Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » familie » diverse
MESERIA - OSPATAR ( CHELNER VANZATOR IN UNITATILE DE ALIMENTATIE PUBLICA ) - Decoratiunile florale

MESERIA - OSPATAR ( CHELNER VANZATOR IN UNITATILE DE ALIMENTATIE PUBLICA ) - Decoratiunile florale


MINISTERUL EDUCATIEI SI CERCETARII

COLEGIUL ECONOMIC "VIILOR"

BUCURESTI

  

Introducere :

CAPITOLUL 1 : Aranjamentele florale

1.1. Principalele elemente de decor.

1.2. Pregatirea realizarii decoratiunilor florale.

1.3. Realizarea decoratiunilor florale.

Reguli de baza pentru efectuarea decoratiunilor florale.

CAPITOLUL 2 : Tipuri de decoratiuni florale

Decoratiunile de ambianta.

Decoratiunile pentru mesele obisnuite.

Buchetelul de primire.

Decoratiunile pentru mesele festive.

Decoratiunile florale pentru ocazii diverse.

CAPITOLUL 3 : Decoratiunile florale verificate in cadrul

Hotelului "Sofitel"

CONCLUZII

ANEXE

BIBLIOGRAFIE

INTRODUCERE

Florile au exprimat intotdeauna sentimente alese si din acest motiv cei ce lucreaza in domeniul serviciilor publice cauta cele mai adecvate solutii ca prin estetica si varietatea florilor sa creeze o ambianta cit mai placuta, de intimitate, destindere si reconfortare pentru clienti.

Decorarea meselor si a saloanelor cu flori si plante ornamentale a devenit o cerinta daca tinem cont de faptul ca florile si omul isi impletesc zilnic existenta, ca imbinarea culorilor, a formelor si parfumurilor incinta, relaxeaza di dau senzatia de implinire sufleteasca.

Preocuparea oamenilor pentru aranjarea florilor a devenit in zilele noastre o adevarata arta, interesul pentru flori crescind odata cu dezvoltarea sociatatii.

O peluza cu flori in fata unitatii, o jardiniera pe terasa sau un buchet armonios intr-o glastra ori o vaza pe mesele din restaurant contribuie la realizarea unei atmosfere placute.

Decorarea meselor si a saloanelor cu flori si plante ornamentale a fost si este un obicei pastrat din cele mai vechi timputi, motivat din faptul ca imbinarea culorilo, formelor si parfumurilor creeaza o atmosfera placuta de destindere si incintare.

Japonezii - locuitorii tarii ciresilor in floare si a crizantemelor - au un adevarat cult al florilor, ridicind aranjamentul florilor la rang de arta.

Aceasta arta a aranjararii florilor poarta numele de IKEBANA.

Egiptenii ornau peretii salilor cu ghirlande impletite din ramuri verzi si flori, iar vasele erau decorate cu flori taiate, aranjate cu hust. Participantii la petreceri se impodobeau, de asemenea, cu ghirlande, buchete, ramuri din flori.

Grecia antica a fost bogata in flori. Ea a dunat tot ceea ce afost mai frumos de la alte popoare.

Arta imbinarii florilor era mai rafinata. La ospete mesele si incaperile grecilor erau intotdeauna bogat ornate, iar participantii isi impodobeau capul si bratele cu cununi de trandafiri. Adesea, in farfurii colorate de ceramica, se asezau flori taiate, realizindu-se adevarate mozaicuri.

Romanii au fost adeptii unor decoratiuni florale deoasebite, preluind de la greci cultul pentru flori, cultivind o multime de specii si varietati.

Romanii decorau vazele cu trandafiri si crini, utilizind ghirlandele si covorul de flori.

Poporul roman are, de asemenea, o veche traditie in cultivarea florilor. Prezenta numelor diferitelor flori in folclorul romanesc consituie o dovada ca, pentru stramosii nostri, ele au constituit adevarate surse de incintare.

Numele celor mai frumoase flori sunt atribuite si astazi fiintelor dragi.

Astazi arta aranjarii florilor tinde sa devina o preocupare tot mai importanta, interesul pentru flori crescind odata cu dezvoltarea societatii.

O jardiniera sau un buchet armonios aranjat contribuie la crearea unei atmosfere agreabuile, fde destindere. In restaurant, florile aduc o nota de eleganta si intimitate.

Decoratiunile florale presupun folosirea florilor, plantelor, frunzelor si fructelor.

CAPITOLUL 1

Aranjamente florale

Diverse aranjamente florale

Decoratii de ambianta. Pentru realizarea unei ambiante cit mai placute in restaurant este necesar ca decorarea cu plante ornamentale sa se efectueze inca de la intrarea in local. Pentru a evita monotomia in interiorul restaurantului se pot folosi jardiniere cu flori amestecate cu plante verzi di inflorite, diferite ca marime, varietati de plante si degradeuri de verde.

Stilul si materialul jardinierelor folosite vor fi in concordanta cu locul caruia ii sunt destinate. Ele pot fi din material plastic alb sau de culoare vie, pentru un decor modern, din fier forjat sau faianta, pentru un decor clasic, din lemn sau arama, pentru un decor rustic. Pentru ornarea mesei, forma decorului se alege in functie de forma mesei (decor rotund pe masa rotunda, decor patrat pe masa patrata).

Dimensiunile decorului variaza in functie de numarul de tacimuri; pentru 8 - 10 tacimuri se recomanda un centru de 23 cm. lungime si 6 cm. inaltime; pentru 10 -15 tacimuri se pregateste un decor de 23 cm. lungime si 6 cm. inaltime si se adauga alte doua, mai mici, de 9 cm. lungime si 6 cm. inaltime, la capetele de masa; pentru o masa de banchet de 15 m. este necesar un décor in centru de 95 - 100 cm. lungime si alte doua de 60 - 70 cm. lungime.

Pentru efectuarea acestor decoruri de masa se aleg flori mici, de sezon, al caror diametru sa nu depaseasca 3 cm.; primavara : narcise albe, galbene, margarete, ciubotica cucului; vara : trandafiri mici, dalii mici, etc.; toamna : crizanteme, tufanele; iarna : anemone, iris, galbinele.

Se vor folosi, de asemenea, frunze, pentru a ascunde suportul si a scoate in evidenta florile.

Reguli de baza pentru efectuarea decoratiunilor florale

Aranjamentele florale pot fi simetrice sau asimetrice.Cele simetrice au dat si dau in continuare nastere la locul celor asimetrice care ofera un plus de fantezie si originalitate.

Aranjamentele asimetrice se obtin din flori de inaltime diferita subordonate una alteia (asimetria se poate realiza si prin utilizarea unui numar impar de flori).

Pentru diferite aranjamente se folosesc flori fie dintr-un singur fel, fie doua sau mai multe feluri combinate, flori de o singura culoare sau de mai multe culori, armonizate intre ele. Culoarea florilor trebuie sa fie in ton cu cea a peretilor, draperiilor, fetelor de masa, covoarelor, mochetelor, etc.

Literatura de specialitate vorbeste de trei tipuri fundamentale de armonie a culorilor, si anume : monocromia care cuprinde ansambluri de flori de aceeasi culoare, puse in evidenta de un fond pe care ele se proecteaza ca intr-un tablou (trandafirii rosii pe fond gri pal sau tomuri de aranjamente pe fond verde oliv), degradeuri de culori in care decoratia florala se armonizeaza cu decoruri rafinate (bleu deschis cu bleu inchis, roz pal pe rosu., galben deschis pe oranj), policromia care consta in combinatiile de culori pentru evitarea baridajului se recomanda folosirea a trei culori principale fara a socoti albul, precum si verdele frunzelor armonizate cu culoarea fundamentala a modelului sau fetei de masa.

De asemenea, literatura de specialitate mentioneaza existenta culorilor reci- verdele, verdele galben, bleu-verde, violet-bleu, violetul, si a culorilor calde - galben, galben-oranj, rosu-oranj, violet-rosu.

Totodata, la alegerea culorilor se va tine seama pe linga ocaziile respective si de simbolurilor principalelor culori. Astfel, se considera ca rosul simbolizeaza pasiune si dragoste de viata, fiind o culoare inmuietoare daca este folosita in cantitati moderate; galbenul semnifica maretie, fericire, redispune la optimism, este inviorator; portocaliul da impresia de caldura, de intimitate, de apropiere; albastrul exprima multa seriozitate fiind o culoare rece dar calmanta care creeaza liniste interioara si in acelasi timp putere de concentrare; violetul simbolizeaza maretie, lux, sobrietate, semnifica prietenie, fiind folosit cu succes indeosebi in imprejurari festive; verdele, mai ales cel deschis, este o culoare ce sugereaza calmul, siguranta, speranta, da senzatia de odihna, frunzele verzi armonizindu-se bine cu toate culorile; albul semnifica pasivitate, nevinovatie, florile albe combinindu-se bine cu toate culorile, si evidentiind frumusetea acestora.

Florile de culori inchise trebuie evitate, mai ales in compozitiile policrome unde produce impresia unor pete de umbra si chiar, dau senzatia de tristete, frunzele verzi armonizindu-se bine cu toate culorile; albul semnifica pasivitate, nevinovatie, florile albe combinindu-se bine cu toate culorile si evidentiind frumusetea ascestora.

In continuare vom da citeva sugestii privind realizarea diferitelor buchete. Un buchet trebuie sa fie frumos si armonizat cu vasul in care se afla; vasele stabile sunt cele mai indicate pentru ca la o eventuala mutare dintr-un loc in altul florile sa nu se deplaseze unele de linga altele. Suportul florilor trebuie sa asigure mentinere prospetimii lor cit mai indelungata :


- intotdeauna intre vaza si vas, lungimea tijelor si marimea mobilierului trebuie sa existe o buna proportie ;

florile mici vor fi montate intotdeauna in vaze sau vase mici ;

de regula, nu se admit buchete mici montate pe piese mari de mobilier ;

alegerea tipului de vas, clasic, modern sau rustic in care se vor monta florile, se va face respectindu-se armonia cu stilul localului, cu ansamblul general in care se desfasoara actiunea ;

in cazul florilor fara frunze se vor folosi, dupa situatie, asparagus, feriga sau alte frunze de plante (care de regula nu infloresc); un buchet fara frunze este gol si trist;

se recomanda ca intotdeauna culoarea vasului in care sunt montate diverse aranjamente floale sa fie diferita de culoarea florilor care alcatuiesc buchetul.

