Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » auto
Conceptele de politici si sisteme de mentenanta

Conceptele de politici si sisteme de mentenanta
Conceptele de politici si sisteme de mentenanta

In limbajul specific domeniului tehnic, dupa 1990 si, cu predilectie, in ultimii ani si-a facut loc un nou concept - mentenanta. Repetata cu obstinatie, aceasta notiune s-a dovedit a fi prea putin analizata si inteleasa. Rostita cu emfaza si transmisa de la vorbitor la vorbitor ca o pretiozitate verbala ce ar pune in evidenta alinierea la standardele occidentale, lucru firesc in conditiile actuale, aceasta a fost perceputa de multi specialisti ca un alt fel de a denumi termenii "intretinere si reparatie". In realitate, conceptul de "mentenanta" reprezinta o treapta superioara a deservirii autovehiculelor, catre care trebuie sa aspire toate unitatile detinatoare de autovehicule, o noua cultura si o optica moderna, care conduce la obtinerea unei eficiente maxime a activitatii economice.

In literatura de specialitate exista, inca de la inceputul secolului al XIX-lea si pana in prezent, numeroase referiri despre acest termen, care incearca sa statueze conceptul de mentenanta. La definirea conceptului de mentenanta, potrivit fiecarei perioade de timp, la care oamenii de stiinta s-au raportat, au contribuit conditiile concrete create de dezvoltarea economica, sociala si culturala, cunostintele stiintifice si tehnice existente.

De exemplu, in Grand dictionnaire universel du XIXe siecle de Pierre Larousse, gasim urmatoarele explicatii:maintenir (a mentine) - conservare, aparare, protectie;

entretien (intretinere) - ceea ce se intreprinde pentru a mentine un lucru in buna stare; cheltuieli destinate.);

reparation (reparatie) - actiune de repunere in functiune.

In ceea ce priveste acelasi termen, in Enciclopedia Britanica, gasim urmatoarea explicatie:

maintenance (a mentine) - a mentine in starea existenta;

entertain (intretinere) - a mentine in buna conditie;

repair (reparatie) - a readuce in bune conditii.

In Dictionarul explicativ al limbii romane, gasim urmatoarele explicatii:

a mentine - a pastra ceva in aceeasi stare sau forma in care se afla la un moment dat, a face sa dureze;

a intretine - a pastra in stare buna, in bune conditii; a face sa dureze, a mentine.;

a repara - a face propriu pentru folosire, a reface, a mentine.

Conform punctelor de vedere ale autorilor, mentenanta reprezinta:

"totalitatea actiunilor tehnice si organizatorice efectuate in scopul mentinerii sau restabilirii starii tehnice a unui produs astfel incat acesta sa poata indeplini functiile pentru care a fost creat;

"totalitatea actiunilor tehnice si organizatorice efectuate in scopul mentinerii sau restabilirii starii tehnice a unui produs astfel incat acesta sa poata indeplini functiile pentru care a fost creat";

"ansamblul de masuri si actiuni care se iau pentru intrebuintarea corecta a tehnicii militare, aparaturii, mijloacelor de comunicare, echipamentelor de actiune si autovehiculelor din dotare, controlul, testarea, intretinerea, pastrarea, repararea si evacuarea mijloacelor deteriorate din zona actiunilor militare, in vederea recuperarii si refolosirii conform destinatiei";"un ansamblu de activitati tehnico-organizatorice, care au ca scop asigurarea obtinerii unor performante maxime pentru bunul considerat";

"ansamblul tuturor actiunilor tehnico-organizatorice efectuate in scopul mentinerii sau restabilirii unui sistem in starea de a-si indeplini functia specificata".

In domeniul militar, in Regulamentul logisticii actiunilor militare L-1, mentenanta este definita ca fiind "componenta a logisticii trupelor si reprezinta totalitatea actiunilor intreprinse pentru a mentine sau restabili tehnica la caracteristicile specifice, ea incluzand controlul, testarea, intretinerea, clasificarea din punct de vedere operational, recuperarea, evacuarea, repararea, reconstructia si reclamatiile".

