Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » referate » marketing
Plan de afaceri - Amenajǎri pentru ocazii festive

Plan de afaceri - Amenajǎri pentru ocazii festive


Universitatea 'Babes Bolyai' din Cluj-Napoca

Facultatea de Stiinte Economice si gestiunea Afacerilor

Sectia MarketingPlan de afaceri

Amenajǎri pentru ocazii festive

1. P r o f i l u l O r g a n i z a t i e i

Obiect de activitate

Dupǎ anumite studii efectuate s-a constatat cǎ cererea pe piatǎ in privinta amenajǎrilor pentru evenimente festive este mai mare decat oferta.

SC Partydecor SRL a fost infiintatǎ cu scopul de a acorda servicii de amenajǎri pentru evenimente festive, in special pentru decorarea diferitelor localuri unde vor avea loc evenimentele festive.

Scopul de bazǎ al afacerii ar fi satisfacerea nevoilor consumatorilor. Acesta fiind scopul funcutionǎrii firmei, in cadrul acestui serviciu se face tot posibilul ca preferintele clientului sǎ fie indeplinite.

Societatea infiintatǎ in anul 2008 este o societate cu rǎspundere limitatǎ, cu doi asociati care au adus ca aport la capitalul social numerar in valoare de 10.000 lei (RON). Firma este condusǎ de acesti asociati, in plus avand un numǎr de 3 angajati.

Existǎ o gama largǎ de decoratiuni pentru amenajǎrile festive, printre care putem enumera urmǎtoarele : huse pentru decorarea scaunelor pentru evenimente festive de 250 de persoane, husele fiind de culori deferite, mai precis : albastru, verde, visiniu, auriu, argintiu si portocaliu. Pe de alta parte, exista un numar diversificat de accesorii pentru decorare, cum ar fi : sfetnice, diferite flori uscate, mǎrgele, petale de flori, lumanari parfumate cu diverse arome,aranjamente din fier forjat, perdele de lumini, voal etc.

Localizare

1.3 Perspective de dezvoltare

Anul 2008 va aduce multe tendinte noi in materie de decoratiuni: cristalele, oglinzile, perdelele de diferite culori, margelutele, accesoriile personalizate. Se va pune accent pe grandoare, rafinament si coloristica, fiind adoptate in general culorile calde si nuante ale acestora.

O perspectiva de dezvoltare ar fi ca pe viitor pe langa decoratiunile festive oferite sa se adauge si alte tipuri de servicii, de exemplu: invitatii de nunta, sculpturi in gheata, lansare de porumbei, pahare personalizate - realizeaza dupa tehnica vitraliilor, unicate, personaliza la cerere cu orice text dorit etc.

Acestea din urma fiind servicii suplimentare, pe langa serviciul de baza ( amenajari pentru evenimente festive). Aceste servicii suplimentare ar ridica nivelul firmei, dar pentru realizarea lor ar fi necesare alte utilaje speciale, mai multi angajati calificati ( pentru realizarea paharelor personalizate sau pentru sculpturile in gheata ), spatiu mai mare de depozitare, etc.

P l a n u l d e M a r k e t i n g

P i a t a t i n t a. C l i e n t i i v i z a t i

In cadrul acestui serviciu piatǎ este foarte segmentatǎ, se face tot posibilul ca sǎ fie indeplinite preferintele clientului, desi acestia fiind foarte pretentiosi, solicitand in permanentǎ culori noi, in corelatie cu lumea modei dorind sǎ primeascǎ un serviciu de o calitate superioarǎ la un pret scǎzut.

Clientii propriu zisi, in special sunt persoane care in viitorul apropiat se vor cǎsǎtori dorind ca ziua cea mare, localul, sa fie amenajat dupǎ dorintele lor, cat mai plǎcut, cu alte cuvinte sǎ fie de neuitat, iar alti clienti potentiali ar fi persoane care cu diferite ocazii fastive (banchet, botez, zi de nastere, alte aniversǎri, etc. ) doresc sa isi amenajeze locul festivitǎtii.

Preferintele clientului sunt foarte importante si trebuie satisfǎcute, iar prin oferirea unei largi colectii de huse, baloane, alte decoratiuni, adicǎ amenajarea propiu zisǎ, se poate ajunge la un punct comun cu clientul pentru a putea indeplini necesitǎtile lor.

O b i e c t i v e de m a r k e t i n g. S t r a t e g i a de m a r k e t i n g

Ca urmare a indeplinirii perfecte a asteptǎrilor clientilor poate duce la o reputatie bunǎ a firmei, ceea ce este si scopul de bazǎ.

Prin pretul mai scǎzut decat cel practicat pe pitǎ clientul v-a fi atras de aceastǎ ofertǎ, iar la acest pret v-a primi de asemenea un serviciu de calitate.

Existǎ puncte tari ale firmei, in special oferirea unei game largi de produse decorative, de asemenea o gamǎ largǎ de nuante de huse si o varietate largǎ de compozitii de baloane, clientul avand o varietate destul de largǎ pentru a alege ceea ce si-ar dori.

Este clar, cǎ o afacere nu are dor puncte tari, mai existǎ si cele slabe. In situatia noastrǎ punctul slab il constitue faptul cǎ este o firmǎ nouǎ si este mai putin cunoscutǎ de cǎtre clienti.

Firma v-a trebui sǎ foloseascǎ toate oportunitǎtile ce ii apar in cale si in acelasi timp sǎ controloze cu grijǎ toate amenintǎrile care vor apǎrea pe piatǎ.

O strategie de vanzare care v-a fi pus in practicǎ, v-a avea loc cu ajutorul unui catalog realizat de cǎtre firmǎ care v-a cuprinde toatǎ gama de produse decorative fotografiate, sǎli amenajate cu diferite huse, diferite compozitii de baloane si accesorii decorative.

Prin aceastǎ cale isi pot alege clientii tot ce isi doresc, le este usuratǎ modul de asi alege amenajarea doritǎ.

In cadrul strategiei de vanzare mai intrǎ si faptul cǎ sunt fǎcute mai multe exemplare de cataloage care vor fi impǎtite la anumite restaurante. Aceste restaurante avand spatiu necesar si acordǎ serviciile lor in fiecare sfarsit de sǎptǎmanǎ cǎtre nuntasi. Printr-o astfel de colaborare cu anumite restaurante ne este acordatǎ o sansǎ in plus, dar petru aceastǎ colaborare suntem obligati sǎ demonstrǎm acestor restaurante cǎ prestǎm servicii de calitate superioarǎ, care le executǎm intr-un timp cat se poate de scurt pentru a nu avea probleme si prin acestea incercand sǎ demonstrǎm cǎ meritǎ sǎ colaboreze cu noi.

V i z i u n e i n s f e r a p o l i t i c i i d e m a r k e t i n g

P r e t u l

Pretul produselor, serviciilor prestate, este stabilit mai ales in functie de clienti, alegand un pret rezonabil pentru venituri medii. Un alt factor prin care este stabilit pretul este in functie de preturile competitori existenti pe piatǎ si bineinteles in functie de costurile existente.

Printr-o detaliere mai clarǎ a alegerii pretului putem spune cǎ acest pret a fost stabilit in primul rand pentru a atrage clientii. Acest pret este rezonabil pentru client si in acelasi timp ii sunt satisfǎcute si cerintele in privinta amenajǎrii, dar in acelasi timp este un pret prin care afacerea nu v-a avea de pierdut.

P r o d u s e l e s i s e r v i c i i l e s o c i e t ǎ t i i

Existǎ o gama largǎ de decoratiuni pentru amenajǎrile festive, printre care putem enumera urmǎtoarele : huse pentru decorarea scaunelor pentru ocazii festive pentru 250 de persoane, husele fiind de culori deferite, mai precis : albastru, rosu, visiniu, auriu, argintiu si portocaliu. Alte decoratiuni in special pentru masa miresei ( in cazul unor nunti ) acestea cuprinzand sfetnice, diferite flori, mǎrgele, petale de flori, etc.

In privinta decoratiunilor cu baloane avem de amintit cǎ existǎ preturi diferite deoarece diferǎ numǎrul baloanelor in fiecare compozitie.

Din catalogul prezentat clientului, isi poate alege compozitia doritǎ dupǎ placul lui.

Aici putem intalni urmǎtoarele : compozitii de baloane reprezentand o poartǎ, folositǎ in special la intrare, inimioare legate printr-o verighetǎ de obicei asezatǎ la masa mirilor, flori.

Din cadrul baloanelor mai existǎ o propunere cat se poate de interesantǎ care e pe placul mirilor. Un balon mare agǎtat de tavan care are in interior un numǎr de 100 de baloane mai mici. In momentul inceperii dansul mirilor balonul mare v-a fi spart. Bineinteles mirii sunt pe primul plan, adicǎ dansul lor, dar aceste balonase mici dau o senzatie plǎcutǎ, un punct interesant in timpul dansului.

P r o m o v a r e a

Promovarea propriu zisǎ a afacerii are loc prin catalogul realizat de cǎtre firmǎ cu scopul de ai putea mai mult ajuta, informa despre serviciile si diferitele decoratiuni pe care le oferǎ firma. Alte canal de promovare ar fi prin diferitele anunturi in ziarul local, pliante.

C o n c u r e n t a

Gradul de concurentǎ actualǎ este destul de scǎzutǎ. In localitate nu existǎ concurentǎ propriu zisǎ doar in incinta judetului se afla in jur de 4 firme care se acupǎ cu asemenea servicii.

Amenajǎrile folosite de concurenti sunt asemǎnǎtoare. Singurele diferente care se pot deduce sunt de exemplu tipul culorii huselor pentru decorarea scaunelor, iar o altǎ deosebire este bineinteles pretul. Concurentii aplicǎ un pret standard contra serviciilor efectuate, pret practicat la nivel de judet.

O concurentǎ mai puternicǎ ar fi reprezentatǎ de firme din alte judete care practicǎ acest serviciu fiind mult mai dotati cu diferite produse decorative, dar e foarte clar ca de exemplu o firma din Oradea care are dotǎri superioare v-a cere un pret mult mai ridicat contra serviciilor prestate.

La aparitia afacerii, o deducere logicǎ a reactiei concurentei ar fii ca o oarecare reactie normalǎ cand pe piatǎ apare o altǎ afacere care poate sǎ iti micsoreze numǎrul clientilor.

2.4 P r e v i z i o n a r e a v a n z ǎ r i l o r

Procesul de previzionare incepe cu adunarea datelor. La baza unei previzionǎri stǎ impǎrtirea vanzǎrilor in pǎrti mici, categorii. In acest caz putem impǎrti in linia de servicii oferite prin amenajarea cu huse si decoratiuni, iar a doua decorarea cu baloane. In acelasi timp se pot face impǎrtiri si in cazul clientilor.

Vanzǎrile lunare sunt mult mai ridicate la clientii care aleg acest serviciu pentru amenajarea sǎlilor pentru nunti, deoarece intr-o lunǎ existǎ cereri de panǎ la 800 de huse, decoratiuni si amenajǎri cu baloane. In cazul celorlalti clienti potentiali care aleg serviciul doar pentru decorǎri simple pentru o aniversare, lunar sunt cereri pentru maxim 100 huse, iar amenajǎrile cu baloane au o pondere putin mai ridicatǎ, dar nu cu mult.

In cazul vanzǎrilor anuale la amenajǎrile pentru nunti existǎ o micǎ scǎdere deoarece in perioada postului nu se organizeazǎ, dar totusi sunt cerute serviciile pentru mici aniversǎri mai selecte care ar putea compensa aceastǎ scǎdere.

3. Management. Organizare. Personal

3.1 Plan operational si managementul afacerii

Nr Activitate

Denumirea activitǎtii

Durata de activ.

( zile )

Responsabil de activitate

Resurse

1

Activitǎti organizatorice initiale

1

Asociatii


-

2

Stabilirea modului de lucru

1

Asociatii + personal

3

Amenajarea spatiului de depozitare

1

Asociatii + personal

Materiale

4

Achizitii stocuri

2

Asociatii

Bǎnesti

5

Obtinerea finantǎrii

4

Asociatii

6

Plata stocurilor

1

Asociatii

Bǎnesti

7

Depozitarea stocurilor

1

Asociatii + personal

8

Executarea unor lucrǎri asupra stocurilor cumpǎrate (ex. Croire)

14

Asociatii

Bǎnesti

9

Depozitarea stocurilor

1

Asociatii

10

Promovarea serviciilor

4

Asociatii

Bǎnesti

Dupǎ folosirea diagramei de mai sus am putut observa etapele planului operational.

Trebuie sǎ amintim cǎ asociatii acestei afaceri sunt in acelasi timp si coordonatorii acestei firme, prin urmare sunt responsabili in mai multe etape ale palnului operational.

Dupǎ desfǎsurarea unor activitǎti organizatorice, in special stabilirea modului de lucru, amenajarea spatiului de depozitare a accesoriilor decorative, birou. Urmǎtorul pas fiind achizitia stocurilor, mai precis a materialelor pentru huse ( saten de diferite culori), cumpǎrarea diferitelor accesorii decorative ca de exemplu : sfetnice, mǎrgele, petale de flori, lumanǎri, etc., iar pe urmǎ baloane si douǎ compresoare. Acestea vor fi plǎtite dupǎ primirea finantǎrii. Unele stocuri achizitionate vor fi depozitate in spatiul amenajat, dar materialele cumpǎrate vor fii duse la croitorie pentru a se face modificǎrile necesare. Aceastǎ etapǎ necesitǎ un timp destul de indelungat, croirea huselor este foarte importantǎ, amenajarea e bazatǎ pe croirea perfectǎ a acestora.

Dupǎ croire si acestea sunt depozitate in spatiul amenajat, iar apoi urmeazǎ promovarea.

Promovarea este de asemenea o etapǎ importantǎ deoarece in urma promovǎrii vor apǎrea clientii. Bineinteles pentru promvare avem nevoie de resurse bǎnesti, dar acest sacrificiu trebuie facut pentru cǎ in urma acesteia vom atrage clientii. Cu cat numǎrul clientilor este mai mare cu atat promovarea a avut mai mare succes.

Persoanele implicate in implementarea acestui plan sunt cei doi asociati care sunt coordonatorii firmei. Acestia din urmǎ motiveazǎ angajatii sǎi sǎ lucreze cat mai usor in echipǎ, deoarece in acest fel pot satisface cat mai usor cerintele coordonatorilor si in special a clientilor.

Desi toti au sarcini diferite atat coordonatorii cat si angajatii, legǎtura dintre ei trebuie sǎ fie cat mai stransǎ, sǎ nu existe neclaritǎti. Sarcinile trebuie indeplinite panǎ la punctul maxim deoarece dacǎ clientul este multumit in acelasi moment si coordonatorii vor fi multumiti, iar prin urmare si angajatii vor fii la fel de multumiti.

Personalul alcǎtuit din trei persoane, douǎ dintre ele ocupandu-se cu decorarea scaunelor si a meselor, si incǎ o persoanǎ care se ocupǎ de decorarea cu baloane. Personalul este suficient, deoarece nu existǎ chiar atat de mult de lucuru, unele probleme care ar putea apǎrea ar fi in momentele in care in aceeasi zi ar trebui decorate mai multe sǎli. Pentru inceput sunt suficiente persoanele, dupǎ un anumit timp dacǎ vor fi mai multe cereri atunci se vor angaja persoane noi.

4. Analiza financiar

4.1 Venituri si cheltuieli curente

V e n i t u r i

Evolutia preturilor. Pretul utilizat de cǎtre firmǎ este un pret mai scǎzut decat cel al concurentei. In cifre concrete insemnand decorarea unui scaun la un pret de 4 lei, decorarea mesei ( in cazul unor nunti ) 100 lei dupǎ cerintele clientului, de la decorǎri selecte panǎ la decorǎrile cele mai dichisite. In privinta decorǎrilor cu baloane pretul este calculat in functie de numǎrul baloanelor folosite in diferitele compozitii, pretul fiind de 0,30 lei / balon.

Volumul vanzǎrilor. Desi este vorba despre o afacere nouǎ se poate lua un numǎr mediu de vanzǎri. Vanzǎrile lunare sunt mult mai ridicate la clientii care aleg acest serviciu pentru amenajarea sǎlilor pentru nunti, deoarece intr-o lunǎ existǎ cereri de panǎ la 800 de huse, decoratiuni si amenajǎri cu baloane. In cazul celorlalti clienti potentiali care aleg serviciul doar pentru decorǎri simple pentru o aniversare, lunar sunt cereri pentru maxim 100 huse, iar amenajǎrile cu baloane au o pondere putin mai ridicatǎ, dar nu cu mult. In lunile martie si decembrie cand luna intreagǎ este post, nu existǎ nunti iar veniturile mici care apar sunt din serviciile oferite pentru aniversǎri de zile de nastere destul de selecte.

In urma acestor date vom previziona veniturile din volumul de vanzǎri :

lei (RON) Anul 2008

Servicii

ian

feb

mar

apr

mai

iun

iul

aug

sept

oct

nov

dec

Huse

3200

2400

800

2400

3200

3200

3200

3200

3200

3200

3200

1000

Mese

400

300

-

300

400

400

400

400

400

400

400

-

baloane

500

400

100

400

500

500

500

500

500

500

500

100

Total

4100

3100

900

3100

4100

4100

4100

4100

4100

4100

4100

1100

Total Venituri in anul 2008 = 41.000 RON

Costuri. Existǎ mai multe clasificǎri ale costurilor. La noi putem aminti costurile fixe mai precis costurile care au avut la la inceputul afacerii, adicǎ costuri cu materialele, decoratiunile si cele douǎ compresoare achizitionate.

13.400 = 6.400 cheltuieli cu saten alb

6.000 cheltuieli cu saten in 6 culori pentru pamblici

1.000 croire

13.400 + 1.000 ( compresoare ) + 500 ( accesorii de decorare ) + 500 (baloane )

Cheltuieli de promovare = 100 lei

Total cheltuieli fixe = 15.500 lei (RON)

Previziunea cheltuielilor cu personalul ( salariile ) este prezentata in tabelul urmator :

Nr.

Denu-mire

ian

feb

mar

apr

mai

iun

iul

aug

sept

oct

nov

Dec

1

Perso-nal necesar

3

3

3

3

3

3

3

3

3

3

3

3

2

Salari-ul mediu lunar

500

500

500

500

500

500

500

500

500

500

500

500

3

Total

1500

1500

1500

1500

1500

1500

1500

1500

1500

1500

1500

1500

Cheltuieli cu personalul ( salarii) = 18.000 lei/ an

Cheltuieli variabile ( energie electricǎ + apǎ ) = 1000 lei / an

TOTAL CHELTUIELI = 34.500 lei

4.2 P l a n u l de i n v e s t i t i i. B u g e t u l i n i t i a l

Proiectul de investitii tine cond detalierea din cadrul subcapitolului "Planul operational si managementul afacerii". Conform acestora se va construi planul de finantare a proiectului .

In tabelul urmǎtor vom avea un plan de finantare cu specificare clarǎ a bugetului initial investit, a costurilor realizǎrii proiectului si a surselor de finantare.

NR

Crt.

SPECIFICARE

DISTRIBUTIA COSTURILOR

TOTAL

PROIECT

SE FINANTEAZǍ DIN :

FONDURI PROPRII

CREDITE BANCARE

Achizitie materiale

Executarea unor lucrǎri asupra materialelor (croire)

Achizitie 2 compresoare

Achizitie accesorii de decorare

Achizitie baloane

Cheltuieli de promovare

Total Proiect

Din care :

Fonduri proprii

Credite bancare

Investitia initiala v-a fi recuperata in aproximativ 10 luni.

5. Evaluarea riscurilor si Concluzii

Riscurile care pot interveni ar fi urmatoarele :

  • Un numar mai redus de cereri decat cel planificat. De exemplu in perioada postului, numarul de evenimente festive este mult mai redus, exista si posibilitatea de a nu avea chiar deloc cerere in perioada respective. In acel moment apare riscul de a da faliment societatea, neputand recupera investitia facuta, nerealizare de profit.
  • Cele 6 culori pentru huse pe care le are firma nu sunt pe placul clientului
  • Apararea pe piata a unor concurente noi ar rezulta o micsorare a cererilor, clientii probabil fiind curiosi de ofertele concurentei, comparand ofertele firmelor. In cazul in care concurenta ar avea o oferta mai favorabila s-ar micsora cererile noastre.
Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.