Numeroase flori, mai ales cele cu ramuri, au o parte mai frumoasa si se va urmari ca la alcatuirea aranjamentului ea sa fie montata de o asemenea maniera incit sa poata fi privita din fata.

Principalele elemente décor.

Realizarea decoratiunilor florale este conditionata de recunoasterea si asigurarea principalelor elemente de décor, a inventatorului si materialelor necesare.

Principalele elemente de décor folosite la aranjamentele florale : florile, frunzele de feriga si stejar, muschi, licheni, crengute, spicele de grau, scoici, pietricele, melci, alge, butuci de lemn, crenguta de vita-de-vie, etc.

Decoratiunea florala este conceputa intai mintal, stabilandu-se elemente, mecesare realizarii decorului. Reusitaa unui aranjament floral este influentata in mare masura de calitatea materialului selectionat. De la inceput se are in vedere decorul ce urmeaza a fi realizat si in functie de aceasta, se aleg florile in raport de sezon si de posibilitatile de, aprovizionare, respectandu-se cerintele de rafinament ca : prospetimea florilor, combinatiile de culori, materiale de lucru.

Dintre florile folosite in scopul realizarii unor decoratiuni adecvate se vor utiliza in mai mare masura, cele care alcatuiesc asa numita " elita florala ", precum si alte flori sau plante ce se gasesc din abundenta in tara noastra. In continuare amintim cateva din principalele flori ce pot intra oricand intr-un aranjament floral :

Trandafirul, considerat floarea, numarul unu a tuturor timpurilor, un simbol al gratiei si puritatii este intalnit in peste 200 de specii, cele mai frecvente culori sunt : rosu, roz, galben, alb, mov, portocaliu ( exista si trandafir bicolor ); floarea are un parfum placut.

Crizantema, cunoscuta peste 150 de specii, are flori mari, aspectuoase, cu nuante si culori diverse : alb, galben, roz, aramiu, rosu, violet, alb cu centrul crem sau bicolor, inrudita cu tufanele.

Laleaua, numita si " regina primaverii ", este o floare simpla, in forma de palnie, clopotelul, etc.; culoarea florilor cuprinde o intreaga gama cromatica, de la alb pana la aproape negru ( celebra lalea neagra a fost obtinuta in anul 1673 ).

Crinul, o alta floare ce simbolizeaza puritatea, este cultivat de peste 5 milenii atat ca planta in medicina populara, cat si ca element decorativ. Florile, divers colorate de forma unor palnii sunt puternic parfumate.

Dintre cele mai cunoscute specii amintim : crinul alb, crinul regal (de culoare purpurie ), crinul vargat ( de culoare rosu-portocaliu, stropit in interior cu purpuriu ).

Zambila, este o floare apreciata pentru diversitatea soiurilor, nuantelor de culori, precum si parfumul ei patrunzator, placut.

Gladiola, cumoscuta si sub numele de sabiuta, raspandita in peste 250 de specii, are flori simple, divers colorate in alb, rosu, albastru si chiarviolet.

Dalia sau gherghina are flori simple sau batute si prezinta o mare diversitate coloristica ( rosu, violet, galben, alb, etc. ).

Carciumaresele, au flori simple sau batute, divers colorate.

Garoafa, este mult mai apreciata pentru florile sale deosebite cu petale franjurate si unicolore ( rosu, rosu aprins, galben, alb, etc. ).

Ghiocelul, vestitorul primaverii, este floarea cea mai potrivita intr-un aranjamen simbolizand tineretea, speranta, increderea in viitor.

Petunia sau gornita, planta cu flori de forme, marimi si culori diferite, este in talnita din vara pana spre sfarsitul toamnei.

Mixandra sau micsuneaua are flori simple, diverscolorate, cu un parfum placut, mai pregnant seara.

Ochiul-boului, este o planta cu flori dispuse in capitule mari frumos colorate.

Panselele, sunt flori cu un colorit divers-violet, galben si alb intalnindu-se si exemplare bicolore sau patate.

Nu-ma-uita, este o planta cu flori delicate, divers colorate.

Cactusii, floare specifica, intinderilor uscate, adrvarati arici vegetali, intra foarte bine in diverse aranjamente florale.

Lamaii, portocalii si mandarinii, sunt plante decorative care prin florile lor parfumate si prin fructele frumos colorate creeaza o abianta placuta in interioarele unei unitati de categorie superioara.

Ficusul, este o planta decorativa careia ii place caldura, traind insa si la temperaturi mai moderate; el trebuie udat cu regularitate, iar frunzele sterse saptamanal si sprituite cu pulverizatorul mai ales in timpul verii.

Plantele de apartament - aspanagus, begonia, cercelus, colocazia, crinul rosu, crinul de iarna, filodendronul, urzicuta, Violeta de Africa, etc. pot intra oricand cu succes, in diferite aranjamente si decoratiuni florale.

Florile de Anul Nou, in primul rand liliacul alb, garoafa, laleaua, narcisa sunt folosite si ele la diverse decoratiuni florale.

Florile nemuritoare, imortela alba, siminocul, pleavita se utilizeaza iarna.

Florile de camp sau cele de padure pot completa gama sortimentala pentru realizarea, unor decoratiuni deosebite in cea mai mare parte a anului.Precizam ca in unitatile cu specific, fructele si legumele, struguri cu crenguta de vita de vie, dovlecei turcesti, merele, perele, stiuletii de poru coacazele, gogosarii, ardeiul iute, usturoiul, ceapa, etc. completeaza decorul sau constituie, sigure elemente de décor, in aceasta siutuatie decorul poate fi intregit cu : obiecte de artizanat, felinare, ustensile sau utilaje agricole miniaturale, unelte de pescuit.Lumanarile reprezinta un element de décor clasic pretios intr-un cos de masa sau intr-un buchet de aniversare de Craciun, de Anul Nou fiind apreciate pentru forma si culoare, ceea ce permite ca aranjamentul floral sa se efectueze, si sa se dezvolte in jurul sau.De asemenea se pot folosi sfesnice si candelabre pentru decorurirojinate.

Mai amintim florile care se pot utiliza in scopul realizarii unor decoratiuni de efect :

petunia ( Petunia bybrida ) care infloreste intr-o variata gama cromatica; e indicata la decorarea saloanelor ca planta de ghiveci si la realizarea ranolurilor, sub forma de covor;

panseluta ( Violeta tricolor ), de culori diferite ( alb, galben, albastru, violet ), bicolora sau patata; se foloseste pentru confectionarea buchetelor mici, in ronduri si patrate, sub forma de covor sau borduri;

mazarichea de gradina ( Latbyrus coloratus ) legumiknoasa uscatoare,noscuta pentru parfumul si frumusetea florilor bogat colorate in rosu, violet sau alb;

telegraful sau sarmulita ( Inadescantia virginica ), cu frunzele verzi semicolore sau cu dungi longitudinale,l divers colorate ( alb-galbui, rosu );

carciumareasa ( Zinnid erecta ) eleganta si foarte putin pretentioasa;

regina noptii ( Licotiana affinis ), zvelta, inalta, pana la 1m cu flori gingase albe si placut mirositoare; este folosita ca floare taiata sau in sabate in combinatii cu alte plante, sub forma de bordura;

flori de pai; cunoscutele fori ce creeaza impresia eternitatii, denumite simbolic si imortele, sunt foarte importante pentru realizarea unui décor la aniversareaunei prietenii; se folosesc la decorarea saloaneler in timpul iernii;

nu-ma-uita ( Myosotis ) constituie décor pentru o dedicatie; se mai pot folosi pentru ornarea nodurilor, sabatelor sub forma de covor sau bordura;

ghiocelul ( Galanthus nivalis ) vestitorul primaverii; cel mai potrivit intr-un aranjament simbolizand ttineretea, la fel ca brandusa sau sofranul;

creasta cocosului ( celosia cristata ), prin culoarea rosie simbolizeaza sentimente puternice; poate fi rosie-violet, roz, galbena, portocalie, cu o inaltime de 30-50 cm; poate fi folosita in grupuri, in sabate, in mozaicuri sau ca planta de ghiveci;

mahonia, planta cu frunze vesnic verzi, simbolizand trainicia sentimentelor;

saschiu, planta al carei ramuritaratoare sau in plina iarna frunze mai proaspete decat vara; este potrivita decat un aranjament de Anul Nou;

trandafirul ( Rosa ), de diverse culori si inaltimi, placut parfumat; se pot aranja cu el diverse buchete si decoratiuni florale pentru diferite imprejurari;

tufanica, crengile de vasc, vita-de-vie, martisorii de salcie, ramurile inmugurate, asparagusul se pot folosi in realizarea decoratiunilor florale;

deditei si anomane se folosesc ca plante de ghiveci sau ca flori taiate, precum si pentru peluze in parcuri si gradini;

gura leului ( Antirrhinium majus ) se poate folosi ca floare taiata pentru décor in vase sau buchete, in parcuri si gradini in sabate pentru covoare sau borduri;

steluta ( Astor ammelus ); floare de cu7lori diferite; alb, albastru deschis, albastru-violet, liliachiu; se poate pastra taiata timp indelungat in apa.Pentru decorarea saloanelor in restaorant mai pot fi folosite flori ( plante de ghiveci ) cum ar fi : cimerania hybriola, colocasia, ciclamenul ( cyclamon ). Alegand din aceste flori sau descoperind frumosul in altele mentionate, se pot creea originale arannjamente florale adecvate interioarelor romanesti. De asemenea se mai intrebuinteaza frunze de pin, feriga, artar, afin, stejar, stuf, etc..

Pentru suporturi, se folosesc pietricele, scoici, muschi, licheni permitand compunerea piramidala si intr-o maniera mai generala a buchetelor de stuf.Fructele si legumele completeaza decorul sau constituie ele singure elemente de décor. Se folosesc fructe comestibile ananas, banane, prune, cirese, nuci, lamai, struguri etc., conurile de brad, ardeii comestibili cu codite, etc.. Se mai folosesc ciupercile, ridichile, conopida, ceapa, rosiile,cu conditia sa fproaspete.Ca elemente de décor pot fi folosite elemente artificiale, ca : globuri, felinare, obiecte de artizanat, etc..

Florile uscate se folosesc in special iarna, cand cele proaspete sunt scumpe.

Din materialele mentionate mai sus trebuie sa oferim combinatii armonioase si originale de linii si culorii, care sa creeze o ambianta placuta si neconfortabila.

Pregatirea realizarii decoratiunilor florale

Pentru realizarea unei decoratiuni florale, pe langa elementele de décor ( flori, fructe, frunze ) sunt necesare si unele obiecte de inventar folosite pentru curatarea, taierea, nehidratarea, udarea florilor, etc.. In functie de utilitatea lor, aceste obiecte se pot califica in doua categorii :

a).-inventarul de baza.

b).-inventarul auxiliar.

a). Inventarul de baza pentru aceste operatiuni cuprinde: foarfece si clestisori diversi pentru taierea crengilor, a mugurilor, a spinilor, a frunzelor, a tijelor, a sarmelor, vaporizatori, pentru intretinerea prospetimii florilor, cutite bine ascutite.

b). Inventarul auxiliar se compune din: galetica, perie de curatat vazele, staniol, sarma de grosime potrivita pentru sustinerea unor flori sau tije ( daca este cazul ) legaturi din material textil ( canepa sau bumbac ), masoane sau papiote cu ata, burete pentru fixat florile sau perie cu ace Konzan ( formata dintr-un suport de plumb in care sunt fixate niste ace; foloseste ca suport la realizarea decoratiunilor florale, stropitoare mica.

In functie de ocazie, la decoratiunile florale se mai pot utiliza vaze clasice sau moderne, suporturi diferite ca format si marime, confectionate din materiale diverse, care trebuie sa se incadreze ca stil, culoare si linie cu restul dotarilor din saloanele sau spatiile respective.

De asemenea in functie de tipul si felul diferitelor actiun se mai folosesc: obiecte de arama, fier forjat, lemn, ceramica, impletituri din rachita si papura, candelabre, sfesnice, stergane sau alte elemente de décor cu motive nationale.

Suporturile pentru realizarea decoratiunilor pot fi grupate in suporturi naturale si artificiale.

In categoria suporturilor naturale intalnim muschi de padure, rocile calcaroase, pamant argilos, Suporturile artificiale pot fi procurate din comert si cuprind: pasta sintetica oferita sub forma dreptunghiulara sau cilindica si pasta pentru amestec cu apa; perii de ace fixate in suport de plumb; grilaje din metal subtire sau plastic ce pot fi usor modelate in vasele de prezentare; cornete ( conuri ) gaurite de diferite marimi ce permit realizarea decoratiilor florale pe verticala. Evident suporturile mentionate, vor fi utilizate in functie de vazele alese pentru montarea decorului floral.

In general alegerea se face din vazele clasice ( cristal, portelan, faianta, metale argintoase ) si vaze moderne de cele mai diferite forme si proveniente : recipiente rustice din cupru, bronz, ceramica, lemn, impletituri din lemn, fier forjat si obiecte variate in functie de stilul si locul de realizare al aranjamentului; vase, cosuri, plase pescaresti, etc..

Cosurile din rachita pot fi garnisite cu folii de plastic sau cu tabla inainte de a pune muschiul sau pamantul.

Candelabrele si sfesnicile cu toarta pot fi utilizate pentru anumite decoruri florale.

Realizarea decoratiunilor florale

Reusita unor aranjamente florale este conditionata de stabilirea anticipata a decoratiunilor ce urmeaza a fi realizate, ele trebuie imaginate asa cum vor arata, dupa care se va procura tot ceea ce este necesar pentru asigurarea realizarii decorului dorit.

O atentie deosebita se acorda aprvizionarii cu toate elementele de decorl, precum si intretinerii curente a plantelor si florilor existente, astfel incat sa se asigure pastrarea lor in conditii corespunzatoare de temperatura, umiditate si caldura.

Intotdeauna, alegerea elementelor de décor va avea in vedere sezonul dar mai ales scopul actiunii.

Plantele si florile vor trebui sa fie viguroase, frunzele verzi, florile cu boboci sau varfurile putin desfacute, tijele de marime adecvata. O mare grija se acorda lucrarilor pregatitoare, constand in aerisirea spatiilor in care se va realiza decorul; alegerea vaselor sau vazelor; pregatirea fiecarei flori in parte, prin inlaturarea frunzelor uscate, desfacerea bobocilor la unele flori.

Aprovizionarea cu flori si materiale

ncesare efectuarii decoratiilor florale

Pentru aprovizzionarea cu flori si materiale se va recurge la florar-decorator sau la un lucrator din personalul restaorantului instruit special in acest scop.

Acesta va avea ca sarcina asigurarea unitatii cu materialul necesar efectuarii decoratiilor florale ( flori, suporturi, materiale, etc. ), si intretinerea curenta a plantelor din ghivece, urmarind mentinerea umiditatii necesare, curatirea frunzelor vestede, improspatarea apei, pastrarea florilor departe de sursele de caldura.

Pentru alegerea elementelor de décor este necesar ca decoratia care urmeaza a fi executata sa fie dinainte conceputa, stabilindu-se elementele necesare realizarii decorului.

La alegerea elementelor de décor se va avea in vedere urmatoarele :

se vor folosi florile de sezon ( primavara decorsatiunile florale se vor realiza cu crengute inflorite, mangolii cu frunze de padure, castan, stejar, artar, frasin, frasin, matisori de salcie cu asparagus; in timpul verii se vor folosii florile de sezon cu diferite frunze iar toamna crizanteme, tufanele, vita de vie, diferite legumesi fructep; in timpul primaverii se vor folosii crengute de vasc, matisori de salcie, ramuri inmugurite, imortele si o serie de flori cultivate in sere ); decoratiile se vor face corespunzator scopului ( decorul salii de restaorant, decorul salonului de primire ); cumpararea sau culegerea din gradina a elementelor florale se face numai dupa ce sa-u stabilit elementele aratate anterior ( se vor pocura plante verzi, flori proaspete, boboci de trandafir, gladiole cu varful nedesfacut; comenzile pentru flori vor fi facute din timp, daca se culeg direct din gradina vor fi taiate dimineata sau seara, in nici un caz la pranz, cand este oarte cald sau dupa ploaie ); florile se selecteaza in functie de lungimea tijelor;frunzele se vor trata inainte de folosire cu o solutie de 1/3 glicerina si 2/3 apa.Dupa aprovizionarea cu florile si frunzele necesare, se vor efectua lucrarile pregatitoare : aerisirea si iluminarea incaperii urmeaza sa se realizeze decorul, pentru a imprumuta o nota de prospetime; alegerea recipientilor care corespund lungimii tijelor si um plerea lor cu apa; curatarea fiecarei flori in parte, inlaturand frunzele uscate ( la trandafirii se curata spinii, tija este taiata la baza, pastrandu-se frunzele bune, carese scot pentru confectionarea buchetului; crengile mai tari la baza se taie in cruce sau se desfac ).

Vazele si suporturile necesare executarii decorului floral a buchetului, se aleg, in functie de decoratiunile care vor fi executate.

Reguli de baza pentru efectuarea

dcoratiunilor florale

Aranjamentele florale pot fi simetrice sau asimetrice.

Cele simetrice au dat si dau in continuare nastere la unele aranjamente frumoase, dar se pare, cedeaza astazi locul celor simetrice care ofera un plus de fantezie si originalitate.

Aranjamentele asinetrice se obtin din flori de inaltime diferita subordonate una alteia ( asimetria se poate realiza si prin utilizarea unui numar impar de flori ).

Pentru diferite aranjamente se folosesc fie flori dintr-un singur fel fie doua sau mai multe feluri combinate flori de o singura culoare sau mai multe culori, armonizate intre ele. Culoarea florilor trebuie sa fie intr-un ton cu cea a peretilor, draperiilor, fetelor de masa, covoarelor mochetelor, etc..

Literatura de specialitate vorbeste de trei tipuri fundamentale de armonie a culorilor si anume : monocronia, care cuprinde ansambluri de flori, de aceiasi culoare, puse in evidenta de un fond pe care ele se proiecteaza ca intr-un tablou ( trandafiri rosi pe fond, gri pal sau tonuri de oranj pe fond verde oliv ) degradeul de culori, deratia florala se armonizeaza cu decanuri rafinate ( bleu deschis cu bleu inchis, roz pal pe rosu, galben deschis cu oranj policronic, care consta in combinatiile de culori; pentru evitarea bondajului se recomanda folosirea a trei culori prfincipale fara a socoti alobul, precum si verdele frunzelor armonizate cu culoarea fundamentala a modelului sau a fetei de masa. De asemenea literatura de specialitate mentioneaza existenta culorilor roci-verdele, verde-galben, bleu-verde, violet-bleu, violetul si a culorilor calde-galben, galben-oranj, oranj, oranju-rosu, violet-rosu.

Totodata la alegerea culorilor se va tine seama pe langa ocaziile respective si de simbolurile principalelor culori.

Astfel, se considerta ca rozul simbolizeaza pasiune si dragoste de viata, fiind o culoare invioratoare daca este folosita in cantitati moderate, galbenul semnifica maretie, fericire, predispune la optinism este inviorator; portocaliul da impresia de caldura, de intimitate, de apropiere; albastrul exprima multa seriozitate, fiind o culoare, rece dar calmanta, care creeaza liniste interioara si in acelasi timp putere de concentrare; violetul simbolizeaza maretie; lux, sobrietate, semnifica prietenie, fiind folosit cu succes indeosebi in imprejurari festive; verdele mai ales cel deschis, este o culoare ce sugereaza, calmul, siguranta, de senzatia de odihna frunzele verzi armonizandu-se cu toate culorile; albul semnifica pasivitate, nevinovatie, florile albe combinanduse foarte bine cu toate culorile si evidentiand frumusetea acestora.

Florile de culori inchise trebuie evitate mai ales in compozitiile policrome unde produc impresia unor pete de umbrasi, chiar, dau senzatia de tristete.

In continuare von da cateva sugestii privind realizarea diferitelor buchete.

Un buchet trebuie sa fie frumos si armonizat cu vasul in care se afla; vasele stabile sunt cele mai indicate pentru ca la eventuala miscare dintr-un loc in altul florile sa nu se deplaseze unele de altele.

Suportul florilor trebuie sa asigurementinerea prospetimii lor cat mai indelungata.

Inaltimea buchetului este bine sa fie egala de regula cu cel putin doua ori inaltimea vasului in care se monteaza. Intotdeauna intre vaza sau vas, lungimea tijelor sau marimea mobilierului trebuie sa existe o buna proportie.

Florile mici pot fi montate, intotdeauna, in vaze mici ( constituie o gtreseala aranjarea lor in vaze mari ).

De regula, nu se admit buchete mici montate pe piese mari de mobilier.

Alegerea tipului de vas, clasic, modern sau rustic, in care se vor monta florile, se va face respectandu-se armonia cu stilul localului cu ansamblul general in care se desfasoara actiunea. In cazul florilor fara frunze se vor folosi, dupa situatie, aspragus, veriga sau alte frunze de plante ( care de regula nu infloresc ) un buchet fara frunze este gol si trist.

Se recomanda ca intotdeauna culoarea vasului in care sunt montate diverse aranjamente florale sa fie diferita de culoarea florilor care alcatuiesc buchetul.

Numeroase flori, mai ales cele cu ramuri, au o parte mai frumoasa se va urmarii ca la alcatuirea aranjamentului ea sa fie montata de o asemenea maniera incai sa poata fi privita din fata.

Capitolul 2

Tipuri de decoratiuni florale

In activitatea practica sau generalizat mai multe tipuri de aranjamente florale; decoratiuni de ambianta; decoratiuni pentru mese obisnuite decoratiuni pentru mese festive

Decoratiuni de ambianta, au menirea sa creeze un mediu placut in toate spatiile in care au acces clientii; incepand cu intrarea in local si continuand cu celelalte incaperi;

In acest scop se vor utiliza jardiniere sau alte vase cu plante verzi si inflorite, varietati de plante si degradeuri de culori. Materialul si stilul jardinierelor trebuie sa fie in concordanta cu specificul arhitectual al localului.

Se vor folosi de exemplu jardiniere din fier forjat sau faianta, pentru un décor de epoca, din cupru, bronz, impletituri, etc. pentru un décor rustic; si din plastic pentru un décor modern.

Intotdeauna decorul de ambianta are rolul de a asigura intimitatea necesara de a sparge volumul mare al unor incaperi : se pot folosi de o potriva plante verzi si flori de marimi diferite, varietati de degradeuri de verde.

Este posibil de a combina plante si flori naturale si artificiale intr-o masa de frunzis, plantele uscatoare in locuri inalte.

Decoratiunile pentru mese obisnuite se aleg in functie de marimea si forma acestora, precum si de numarul invitatilor, putandu-se apela la un décor oval, natural, patrat, etc..

De regula dimensiunile decorului se stabilesc tinand cont de marimea blatului mesei si de numarul de locuri. Pentru o masa cu 8-10 persoane se recomanda un singur décor central ( 23-25 cmlungime si 6 cm latime ); pentru o masa cu 12-15 locuri se pregateste un ddécorcentral, ca si inainte la care se adauga alte doua mai mici de circa 10 cm lungime si 6 cm latime spre capetele de masa; pentru un fileu, de buchet de circa 15 cm este necesar un buchet central de 90-100 cm si alte doua laterale de 60-70 cm lungime.

Decoratiunile florale pentru mesele obisnuite cuprind flori de sezon al carui diametru atinge 3-6 cm ( in functie de posibilitatile de aprovizionare ).

Numarul florilor din compunerea decorului se vfa stabili in functie de marimea vasului, evitandu-se excesul.

Inaltimea ansamblului floral nu va depasi 20 cm pentru a stanjeni coversatia. Suportul va fi mascat cu frunze sau alte materiale, aranjarea pe mese facandu-se cu 10-15 minute inaintea de inceperea serviciului ( in prealabil, florile vor fi stropite cu apa rece ).

Diversele tipuri de aranjamente florale pentru mesele obisnuite sunt cunoscute sub denumirea de "buchet de primire".

Buchetele de primire pot fi clasice, moderne sau rustice.

Buchetul de primire clasic se monteaza in mai multe forme : rotund, oval, triunghi, minibuchet, in forma de "L sau 5".

Buchetul rotund se realizeaza din acelasi fel de flori dupa urmatoarea metoda :

- florile se tin in mana toate avand cupa de aceeasi inaltime, dupa care se aranjaza frunzele imprejur si se taie tijele astfel incat sa fie de doua ori mai lungi decat inaltimea vasului in care se monteaza decorul.

Buchetul oval se obtine din flori din acelasi soi sau din specii asemanatoare, combinate sau nu cu frunze. Se aleg 2-3 flori cu tije lungi, dominante, bine inflorite, in jurul careia se aseaza, catre exterior, in forme diverse ( ovale, piramidale ) celelalte flori mijlocii si mici, precum si eventual, alte plante care se asociaza cu florile respective.

Minibuchetul se realizeaza din flori mici de sezon sau dintr-o singura floare cu verdeata si se monteaza intr-un vas mic, intr-un pahar, intr-o compotiera din sticla.

Buchetul in forma de "S" se obtine cu flori putine montate in suporturi speciale introduse in vase si aranjate astfel incat ele sa ofere un aspect elegant si placut.

Buchetul modern se realizeaza prin utilizarea unei diversitati de soiuri si specii de plante si flori, mai ales exotice, insotite de regula, de frunzele lor.

Buchetul rustic se obtine din diferite soiuri si specii din diferite plante si flori de camp sau flori de gradina, montate in vase adecvate locului unde se desfasoara ratiunile pentru mesele festive - privesc aranjamentele florale; pentru banchete, pentru aniversari si pentru alte diferite ocazii. Decoratiunile florale pentru banchete se realizeaza in functie de marimea mesei si de modul de aranjare a invitatilor. De regula, in centrul mesei se va monta un décor mai mare, iar la capete alte doua mai mici. Exista posibilitatea ca decorul sa fie intregit cu flori sau petale de flori .

Realizarea decoratiunilor florale este o chestiune de gust o arta delicata care necesita temeinice cunostinte de specialitate la indemana celor care au sarcina sa asigure o ambianta cat mai placuta in unitatile lor in raport de ocazie, sezon si posibilitati de asigurare a principalelor elemente de décor necesare pentru realizarea decoratiunilor florale.

2.3. Decotatiunile pentru mesele festive,- privesc aranjamentele florale ;pentru banchete , pentru dineuri de gala, pentru bufet, pentru aniversari si pentru alte diferite ocazii.

Decoratiunile florale pentru banchete se realizeaza in functie de marimea mesei si de modul de aranjare a invitatilor . De regula , in centrul mesei se va monta un decor mai mare , iar la capete alte doua mai mici .Exista posibilitatea ca decorul sa fie intregit cu flori sau petale de flori (presarate pe masa sau prinse de marginea fetei de masa cu ghirlande de frunza sau feriga , cu vaze sau cosuri de flori montate pe suporturi, pe pardoseala in fata meselor sau in diferite locuri din salon , hol, etc.).

Decoratiunile pentru dineul de gala au un caracter sobru , se impun precautiuni speciale pentru florile fragile cum ar fi orhideele , liliacul , lalelele , trandafirii care pot fi puse in tuburi de sticla sau plastic cu apa inchise cu un dop de cauciuc.

Decorul de la masa principala se poate repeta (elegant si diversificat prin unitatea lui) si la celelalte mese , binenteles intr-o proportie mai mica.Pentru a realiza o dispunere alternanta , culoarea principala , daca se doreste , poate fi schimbata de asemenea , se pot utiliza mai ales seara , sfesnice cu lumanari , cu flori in centrul mesei si extremitati.

Decoratiunile pentru receptii se realizeaza printr-un decor floral voluminos de calitate ,care sa atraga atentia invitatilor inca de la intrarea in sala .

In astfel de ocazii se folosesc multe flori si frunze care permit prezentari varite , corelate cu dimnsiunile mobilierului si inaltimea salii.

Decoratiunile pentru mesele bufet organizate cu prilejul unor cockteiluri ,receptii sau alte ocazii festive la care invitatii nu i-au loc la mese se fac prin realizarea unui decor floral voluminos care ,de regula ,trebuie realizat in concordanta cu salonul, cu numarul, modul de amplasare si marimea bufetelor ce urmeaza a fi amenajate .

Pentru aceste ocazii se vor realiza decoruri in profunzime ,plantele si florile utilizate nu vor stanjeni accesul invitatilor la mesele bufet cat si dupa caz, al personalului de servire.

Buchete de primire clasice in vase deosebite , compozitii pline de fantezie pot intregi decoratiunile florale din spatiile in care au loc astfel de actiuni.

2.4. Decoratiunile florale pentru ocazii diverse se fac prin adaptarea decorului de masa la caracterul evenimentului astfel:

- la masa de aniversare a unui copil decorul va fi realizat din flori albe sau de culoare deschisa , intregit cu panglici colorate si alte obiecte adecvate varstei copiilor;

- la mese de logodna sau casatorie se folosesc flori cu colorit vesel , in tonuri pastelete (alb, roz pal, galben);

- la masa unei nunti de argint sau de aur buchetele pot contine spice mari de grau sau de secara montate dupa caz cu tenta coloristica argintie sau aurie;

- masa de Anul Nou va fi marcata de prezenta bradului impodobit , iar arnjamentele florale vor cuprinde vasc, conifere , muguri transparenrti, ramuri impodobite cu licheni si vor fi completate cu sfesnice cu lumanari , fructiere;

- o masa vanatoreasca va avea decorul din plante si flori adecvate momentului si locului , la care se adauga costume ,trofee ,pasari sau animale impaiate;

- la un bufet rustic decoratiunile se compun din fructe si legume de sezon si alte elemente ca vase de ceramica ,coarda de vita de vie, stergare ,plosti;

- cu prilejul unei sarbatori oficiale ,al sarbatorii unei promovari sau aniversari se folosesc, in functie de sezon flori sobre de preferinta rosii: trandafir, garoafe , lalele.

In restaurantele mari , efectuarea decoratiunilor florale este incredintata unui lucrator specializat sau se apeleaza la colaboratori, in functie de ocazie.

In majoritatea cazurilor din personalul angajat se selectioneaza un lucrator avand simt artistic si gust, care va fi instruit in acest scop si care zilnic va efectua intretinerea curente prin:

- mentinerea umiditatii necesare aranjamentului floral prin stropire sau scufundare intr-un vas cu apa ;

- completarea nivelului de apa din vase sau saturarea cu apa a buretilor ;

- inlaturarea frunzelor si florilor ofilite ;

- inlocuirea plantelor (florilor) depreciate;

- improspatarea apei din vase ,dupa caz ,cu apa rece sau cuburi de gheata;

Realizarea decoratiunilor florale este o chestiune de gust , o arta delicata care necesita temeinice cunostinte de specialitate la indemana celor care au sarcina sa asigure o ambianta cat mai placuta in unitatile lor in raport de ocazie , sezon si posibilitati de asigurare a principalelor elemente de decor necesare pentru realizarea decoratiunilor florale.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.