In Regulamentul mentenantei tehnicii de blindate, automobile si tractoare L-11 este stipulat ca "mentenanta tehnicii militare include urmatoarele activitati care definesc si misiunile acesteia: exploatarea (utilizarea judicioasa, controlul, diagnosticarea, intretinerea), evacuarea si repararea tehnicii militare"[174].

Pe de alta parte, in Strategia Militara a Romaniei, publicata in Monitorul Oficial nr.191 din 04.05.2000, se precizeaza ca "unul din obiectivele sistemului logistic este acela de renuntare la principiul preventiv-planificat de executare a reparatilor de tehnica din inzestrarea armatei si aplicarea sistemului de mentenanta dupa necesitate, pe baza de diagnostic". Acest obiectiv vine in contradictie cu art. 121 din regulamentul L-11, care stabileste ca "la tehnica militara se executa verificari si intretineri tehnice dupa un sistem preventiv-planificat, in scopul mentinerii acesteia in permanenta stare de operativitate".

Asadar, se impune delimitarea clara a unor concepte si definirea precisa a unor termeni, in scopul utilizarii corecte a terminologiei din domeniul mentenantei autovehiculelor.

Mentenanta reprezinta totalitatea actiunilor tehnice si organizatorice efectuate in scopul mentinerii sau restabilirii starii tehnice a unui produs astfel incat acesta sa poata indeplini functiile pentru care a fost creat.

Strategia mentenantei reprezinta ansamblul obiectivelor majore pe termen lung, principalele modalitati de realizare, impreuna cu resursele alocate. Strategiile servesc drept fundament pentru elaborarea politicilor pe linia mentenantei.

Politica pe linia mentenantei reprezinta  setul de obiective pe termen mediu, ce se refera fie la ansamblul activitatilor, fie la componentele majore ale acesteia, impreuna cu volumul si structura resurselor disponibile, actiunile majore de intreprins, principalii responsabili si executant, sursele de finantare, termenele finale si intermediare. Politicile se deosebesc de strategii prin: orizont mai redus, intrucat se refera la perioade de 0,5.2 ani, de regula 1 an; grad de detaliere mai pronuntat, cuprinzand numeroase elemente suplimentare, in special cu caracter operational. Politicile se concretizeaza de obicei in planuri pe linia mentenantei. Ele nu reprezinta simple concretizari ale strategiilor, deoarece in procesul elaborarii lor, ca urmare a analizelor efectuate, se introduc si elemente suplimentare, neavute in vedere la stabilirea strategiei. Politicile se modifica astfel incat sa fie realiste si, concomitent, mobilizatoare.

Sistemul de mentenanta reprezinta ansamblul de reglementari si norme cu caracter organizatoric, economic si tehnic, care defineste modul de efectuare a interventiilor tehnice in functie de criteriile de timp si loc, in cadrul unei retele de unitati de productie constituita pe principiul sistemului respectiv.


Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Comentarii literare

ALEXANDRU LAPUSNEANUL COMENTARIUL NUVELEI
Amintiri din copilarie de Ion Creanga comentariu
Baltagul - Mihail Sadoveanu - comentariu
BASMUL POPULAR PRASLEA CEL VOINIC SI MERELE DE AUR - comentariu

Personaje din literatura

Baltagul caracterizarea personajelor
Caracterizare Alexandru Lapusneanul
Caracterizarea lui Gavilescu
Caracterizarea personajelor negative din basmul

Tehnica si mecanica

Cuplaje - definitii. notatii. exemple. repere istorice.
Actionare macara
Reprezentarea si cotarea filetelor

Economie

Criza financiara forteaza grupurile din industria siderurgica sa-si reduca productia si sa amane investitii
Metode de evaluare bazate pe venituri (metode de evaluare financiare)
Indicatori Macroeconomici

Geografie

Turismul pe terra
Vulcanii Și mediul
Padurile pe terra si industrializarea lemnuluiCARCACTERISTICA DINAMICA A AUTOVEHICULELOR
Autopropulsarea automobilului
Cauciucurile Bridgestone- strategia de marketing europeana
Stabilitatea automobilului
Constructia si elemente de calcul pentru suspensia pneumatica
Servicii de administrare a flotelor de autovehicule
Organizarea automobilelor
Proiect: Sisteme de alarma autoTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu