Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » familie » arta cultura
OBIECTIVE ISTORICE SI DE CULT - Castrul roman Jidava

OBIECTIVE ISTORICE SI DE CULT - Castrul roman Jidava
OBIECTIVE ISTORICE SI DE CULT

Castrul roman Jidava

Ruinele fostei fortificatii se afla in perimetrul cartierului Apa Sarata al municipiului.In grai popular este numit Troianu .A facut parte din "Limesul Transalutanus" a carui lungime avea circa 235 km. Acesta pornea de la Dunare(Flamanda), trecea pe la Rosiori de Vede, ajungea in zona submontana , a actualei localitati Campulung ,si, continuand pe la Rucar ajungea pana dincolo de Brasov.Specialistii apreciaza ca Limesul a fost ridicat pe acest traseu din dispozitia imparatului Filip Arabul(244-249). Castrul de la Jidava este singura fortificatie romana construit din piatra din intregul sistem de aparare romana al Limesului Transalutan. Langa impunatoarea garnizoana romana s-a aflat si o asezare civila, existenta ei fiind atestata prin numeroasele descoperiri arheologice facute in zona :o masca din lut, monede din sec. II-III, caramizi care au pe ele imprimate urme de animale domestice si chiar o urma de picior de copil, fapt ce duce la concluzia prezentei populatiei civile in preajma fortificatiei. Dupa parasirea castrului de catre romani, populatia autohtona s-a asezat sa locuiasca printre zidurile de piatra abandonate, iar cu trecerea timpului si-a ridicat locuinte noi, la zidirea carora au folosit din belsug piatra din fosta fortificatie .Ruinele castrului roman de la Jidava au fost conservate, obiectivul fiind dat circuitului public.Intr-o incapere special amenajata in incinta fostei fortificatii s-a amenajat un foarte interesant punct muzeistic in cadrul caruia pot fi vazute obiecte si materiale scoase la lumina in urma cercetarilor arheologice.Sunt expuse printre altele caramizi stantate, obiecte de metal , fragmente de ceramica simpla sau frumos colorate , monede romane, fibule din bronz, obiecte de podoaba, schite judicious intocmite de specialistii zilelor noastre privitoare la reconstruirea castrului, fotografii,etc.

Cruce de piatra , monument de cult. Se afla asezata la incrucisarea strazilor Vasile Alexandri si Sf. Gheorghe.A fost ridicata in anul 1597.

Cruce de piatra, monument de cult . Se afla asezata pe Calea Bughii de Jos in prelungirea cu strada Soldat Popp N. A fost ridicata in anul 1667.

Cruce de piatra , monument de cult. Se afla asezata intr-un loc din cartierul Apa Sarata. A fost inaltata in anul 1684.

CLADIRI- monumente de arhitectura.

  • Casa pictorului I. D. Negulici, situata in apropierea manastirii N. Voda, are o placa cu urmatoarea inscriptie:"In aceasta casa s-a nascut in anul 1812 pictorul I. D. Negulici, participant la revolutia de la 1848. In timpul revolutiei este numit de catre guvernul provizoriu administrator de Prahova. Moare in exil la Constantinopol in anul 1851".Se afla pe strada I.D.Negulici .
  • Casa Chiliesu , se afla in imediata apropiere a bisericii Domnesti. In noaptea de 22-23 mai 1821 a fost adapostit in ea, de catre pictorul I.D. Negulici, conducatorul rascoalei din 1821, Tudor Vladimirescu cand se afla in drum catre orasul Targoviste.
  • Vila zisa "Stefan Golescu" se afla pe strada soldat D. Golescu, nr. 3 si a apartinut unor descendenti din familia boierilor Golesti.

Asezata in panta, vila este inconjurata de o adevarata gradina botanica, realizata de Vasile Golescu.Aceasta constructie cu o arhitectura in spiritual celei mai bune traditii romanesti , prezinta un bogat decor alcatuit de foisorul cu coloane si parapet ,de intrarea in foisor , de braul in torsada si de profilele ferestrelor , toate din piatra de Albesti lucrata cu mare finete.  • Vila Iorgulescu, se afla pe strada Negru Voda, nr. 93, reprezinta una dintre reusitele arhitecturale ale orasului pentru perioada cand a fost construita(inceputul sec.XX),patrandu-si si astazi personalitatea.Decorul este de o mare varietate:soclu masiv din piatra, braie , coloane , arce in acolada , balconase.
  • Vila Paul se afla pe strada Negru Voda , nr. 84 si a fost construita la inceputul secolului XX. Constructia are un turn cu acoperis inaltat si doua decrosuri. Ca materiale de constructie au fost folosite piatra cioplita, caramida aparenta si lemnul cioplit. Un gard de piatra cu feronerie pretioasa protejeaza cladirea.
  • Vila Ilie Mirea se afla pe strada Dezrobirii nr. 135 . Realizare de la inceputul sec. XX a arhitectului Ion Mincu, cladirea exploateaza la maximum pozitia pe o platforma deasupra zonei centrale a orasului. O alee urca din strada catre terasa vilei, tratata ca un foisor. Fatada este dominata de turnul ce o depaseste cu un nivel , cu ferestra inalte si inguste si cu un coronament crenelat.
  • Vila Grant asezata pe strada Lascar Catargiu nr.38. Arhitectura ecstei constructii reuneste elemente ale stilului romanesc de la sfarsitul sec. trecut . Un brau torsada separa parterul de cele doua etaje, sporindu-i masivitatea .
  • Vila Statescu se afla pe strada Lascar Catargiu nr. 43, in mijlocul unui frumos parc la poalele Gruiului, care a apartinut lui Eugeniu Statescu, professor universitar la Facultatea de drept si om politic de la sfarsitul sec. trecut. Parterul, de o masivitate pronuntata pune in evidenta supletea si eleganta salii de la etaj. Foisorul marcand intrarea domina fatada dinspre strada.Cladirea este decorata cu chenare, braie , arcaturi, lemnarie cioplita.

Vila Draghiceanu, aflata in acelasi parc cu vila Statescu, aceasta constructie, veritabil palat , ofera de pe terasa intrarii principale o soectaculoasa priveliste a orasului. Pe fatada principala se afla o terasa careia la etaj ii corespunde un foisor, cu stalpi de lemn sculptati. Fatada vestica are o alta intrare, asimetrica datorita turnului Belvedere de pe partea stanga. Fatadele laterale au bovindouri si foisoare gratioase. Cladirea are fatadele in intregime din piatra cioplita de Albesti.Vila a apartinut inginerului de mine si geologului Mathei Draghiceanu (1844-1939). Legat sufleteste de oamenii si locurile acestui oras, Mathei Draghiceanu a desfasurat , pe langa munca stiintifica , o bogata activitate obsteasca. Astfel in 1901-1908 a fost presedinte al Casei Obstei Mosnenilor campulungeni, iar in 1902 a initiat infiintarea unei societati de infrumusetare a orasului.

Casa sculptorului Constantin Baraschi. Situata pe strada Nicolae Alexandru Voievod nr. 43, este modesta , cu sala in fata, cu aspect mai mult de casa taraneasca , aceasta poarta o placa pe care sta scris :"In aceasta casa s-a nascut si a creat sculptorul Constantin Baraschi, 1902-1966, artist al poporului".

Casa poetului Ion Barbu.Situata pe strada Matei Basarab nr.55.Pe cadirea in stil muscelean , cu parter si etaj se afla o placa cu inscriptia:"In aceasta casa s-a nascut Ion Barbu(Dan Barbilian),1859-1961, poet de seama si eminent creator in stiintele matematicii. Casa a fost construita in ultimul patrat al secolului al XIX-lea.

Casa Nicu Leonard.Asezata pe strada Constantin Brancoveanu nr. 66.In orasul Campulung, marele cantaret de opereta si-a petrecut ultima parte a vietii alaturi de tatal sau Costica Nae, fost mecanic de locomotive.Casa, pe doua nivele , cu geamlac are o placa memoriala cu urmatoarea inscriptie:"In aceasta casa s-a stins din viata tenorul Nicu Leonard 1866-1928 stralucit artist al Operetei Romane."


Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Comentarii literare

ALEXANDRU LAPUSNEANUL COMENTARIUL NUVELEI
Amintiri din copilarie de Ion Creanga comentariu
Baltagul - Mihail Sadoveanu - comentariu
BASMUL POPULAR PRASLEA CEL VOINIC SI MERELE DE AUR - comentariu

Personaje din literatura

Baltagul caracterizarea personajelor
Caracterizare Alexandru Lapusneanul
Caracterizarea lui Gavilescu
Caracterizarea personajelor negative din basmul

Tehnica si mecanica

Cuplaje - definitii. notatii. exemple. repere istorice.
Actionare macara
Reprezentarea si cotarea filetelor

Economie

Criza financiara forteaza grupurile din industria siderurgica sa-si reduca productia si sa amane investitii
Metode de evaluare bazate pe venituri (metode de evaluare financiare)
Indicatori Macroeconomici

Geografie

Turismul pe terra
Vulcanii Și mediul
Padurile pe terra si industrializarea lemnuluiProiect "CULTURA SI CIVILIZATIE CRESTINA" - " PETRA - ORASUL DE PIATRA DIN PUSTIUL IORDANIEI"
OBIECTIVE ISTORICE SI DE CULT - Castrul roman Jidava
CULTURA COTOFENI. CU SPECIALA PRIVIRE ASUPRA TRANSILVANIEI
Semne si creatorii lor in cultura populara romaneasca
PROMOVAREA FOLCLORULUI LOCAL
Folclorul in contemporaneitate
CHRYSIPPOS
CULTURA DUPA DECEMBRIE 1989Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu