Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » referate » informatica
RAZBOI INFORMATIONAL

RAZBOI INFORMATIONAL




RAZBOI INFORMATIONAL

Desi a fost pentru prima data conceptualizat in 1976 de Tom Rona ???, termenul de "razboi informational" a castigat teren doar in ultimul timp. Conceptul a fost creat in 1992 odata cu aparitia directivei DOD 3.600.1 a Departamentului American al Apararii, insa a fost publicat oficial in septembrie 1995.

Numele de razboi info. evoca o multitudine de scenarii. Intuitiv, el creeaza o noua neliniste rezultata din intelegerea faptului ca tehnologiile de procesare a info. se strecoara in mod continuu si crescand, in toate domeniile vietii noastre, de la modul de realizare a hranei, pana la cel in care ne luam banii de la banca. Evolutiile in plan tehnologic inregistrate in comunicatii, electronica si calculatoare, au dus la cresterea capacitatii de executare a misiunilor.

In ultimul timp, se vehiculeaza atat notiunea de razb. info. cat si cea de razb. a erei info. Multe lucrari trateaza razb. info. si razb. erei informationale in acelasi mod. Razboiul erei informationale utilizeaza tehnologia informationala ca mijloc de realizare a unei economii de timp si forte si ca mijloc de eficientizare a actiunilor. Razb. info. utiliz. info. ca arma-obiectiv. Legatura dintre cele doua sintagme consta in faptul ca tehnologia erei informationale permite manipularea directa a info. de care dispune adversarul.



Razb. info. este forma de conflict specifica ac. inceput de mileniu deoarece el raspunde la unele dintre obiectiile aduse atat de politicienii cat si de analistii geostrategici sau de planificatorii militari, formelor clasice de desfasurare a conflictelor. Unele aspecte specifice conceptului actual de razb info sunt la fel de vechi ca si societatea umana. Oamenii au nevoie de info (mereu) pe care au incercat sa le culeaga, sa le coreleze, sa le stocheze si sa le utilizeze prin mijloace si metode specifice timpurilor.

In toate epocile au existat actiuni de manipulare, de inducere in eroare si de elaborare a deciziilor in functie de informatiile avute la dispozitie. Totusi, nu se poate vorbi de razb. info. pt. a caracteriza actiunile intreprinse in trecut deoarece:

Informatia in general nu era considerata o resursa, arma, un mijloc de actiune.

Manipularea, inducerea in eroare, distrugerea fizica, nu erau corelate, iar finalitatea lor era una energetica, dat fiind faptul ca ac. nu viza in mod sistematic atacul informatiilor adversarului, protejarea propriilor informatii, respectiv influentarea vointei si a modului de gandire al adversarului.

Ceea ce este nou si caracteristic razb. info. o reprezinta posibilitatea de a manipula info. vehiculata in sist. Info. si uneltele necesare pentru a forma si orienta ac. info. Info. a devenit o adevarata materie prima, strategica, indispensabila autonomiei deciziei si succesului oricarei politici. Pentru satisfacerea intereselor de securitate nationala, dominarea spectrului de info. e la fel de critica precum era, si este inca, ocuparea terenului sau dominarea spatiului aerian in strategia si tactica militara.

In etapa urmatoare, razb. info. va juca un rol determinant in viata politica, economica si militara a statului. Razb. info. e o realitate care desi nu are o definitie universal acceptata ofera o anumita coerenta tuturor activitatilor legate de info. (colectarea, protectia, transportul si managementul si impiedicarea accesului la info.). In mediile stiintifice si universitare, precum si in literatura preponderent militara, exista numeroase definitii mai mult sau mai putin cuprinzatoare ale razb. info. Definitiile pun accentul pe faptul ca acest tip de razboi se bazeaza pe actiuni defensive si inofensive, integrate intr-o strategie globala care presupune nu doar o serie de mijl. Tehnice ci si un ansamblu de operatii info. care sa imbine tehnicile si info detinute in functie de un anumit scop.

Aceasta strategie urmareste detinerea in functie de un anumit scop: superioritate info. fata de adversari sau chiar fata de aliati.

DEFINITII ALE RAZBOIULUI INFORMATIONAL

Razboiul informational reprezinta "totalitatea actiunilor la nivel tactic, operativ si strategic, pe timp de pace, criza, escaladare a crizei si conflictului care folosesc mijloace informationale pentru atingerea obiectivelor proprii". (Rona Thomas, in Richard D., Special Report on R.V., Computer Security Journal, vol. 2, 1996).

Razboiul informational reprezinta "ansamblul actiunilor intreprinse in scopul obtinerii superioritatii informationale in sprijinul strategiei militare nationale, prin afectarea informatiei si a sistemelor informationale ale adversarului, mentinand si protejand propriile sisteme si informatii". (Libieki Martin, What's Warfare, National University Press, Washington D.C., 1995).

Razboiul informational -"orice actiuni destinate exploatarii, deteriorarii, anihilarii sau distrugerii informationale si functiilor informationale ale adversarului, asigurarea propriei protectiei cintra ac. actiuni; realizarea propriilor functii informationale". (Libieki Martin, Dominant Battlespace Knowledge, The Winning Age, Washington D.C., 1995).

Razboiul informational - "exista la convergenta activitatilor si proceselor informative, activitatilor de suport (logistica), a proceselor de baza si a proceselor de comanda si control". (D. Signori, O. Jensen, Informatioan Warfare: Principles of Third Wave War in Air Power Journal, 1995).




Sintetizand verbele care potrivesc cel mai bine pentru a rezuma conceptul de razboi informational sunt: a capta, a transmite, a trata rapid o informatie (adversarul, aliatul sa faca acest lucru), a denatura, a dezinforma.

Tinta finala a razboiului informational o reprezinta procesele a caror desfasurare depinde de informatii indiferent daca aceste procese sunt executate de indivizi umani sau de echipamente automate. Existenta unui suport informativ si de comunicatii este existentiala in desf. razboiului informational, ofensiv-defensiv. Razboaiele informationale sustin strategia nationala dar necesita sprijin atat din partea altor departamente si agentii, cat si din partea industriei. Fortele terestre americane, in Regulamentul FM106 (Information Operation) ca "razboiul informational se organizeaza si planifica la nivelul guvernului american", iar conceptul respectiv se concentreaza pe impactul informatiilor in timpul conflictelor militare sau al razboaielor. Tot fortele terestre americane au adoptat conceptul de "operatii informationale pentru a sublinia impactul informatiilor in intreaga gama de actiuni militare, de la pace la razboi global.

Natura deosebit de complexa a razboiului informational e evidentiata de trasaturile sale:

  • Dificultatea prezentarii adversarului.
  • Absenta unor frontiere de natura geografica si -sau temporala
  • Multitudinea de tinte.
  • Lipsa unor metode rapide de remediere a consecintelor pe care le genereaza.
  • Utilizarea unei tehnologii relativ simplu, ieftine si larg raspandite.
  • Dificultatea stabilirii unor responsabilitati clare si precise privind managementului domeniului.
  • Costurile relativ scazute ale derularii operatiilor informationale in raport cu rezultatele pe care le obtine.

Statele si fortele armate nu vor mai avea monopolul absolut asupra mijloacelor violente si indeosebi asupra "violentei informationale". La nivel national, centrul de greutate strategic se va muta treptat in domeniile: bancar, financiar, energetic si al sistemului de distributie. Razboiul informational urmareste evitarea conflictelor conventionale - victime, pagube.

Razboiul informational vizeaza structuri ale domeniilor: politic, economic, social sau militar nu doar pentru a le distruge sau paraliza si mai ales pentru a le influenta procesele decizionale.

Razboiul informational se manifesta sub 2 aspecte: ofensiv si defensiv. Razboiul informational include campanii imagologice, operatiuni info. ofensive, sustragerea sau vicierea datelor, introducerea de info. eronate sau false, interzicerea accesului adversarului la date proprii. Razboiul info. defensiv include criptarea, autentificarea, certificarea datelor si informatiilor, controlul accesului, delectarea si eliminarea soft-urilor maligne, protejarea informativa si contrainformativa.

In functie de strategiile de atac-aparare construite si de armele informationale utilizate, razb.info. (ofensiv sau defensiv) cuprinde 7 forme:

  1. razb. de comanda si control (f. exclusiv militara a razb. info.)
  2. razb. bazat pe info.
  3. razb. electronic.
  4. razb. prihologic.
  5. razb. hackerilor.
  6. razb. in sfera info economice.
  7. razb. in sp. realitatii virtuale.






Politica de confidentialitate







creeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

Realizarea functionalitatilor specifice fondului de pensii private obligatorii intr-un sistem web based, urmand a fi implementate pe serverul de la se
Incarcarea rapida prin motoarele de cautare
Date si informatii
Caracteristicile marketingului electronic
UTILIZAREA CONCEPTELOR SPECIFICE ORGANIZATIILOR VIRTUALE IN PRACTICA MEDICALA DIN ROMANIA
Caracteristicile celor patru tipuri de sisteme informationale
Sisteme integrate
Problema cititorilor si scriitorilor



Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu