Creeaza.com - informatii profesionale despre
Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice


Acasa » afaceri » afaceri
A avea sau a nu avea o afacere ?

A avea sau a nu avea o afacere ?
A AVEA SAU A NU AVEA O AFACERE ?

Milioane de persoane spera sa se lanseze intr-o aventura din care familia   sa-si asigure un trai mai bun si pornesc o mica afacere. Majoritatea acestor familii pleaca de la o finantare minima si foarte putine reusesc sa acumuleze bani, bunuri, tehnologii, spatii, prestigiu si mai ales o lista de clienti fideli, stabili.

Multi „vor sa faca bani“, altii sa-si asigure o pensie buna, independenta si siguranta unui viitor social satisfacator, altii au ambitia de a dezvolta „portofolii de afaceri“: ateliere de productie, retele de distributie, lanturi de mici magazine, visand o mare „corporatie“ pentru a lasa „ceva“ propriilor copii
In ciuda diferentelor existente in opinii, motivele pentru care se face o afacere se pot structura in cateva domenii:

sa fii propriul tau stapan

sa faci bani

sa faci productie sau sa creezi servicii

sa-i ajuti pe altii

sa ai sentimentul libertatii si deciziei

spre satisfactia proprie

Multi cred ca pot conduce o afacere: dorinta de a fi propriul stapan si de a decide, comanda, poate duce la realizari si chiar profit; se mai poate observa ca exista o mare dorinta de a imita. Spre exemplu de a te comporta ca un om de afaceri, functionar public, ofiter superior, dar, numai dupa lansarea in micile afaceri poti spune „sunt propriul meu stapan“.

Persoanele realiste si informate stiu ca adevaratii diriguitori ai afacerii sunt clentii, consumatorii utilizatorii finali ai produsului, serviciului ori ideilor si proiectelor lor.

Intermediarii, distribuitorii sau furnizorii par sa controleze productia, stocurile sau serviciile si nu in ultimul rand timpul micului intreprinzator. Aceasta resursa din ce in ce mai rara, timpul, este de fapt cea mai costisitoare si toti cei ce-l inconjoara pe intreprinzator par a profita de acest timp, mai bine sau mai prost distribuit de decidentul-patron.

Dorinta de a „face bani“ inseamna orientarea catre profit. Acest indemn sta la baza tuturor micilor societati comerciale. Dar aceasta dorinta inseamna de multe ori sacrificii aduse bunastarii familiale pentru mai multe luni, uneori chiar ani, deci renuntarea la un anumit standard de viata si un mare consum nervos.

Ratiunea si ideea de a-i ajuta pe altii, pleaca nu atat din altruism cat din faptul ca o idee de afacere trebuie sa beneficieze de sprijinul rudelor si al prietenilor; iar acesti oameni doresc sa participe la profit, sau sa lucreze impreuna si sa ajute cu experienta, cunostintelor sau relatiile lor. Deseori scopul este acela de a crea locuri de munca pentru rude ori cunoscuti si in alta etapa de dezvoltare se vor gandi la extinderea afacerii.

Multi intreprinzatori vor sa se simta la „carma“ cu sentimentul ca ideea de afacere depinde de ei, de aptitudinile personale si de cantitatea de munca depusa. Acestia doresc sa munceasca atunci cand vor si sa-si utilizeze timpul fara un control din afara; ei pot utiliza resursele micii societati create asa cum gasesc de cuviinta si pot cheltui cu buna stiinta, fie prosteste, fie intelept capitalul acesteia. Oricum, satisfactia proprie este foarte importanta. Faptul ca au castigat intr-o afacere le creaza sentimentul multumirii de sine, al aprecierii celorlalti, poate chiar si satisfactia egoista ca sunt invidiati, ceea ce duce la un respect de sine si o incredere mai mare in propriile forte.

Exista multe dezavantaje legate inerent de mediul in care se fac afacerile, incluzand:

insuccesul

lipsa de timp

lipsa de bani

fuga de munca

birocratia si reglementarile guvernamentale greoaie

disconfortul

conditiile economice si soco-politice

Cea mai neplacuta si dificil de acceptat experienta in viata oricui este sa nu reuseasca in afaceri. Deoarece majoritatea micilor afaceri sunt deseori aproape de faliment, cel ce este patron ori intreprinzator particular trebuie sa fie constient, perseverent, atent ca aceasta posibilitate sa nu se realizeze. De multe ori inseamna terminarea carierei, riscul financiar al intregii familii, falimentul ori o boala fizica ori psihica personala ori a membrilor familiei.Lipsa de timp este o caracteristica definitorie a afacerilor, mai ales ca micile afaceri au nevoie de munca depusa mai mult de de ore pe saptamana. Putini patroni reusesc sa aduca profit lucrand doar cateva ore pe zi.

Ca patroni, nu isi pot permite stocuri, piata este relativ necunoscuta, nu se pot identifica si masura segmente de piata sau cote ci, de cele mai multe ori doar nise de marketing.

Unii proprietari de firme sau afaceri realizeaza dupa 2-3 ani ca nu fac ceea ce si-au propus si ca nu sunt satisfacuti de munca pe care sunt nevoiti sa o presteze. Sunt agasati de conditiile concurentiale in schimbare, sacaiti de oamenii care muncesc, de conditiile de lucru, plata si credit, si chiar de obiectul de activitate al firmei selectat initial ca idee de afaceri. Incepe sa apara din ce in ce mai des nevoia unei decizii in maniera: raman in afacere, renunt, o vand ori ii schimb obiectul de activitate.

Formularistica administrativa si reglementarile guvernamentale, cer multa rabdare iar completarea de hartii si rapoarte devine deseori o preocupare majora a micului intreprinzator, deoarece exista o impresionanta cantitate de date si informatii ceruta pentru raportari trimestriale, semestriale, anuale si la „comanda“ de catre mai multe agentii guvernamentale. De obicei patronul sau responsabilul de cel mai inalt grad trebuie sa controleze toate acestea.

Exista un disconfort care e accentuat de plecarile dese de langa familie, de noile reglementari si relatii cu asociatiile la care cotizeaza: Camerele de comert, service-ul calculatoarelor, electricianul, instalarorul sau stapanul casei la care a inchiriat un spatiu, Primaria, si nu in ultimul rand ziarul sau radioul local la care trebuie sa-si plaseze imaginea pentru a fi cunoscut si recunoscut.

Conditiile economice sunt definitorii pentru hotararea de a inregistra sau nu o societate comerciala. Acestea sunt mereu altele (inflatia, dobanda la banca arondata etc.) si pot influenta profitul real.

Cercetarea de marketing este una din functiile cele mai neglijate sau pur si simplu inexistente la majoritatea societatilor comerciale mici.

Cercetarea de marketing produce informatii pentru realizarea unei strategii de marketing, fundamental necesare supravietuirii dar si prosperitatii. O astfel de informare identifica profunzimi ale nevoilor si dorintelor clientilor; in acest mod cercetarea de marketing va:

ajuta la cunoasterea nevoilor neexprimate ale clientilor

forma un „modus vivendi“ in cadrul firmei

Obiectivul cercetarii de marketing are in vedere identificarea si cunoasterea:

atitudinii clientilor

comportamentului consumatorilor

analizei vanzarilor

produselor, serviciilor si marcilor ce produc profit

canalelor de distributie

evaluarii preturilor

promovarii imaginii firmei, produselor, serviciilor si marcii de comert

identificarii produselor noi

planificarii de produs

ambalarii edecvate a produsului

preferintelor vadului comercial

Argumentele pro sau contra, analizele si aprecierile corecte vor da si raspunsul: a face sau nu o afacere
Politica de confidentialitate


.com Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
ORGANIZATIILE DE AFACERI
MASURAREA PERFORMANTEI INTREPRINDERII prin CRESTEREA VALORII CAPITALULUI INVESTIT
INFLUENTA RISCULUI ASUPRA STRUCTURII FINANCIARE
STUDIU DE CAZ- Auditul proiectului „Incluziune sociala prin pregatire profesionala” grant finantat de Comunitatea Europeana pentru actiuni externe
PLAN DE AFACERI “TEA O’CLOCK” SRL - amplasarea si aprovizionarea automatelor de ceai
SCHITA PLAN AFACERE DUPA O IDEE PROPRIE - BON MARIAGE
Plan de dezvoltare Buddy System Vodafone
EFECTUL DE LEVIER FINANCIAR (ELF)

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu