Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » legislatie » legislatie
Notiuni generale despre port-amprenta

Notiuni generale despre port-amprenta


Notiuni generale despre port-amprenta

Port-amprenta - este instrumentul folosit in cadrul amprentarii.

- este constituita dintr-un suport rigid folosit pentru depunerea materialelor de amprentare, asezarea materialelor pe campul protetic de amprentat, indepartarea amprentei de pe campul protetic, transportul amprentei in laborator si turnarea materialului din care se confectioneaza modelul.Caracteristici:

rigiditate → este calitatea care asigura nedeformabilitatea in timpul amprentarii

rezistenta fizica → rezistenta la socuri care o pot deforma sau rupe

→ este necesara pt mentinerea materialului de amprentare in contact cu supraf campului protetic

→ la transport, la turnarea modelului

dimensiunile suprafetei trebuie sa fie egale cu cele ale campului protetic pt a-l acoperi in totalitate.

marginile port-amprentei trebuie sa fie de 1,52 cm pt a constitui un suport pt materialul de amprenta.

intre supraf port-amprentei si campul protetic trebuie sa existe un spatiu cat mai uniform pt ca amprenta sa aiba o grosime aproximativ constanta.

retentiie trebuie sa fie dispuse uniform pe suprafata port-amprentei.

Criterii de clasificare:

  1. Dupa materialul din care este confectionata port-amprenta

   metalice

   nemetalice

  1. Fidelitatea presupune adaptabilitatea la suprafata campului protetic

   port-amprente standard

   port-amprente individuale → se pot confectiona in laboratorul de TD din material acrilic

  1. Dimensiunea campului protetic de amprentat

   port-amprente totale - maxilare

- mandibulare

   port-amprente totale bimaxilare

   port-amprente partiale - de suprafata mare

- de hemiarcada

- unidentare

Dezinfectia amprentei

Orice agent patogen din cavitatea orala a pacientului poate ajunge in laboratorul de TD prin intermediul amprentei.

Dezinfectia amprentei se face in 2 moduri:

Prin metode fizice sau chimice → dezinfectia externa

Inglobarea unor substante antiseptice in materialul de amprenta→ dezinfectia interna

Dezinfectia externa

Majoritatea materialelor chimice de dezinfectie prezinta numeroase dezavantaje:

        Dezinfectia termica este aplicabila numai materialelor de amprenta de tipul gipsurilor.

        Dezinfectia prin radiatii este contraindicata alginatelor

        Dezinfectia cu formaldehida solutie poate produce alergii, dermatoze de iritatie si eczeme de contact.

        Dezinfectia cu imersie in solutii dezinfectante este cel mai des utilizata dar cu precautie la alginate pentru ca poate aduce modificari ireversibile de amprentei.

      acidul peracetic - da rezultate foarte bune in dezinfectia amprentei

- 2 dezavantaje - timp valabilitate scurt

- poate produce alergii

      mucalgin - substanta pe baza de amoniu bicuanid cuaternar


      impresept

      MD250 - amoniu glutal aldehid cuaternar


        Dezinfectia prin pulverizare

Dezinfectia interna

        Blueprint - denumire comerciala: blueprint asept (modernizat: blueprint plus)

- substanta activa: sare de amoniu cuaternar

- s-a adaugat clorhexidina

Materiale rigide si semirigide ireversibile

GIPSUL

Tehnica de lucru

Cantitatea uzuala este de 100 grame de pudra la 50 ml apa. Acest amestec se spatuleaza un minut, iar temp optima a apei este de 18-20 . Dupa asta, consistenta amestecului este in functie de raportul dintre apa si praful de gips. Cand cantitatea de gips pe care o combinam cu apa e mare se obtine priza rapida, duritate mai mare, dilatarea de priza (dilatarea in timpul efectuarii prizei) este mai mare, rezistenta la suprafata este mai buna. De asemenea cresterea temperaturii apei scurteaza timpul de priza. Prepararea gipsului se poate face prin 2 procedee:

  1. Amestecul pre-dozat: 100 gr pulbere + 50 ml apa. Spatularea accelereaza priza. Explicatia este ca in timpul spatularii se formeaza un nr din ce in ce mai mare de centre ce cristalizare. Aceasta reactie de cristalizare presupune transformarea sulfatului de calciu semihidratat in forma hidratata. Aceasta reactie incepe la primul contact cu apa, iar in timpul spatularii aceste cristale sunt rupte (de spatulare) in cristale mai mici care cresc si prin spatulare iar se zdrobesc si tot asa
  2. Procedeul spatulatiei progresive - se foloseste in lipsa dozatoarelor. In bol se toarna 50 ml apa statuta peste care se adauga praful de gips; cu ajutorul spatulei acest praf de gips se toarna sub forma de ploaie pana cand in apa, in mijlocul ei se formeaza o movilita de praf al carei varf depaseste suprafata apei, dupa care incepe spatularea. Dupa inceperea spatularii este contraindicata adaugarea suplimentara a prafului de gips deoarece grabeste priza si duce la modificari volumetrice ulterioare.

Gipsul se pastreaza in recipiente f bine inchise (ermetice) si ferite de umezeala.

RASINILE ACRILICE

Tehnica de lucru

Se amesteca pulberea si lichidul conform indicatiilor fabricantului. Daca nu le avem, facem 3 gr pulbere la 2,2 gr lichid. Se amesteca timp de un minut dupa care se acopera suprafata interna a protezei sau a unei portamprente individuale cu un strat de 0,5 mm (cel putin). Consistenta finala a straturilor pastreaza un oarecare grad de elasticitate. Avantajul este ca permite formatiunilor mobile de la periferia campului protetic sa se imprime bine in timpul amprentarii, in timpul miscarilor caracteristice care se fac in timpul amprentarii (functionalizarea aparatului bimaxilar).

MATERIALE DE AMPRENTA FOTOPOLIMERIZABILE

   Denumire comerciala: genesis, dentscly

   Mod de prezentare: sistem monocomponent in 2 variante in functie de consistenta

- fluid → seringi

- chitos → tuburi

Tehnica de lucru

Materialul din tub sau seringa fara o preparare prealabila se incarca in portamprenta transparenta. Se poate polimeriza sau cu lampa din cabinet sau cu o lampa speciala de fotopolimerizare (dureaza 3 min).

PASTELE ZOE

Tehnica de lucru

Pe o placuta de hartie cerata se exprima din ambele tuburi cantitatea de lungimi egale din material (baza si accelerator) dupa care se amesteca cu o spatula rigida pana ce se omogenizeaza (5-10 sec). Astfel preparat materialul se incarca in portamprenta si se aplica pe campul protetic cu o usoara presiune. Priza dureaza 4-6 min dupa care se trece la dezinsertia amprentei de pe campul protetic.

Materiale rigide reversibile

Tehnica de lucru

Se pot incalzi in apa calda sau direct la flacara, prin plastifiere in baie de aburi sau la becul bunzen. Este indicat ca temperatura pentru amprentare a materialelor sa fie de 50 . Materialul plastificat se aplica in portamprenta,iar portamprenta pe campul protetic.

GUTAPERCA

Se foloseste pentru obturatorii faciali si pentru amprentare functionala.

CEARA

Tehnica de lucru

Inmuierea cerii = ramolire

Ramolirea se face prin mai multe metode:

      Plastifierea in baia de apa. Avantaj → ramolirea uniforma

      Plastifierea la flacara. Impune o serie de precautii → ceara trebuie incalzita si ramolita nu arsa.

      Ramolirea in cuptoare

      Utilizarea cerii lichide prin pulverizare → ceara lichida este limitata in recomandari datorita riscurilor de lezare a organului pulpo-dentar precum si a aparitiei unor tensiuni interne datorita adaosurilor repetate de strat.

MATERIALELE BUCOPLASTICE

Tehnica de lucru

Se plastifiaza la temperatura cavitatii bucale.

Materialele se plastifiaza in baie de apa, iar apoi materialul plastifiat se depune cu ajutorul unei pensule in strat uniform la nivelul portamprentei individuale. Portamprenta astfel pregatita se aplica in cavitatea bucala. Nu se indica pastrarea in cavitatea bucala mai mult de 5 minute pentru ca apare fuga materialului in fundul de sac si deformarea suprafetei amprentate. Dupa departarea de pe campul protetic se raceste cu jet de apa (in cavitatea bucala ar fi cel mai bine sa o racim si in timp ce o scoatem o tot udam).

Pastrarea se face intr-un bol cu apa cu gheata, iar modelul trebuie turnat imediat.

Materiale elastice reversibile

HIDROCOLOIZII REVERSIBILI (AGAR-AGAR)

Tehnica de lucru

Necesita o dotare suplimentara care consta in instalatii de conditionare, seringi, portamprente metalice cu circuite de racire, termometru si compresa.

Batoanele se introduc in seringi, aceste seringi se introduc in prima baie de apa care este la temp de 100 C. In aceasta baie materialul trece din starea de gel in cea de sol. Dupa ce materialul a ajuns in stadiul de fluid se transfera in cea de-a doua baie care este la 63-69 C, este supranumita si baia de depozitare. Materialul ajuns la aceasta temperatura se exprima in portamprentele metalice care sunt prevazute cu sisteme de racire cu apa, si se depun in a treia baie la o temp de 46. Astfel pregatit se pozitioneaza pe campul protetic si se porneste sistemul de racire cu apa (16-20). Modelul se va realiza obligatoriu din gips, dur sau extradur. Modelul trebuie turnat in max 15 min de la amprentare. Cand nu se poate amprenta imediat trebuie tinut in imesie de apa. Materialul poate fi folosit/refolosit de max 4 ori.

Materiale elastice ireversibile

HIDROCOLOIZII IREVESIBILI (ALGINAT)

Tehnica de lucru

Intr-un bol de cauciuc se pune o cantitate masurata de pulbere. Se adauga o cantitate de apa sugerata de producator cu o spatula se amesteca pana la omogenizare. Materialul se incarca in portamprente. Grosimea materialului in portamprenta trebuie sa fie de maxim 3 mm pentru a impiedica deformarea excesiva la indepartarea de pe camp. Portamprenta se aplica pe campul protetic sub o usoara presiune dupa care se fac miscarile de functionalizare, dupa care se asteapta priza (gelificarea). In etapa de priza sunt contraindicate tractiunile, impingerile. Indepartarea amprentei de pe campul protetic se face de asemenea in ax, apoi amprenta se spala de resturile de saliva si de sange, se usuca si se dezinfecteaza. Pastrarea amprentei se face in conditii de umiditate 100% (in imersie de apa, sau in servetel ud). Cu cat se toarna modelul mai repede cu atat mai bine.

ELASTOMERII DE SINTEZA

Polisulfuri

Tehnica de lucru

Pe o foaie de hartie cerata sau pe o placuta de sticla se exprima cantitati de lungimi egale din baza, respectiv accelerator dupa care se amesteca energic timp de 5-10 secunde (acceleratorul se inglobeaza in baza). Este necesara pregatirea campului protetic = uscarea campului protetic (de saliva, de sange). Se incarca materialul in portamprenta, amprenta se aplica pe campul protetic, campul de priza este de 7 minute.

Tehnica dublului amestec

Se folosesc 2 consistente (de exp:redusa si crescuta). Se incepe spatularea simultan a ambelor consistente. Consistenta redusa o incarcam in portamprenta. Consistenta fluida o incarcam in seringa. Materialul fluid din seringa se aplica pe toata zona care ne intereseaza pe noi (dintii bresa etc), dupa care venim cu portamprenta cu materialul chitos si o aplicam pe campul protetic. Si in final avem in amprenta 2 consistente.

Siliconii

Tehnica amprentarii duble

Pentru formele chitoase in functie de modul de prezentare se exprima lungimi egale de baza si accelerator, se amesteca cu degetele (ideal = manusi). Se depune materialul chitos in portamprenta universala sau se modeleaza sub forma de cilindru si se aplica pe campul potetic.Se asteapta sa se faca priza, se desface de pe campul protetic prin ax. Se spala, se usuca si se dezinfecteaza.

Pt formele fluide, pe o placuta de hartie cerata se exprima cantitati egale din baza si accelerator si se amesteca cu o spatula (acceleratorul in baza). Varianta moderna = amestecarea prin pistol.

Polieterii

Tehnica de lucru

Pe o placuta de hartie cerata se exprima cantitati egale din baza si accelerator. Se spatuleaza energic 30-50 sec pana la omogenizare. Sunt materiale de amprenta care fac priza cel mai repede. Se aplica in portamprenta forma fluida, iar pe marginea portamprentei se aplica forma mai vascoasa. Se asteapta sa se faca priza. Se indeparteaza in ax. Dezinfectia amprentei cu polieteri se face prin imersie in solutie cu hipolcid de sodiu glutaraldehida si solutii iodoformate ( iodoprovoaca alergii). Dezinfectia amprentei se mai poate face cu spray. Se indica inchiderea intr-o punga ermetica a amprentei.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.