Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » referate » informatica
OPERATII CU DOSARE (FOLDER) SI FISIERE

OPERATII CU DOSARE (FOLDER) SI FISIERE
Operatii cu dosare (Folder) si fisiere

1. Vizualizarea continutului unui dosar si al unui fisier

executati dublu clic pe pictograma My Computer

executati dublu clic pe pictograma C (hard-disk) .Observatie. Dosarul curent este indicat in caseta de adrese a ferestrei (daca nu este afisat el poate fi activat selectand din meniul View optiunea Toolbars si bifand Address Bar)

fereastra My Computer (sau se deschide o fereastra ) va afisa fisierele si dosarele aflate in radacina discului C .

Observatie. Dupa selectarea unui obiect el se va deschide in aceeasi fereastra sau in una noua . Selectand din meniul View optiunea Folder Options , General, si butonul de optiuni Open each folder in the same window pentru a lista in aceeasi fereastra, respectiv Open each foder in its own window pentru a lista continutul dosarelor in ferestre noi.

Observatie.Dosarele si fisierele pot fi aranjate dupa mai multe criterii daca sageata (pointerul ) mouse-ului indica un punct din zona libera a ferestrei si executam clic de dreapta (astfel se deschide meniul de comenzi rapide) si din meniu selectam optiunea de meniu Arrange Icons ( este titlul de submeniu ) apoi optiunea de meniu by Name (dupa nume) sau by Type (dupa tip) sau by Size (dupa marime) sau by Date (dupa data crearii).

Deschideti dosarul Windows (executand ) dublu clic pe dosar si cautati fisierul calc.exe (aranjand fisierele dupa nume) si executati dublu clic pe pictograma fisierului. Se va deschide fereastra aplicatiei Calculator. Inchideti fereastra aplicatiei executand clic pe butonul de inchidere.

Pentru a ajunge in dosarul parinte executam clic pe butonul Up , un buton cu imaginea unei sageti orientate in sus (sau Back-sageata la stanga). Daca butoanele nu apar, ele pot fi afisate daca selectam din meniul View optiunile Toolbars si bifam Standard Buttons.

2. Crearea dosarelor

a. deschideti fereastra My Computer

b. vizualizati continutul hard-disk-ului C (dosarul radacina a hard-ului)

c. deschideti meniul de comenzi rapide si selectati optiunea de meniu New , iar din submeniul aparut alegeti optiunea Folder (Dosar).

In fereastra va aparea o pictograma de dosar cu numele New Folder, iar numele ei va fi evidentiat. Scrieti in aceasta zona numele de dosar Dosar1 si apasati tasta Enter. Se va crea dosarul Dosar1 in dosarul curent (cel selectat la punctul a.).

Creati dosarele clase9 si clase10 in directorul Dosar1, apoi in clase9 dosarele 9a, 9b,9c.

Crearea unui fisier text.

a. deschideti fereastra My Computer

b. vizualizati continutul hard-disk-ului C (dosarul radacina a hard-ului) dupa care vizualizati continutul directorului Dosar1, apoi a dosarului clase10.

c. deschideti meniul de comenzi rapide si selectati optiunea de meniu New si din submeniu alegeti optiunea Text Document

d. in dosarul curent va aparea o pictograma de fisier cu numele New Text Document(.txt), iar numele ei va fi evidentiat. Scrieti in aceasta zona numele fisierului clase10 si apasati Enter.

executati dublu clic pe pictograma fisierului clase10. Se va deschide fereastra aplicatiei Notepad . Scrieti in aceasta fereastra urmatoarele

clasa10a

clasa10b

clasa10c

Salvati textul alegand din meniul Save optiunea File si inchideti fereastra aplicatiei.

4. Cautarea unui fisier sau dosar

a. Daca ati salvat un document (sau dosar) si nu stiti unde este , il putem cauta executand clic pe butonul Start si selectand din meniu optiunea Find, dupa care executand clic pe optiunea Files or Folders.. , se va deschide fereastra aplicatiei Find.

b. In zona de editare Named scrieti numele fisierului pe care il cautati (de exemplu :clase10),in lista ascunsa Look in selectati My Computer, si activati comutatorul Inculude Subfolder (daca acesta nu este activat). Astfel fisierul va fi cautat pe toate unitatile de stocare (hard disk-uri,CD-ROM , discheta).

c. Actionati declansatorul Find Now.

d. Se incepe cautarea si afisarea intr-o lista a tuturor fisierelor si a directoarelor al caror nume include textul specificat (aici clase10). Lista fisierelor gasite poate fi sortata dupa un criteriu dorit de utilizator executand clic in antetul ferestrei pe campul corespunzator sau selectand din meniul de comenzi rapide Arrange Icons( sortarea se poate face dupa nume, director, tip, marime, dosar, data modificarii sau crearii).

Cautati de exemplu toate fisierele al caror nume incepe cu t si au externsia .txt.

Pentru aceasta clic pe New Search, Ok, si in zona de editare Named scrieti t*.txt (*

tine locul mai multor caractere).

5. Copierea fisierelor si directoarelor

(obiectele copiate vor aparea si in alt dosar)

Vizualizam in fereastra My Computer un dosar si selectam fisierele si/sau directoarele pe care vrem sa le copiem executand clic de dreapta (butonul il tinem apasat) langa fisierul (dosarul) de unde incepe zona de fisere si/sau directoare pe care vrem sa le copiem si miscam mouse-ul (miscarea mouse-ului cu butonul apasat se numeste glisare) pana ce acoperim cu dreptunghiul de selectie zona dorita. Dupa eliberarea butonului va aparea meniul de comenzi rapide din care selectam optiunea Copy .In acest mod putem selecta doar fisiere si/sau dosare alaturate (sau unul singur).

Pentru copierea fisierelor si/sau a dosarelor care nu sunt alaturate tinem apasata tasta CTRL (in coltul din stanga al tastaturii) , apasam butonul din stanga al mouse-ului si glisam mouse-ul sau execuam clic pe cate un fisier sau dosar (pot fi nealaturate). . Astfel putem selecta fisiere alaturate prin glisare (ca si la punctul a) dar si fisiere si / sau dosare care nu sunt alaturate.Dupa selectarea zonei dorite putem elibera tasta CTRL si executam clic de dreapta pe zona selectata (de obicei aflata pe un fundal albastru) si din meniul de comenzi rapid selectam optiunea Copy.

Vizualizam continutul dosarului destinatie (unde vrem sa copiem) si executam clic de dreapta pe zona libera a ferestrei dosarului si selectam din meniul de comenzi rapide optiunea Paste dupa care va incepe procesul de copiere. Fisierele si/sau directoarele selectate vor fi retinute

6. Mutarea fisierelor si a directorarelor

Procedura este asemanatoare cu cea de la copiere, singura diferenta fiind ca dupa selectarea fisierelor si/sau a directoarelor obiectelor susrca, in loc de Copy vom selecta Cut. Dupa executarea mutarii, fisierele si/sau dosarele nu vor mai fi in locul sursa (se vor muta in dosarul destinatie)

7. Crearea unei scurtaturi (shortcut)

Selectam obiectul (obiectele) pentru care vrem sa cream o scurtatura pe desktop (fundalul), executam clic de dreapta pe zona selectata si selectam optiunile Send To si Desktop (create shortcut). Ca urmare va aparea pe fundal pictograma obiectului.

O alta medota este sa executam clic de dreapta pe zona libera a fundalului, selectam optiunea New , apoi Shortcut, Browse , selectam fisierul dorit , Open , Next si Finish.

8. Comprimarea (arhivarea) fisierelor si/sau a dosarelor

o      Comprimarea inseamna creara unui fisier comprimat (arhiva) prin intermediul unor programe care reduc informatia redundanta (de exemplu repetarile) din fisiere .Marimea acestui fisier (sau fisiere) este redusa fata de marimea fisierului original (necomprimat)

o      De ce comprimam? .Dupa comprimarea fisierelor dorite, fisierele originale (necomprimate) pot fi sterse(castigand astfel spatiu de memorare), iar daca avem nevoie ulterior de fisierele (sau fisiere) din arhiva, le putem folosi doar dupa ce le decomprimam.

o      Dupa ce le decomprimam vom obtine fisierele in forma lor originala (dinainte de comprimare).

o      Exista mai multe programe cu care se poate realiza comprimarea (de ex. Rar, arj, zip,ace), numele lor devenind extensia implicita a arhivei.

Fisier1

Fisier 2 comprimare cu rar arhiva.rar

Fisier 3

Dosar1

Decomprimare cu rar

o      In functie de tipul fisierelor, ele se compirma in mod inegal, de exemplu

  1. fisierele text (*.txt,*.doc) se comprima in general la 15 % fata de marimea originala. Acest procentaj se numeste raport(sau procentaj) de comprimare.
  2. Fisierele executabile se comprima de obicei la 50% .
  3. De obicei un program complex cu multe tipuri de fisiere se comprima la 50%.
  1. Se pot crea si arhive executabile, care vor putea fi decomprimate fara a fi nevoie de programe de arhivare . Ele se vor decomprima prin simpla executarea a lor, dar ocupa putin mai mult (30 Kb) pentru ca contine si algoritmul de decomprimare.

8.1. Comprimarea folosind programul Windows Commander

o      Se lanseaza in executie programul Windows Commander din Start/Programs/Windows Commander (sau se cauta fisierul wincmd32.exe si se executa).

o      In unul dintre cele doua panouri ( de exemplu dreapta) intram in dosarul (dosarul destinatie) in care dorim sa se creeze ulterior fisierul arhiva. Putem crea un dosar nou in dosarul curent daca apasam tasta F7 sau executam clic de stanga pe butonul F7 MkDir.o      Trecem in celalalt panou (de exemplu stanga), selectam fisierele si/sau directoarele pe care vrem sa le comprimam executand clic de dreapta pe ele. Fisierele selectate vor fi scrise cu rosu. Executand inca un clic pe ele se vor deselecta.

o      Din meniul File selectam optiunea Pack si va aparea caseta de dialog Pack files care va contine o caseta de text care precizeaza numele implicit si dosarul implicit(cel curent in celalat panou) in care se va crea fisierul arhiva. Se poate schimba in aceasta caseta atat numele, cat si dosarul in care se va crea arhiva

o     


Pentru a se pastra numele si structura directoarelor validam primele doua casete de validare din caseta de dialog Pack files.

Putem selecta algoritmul de comprimare in sectiunea Packer

o      Pentru a crea arhive executabile trebuie sa fie selectat butonul radio ZIP si sa validam pentultima caseta de validare -Create self extracting ZIP archive.

Pentru a parola arhiva (fisierele din arhiva nu vor putea fi executate daca nu se stie parola) trebui sa fie selectat butonul radio ZIP si sa validam caseta de validare Encrypt (ZIP only).

o      Apasam butonul de declansare OK , dupa care va incepe procesul de comprimare in timp ce va aparea un indicator de progres. Dupa terminarea procesului se va crea arhiva in dosarul destinatie.

Este important ca inainte de a apasa butonul OK panoul activ sa fie cel in care sunt fisierele si/sau dosarele pe care dorim sa le comprimam.

Aplicatie:

Folosind programul Windows Commander, sa se creeze directorul c:destinatie, si sa se comprime in el dosarele Java si Fonts din dosarul c:windows. Numele arhivelor sa fie java.zip si fonts.zip. Creati ulterior din dosarele Java si fonts arhivele executabile javae.exe si fontse.exe , precum si arhivele parolate javap.zip si fontsp.zip

Observatii despre comprimare

Exista tipuri de fisiere care se comprima foarte putin, sau sunt chiar mai mari decat originalele.- de exemplu fisierele video (*.avi,*.mpg), audio (*.mp3) si imaginile(*.jpg,*.gif) - deoarece ele sunt deja intr-un format comprimat dezvoltat special pentru aceste tipuri de fisiere. Aceste fisiere nu trebuie decomprimate de noi inainte de folosirea lor (decomprimarea se face de programul care il executa), in schimb ele se comprima cu pierdere de calitate(nu se poate face conversie pentru a obtine un fisiere identic cu originalul). De exemplu fisierele *.wav (format folosit pe Audio-CD-uri) se comprima (converteste) in *.mp3, castigam la spatiul ocupat pe dispozitivul de memorare, dar pierdem din calitate

Pentru a afla marimea fisierului arhiva si a dosarelor sursa (necomprimate) le selecam, execuam clic de dreapta pe unul dintre ele, si din meniul aparut selecam optiunea Properties (sau din Files/Properties

Aplicatie:

Sa se compare marimea dosarelor Java si Media in forma lor necomprimata cu marimea lor sub forma comprimata.

Crearea dosarelor in Windows Commander

Putem crea un dosar nou in dosarul curent daca apasam tasta F7 sau executam clic de stanga pe butonul F7 MkDir.

Copierea in Windows Commander

In unul dintre cele doua panouri ( de exemplu dreapta) intram in dosarul (dosarul destinatie) in care dorim sa se copieze ulterior fisierele si/sau dosarele.

Trecem in celalalt panou (de exemplu stanga), selectam fisierele si/sau directoarele pe care vrem sa le copiem executand clic de dreapta pe ele. Fisierele selectate vor fi scrise cu rosu. Executand inca un clic pe ele se vor deselecta.

De pe bara cu butoane apasam butonul F5 Copy are precizeaza numele implicit si dosarul implicit(cel curent in celalat panou) in care se vor copia fisierele si/sau dosarele selectate la punctul 2.

Decomprimarea (dezarhivarea) fisierelor si/sau a dosarelor folosind programul Windows Commander

Decomprimarea poate fi realizata parcurgand urmatoarele etape:

In unul dintre cele doua panouri ( de exemplu dreapta) intram in dosarul (dosarul destinatie) in care dorim sa decomprimam ulterior fisiere din arhiva.

Trecem in celalalt panou (de exemplu stanga) , in care se afla arhiva, executam dublu clic de stanga pe ea, si vom vedea continutul arhivei.

Selectam fisierele si/sau dosarele pe care dorim sa le decomprimam si apasam tasta F5 sau executam clic de stanga pe butonul F5 Copy, dupa care va incepe procesul de decomprimare in timp ce va aparea un indicator de evolutie.

Observatie. Daca nu intram in arhiva , executand cele trei etape de mai sus, vom realiza copierea obiectelor selectate.

Aplicatie:

Sa se decomprime fisierele ahriva create anterior in dosarul c decomprimare.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Comentarii literare

ALEXANDRU LAPUSNEANUL COMENTARIUL NUVELEI
Amintiri din copilarie de Ion Creanga comentariu
Baltagul - Mihail Sadoveanu - comentariu
BASMUL POPULAR PRASLEA CEL VOINIC SI MERELE DE AUR - comentariu

Personaje din literatura

Baltagul caracterizarea personajelor
Caracterizare Alexandru Lapusneanul
Caracterizarea personajelor negative din basmul
Dialogul- mijloc de caracterizare a personajelor - d-l goe, de i. l. caragiale

Tehnica si mecanica

Determinarea indicilor Micuum (rezistentei), a reactivitatii, umiditatii, si analizei granulometrice a cocsului
Principii de calcul al instalatiei de ungere
Rectificarea - Pietrele abrazive - Masini de rectificat

Economie

Studiul comportamentului de cumparare de apa minerala in randul populatiei din bucuresti
Piata si politica financiara - Definirea si continutul pietei financiare
Bursele de valori

Geografie

Turismul pe terra
Vulcanii Și mediul
Padurile pe terra si industrializarea lemnuluiSistem informational - sistem informatic
Conceptul de informatie și data
Principiile marketingului electronic
ELEMENTE DE ECONOMIA INFORMATIEI
OPERATII CU DOSARE (FOLDER) SI FISIERE
Sistemul de operare Windows XP
UTILIZAREA CONCEPTELOR SPECIFICE ORGANIZATIILOR VIRTUALE IN PRACTICA MEDICALA DIN ROMANIA
Newsletter-ul - corespondenta electronicaTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu