Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » informatica
Sistem informational si sistem informatic

Sistem informational si sistem informatic


Sistem informational si sistem informatic

Cel mai concret pas de diferentiere de ceilalti este sa "manuirea" informatiilor in cel mai bun mod cu putinta. Aceasta presupune ca munca de informatie, despre care am vorbit anterior, sa se desfasoare intr-un "tot organizat" astfel incat, "intregul" sa fia mai mult decat "suma partilor" pentru a oferi un flux de informatii.

Ansamblul format din metode, tehnici si instrumente (unelte) integrate intr-un "tot unitar si functional" pentru prelucrarea informatiilor constituie sistemul informational.

Prelucrarea informatiilor se poate face fie manual, fie automat sau chiar combinat, in 3 pasi de lucru:

culegerea si stocarea datelor, de regula, intr-o baza de date;

prelucrarea propriu-zisa a datelor;

comunicarea rezultatelor la locul si-n momentul potrivit.

In practica organizatiilor, fie ca este vorba de firme, fie de institutii, exista tendinta de a suprapune cele doua notiuni, sistemul informational si sistemul informatic.

Se poate vorbi de un sistem informatic numai atunci cand, in cadrul sistemului informational, prelucrarea datelor se noteaza in mod automat cu ajutorul tehnicii electronice de calcul (hardware), pe baza unor programe (software), care proceseaza baza de date.

Sistemul informatic face parte din sistemul informational si nu coincide cu acesta, deoarece nu toate datele se pot prelucra automat. Mai mult, din sistemul informational mai fac parte si relatiile interumane si relatiile cu mediul inconjurator.

Astfel, calculatorul personal este un sistem informatic care preia datele introduse de utilizator, le prelucreaza printr-un set de instructiuni de un program si le ofera utilizatorului sub forma de informatii.Ca sistem informatic, Internetul este o retea internationala de calculatoare care permite comunicarea intre diferiti utilizatori din intreaga lume.

Cum bine a sesizat Alvin Toffler in "Socul viitorului" [.], in noua Societate Informationala, suntem inundati de "un potop de informatii" care pot crea o stare de dezordine, iar oamenii pot ramane paralizati, incapabila sa aleaga intre multitudinea de optiuni. Mai mult, daca scapa de explozia de informatii, oamenii noii societati pot "muri de sete", nestiind sa cultive cunostintele pentru realizarea unui eveniment dorit, de a se descatusa creativitatea umana.

De aceea, prin analogie cu un sistem termodinamic, pentru un sistem informational se poate introduce notiunea de entropie informationala.

Entropia informationala (H) este o functie care reflecta starea de dezordine a unui sistem informational si se poate exprima prin raportul:

H = (1.1)

Se poate observa ca, intre cantitatea de informatii   (I) de care dispune o organizatie la un moment dat si variatia de cunostinte (ΔC) care ipotetic se simte la angajati, nu exista o relatie liniara.

Daca cantitatea de informatii dintr-un sistem creste, entropia scade, se reduce gradul de incertitudine, probabilitatea de realizare a unui eveniment creste, iar sistemul functioneaza mai eficace si mai eficient.

Din surplusul de informatii, utilizatorul constientizeaza o parte din ele si, apoi, daca le aplica in cel mai bun mod, entropia scade si sistemul este mai bine organizat.

Altfel spus, prea multe idei rezultate din informatii daca nu se pot folosi imediat sau nu se aplica intr-un viitor apropiat, creeaza o stare de dezordine in sistem.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.