - „Cine face, ce face”
 PROIECT MOTOR ASINCRON - Determinarea parametrilor schemei echivalente si a caracteristicilor de functionare in regim stabilizat de la gol la sarcina
 TEMA DE PROIECTARE - arbore de masina rotativa

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 PROIECT DE DIPLOMA CHIRURGIE ORO-MAXILO-FACIALA - SUPURATIILE LOJELOR PROFUNDE DE ETIOLOGIE ODONTOGENA
 Relatiile diplomatice dintre Romania si Austro- Ungaria din a doua jumatate a secolului al XIX-lea
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Atestat la informatica cu tema “gestionarea unui magazin de confectii”
 Proiect atestat electrician constructor - tehnologia montarii instalatiilor electrice interioare
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM

Semne si creatorii lor in cultura populara romaneasca
Proiect “CULTURA SI CIVILIZATIE CRESTINA” - “ PETRA – ORASUL DE PIATRA DIN PUSTIUL IORDANIEI”
CULTURA DUPA DECEMBRIE 1989
CULTURA COTOFENI. CU SPECIALA PRIVIRE ASUPRA TRANSILVANIEI
PROMOVAREA FOLCLORULUI LOCAL
Colectia de Lepidoptere 'Frederic König'

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu