Creeaza.com - informatii profesionale despre
Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice


Acasa » afaceri » afaceri
Lucrare de licenta business - plan de afaceri s.c. maid s.r.l

Lucrare de licenta business - plan de afaceri s.c. maid s.r.l
„Universitatea Babes Bolyai

Facultatea de Business”

LUCRARE DE LICENTA

PLAN DE AFACERI

S.C. MAID S.R.L
INTRODUCERE

1.1PLANUL DE AFACERI poate fi vazut ca un rezumat concis si cuprinzator.El prezinta imaginea actulala a afacerii ,obiectivele si felul in care acestea se pot realiza,structura sa putind varia in functie de natura afacerii urmarite.

Planul de afaceri este un document scris care ofera o imagine de ansamblu a companiei viitorului acesteia si a situatiei sale financiare.El explica situatia prezenta a firmei,ce planuiti sa faceti in viitor,cum veti actiona ,cit de mult va costa si care vor fi veniturile asociate.In general un plan de afaceri contine o descriere a companiei a produselor, a serviciilor a pietei-tinta,a planului de marketing,a strategiei de vinzari,o prezentare a documentelor financiare si a echipei de management.

In primul rind planul de afaceri este un instrument de lucru folosit pentru a incepe si de a derula o afacere care necesita resurse materiale,financiare si umane.Acesta este folosit atit pentru firme start-up pentru a-si trasa un itinerariu necesar cit si de companii deja existente pentru a-si putea indeplini cu success obiectivele stabilite.

Din pacate multi antreprenori asociaza planul de afaceri doar cu momentul demararii unei firme noi sau pentru a obtine o finantare.Chiar daca acestea sunt cele mai frecvente utilizari, ele nu sunt totusi singurele, planul de afaceri fiind un instrument valoros si pentru operarea efectiva a afacerii indiferent daca aceasta are sau nu nevoie de finantare.

In final toate afacereile au nevoie de planuri de afaceri pentru a-si optimiza procesul de dezvoltare si a-si atinge obiectivele propuse pentru a se asigura ca nu se indeparteaza de linia care si-au trasat-o.

Planul de afaceri constituie un instrument indispensabil intreprinzatorilor care creeaza o specietate sau cauta parteneri,managerilor care propun proiecte noi altor persoane sau institutii firmelor care doresc sa lanseze produse /servicii noi sau doar sa-si gestioneze mai bine activitatile institutiilor ce gestioneaza fonduri pentru proiecte de investitii.

Ceea ce trebuie retinut este ca rolul unui plan de afaceri nu este doar de a demonstra ca afacerea merita finantata ci in primul rind de a ghida inteprinzatorul inca din primul an de operare a afacerii.Planul de afaceri impune in primul rind auto disciplina inteprinzatorului.El schiteaza filozofia companiei precum si liniile directoare dupa care iti desfasoara activitatea.Il obliga pe inteprinzator sa gindeasca si sa cerceteze planurile si perspectivele companiei pe termen lung.Ii impune planificarea detaliata pas cu pas a afacerii si anticiparea problemelor care se pot ivi in fiecare etapa.Dupa demararea afacerii, planul de afaceri mentine atentia managerilor focalizata asupra obiectivelor majore nepermitind ca operatiunile de zi cu zi sa le distruga atentia de la acestea.

Planul de afaceri nu reprezinta un formular ce trebuie completat la cererea unui ofiter de credite,un element birocratic ce trebuie realizat pentru a obtine o anumita suma din partea unui finantator.El reprezinta insusi esenta afacerii si transpune pe hirtie obiectivele inteprinzatorului necesitind astfel maxima atentie si seriozitate.

Ceea ce trebuie inteles este ca planul de afaceri nu este un pasaport pentru obtinerea finantarii ci o cale de evidentiere a flerului si spiritului anteprenorial,a ideii de afaceri promovate.El nu este un glob de cristal in care se ghiceste viitorul ci un instrument bine elaborat si fundamentat ,un ghid al evolutiei viitoare in afaceri bazat pe analize si date concrete.Un specialist in investitii a estimate ca in tarile cu economie de piata dezvoltata, potentialii investitori resping 60% din propunerile de investitii in prima jumatate de oras iau in considerare 15% ajungind in faza negocierilor cu doar 5% din propuneri.

Asadar,dintr-o perspectiva foarte simplista,planul de afaceri este orice plan care ajuta o afacere sa priveasca in viitor, sa aloce resurse, sa concentreze asupra punctelor-cheie si sa se pregateasca pentru eventualele probleme si oportunitati.El este un instrument al prezentului elaborat prin aproximatii successive,utilizind experienta si realizarile din trecut ale firmei pentru a proiecta in mod realist cale spre viitor.El are ca drept scop cel mai avantajos si realizabil compromis intre ceea ce doreste si ceea ce poate sa faca firma respectiva.

Planul de afaceri este un document scris care descrie natura afacerii,piata tinta,avantajele pe care afacerea le va avea asupra competitorilor,precum si resursele si aptitudinile de care dispun propietarii afacerii.El este un document de reflectare cit mai exact a activitatii companiei pe un anumit interval de timp, de regula 12 luni luind in calcul perioada urmatoare (2 pana la 4 ani). Putine companii planifica activitatea pentru mai mult de cinci ani datorita nesigurantei ce caracterizeaza aceste previziuni.

1.2 NECESITATEA UNUI PLAN DE AFACERI

· Intocmirea sa e necesara pentru parcurgerea urmatoarelor etape:

1) culegerea informatiilor necesare (preturi,concurenti,furnizori,date tehnice,juridice,etc)

2) planificarea efectiva a activitatii respective , alegerea strategiei potrivite

si gasirea cailor de atingere a obiectivelor stabilite.

3)redactarea planului (etapa de alegere a formei optime de prezentare catre destinatar a rezultatului etapei anterioare)


Un plan de afaceri este insa util nu numai finantatorilor externi, ci si proprietarilor firmei – in fapt, redactarea sa ar trebui sa fie unul din primii pasi in initierea oricarei afaceri.

Planul de afaceri poate da o prima imagine asupra perspectivelor reale ale afacerii; pot fi astfel evitate pierderile provocate de proiecte neviabile inainte ca ele sa se fi produs efectiv.
Intocmirea planului de afaceri permite:
- incadrarea in timp a etapelor afacerii;
- coordonarea fazelor viitoare ale afacerii si rezolvarea eventualelor neconcordante.
Intreprinzatorii sunt 'fortati” sa ia in considerare aspecte care le-ar putea scapa la o abordare mai superficiala. Pot fi descoperite astfel puncte slabe ale afacerii sau idei noi care ar putea sa ii sporeasca rentabilitatea. Nimeni nu se asteapta ca previziunile planului de afaceri sa se regaseasca integral in realizarile efective; totusi, in cazul in care planul este bine intocmit, datele sale pot servi ca un instrument util de control al rezultatelor obtinute.

1.3 ROLUL SI FUNCTIILE PLANULUI DE AFACERI

Exista mai multe clisee si idei contradictorii in jurul planului de afaceri decit in jurul oricarei alte etape din cadrul procesului de demarare si operare a unei afaceri.Acestea vizeaza de la prea-bine cunoscuta opinie ca planul de afaceri este un pur si simplu inutil (ideea mea de afacere este atit de buna ca se va vinde singura)pina la conceptul “cu cit mai gros cu atit mai bine”.Adeptii acestei ultime opinii ofera finantatorului o adevarata carte de 100 de pagini care contine 20 de pagini de taieturi din ziare si un tratat scolaresc asupra industriei,completat de 15 pagini de grafice.Impresionant?Poate citi ?In nici un caz .Accescul ambelor variante se datoreaza asupra unei neintelegeri asupra rolului planului de afaceri.

Planurile de afaceri mai sunt numite si planuri strategice planuri investitionale, planuri de expansiune, planuri de operare, planuri anuale si planuri interne.Toate acestea sunt planuri de afaceri insa servind unor scopuri diferite si avind destinatari diferiti, accentueaza anumite sectiuni sau prezinta unele informatii mai detaliat.Planul de afaceri difera in functie de obiectivele urmarite existind astfel mai multe tipuri de planuri fiecare cu rol sau definit.

Planul de afaceri cel mai cunoscut este cel pentru start-up care prezinta pasii ce trebuie urmati de o firma la inceput de drum.Acestea acopera sectiuni standard precum si descrierea afacerii produsului/serviciului,a pietei ,strategia ,modalitatea de implementare,echipa de management si analiza financiara.Analiza financiara include previziuni de vinzare,cont de profit si pierdere,bilantul si situatia fluxurilor de numerar.Rolul acestui tip de plan este in general de a ghida inteprinzatorul si de a obtine finantare pentru demararea afacerii.

Planurile interne nu sunt destinate investitorilor externi,bancilor sau altor teti ci doar membrilor companiei.Acestea nu includ in mod necesar descrierea companiei sau a echipei de management,avind ca rol informarea si motivarea angajatilor.De cele mai multe ori angajatii-cheie au nevoie de mai multe informatii pentru a se implica 100% intr -un proiect ,un astfel de plan avind rolul de a-i convinge de necesitatea implementarii proiectului si mai ales de contributia lor.

Un plan de operare este in general un plan intern putind fi numit si un plan anual.Acesta detaliaza puncte-cheie ale implementarii unui proiect dat,termene limita si responsabilitati ale echipei de management.

Un plan strategic este tot un plan intern dar vizeaza un nivel mai inalt din conducerea si evolutia afacerii stabilind prioritatile principale si detaliind mai putin datele exacte si responsabilitatile tuturor membrilor.

Un plan de evolutie sau de extindere a gamei de produse/servicii se va orienta mai degraba asupra unei zone specifice ale afacerii sau ale unei ramuri ale acesteia.Acest tip de plan poate fi sau nu intern in functie de relationarea cu obtinerea unei finantari .In cazul in care doreste o finantare,structura exacta a planului va fi diferita daca sursa de finantare este un investitor sau un creditor.

In functie de obiectivul urmarit,planul de afaceri are in general una sau chiar toate dintre functiile urmatoare:

1)functia de cristalizare si dezvoltare a ideilor privitoare la cum ar trebui condusa afacerea.

2)functia de evaluare a unei noi idei de afaceri

3)functia de realizare a unei evaluari retrospective a performantelor reale ale unei afaceri de-a lungul timpului

4)functia de obtinere a unei finantari.

1.3.1 Functia de cristalizare si dezvoltare a ideilor:

Unul din beneficiile majore ale redactarii unui plan de afaceri este faptul ca acesta defineste clar scopurile si obiectivele afacerii ,stabileste metodele de indeplinire din toate punctele de vedere,alocarea resurselor va urmari maximizarea eficientei iar strategiile implementate vor lua in calcul realitatea avind sanse de reusita

Realizarea unui plan de afaceri va ajuta inteprinzatorul sa isi clarifice ideile in legatura cu afacerea care doreste sa o implementeze si sa comita greseli mai degraba pe hirtie decit in realitate.Aceasta functie se regaseste mai ales in cazul planificarilor de afaceri start-up sau de extindere cind inteprinzatorul trebuie sa isi formeze o imagine clara despre evolutia viitoare a proiectului urmarit.

1.3.2 Functia de evaluare a unei noi idei de afaceri

Un plan de afaceri bine realizat analizeaza ,evalueaza ,compara si clasifica proiectele de investitii.Este vorba despre o evaluare prospective a afacerii ,aceasta functie fiind evidenta in cazul planurilor start-up sau de extindere.

1.3.3 Functia de realizare a unei evaluari retrospective a companiei

Planul de afaceri permite o analiza retrospectiva a performantelor reale ale unei afaceri de-a lungul timpului.In felul acesta se pot identifica nu doar cauzele si amplitudinea abaterilor trecute ci si modalitatile de actiune a companiei in viitor astfel incit firma sa-si poata atinge obiectivele intr-un mod cit mai eficient.

Prin aceasta evaluare retrospectiva,managerii si inteprinzatorii vor fi mai putin expusi unor pericole neprevazute corective in timp util atunci cind realizarea obiectivelor este amenintata.Aceasta functie se regaseste mai ales in planurile de afaceri deja existente unde se poate vorbi despre un istoric al firmei fiind accentuate in planurile interne(de operare si strategice).

1.3.4 Functia de generator de finantare

Planul de afaceri este si un curriculum vitae al firmei dumneavoastra.Cei mai multi creditori si investitori vor finanta un proiect numai dupa ce vor studia planul de afaceri,vor vedea abilitatea afacerii de a genera incasari necesare operatiunilor zilnice,plati datoriilor si generarii profitului.Sursele de capital vor dori sa stie de citi bani aveti nevoie cind veti avea nevoie de ei si cum vor fi alocati daca si cind veti fi capabili sa recompensati alocarea de fonduri.Analizind planul de afaceri finantatorii vor putea aprecia capacitatea conducerii de a diagnostica situatia prezenta,de a trasa obiectivele viitoare si de a-si atinge strategia optima pentru atingerea acestora.Aceasta functie este fundamentala in cazul unui plan de afaceri start-up sau de extindere.

Un plan de afaceri poate fi comparat cu o harta rutiera:va arata unde sunteti si unde vreti sa ajungeti.El cuprinde puncte de reper si alte elemente ajutatoare pentru orientare in mediul economic pregatind totodata agentul economic pentru modificarile mai mult sau mai putin previzibile ale “traselului”.

Nimeni nu se asteapta ca afacerea sa decurga intocmai planului dar intelegerea si cunoasterea procesului de planificare a afacerii vor pregati afacerea pentru schimbari si vor optimiza timpul de reactie.

In momentul in care scopul este urmarit este de a obtine finantare ,planul de afaceri va trebui sa determine necesarul de capital suplimentar si momentul (ele) in care se va realiza infuzia acestuia convingind asupra capacitatii solicitatorului de a conduce afacerea.Investitorii vor sa se asigure ca sa facut o analiza competenta a punctelor slabe si a punctelor tari ,a riscurilor si oportunitatilor asocitate.De asemenea,ei trebuie convinsi ca multe riscuri indisolubil legate de afacerea respectiva au fost identificate si

s-au gasit metode de diminuare a lor la niveluri acceptabile.

1.4 PENTRU CE ESTE BUN UN PLAN DE AFACERI

Partea cea mai rea din realizarea unui plan de afaceri este in mod paradoxal chiar inceputul.Initial acest proces pare unul dificil chiar obositor,dar pe masura ce inaintati veti observa ca redactarea unui plan de afaceri nu este chiar atat de dificila precum va imaginati.Pentru a nu fi coplesit de multitudinea de informatii pe care trebuie sa le prezentati este mai bine sa urmati o structura logica in scrierea planului dumneavoastra si mai ales sa tineti minte scopul acestuia.

In ciuda importantei majore a planului de afaceri foarte multi inteprinzatori incep sa minimizeze eficienta lui in momentul in care trebuie efctiv sa redacteze de asemenea incep sa minimizeze eficienta lui in momentula in care trebuie efectiv sa redacteze un asemenea document.Acestia afirma ca piata se schima oricum nu prea rapid pentru ca un plan de afaceri sa fie intr-adevar eficient ca nu au destul timp sau ca stiu deja ceea ce trebuie facut pentru a demara si conduce afacerea in mod eficient.Dar asa cum un constructor nu incepe niciodata constructia unei cladiri fara o schita clara a acesteia dar si a procesului in sine,anteprenorii nu are trebui sa se avante in lumea afacerilor fara nici un plan de afaceri.

Valoarea strategica a unui plan de afaceri deriva din informatia colectata si analizata precum si din cunostintele dobandite in timpul procesului de redactare a planului.Cu alte cuvinte exerci iul de realizare a unui astfel de plan este foarte important pentru a intelege efectiv cum va opera afacerea in viitor si a reactiona rapid in eventulalele momente de criza sau chiar mai bine pentru a evita asemenea momente.

Multi asa-zisi investitori (in special cei care considera ca nu mai au nevoie de surse de finan are externe) incearca sa porneasca o afacere fara un plan de afacere prealabil.Ei omit o evaluare financiara uneori mergand pe idei precum :toti clien ii vor plati imediat iar furnizorii vor astepta cateva luni pentru a fi platiti.

Aceste idei sunt in majoritatea cazurilor false si urmatoarele posibilitati ar trebui luate in clalcul:

-produsul nu se va vinde foarte bine si va fi necesara finantarea unei cantitati serioase de stocuri ceea ce inseamna bani imobilizati.

-produsul se va vinde ca painea calda si acest lucru il vor remarca si altii care vor intra rapid pe piata si cu sprijinul unei strategii de afaceri bine puse la punct ii vor inlatura pe cei care fac afaceri”dupa ureche”.

Aceste persoane cred ca a intocmi un plan de afaceri reprezinta o pierdere de timp ce-l pot folosi mai bine achizitionand utilaje,cladiri,mijloace de transport,pe scurt-nu vad padurea din cauza copaciilor.Asa cum am mai spus capcanele pot fi descoperite mai usor intocmind un plan de afaceri realist.Este adevarat ca aceste pericole pot fi descoperite si mai tarziu –“de pe fundul gropii”mai exact,dar cu costuri mult mai mari si de multe ori fatale.

Dificultatile cele mai mare de care se loveste o firma mica in incercarea de a supravietui si a evolua se grupeaza pe cele trei faze clasice de evolutie:

-probleme de constituire(in primi 2 ani de activitate)-gasirea de clien i ,dezvoltarea de produse

-probleme de consolidare (in perioada urmatoare)-gasirea de personal competitive,delegarea autorita ii,controlul inteprinderii

-probleme de expansiune(in faza urmatoare)-gasirea de finantare,concurenta cu firme mult mai mari.

Un plan de afaceri bine gandit i documentat este vital in fiecare din aceste trei etape pentru a trasa liniile directoare pe care firma ar trebui sa le urmareasca astfel incat sa poata depasi toate aceste ptobleme.

1.4.1 Avantajele realizarii unui plan de afaceri:

Cele mai importante avantaje ale initierii unei afaceri proprii sunt urmatoarele: :
a) Flexibilitate. In functie de conditii concrete, afacerea poate
fi structurata in maniera dorita de intreprinzator .In faza initiala, afacerea poate folosi personal cu norma redusa, in faza de crestere poate inchiria echipamente, pentru a face economii Daca firma are succes, intreprinzatorul o poate structura in asa fel incat sa maximizeze randamentul intreprinderii.
b) Imagine. Infiintand o afacere intreprinzatorul are posibilitatea de a crea o imagine favorabila, fara a suferi de pe urma imaginii negative a intreprinzatorului precendent.Mul i intreprinzatori sunt nevoiti sa intocmeasca un plan de afaceri abia atunci cand acesta le este solicitat de un poten ial investitor.

In esenta un plan de afaceri este un instrument ce poate servi ca:
-un plan de actiune

-o harta pentru traseul companiei

-un instrument de vanzare

Plan de actiune:

Un plan de actiune va poate ajuta sa”va puneti in miscare”.Poate ca va ganditi de cativa ani sa demarati o afacere sau sa va angajati uintr-un anumit proiect de investitii dar procesul pare mult prea complicat.

Un plan de afaceri va va ajuta sa luati fiecare etapa a acestui proces si sa o analizati separat pentru a intelege importanta indivituala si globala a fiecareia.In felul acesta nu veti mai avea o problema mare ci o succesiune de probleme mai mici si rezolvand problememe mici problema cea mare va fi rezolvata automat.Asadar redactarea unui plan de afaceri va poate ajuta sa va hotarati sa demarati afacerea “demontand”ceea ce pare initial un proiect imposibil in cateva proiecte mai mici si mai pu in intimidante

Harta pentru evolutia afacerii

O data ce ati demarat afacerea un plan de afaceri poate fi un instrument valoros pentru a va mentine pe drumul corect,directia dorita.In agitatia zilnica ce caracterizeaza toate afacerile, este foarte usor sa pierdeti din vedere obiectivele pe termen lung ale companiei un plan de afaceri va poate ajuta sa va concentrate asupra lor chiar i atunci cand urmariti obiective pe termin scurt.Un plan de afaceri ii poate ajuta si ce pe ceilalti sa va inteleaga viziunea inclusiv furnizori ,clienti importanti,angajati sau alti parteneri.

Instrument de vanzare

Considerat unul din rolulrile cele mai importante ,planul de afaceri poate servi ca si instrument de vanzare.Daca ave i nevoie de finantare externa pentru a va demara afacerea atunci planul de afaceri este instrumental de care aveti nepoie pentru a-i convinge pe finantatori sa va acorde sprijinul necesar.Un plan de afaceri bine readactat va convinge sursele de finantare de beneficiile implementarii sau dezvoltarii afacerii dumneavoastra.

Foarte mul i inteprinzatori considera ca pot sa tina lucrurile sub control fara sa fie nevoiti sa realizele un document scris.Un plan scris este pana la urma doar materializarea planului pe care orice anteprenor il are oricum in minte si il urmareste ,argumenteaza acestia.Realitatea este ca structura unui plan scris va va ajuta sa luati in considerare toti factorii relevanti si sa a nu pierdeti din vedere aspectele importante.

Asadar efectele pozitive generate de redactarea unui plan de afaceri atat in cazul socicitarii unei finan ari externe cat i in lipsa unei asemenea constrangeri sunt urmatoarele:

-identificarea aspectelor afacerii ce nu sunt sub control si unde este neaparat nevoie sa se ia masuri

-asigurarea unui cadru operativ din care angajatii firmei i tertii pot afla viitoarele directii de actiune ale firmei

-constientizarea si analiza detaliata a strategiei firmei

-perfectionarea sitsemului informational al firmei

-identificarea domeniilor in care compania nu are suficiente cunostinte de specialitate

-facilitarea reluarii procesului de planificare cu alte ocazii.

Necesitatea realizarii unui plan de afaceri reiese si din multiplele utilizari pe care la are acesta dupa cum se observa si in schema urmatoare:

Pentru a sintetiza redactarea unui plan de afaceri ar trebui vazuta ca o necesitate nu doar in momentul inceperii unei noi afaceri ci si pe intreg parcursulul operarii acesteia. Beneficiile unui asemenea document nu rezida doar in faptul ca s-a obtinut finantarea necesara ci si in cunostintele dobandite prin analiza efectuata.Cu alte cuvinte planul de afaceri nu ar trebui redactat ca un raspuns la o constrangere exterioara impusa de un finantator ci pentru ceea ce reprezinta el in sine, un instrument vital pentru coordonarea unei afaceri.

1.5 OBIECTIVELE PLANULUI DE AFACERI


Planul de afaceri trebuie sa fie:

Simplu

Riguros

Util

Vom incerca sa respectam totusi acesti parametri atunci cand vom efectua operatiunile pe care le presupune intocmirea unui plan de afaceri pentru o inteprindere mica.

1.6 CUM SE INTOCMESTE UN PLAN DE AFACERI

Planificatorul trebuie sa efectueze o serie de operatiuni foarte concerete, pentru a se asigura ca documentul final ofera raspuns la intrebarile urmatoare:

Unde se afla firma in acest moment?
Care sunt obiectivele sau scopurile pe care firma ar trebui sa incerce sa le realizeze?

Care este modalitatea cea mai eficienta de realizare a acestor scopuri?

Etapele care trebuie parcurse pot fi memorate mai usor daca recurgeti la un procedeu mnemotehnic, este simplu, putem compara rezultatele, verificand, analizand, masurand.

Examinare in timp

Scopuri

Premise/ipoteze

Cuantificare

Repartizarea/alocarea resurselor

Verificare

Analiza sensibilitatii

Masuri pentru situatii neprevazute in general vorbind cu cat sunt mai precise informatiile privind situatia firmei cu atat ne vom afla pe o baza mai solida in intocmirea planului de afaceri.Va fi nevoie de judecati de valoare iar in capacitatea de a le sustine cu date concrete va imbunatati in mod evident credibilitatea rezultatului final.

O alta metoda foarte importanta de imbunatatire a acuratetei judecatilor necesare consta in a ne asigura ca sunt utilizate toate competentele disponibile in cadrul companiei si nu a-i repartiza pur si simplu sarcina intocmirii planului celui mai putin util dintre angajati

Nici un plan nu poate fi mai bun decat persoanele care l-au intocmit. In ultima instanta, angajatii firmei isi vor asuma o parte din responsabilitatea implementarii eficiente a planului intocmit. A adar e logic sa stea de vorba cu cei ce cunosc in detaliu diversele aspecte ale activitatilor firmei si sa se asigure contributia lor la intocmirea planului. Daca este posibil ar putea fi rugati sa-si prezinte propriile idei cu privire la progresul viitorului firmei.

Fireste, numarul persoanelor care pot veni cu o astfel de contributie difera in functie de marimea firmei, este insa o ideee buna sa “azvarli namolul” cat mai departe fiindca planul va fi cu atat mai eficace cu cat participa mai multe persoane, din trei motive:

- Conceptul de eficienta economica este de natura sa-i sperie pe oameni care isi pot simti imediat amenintat locul de munca. Pentru o firma care n-a avut in trecut un plan de afaceri, consultarea cu angajatii trebuie connsiderata ca un element esential in crearea unei atitudini pozitive.

- Mai multi angajati se vor simti implicati, cu atat scade probabilitatea a se ajunge la solutii inaplicabile. Culoarul este ca prea mult consens poate da nastere unui plan conservator incompatibil cu obiectivele managerului cu spirit inteprinzaror al unei firme mici. El sau ea va trebui sa tina cont de acest aspect in redactarea finala a rezultatelor.

Implicarea unui mare numar de personae in procesul de planificare poate cu toate acestea sa dea nastere unor probleme de integrare a datelor in cadrul unei perioade de timp limitate mai ales atunci cand orizontul de planificare se intinde pe cinci sau zece ani. In astfel de situatii devine esential ca sarcina culegerii si integrarii datelor sa fie repartizata unei singure personae sau cel mult doua mai ales daca planul va fi utilizat pe un computer ca mecanism de control managerial.

Integrarea datelor de un plan nu este posibila decat daca se foloseste un format standard de planificare si daca exista un acord comun asupra ipotezelor care stau la baza planului.

Un element important al planificari economice il constituie examinarea detaliata a intreprinderii pentru a determina ce anume s-a petrecut pe parcursul anului precedent in anumite domenii-cheie. Aceasta analiza va presupune examinarea performantelor firmei in domenii cum ar fi desfacerea, stabilirea preturilor, productia, distributia, finantarea si administrarea.

Intr-o inteprindere mica s-ar putea ca activitatile desfasurata in cateva din aceste domenii sa nu fie foarte complexe.de fapt ele pot aparea uneori la prima vedere prea simple ca sa merite atentie. Dar numai asigurandu-ne ca asemenea domenii aparent lipsite de complicatii sunt analizate periodic vom putea presupune ca o activitate era simpla in trecut a continuat sa ramana la fel pana in present.

Examinarea detaliata a performantei economice anterioare poate sa-l conduca pe planificator si la analiza obiectivele concrete pe care firma si le-a stabilit in trecut pentru a vedea daca acestea au fost indeplinite sau nu.

Necesarul de informatii cu potrivire la performanta intregistrata de firma in trecutul apropiat va acoperi anumite domenii esentiale:

A) produsul sau, serviciile furnizate

B) ramura de activitate

C) marketingul

D) productia

E) situatia financiara

F) personalul angajat

G) administrarea

Prin examinarea tuturor acestor fapte ale activitatii companiei, echipa manageriala va putea sa-si formeze o imagine asupra atuurilor si slabiciunilor firmei. A, planificatorul poate sa identifice domeniile care necesita o analiza detaliata indicand totodata si orice schimbari de directie pe care trebuie sa le faca firma.

1.7 SCOPURILE PENTRU CARE SE INTOCMESTE UN PLAN DE AFACERI

Scopul pentru care se intocmeste un plan de afaceri este pentru evidentierea unor aspecte si calculul unor indicatori economico-financiari, astfel incat sensul, respectiv valoarea acestora sa permita aprecierea fezabilitatii unei anumite investitii si a viabilitatii unei anumite afaceri, in conditiile realizarii investitiei. Se are in vedere in general utilizarea practicilor in domeniu in vederea indeplinirii cerintelor clientilor referitoare la acest proces.

Pe masura elaborarii se urmareste corelarea informatiilor intre diversele capitole de analiza (spre exemplu: concordan a intre analiza pietei si previziunea cifrei de afaceri, dimensionarea cheltuielilor de exploatare pe baza consumurilor si preturilor unitare ale factorilor de productie, calculul cheltuielilor cu amortizarea in corelatie cu prevederile fiscale si politica firmei, includerea tuturor cheltuielilor cu investitia in planul de finantare a acesteia, precum si in proiectia fluxului de lichiditati, includerea corecta in cadrul proiectiei fluxului de lichiditati a tuturor obligatiilor de plata ale agentului economic: comerciale, fiscale si de natura financiara, dupa caz a reesalonarilor pentru datorii restante catre stat, etc)

Planificatorul are ca sarcina esentiala sa clarifce ce anume incearca firma sa realizeze.Dat fiind ca inteprinderile mici sunt atata de flexibile si poate intampla ca ele sa-si schimbe directia fara ca managerii sa-si dea seama in totalitate de acest lucru.

Examinarea detaliata a situatiei firmei va asigura cateva dintre indicile necesare pentru a ne da seama daca intreprinderea trebuie sau nu sa se analizeze in mod oficial redefinirea scopurilor sale.

1.8.1 PREMISE/IPOTEZE –SUNT ELE CONCRETE?

Elementul central al acestei operatiuni va fi definirea premiselor pe care se bazeaza intregul plan de afaceri.

Este bine sa va faceti un obicei din a preciza intodeauna in scris care sunt ipotezele utilizate adesea lucruri pe care dumneavoastra le considerati absolute, evidente pentru alte persoane implicate in procesul de planificare, vor aparea drept absurdita i fara cap si fara coada.

1.8.2 CUANTIFICAREA-CUM POT FI EXPRIMATE OBIECTIVELE FIRMEI IN TERMENI FINANCIARI

Redefinirea si clarificarea obiectivelor este mai mult decat o demonstratie de maiestrie in a jongla cu cuvintele. Planificatorul trebuie sa traduca aceste obiective in cifre sau sarcini de plan pentru a le evalua impacutul probabil asupra situatiei financiare a firmei.

Prin scaderea costurilor de productie si a celor administrative din valoarea vanzarilor se vor obtine fluxul de numerar si necesarul de imprumut.

1.8.3 REPARTIZAREA SI ALOCAREA RESURSELOR

Pregatirea cu toata seriozitatea a unui plan de afaceri va presupune un consum de resurse chiar daca e numai timp de munca a personalului. O data stabilite obiectivele si analizate implicatiile lor financiare planificatorul va trebui sa se gandeasca la masurile si resursele ce trebuie alocate pentru realizarea acestor valori urmarite. Pentru a fi aplicabil planul trebuie sa fie realist, trebuie sa ia in calcul toate neajunsurile firmei precum si limitele persoanelor implicate. Astfel va exista siguranta ca planul poate fi realizat cu resursele disponibile. Nici un om de afaceri n-ar trebui vreodata sa-si faca iluzii in privinta perspectivelor probabile de viitor. Promisiunile verbale din partea celor intalniti la seminarii si conferinte sau facute la un pahar in localul din colt nu ajung decat foarte rar daca nu chiar niciodata sa se materializeze in afaceri concrete.

1.8.4 VERIFICAREA DACA PLANUL DE AFACERI ESTE REALIST

Planul realist ce impune invariabil o dubla verificare pentru a reduce la minimum inconsegventele si contradictiile intre domenii. Cand o activitate este simpla, sansele ca acest lucru sa apara sunt reduse dar chiar si in acest caz planificatorul trebuie sa verifice daca modul in care s-au alocat resursele este conform cu obiectivele de ansamblu ale organizatiei si daca aceste obiective sunt fezabile pentru o firma.

1.8.5 ANALIZA SENSIBILITATII PLANULUI DE AFACERI

O operatiune suplimentara de verifiare incrucisata va consta in studierea efectelor pe care le-ar putea avea modificarea unora dintre ipotezele de baza asupra rezultatelor preconizate adica asltfel spus cat de sensibil este rezultatul planului la aceste schimbari.

O alta verificare consta in redefinirea planului si realocarea resurselor in cazul in care planul initial nu reuseste sa duca la indeplinirea obiectivele firmei.

1.8.6 MASURI PENTRU SITUATII NEPREVAZUTE

O chestiune finala in elaborarea planului trebuie sa fie identificarea acelor domenii de plan care au toate sansele sa intampine dificultati precum si definirea solutiilor de abordare a acestor probleme daca si atunci cand vor aparea.

CAPITOLUL I

1.1 SINTEZA PLANULUI DE AFACERI

S.C. MAID S.R.L va fi o societate comerciala de import si distributie care va oferi clientilor sai interni produse farmaceutice i para farmaceutice.

Denumirea societa ii:” S.C. MAID S.R.L”

Forma juridica va fi o societate cu raspundere limitata.. (S.R.L). S-a ales aceasta forma juridica cu raspundere limitata datorita faputlui ca in momentul de fata exista unele bonificatii pentru studentiii care vor sa isi infiinteze firme. Studentii care vor sa isi infiinteze firma pot doar cu conditia de a fi unic asociat. Asadar pentru o perioada de timp firma va avea forma juridia de S.R.L, iar daca aceasta va atinge unele obiective propuse de managerul firmei si firma va ajunge sa colaboreze cu anumiti investitori este posibil sa se schimbe forma juridicaldin societate cu raspundere limitata (S.R.L) in societate pe actiuni (S.A).

Sediul societatii va fi in Romania, judetul Cluj, mun. Cluj-Napoca, str: Oasului, nr:45. In limita posibilitatilor, societatea poate deschide filiale, sucursale, puncte de lucru in orice alt sediu secundar ,in aceeasi localitate precum si in alta localitate din tara sau strainatate.

Obiectul de activitate al soietatii codificat conform codului CAEN este urmatorul:

Obiectul principal de activitate este din grupa 477 si se refera la:

4773-comert cu amanuntul al produselor farmaceutice in magazine specializate.

4774-comert cu ridicata al produselor farmaceutice in magazine specializate.

Pe langa produsele importate in exclusivitate, compania noastra va pune la dispozitie o gama larga de alte produse. Astfel oferta noastra completa este compusa din urmatoarele grupe de produse:

Medicamente si OTC-uri, oferta compusa dintr-o gama diversa de produse farmaceutice de import si indigene, mult utilizate in farmaciile din circuitul deschis

Para farmaceutice si ceaiuri, oferta completa mult utilizata in farmacii, plafar-uri, spitale si cabinete medicale

Compania noastra, prin intreaga activitate pe care o desfasoara, are ca obiectiv promovarea unui stil de viata mai usor datorita tratamentelor naturale cu ceaiuri, si vitamine. In cadrul acestui concept, protejarea sanatatii noastre presupune folosirea de produse de origine naturala fara substante chimice obtinute pe cale sintetica, cat si respectul fata de natura si de mediul inconjurator.

Firma MAID prin promovarea produselor, vine in intampinarea problemelor dumneavoastra cu produse reprezentand solutii ale noului mileniu. Vi se adreseaza dumneavoastra, celor ce doriti sa beneficiati de tratamente naturiste, cu adevarat eficiente si pe termen lung.


Apeland la noi beneficiati de:
- Distributie la nivel regional in maximum 48
- Produse de calitate
- Servicii gratuite post-vanzare din partea unui consultant ce va va oferi sprijin pe toata perioada programului dumneavoastra de utilizare a produselor
- Brosuri si materiale promotionale gratuite
- Promotii interesante

CAPITOLUL II

2. PREZENTAREA IDEII DE AFACERI

2.1. VIZIUNE, MISIUNE, OBIECTIVE

VIZIUNE

Sa devenim principalul furnizor de produse farmaceutice pentru farmaciile cu circuit deschis. Sa fim intre primii 3 distribuitori de medicamente din Romania.

VALORILE MAID

Orientare catre clienti:
Compania MAID isi asuma satisfacerea nevoilor clientilor, carora le ofera servicii de cea mai buna calitate.

Profesionalism

Suntem interesati permanent de auto-dezvoltare, de promovarea ideilor noi, de impartasirea celor mai bune practici si de dezvoltarea unei echipe performante

Orientare catre oameni

Intreaga activitate a firmei este dedicata ameliorarii si imbunatatirii conditiei umane, drept pentru care ne preocupam de angajatii nostri si de toate aspectele vietii lor.

Spirit de echipa

Este o atitudine pe care o construim impreuna, in mod responsabil, cu energie si creativitate.

Inovatie

Organizatia stimuleaza spiritul proactiv si gandirea inovativa ca motor al avantajului competitiv.

MISIUNEA FIRMEI

Ne dedicam intreaga activitate si energie implinirii dorintei oamenilor de a avea o viata mai sanatoasa, oferind servicii de inalta calitate clientilor nostri, prin respect, profesionalism si implicare in comunitate.

OBIECTIVE

Obiectivele firmei sunt urmatoarele:

A) penetrarea pietei printr-o politica adecvata de preturi si obtinerea pozitiei de lider pe piata farmaceutica.

B) Cresterea cifrei de afaceri in primele 5 luni cu 60000ron.

C) Profit net de peste 400197 in primele 5 luni

D) Marja profitului net de 25%

2.2 PERSONALUL FIRMEI

Personalul are un rol primordial intr-un depozit ca si al nostru. Comportamentul acestora in timpul serviciului trebuie sa fie impecabil. Cinstea, seriozitatea, responsabilitatea sunt calitatile pe care orice angajat al unitatii trebuie sa le aiba. Lipsa unui farmacist diriginte ar provoca pierderi considerabile societatii, de aceea selectarea personalului trebuie sa se faca foarte atent. Selectarea se face de manageri.

Personalul este impartit in departamente. Vom prezenta mai jos structura personalului pentru fiecare departament in parte. Societatea a incheiat o colaborare cu Oficiul Fortelor de Munca in vederea distribuirii de catre acesta unui personal calificat.

2.2.1 RECRUTAREA PERSONALULUI

Recrutarea personalului se face de catre un specialist de la departamentul de resurse umane. Pentru a se ajunge sa recrutam oameni firma noastra a incheiat un contract cu site-ul e-jobs unde apar toate posturile vacante din firma noastra. Tododata in momentul in care avem un post vacant, participam si la targuri de cariera. In special avem nevoie de oameni care au terminat medicina sau farmacia deoarce avem nevoie de persoane care au cunostintele de baza.

Avem un portofoliu de 600 de produse, iar angajatii nostri trebuie sa le cunoasca pentru a le putea vinde.
Omul de vanzari reprezinta pozitia-cheie in distributia de medicamente, forta de vanzari reprezentand in jur de 70-80% din totalul angajatilor.

2.2.2 SELECTIA PERSONALULUI

Angajatii vor fi selectionati pe baza unui sistem care va cuprinde verificarea pregatirii, abilitatilor si atitudinilor viitorilor angajati asa incat sa se recruteze personal talentat si pasionat pentru munca depusa pentru a se atinge obiectivul de lider in privinta capitalului intelectual.

Procesul de selectie in aceasta firma va fi derulata in urmatoarele etape :

1) Completarea de candidat a formularelor tip cerere de angajare

2) Interviul preliminar a candidatului

3) Testarea persoanei din punct de vedere intelectual

4) Interviul de selectie

5) Examenul medical

6) Stabilirea ofertei de munca

Fiecare angajat la S.C. MAID S.R.L va beneficia de cursuri de formare profesionala sa specifice postul detinut.

Curiculum Vitae a angajatiilor cheie este atasat la Anexa 3

2.2.3 MODALITATI DE MOTIVARE A ANGAJATILOR

Atunci cand vorbim de motivare a angajatilor, ne gandim aproape instantaneu la un pachet de salariu atractiv. Firesc pe o piata atat de sensibila la preturi ca cea din Romania. si la nivelul de trai. i la salariul mediu si minim pe economie. La inflatie. i la o multime de alte aspecte legate de mediul in care traim, destul de putin influentabile dar foarte cuantificabile in bani.

Fiecare manager trebuie sa fie constient ca trebuie sa isi motiveze angajatii atat financiar cat si non-financiar. Motivand angajatii, acestia vor munci mai mult, mai eficient, intr-un mediu placut.

In capitolul motivare financiara se incadreaza diverse metode: mariri de salariu, prime, bonusuri etc, toate acestea corelate cu tipul de post ocupat, precum si cu cultura organizationala a fiecarei companii.

Capitolul motivare non financiara as zice ca este mult mai generos din punct de vedere al metodelor. Amintim numai cateva: recunoasterea meritelor in public (in fata echipei), titulatura de angajatul lunii, implicarea in luarea deciziilor, trainingurile pentru angajati.

Firma MAID are urmatoarele modalitati de motivare a angajatilor:

trainingurile pe care le primesc angajatii pentru perfectionarea lor la locul de munca.

reconpensarea performantelor angajatilor prin mariri de salariu

bonusuri in functie de vanzari si prime in cazul sarbatorilor.

tichete pentru vacante

un climat linistit la locul de munca

CALIFICARE

NIVEL STUDII

NUMAR PERSOANE

VARSTA MAXIMA

MODUL DE LUCRU

EXPERIENTA

director general

superioare

40 ani

6ore/zi

minim 2 ani

director vanzari

superioare

40 ani

8 ore/zi

minim 2 ani

contabili

superioare

40 ani

8 ore/zi

minim 3 ani

reprezentati vanzari

medii/superioare

40 ani

9 ore/zi

minim 1 an

operator telefonic/facturare

liceu

40 ani

9 ore /zi

fara experienta

lucrator depozit

liceu

40 ani

9 ore/zi

fara experienta

sofer distribuitor

profesionala

40 ani

9 ore/zi

minim 1 an

farmacist diriginte

superioare

40 ani

6 ore/zi

minim 3 ani

2.3 ECHIPA MANAGERIALA este compusa din :

director zonal

administratorul firmei

director de vanzari

supervizor

reprezentant vanzari teren

2.4 ORGANIGRAMA FIRMEI

Organigrama firmei este compusa din echipa manageriala (vezi Anexa nr 1)

2.5 DATE GENERALE PRIVIND DEPOZITUL FARMACEUTIC

2.5.1 AMPLASAMENTUL

Amplasamentul firmei va castiga importanta din momentul in care numele firmei va incepe sa fie cunoscut. Initial se va lucra in acest depozit situat pe Str : Oasului, apoi pe masura ce bugetul va permite se va cumpara un spatiu mai mare si intr-o locatie cu prestigiu.

In momentul in care s-a ales zona in care va fi depozitul s-a avut in vedere :

Compatibilitatea zzonei cu profitul afaceri

Potentialul demografic al zonei

Obiceiurile de consum a populatiei

anse de dezvoltare a afaceri

In ceea ce priveste organizarea depozitului farmaceutic, aceasta este impartita in 4 departamente:

- Spatii pentru depozitarea produselor farmaceutice si para farmaceutice

- Birou pentru operatoare telefonica

- Birou pentru contabilitate

- Birou pentru directorii firmei

Schita depozitului farmaceutic MAID (vezi Anexa nr 2)

DOTARILE ACESTUI DEPOZIT

Calculatoare cu programe speciale de contabilitate; frigidere unde se tin: medicamentele, siropurile, vaccinurile; masinile cu care se deplaseaza agentii cand trebuie sa livreze marfa; rafturile unde se tin toate produsele din depozit.

Sistem de monitorizare a temperaturii si umiditatii,

Utilizarea odorizantelor placut mirositoare pentru distrugerea sau alungarea insectelor nedorite.

Echipamente si sisteme de depozitare si manipulare la cele mai noi standarde GDP (good distribution practice) in concordanta cu legislatia in vigoare

Echipe de livrare dedicate cu operatori telefonici, reprezentanti de vanzare in teren si livratori coordonati de responsabili zonali.

2.6 DIFICULTATI IN DEZVOLTAREA AFACERII

Crearea unui depozit farmaceutic si para farmaceutic este un lucru destul de dificil, de asemenea si dezvoltarea acestuia este dificila deoarece necesita timp, un departament de marketing serios si personal competent. In ultima perioada se observa o crestere a cumpararii produselor noastre.. Un procent foarte bun daca se tine seama de ultimele tendinte ale consumatorilor. Procentul persoanelor de varsta a treia a crescut, deoarece se observa o tendinta de imbatranire a populatiei si totodata de imbolnavire.

2.7 CONSULTANTII CHEIE LA CARE APELEAZA FIRMA „MAID”

Pentru buna functionare a firmei si pentru gestionarea eficienta a acesteia si pentru gestionarea eficienta a acesteia s-a decis ca mult mai eficient ar fi sa apelam la serviciile de consultanta ale unor firme terte astfel diminuand golurile care puteau sa apara pe parcursul activitatii.

Printre cele mai importnante firme ce fac parte din aceasta categorie se numara:

1) S.C.LICENTOP S.R.L colaboreaza cu societatea pe domeniul obtinerii licentelor pentru depozite informand si respectand normele emise de ministerul din ramura.

2) S.C AVOMIR S.R.L se ocupa cu consilierea juridica a activitatilor comerciale si colaboreaza cu societatea in rezolvarea tuturor problemelor juridice, intocmirea contractelor si reprezentarea eventuala in justitie.

2.8 PRODUSUL

Medicamentele care exista in depozitul firmei MAID sunt pentru diferite boli de care sufera oamenii si pacientii din spitale, de exemplu : pentru neurologie, cardiologie, endocrinologie, gastrologice etc.

1 Produse farmaceutice care sunt medicamentele indigene sunt urmatoarele

Terapia (ranolip, pentoxiretard, aspente, enarapril,)

Sandoz (ketonal. Amoxiclav, faringosept, paracetamol)

Zentiva (sinvacard, helicid, lindaxa, algocalmin)

Servier (prestariu, preductal, tertensiv, eurespal)

2.. Produse farmaceutice care sunt medicamente din import sunt urmatoarele

Bayer (adalat retard, canesten, glucobay, nimotop, talcid)

Dr Reddy`s Laboratories (ciprolet, ketorol, lanzap, lomaday)

Zeneca (casodex, diprivan, fluothane, hidriscrub, synala)

Novartis (anafranil, aredia, calciu for e, brinerdin)

3. Produse para-farmaceutice care sunt

produse ortopedice (ghenunchere, glezniere, burtiere, cotiere etc)

articole pentru copii (biberoane, suzete, bavete, tacamuri, etc)

cosmetice (apa de gura, ulei pentru corp, crema pentru fata, prafumuri, creme pentru reumatism)

vitamine (supradin, vitamax, ginkgo biloba, royal jelly)

articole de igiena (servetele antibacteriene, demachiante, pentru uz general, dischete cosmetice, bete pentru urechi, etc)

ceaiuri (de musetel, antiadipos, antiadipos cu ginseng, ceai verde frunza, ceai de menta, ceai de sunatoare, ceai de galbenele etc)

CAPITOLUL III

3. PRODUSELE SI SERVICIILE OFERITE.

3.1 GAMA DE PRODUSE:

MAID are parteneriate cu un numar de peste 50 furnizori, producatori de medicamente de uz uman, precum si de produse para-farmaceutice. Dintre acestia aproximativ 80% sunt externi, iar restul interni.
Avem parteneri strategici, cu ajutorul carora suntem in masura sa oferim servicii competitive clientilor nostri. Acest lucru ne pune la dispozitie experienta si resursele globale care asigura consolidarea continua a companiei.

O parte din producatori externi sunt: AMRIYA PHARM IND.EGIPT, ARZNEIMITTEL, BALKANPHARMA, CILAG GmbH INTERNA IONAL CIPROD-PHARM SRL, DO TOBELL LEK PHARMATECH S.R.L, ZENTIVA INTERNATIONAL A.S.

O parte din producatorii interni sunt: TERAPIA S.A BIOFARM S.R.L, ZENTIVA.S.A REMEDIA S.A., SINTOFARM BUCURE TI, SERVIER S.R.L, ANTIBIOTICE IASI S.A.

FOLOSIREA LICENTELOR

1) sunt date de catre producator

2) si au certificat de calitate

Firma MAID a reusit sa colaboreze cu o firma din Austria care face medicamente impotriva cancerului de piele si se numeste VIVADIR.Cu un tratament de 5 luni de zile cu acest medicament pielea isi revine si se regenereaza.

Noi am reusit sa fim unic importator de acest medicament din Romania.

Medicamentul VIVADIR se gaseste in orice farmacie cu care colaboram si casa de asigurari din Romania compenseaza acest medicament cu 80%.

Nu in ultimul rand am mai reusit sa mai colaboram cu o firma din Polonia care produce creme pentru reomatism si creme pentru diferite durei (de picioare, de spate etc.). Numele acestor medicamente sunt (ghiara dracului, puterea calului, puterea ursului, crema cu arnica). Tot asa vom fi singuri care vor avea aceste creme din Romania.

GAMA DE SERVICII

MAID On-Line este un serviciu interactiv care se adreseza tuturor clientilor MAID: farmacii, puncte farmaceutice sau spitale.
Functionarea serviciului este garantata 9 ore pe zi, 5 zile pe saptamana (de luni pana vineri).


Pentru utilizarea serviciului MAID On- Line sunt necesare:

Un computer care are instalat minimum sistemul de operare Windows 95,

Conexiune la internet,

Un program de navigare pe Internet (Exemplu: Internet Explorer).

Avantaje:

Sistem simplu de operare in MAID On-Line,

Rapiditate in plasarea comenzilor,

Posibilitatea verificarii stocurilor de produse din oferta MAID

Corectitudinea si actualitatea informatiilor despre oferta companiei,

Emiterea de rapoarte despre situatia facturilor emise de MAID

Introducerea aplicaitei MAID On-Line se inscrie in demersul companiei de a oferi intotdeauna clientilor servicii performante.

3.3MODALITATI DE LIVRARE

Avem 3 vehicule in orasul Cluj -Napoca ce le permite agentiilor sa ajunga cu marfa la timp in oras si 1data pe saptamana sa ajunga in orasele apropiate de Cluj-Napoca cum ar fi: Zalau Oradea, Dej, Gherla, Turda. Acest fapt ne permite sa livram produsele din oferta MAID, respectand intotdeauana o promisiune:
In 3 ore, comanda dumneavoastra va fi livrata in oras si in maxim 12 ore va fi livrata in afara orasului.

PIATA TINTA

Se adreseza tuturor clientilor MAID: lanturi de farmacii, puncte farmaceutice, spitale.
Se poate observa o tendinta tot mai mare de imbolnavire a populatiei.

Statisticile arata ca in 2008, 40% din populatie sufera de boli cronice, acute, subacute, iar in anul 2009 arata ca 60% din populatie sufera de boli cornice, acute si sub acute.

3.5 TRENDUL PIETEI

Dupa indicarea principalelor categorii de clienti dupa estimarea unui numar al potentialilor clienti si al unui nivel al afacerilor realizate orice inteprinzator ar trebui sa isi analizeze i directia de evolutie a segmentului de piata –tinta.

Prin urmare pentru realizarea unui plan de afaceri completsi conducerea in sine a afacerii inteprinzatoru trebuie sa cunoasca dimensiunea sau cel putin tendintele pietei pe care se pozitioneaza.

Firma MAID va aplica urmatoarele strategii bazate pe urmatoarele actiuni :

Investitii puternice in promovare-pentru a asigura cumpararea de proba si cumpararea repetata a produsului firmei

Investitii in cercetare si dezvoltare-pentru largirea gamei de produse pe masura ce ritmul cresteri se apropie de 0

Investitii mai mari in stocuri, capacitate de stocare si distributie-pentru satisfactia cereri aflate in crestere

Practicarea unei politici concurentiale agresive a preturilor mici in etapele de crestere a pietei urmata de majorari odata cu reducerea ritmului de crestere a pietei.

CONCURENTA

Principalii concurenti a firmei MAID sunt urmatorii:

FARMEXIM, FARMACOM, RUMCO, MEDIPLUS, FARMEXPERT.

FARMEXIM:


– Lan
propriu de farmacii, cu peste 100 de puncte de lucru, in Bucuresti si in tara
– Import si distributie produse cosmetice
i suplimente nutritive
In prezent FARMEXIM se afla in topul celor mai bune companii de profil din Romania, cu o cifra de afaceri de 150 de milioane Euro la sfarsitul anului 2007.

Farmexim asigura furnizarea de produse farmaceutice la nivel national, catre un numar de peste 3.000 de clienti, farmacii si spitale. Vrem sa oferim profituri maxime pentru clien ii nostri, de aceea furnizam servicii care maresc eficienta, inclusiv cursuri de specializare, solutii si pachete financiare performante, sistem informatic.

FARMEXPERT

Primii zece ani din istoria Farmexpert s-au caracterizat printr-o evolutie crescatoare a cifrei de afaceri, fapt care oglindeste preocuparea noastra constanta pentru imbunatatirea prezentei noastre pe piata farmaceutica romaneasca, pentru cresterea calitatii serviciilor oferite clientilor nostri. In relatia cu medicii si farmacistii, Farmexpert se implica in pregatirea profesionala a acestora, prin intermediul unui program de formare profesionala continua, avand ca parteneri cadrele universitare de la UMF Carol Davila Bucuresti, Colegiul Farmacistilor din Romania si Ordinul Asistentilor de Farmacie din Romania. Farmexpert a inregistrat la sfarsitul trimestrului al treilea al anului in curs o cifra de afaceri de 74,599,676 euro si un profit brut de 9,855,026 euro. In prezent, Farmexpert este in topul primilor cinci distribuitori de medicamente de pe piata romaneasca cu o cota de aproximativ 8%.

FARMACOM:


Farmacom activeaza pe piata ca distribuitor si producator de produse farmaceutice. Distributia se realizeaza en detail prin intermediul a 31 de farmacii din judetele Brasov, Sibiu si Covasna si en-gros prin depozitele situate in orasele Brasov, Sibiu, Cluj, Iasi si Timisoara. Farmacom dispune de un laborator de productie la care se efectueaza in prezent lucrarile de implementare a normelor de buna practica in fabricatie (GMP) Farmacom distribuie produse achizitionate de la alti producatori interni sau importatori.
Producatorii interni mai importanti ale caror produse se distribuie de Farmacom sunt: Sicomed Bucuresti, Europharm Brasov, Terapia Cluj-Napoca, Antibiotice Iasi, Biofarm Bucuresti, etc.


MEDI PLUS:

Mediplus face parte din grupul A&D Pharma Holdings, cel mai mare grup farmaceutic din Romania. Acesta include linia de business A&D Pharma Marketing& Sales care desfasoara activitati de marketing si vanzari in Republica Moldova, Ungaria si Ucraina, urmand sa se extinda in regiunea Europei de Est, precum si cea mai mare retea de farmacii din Romania. In 2006 A&D Pharma Holdings a devenit companie publica, actiunile sale fiind tranzactionate pe Bursa de Valori din Londra sub simbolul „ADPH”.

RUMCO:

Este o societate cu capital privat infiintata in 1991 a carui activitate principala este importul si distributia produselor para-farmaceutice si cosmetice. Printre principalii furnizori sunt firme de prestigiu din Europa si din China: Albert Polska-Polonia, Sun Delight-China, Atay Company-Turcia, Rauscher-Austria.LEGENDA

-suplimente nutritive -articole pentru copii

-produse para-farmaceutice -medicamente3.7 FURNIZORI

Principalii furnizori sunt: S.C. E-ON GAZ S.A, S.C. ELECTICA S.A.., S.C PETROM S.A., S.C PRIVAL S.R.L, S.C. CLEAN S.R.L.

firma

Produsul-serviciul livrat

S.C. E-ON GAZ S.A.

gaz

S.C. ELECTRICA S.A.

lumina

S.C. PETROM S.A

combustibil

S.C. PRIVAL S.A

gunoi

S.C. CLEAN S.R.L

curatenie

S.C.RADET S.A

apa

Plata furnizorilor se va face in numerar, in momentul aprovizionarii. Nu toti furnizorii vor fi platiti in numerar. Sunt anumiti furnizori care vor fi platiti prin virament bancar. In aceasta categorie intra S.C. ELECTRICA S.A al carei obiect de activitate este distribuirea curentului electric, S.C. RADET S.A al carei obiect de activitate este distribuirea de apa rece, S.C. PETROM S.A, al carei obiect de activitate este distribuirea combustibilului folosit la centrala termica, S.C. PRIVAL S.A, al carei obiect de activitate este colectarea gunoiului menajer, S.C. CLEAN S.A, al carei obiect de activitate este efectuarea curateniei.

3.8 FURNIZORI DE PRODUSE

3.8.1 PREZENTAREA MATERIALELOR ACHIZITIONATE

De asemenea materialele generale se refera la formularele folosite de de contabilitate, de managementul firmei, dar si materiale consumabile. Acestea ne sunt furnizate de catre societatea comerciala PAPETMIX S.R.L, iar in tabelul de mai jos sunt enumerate materialele generale folosite de depozitul farmaceutic, respectiv preturile acestora.

Nr crt

Denumire produs

UM

Pret unitar (aprox.)

1

Hartie scris

Pac

12 lei

2

Hartie xerox

Pac

14 lei

3

Pixuri

Buc

1,5 lei

4

Tus imprimanta

Buc

30 lei

5

Capse

Cutie

2 lei

Agrafe

Cutie

2 lei

7

Formular nota de plata (numerar)

Buc

5 lei

8

Formular nota de plata (virament)

Buc

5 lei

9

Formular monetar

Buc

5 lei

10

Formular nota de plata (proforma)

Buc

5 lei

11

Dosare

Buc

2 lei

12

Caiete

Buc

2,5 lei

13

Hartie fax

Pac

10 lei

14

Formulare contabilitate

Buc

5 lei

3.9 CONDITIILE DE DEPOZITARE

Medicamentele sunt depozitate in depozit in camere frigorifice sau tinute la separanda in cazul produselor stupefiante acestea fiind distribuite zilnic in functie de necesarul existent. Distribuirea se va face pe baza comenzilor intre farmacist/medic si operator telefonic. Aceasta distribuire se va face zilnic de catre agent la punctele farmaceutice sau la spitale.

In situatia in care medicamentele distribuite nu se vad la farmacie sau spitale acestea se vor lua inapoi de catre depozit si se va face o factura de retur.

CAPITOLUL IV

4. STRATEGIA DE MARKETING

CERCETAREA PIETEI

In urma cercetarii pietei s-a constatat o tendinta de imbolnavire a populatiei. Statisticile indica ca in anul 2008, un om din 10 avea boala cronica si in anul 2009 statisticile arata ca 3 oameni din 10 au boli cronice. Acest lucru arata evidentiaza tot mai multi oameni au boli cronice in special perosoanele de varsta a treia.. Pe plan european lucrurile stau similar. In situatia aceasta se evidentiaza o imbolnavire a populatiei cat mai mare, iar din punct de vedere financiar veniturile persoanelor bolnave sunt foarte mici.

MIXUL DE MARKETING

POLITICA DE PRET

Politica de preturi este impartita in 2 categorii:

1) Impuse de Casa de Asigurari

2) OTC-vanzarea produselor la cat mai aproape de pretul de referinta a producatorului

Oferta de pret se imparte in 2 categori:

1)15%din produse sunt OTC

2) restul de produse 85%sunt impuse de stat

Bolile grave au un adaos mic (adaos de 1,5%) iar boli mai putin grave au un adaos mare (pana la 12%.)

4.2.1.1 DISCOUNTURI SI REDUCERI-

Firma MAID ofera diverse discounturi si reduceri clientilor sai in functie de fidelitate, de comanda efectuata. Sau se mai pot oferi reduceri in extrasezon, de exemplu (paracetamolul care iarna se vinde foarte bine vara vindem mai putin si atunci noi vom oferi reduceri sau vom vinde la oferta 1+1gratuit).

Firma noastra organizeaza concursuri de 2 ori pe an in fiecare vara si in fieacare iarna in functie de fidelitate si de comemenzile efectuate o vacanta la mare sau la munte pentru 2 persoane.

4.2.1.2 MODALITATI SI TERMENI DE PLATA

Conditiile de plata sunt:

- 60zile de la data facturarii da catre farmacii, spitale.

- Modalitatea de plata a unor spitale sau puncte farmaceutice este cu plata pe loc cand este livrata marfa,

Casa de Asigurari plateste intre 60-90zile

Firma MAID ea are termen de plata catre producatori de 150zile.

4.2.2 POLITICA DE PRODUS

In primul rand, cel mai important lucru in cadrul unui produs sau a unui serviciu este calitatea. Apoi trebuie mentinuta o corelare intre calitatea si pretul produsului sau serviciului respectiv. Acum conform statisticilor se poate observa ca oamenii prefera produsele sa fie in primul rand bune calitativ i nu in ultimul rand la un pret accesibil.

Produsele au fost alese dupa o cercetare de marketing sub forma unui chestionar in care

am rugat oameni sa completeze acel chestionar care se referea la medicamentele cele mai

des folosite in ultimele 3 luni.

Scopul acestei cercetari de marketing a fost sa vedem care dintre medicamente sunt

cele mai utilizate.

Nu in ultimul rand am inceput sa mergem la spitale, la medici unde am intrebat si

acolo care sunt cele mai bune si cele mai eficiente medicamente pentru oameni care

sufera unele boli fie cronice fie sub acute.

4.2.3 POLITICA DE DISTRIBUTIE

Depozitul este amplasat in unul dintre cele mai mari orase ale tarii cu potential din punct de vedere al pietei si situate optim pentru a putea livra in timp scurt si zonele invecinate.

MAID distribuie produse achizitionate de la alti producatori interni sau importatori. Avem 3 vehicule in orasul Cluj -Napoca ce le permite agentiilor sa ajunga cu marfa la timp in oras si 1data pe saptamana sa ajunga in orasele apropiate de Cluj-Napoca cum ar fi: Zalau Oradea, Dej, Gherla, Turda.

Marfa dupa preluarea comenzii de catre operatorul telephonic trebuie sa fie trimisa in oras la timpul optim in maxim 3 ore si transporul in conditii impuse de lege de exemplu unele medicamente in lazi frigorifice sau in cutii pentru protejarea produselor.

Intre firma MAID si spitale sau puncte farmaceutice se incheie un contract de colaborare care specifica cumpararea unor produse farmaceutice si para-farmaceutice doar de la firma MAID.

FIGURA NR 2 - DEFINIREA STRATEGIEI DE DISTRIBUTIE


4. 2.4 PROGRAME DE PROMOVARE

->Promovarea produselor la inceputul activitatii

->Promovarea produselor la medici si farmacisti

Metode si costuri de promovare vezi Anexa 7

Firma MAID,are o serie de tehnici care le va aborda pentru atragerea clientilor fiecare dintre ele va fi descrisa in continuare :

1)Monstrele oferite de catre firma noasta medicilor, farmaciilor care pentru a vedea calitatea si eficienta produsului.

2)Direct mail se va folosi pentru ca este o metoda ieftina de promovare.Prin aceasta modalitate se pot trimite scrisori,recomandari care nu costa mai mult de 1,50 ron si chiar pe internet se poate trimite mail,in care ii tine la curent pe medici farmacisti si alte tipuri de clienti,cu produsele care exista si care vor exista in depozitul MAID.

3)Recomandarile-sunt cea mai eficienta metoda de promovare,o metoda prin care clientii firmei devin ‘ agentii acesteia de vanzare ‘,in sensul ca acestia cumpara produsele de la firma noastra, vad calitatea eficienta si pretul ,atunci recomandandu-le altor persoane produsele noastre.

4)Reclamele vor fi folosite in momentul in care bugetul o va permite.Se are in vedere promovarea la radio si in presa scrisa toate campaniile avand un control riguros al costurilor si a eficientei.

5)Catalog lunar ce cuprinde: produse, oferte speciale, informatii legislative din domeniul farmaceutic si pagini speciale de divertisment.

FIGURA 3-TEHNICILE FOLOSITE PENTRU ATRAGEREA CLIENTILOR


4.2.5 FEEDBACK-UL

Firma MAID va culege intodeauna feedback-ul de la clienti si se va folosi de aceasta pentru a-si imbunatati oferta. Atat feedback-ul negativ cat si cel pozitiv vor fi considerate in momentul in care se va decide o noua strategie sau o schimbare in abordarea pietei.

Un feedback pozitiv de la clienti reprezinta indeplinirea obiectivului de calitate a firmei.

4.2.6 INDICI DE SEZONALITATE: -bolile care se fac in anumite anotimpuri (iarna): paracetamolul, aspirina, nurofen. Acestea se fabrica mai mult atunci cand cererea este mai mare.

4.2.7 NOILE TENDINTE DE MARKETING PE ALTE PIETE:

- Imbunatatirea anumitor servicii catre: clienti, angajati.

- Programe de dezvoltare a produselor si serviciilor (gestiunea stocurilor, inventare periodice la 2-3luni.)

4.6 PROGRAMAREA APROVIZIONARII-se face in functie de comenzi si vanzarile anterioare.

4.2.8 CHELTUIELI CU STOCURI-cuprinde programe pentru evidentierea stocurilor, camere frigorifice, plata angajatilor pentru a face inventarul.

4.2.9 CHELTUIELI CU APROVIZIONAREA-sofer, combustibil pentru masina, asigurare marfa, comisioane bancare la plata catre producator.

4.2.10 Previzionarea vanzarilor

Previzionarea vanzarilor in primele 12 luni de la deschiderea activitatii depozitului MAID

La elaborarea previziunilor s-au luat in calcul, piata potentiala, activitatea concurentei, mijloacele de promovare folosite.

PERIOADA

CIFRA DE AFACERI

iul.09

aug.09

sep.09

oct.09

nov.09

dec.09

ian.10

feb.10

mar.10

apr.10

mai.10

iun.10

Incepand cu luna octombrie se observa o crestere a vinzarilor.Aceasta se datoreaza mai multor factori

-intensificarea activitatilor de marketing

-intensificarea activitatii de vanzare directa

-intrarea in sezonul rece unde trec foarte bine medicamentele,produsele ortopedice.

4.2.11 DIAGRAMA GANTT

Corelat cu previziunile de vanzari pe primele 12 luni,tabelul tip Gantt prezinta cele mai importante actiuni care trebuie inteprinse in primul an de activitate.

luna1

luna2

luna3

luna4

luna5

luna6

luna7

luna8

autorizatii de functionare

x

autorizatii pentru sediul social

x

autorizatii pentru spatii

x

autorizatii pentru obtinerea de liceente

x

avize sanitare

avize pentru paza si prevenire de incendiu

x

avize pentru protectia muncii

x

avize pentru apa si canal

x

creearea website-ului

x

negocierea contractelor cu producatorii

x

x

negocierea contractelor cu furnizorii

x

angajarea de personal

x

obtinerea de colaborari cu farmaciile si spitalele

x

demararea vanzarilor

x

crearea mijloacelor de promovare

x

implementarea strategiei de promovare

x

x

x

x

x

4.2.12 IDENTIFICAREA SI ANALIZA RISCURILOR

Elemente de risc ce ar putea efectua evolutia activitatii firmei sunt:
1) Calitatea conducerii-pentru aceasta se estimeaza un risc scazut. Justificarea preocuparea

permanenta pentru mentinerea si dezvoltarea relatiilor de afaceri si portofoliu de client, existenta portofoliului de structura organizatorica buna si capacitatea mare de influentare.

2) Dinamica industriei -prezinta un risc mediu in lumea previziunilor favorabile la nivel

macroeconomic, trendului crescator al pietei, pozitiei concurentiale avantajoase strategiei realiste, corect dimensionate si directionate

3) Situatia financiara prezinta de asemenea un risc moderat fiind caracterizata de dublarea

cifrei de afaceri:

ANALIZA SWOT

PUNCTE TARI

produse cu exclusivitate

raportul calitate - pretamplasament foarte bun aproape de punctele farmaceutice

forta de munca calificata

tehnologie de gestionare a informatiei moderna

nu depinde de un singur furnizor

portofoliu diversificat de produse

PUNCTE SLABE

1) lipsa unor anumitor producatori din oferta generala

2) discount mai mic fata de concurenta

3) neoferirea de discount la termenul stabilit

4) neoferirea in totalitate a produselor comandate de catre farmacii sau spitale

5) depasirea termenului de livrare

OPORTUNITATI

cunoasterea concurentei din toate punctele de vedere (raport calitate-pret, strategii de dezvoltare, etc)

tendintele pietei

politica promovata de stat

atragerea de noi clienti in privinta produselor para-farmaceutice

AMENINTARI

1 taxele impuse de autoritatile locale

2 veniturile tot mai mici ale populatiei

3 foarte multe depozite cu produse asemanatoare depozitului MAID

4 competitorii isi diminueaza preturile

5 rezilierea unui contract de catre un client

6 nu se pot gasi angajati pregatiti

CAPITOLUL V

5. PLANUL FINANCIAR

5.1. ANALIZA CASH –FLOW-ULUI:

cuprinde situatia intrarilor si iesirilor de numerar in perioada pe care o vom analiza

permite aprecierea urmatoarelor aspecte:

1) modificari ale pozitiei financiare in perioada pe care o vom analiza

2) nevoia de numerar si capacitatea firmei de a genera numerar

3) compararea situatiei fluxurilor de numerar la diferite firme.

Analiza fluxului de numerar vezi Anexa 6

Previzionam ca in urmatorii 5 ani de prognoza se pastreaza un trend de crestere.

Previzionam ca in primi 2 ani de prognoza, profitul net va creste in medie cu 10% iar in

ultimi ani cu 15%. Amortizarea va ramane constant ape cei 5 ani de prognoza.

PREVIZIONAREA CASH-FLOW-ULUI PE 3 ANI

CFWn+1

CFWn+2

CFWn+3

suma

rata de actualizare

CFW actualizat


5.2 IPOTEZELE PREVIZIUNILOR

1) Volumul marfurilor

Privitor la acest element s-a estimat pentru primul an de activitate o crestere medie de 10%.

Pentru urmatorul an (2010,2011) s-a preconizat soprirea valori activului anticipat bazata

pe: exploatarea vadului comercial foarte bun, alocarea de sume suplimentare pentru reclame

si publicitate, cresterea capacitatii de distibutie (consta in investirea de noi mijloace de transport

cu o capacitate mai mare), utilizarea corespunzatoare a spatiului de depozitare in functie

de solicitarea produselor livrate.

Efectul este reprezentat de cresterea veniturilor cu 10% in anul 2010 fata de anul 2009 i cu

20% in anul 2011 fata de anul 2010.

2) Stocurile

Valoarea stocurilor este mare avand in vedere specidicul activitatii. Fiind o firma de import

si distributie structura stocurilor este reprezentata de marfuri in totalitate.

3) Creantele

Ele vor avea valori relative mici si vor reprezenta in principal drepturi neincasate de la

farmacii in care care se distribuie marfa spre a fi comercializata.

Specificul activita ii permite recuperarea creantelor de la clienti in marea majoritate a

cazurilor la termene ce variaza intre 1-2 luni de la data facturarii.

4) Nivelul disponibilitatiilor banesti

Asa cum idica din calculul fluxurilor de lichidita i aceasta indica o situatie echilibrata

la nivelul trezoreriei.

5) Datorii catre bugetul statului

Acestea sunt reprezentate de contribuabili firmei si retinerile din salariile angajatiilor pentru

CAS, fonf de sanatate, somaj, impozit pe salarii si alte contributii.

6) Impozitul pe profit

S-a calculate utilizand o cota de impozitare de 16% pentru intreaga perioada de previziune.

5.3 BUGETUL DE VENITURI PRECONIZAT PENTRU 12 LUNI

In tabelul urmator vom preconiza veniturile pentru fiecare luna si pentru fiecare categorie de produs din firma.

numele produsului

iulie

august

septembrie

octombrie

noiembrie

decembrie

ianuarie

februarie

martie

aprilie

mai

Iunie

cosmetice

vitamine

35689

medicamente

112843

160600

articole de igiena

8487

9557

28551

produse ortopedice

302207

24982

articole pentru copii

45721

ceaiuri

total

Dupa cum observam in tabelul de mai in sus veniturile preconizate difera de la o luna la alta si de la un produs la altul.Tabelul evidentiaza ca cele mai multe produse vandute vor fi medicamentele deoarece statisticile indica numarul mare de imbolnavire a populatiei sunt tot mai multe de la an la an.

Pornind de la ipotezele din bilant am reusit sa estimam bugetul de venituri pentru anul 2009 in functie de stocurile avute la inceputul perioadei.

CHELTUIELILE TOTALE EFECTUATE PE ZI

DENUMIRE

UM

CANTITATE

PRET UNITAR

VALOARE

Consum apa rece

M3

2LEI

6LEI

Consum energie

Kw

3000 lei

7,50LEI

Amortizari

82,33LEI

Cheltuieli cu promovarea si cu publicitatea

50lei

Salarii personal

62,50LEI

Cheltuieli cu combustibilul

L

34LEI

TOTAL

5.5 SOLICITARI FINANCIARE.DESTINATIA FONDURILOR

Solicitarile financiare se ridica la suma de 200000lei accesate printr-un credit pe 36 de luni.

Destinatia fondurilor se refera la achizitionarea urmatoarelor mijloace fixe:

  • Laptop pentru prezentari de vanzari
  • Telefon mobil si abonament pentru reprezentant vanzari si director
  • Demararea companiei de promovare
  • Imprimanta
  • fax
  • in investirea produselor farmaceutice si parafarmaceutice

Indicatori financiari

INDICATORI

Nivel absolut

Cifra de afaceri - lei

500000

Salarii personal - lei

Salariul mediu brut - mii lei / salariat

Nr. salariati (persoane)

Profitul net

Rentabilitatea generala

Rentabilitatea activelor totale

Marja profitului din exploatare

Lichiditate generala

Lichiditate globala

Lichiditate imediata

Gradul de indatorare

Rata datoriilor

Rata de solvabilitate

Rata de acoperire a datoriilor

Solvabilitatea patrimoniului

Viteza de rotatie a activelor circulante

Viteza de rotatie a stocurilor

Viteza de rotatie a creantelor

Dupa cum observam din tabelul de mai sus situatia financiara prezinta un risc moderat fiind

caracterizata de eficienta elementelor angajate in activitatea firmei este foarte mica, capitalul

propiu partcipa la finantarea operatiunii firmei cu un grad de indatorare in jurul valorii admisibile,

50% si nu in ultimul rand rata solvabilitatii generale ne arata situatia financiara a firmei

care este foarte buna.

ANEXA 1

ORGANIGRAMA

FARMACIST DIRIGINTE

 


ANEXA 2

STRUCTURA DEPOZITULUI FARMACEUTIC

ANEXA 3

CURICULUM VITAE

Experiente profesionale:

1.Director de vanzari la Pharmafarm

Perioada:2005-prezent.

2.Practica efectuata la Banca Romana de Dezvoltare,

Cluj-Napoca,martie2005

3.Participari la traininguri in domeniul vanzarilor,respectiv managementul timpului.

Studii:

Specializare:Administrarea Afacerilor

Facultatea de Business,Cluj-Napoca

Perioada: 2003-2006

Studii de specialitate:marketing,finan e,

contabilitate,economie,evaluarea afacerilor statistica.

Liceul:Gr.Sc.Ind. Tehnofrig,Cluj-Napoca

Profilul:technician operator de calcul

Perioada:1998-2002

Competente

Operare pc: Microsoft word,Power point,Excel.

Limba straina cunoscuta:engleza scris-citit-mediu

Maghiara scris-citit-mediu

ANEXA 4

CURRICULUM VITAE

Experiente profesionale

1.Contabil la o firma de calculatoare

Perioada:-prezent.

2.Participari la traininguri in domeniul vanzarilor,respectiv management.

Studii:Specializare:Administrarea Afacerilor

Institulul de tiin e Economice,Cluj-Napoca

Perioada: 2006-2009

Studii de specialitate:,finante,

contabilitate,economie,matematica

Liceul:Economic,Cluj-Napoca

Profilul:contabilitate

Perioada:2002-2006

Competente

Operare pc: Microsoft word,Power point,Excel.

Limba straina cunoscuta:engleza scris-citit-mediu

Maghiara scris-citit-mediu

Germana scris-citit-bine

ANEXA 5

CURICULUM VITAE

Experiente profesionale

1.Director General la firma MAID

Perioada:2005-prezent.

2.Participari la traininguri in domeniul vanzarilor

Studii:

Specializare:Management

Facultatea de tiin e Economice,Cluj-Napoca

Perioada: 2002-2005

Studii de specialitate:marketing,finante,

contabilitate,economie,statistica,management comparat,managementul inteprinderilor mici si mijlocii

Liceul:Emil Racovita,Cluj-Napoca

Profilul:matematica

Perioada:1998-2002

Competente

Operare pc: Microsoft word,Power point,Excel.

Limba straina cunoscuta:engleza scris-citit-mediu

Germana scris –citit-bine

Italiana scris –citit-bine

ANEXA 6

CURRICULUM VITAE

Experiente profesionale

1.Farmacist diriginte la firma Farmanord

Perioada:2004-prezent

Studii:

Facultatea de Medicina i Farmacie Iuliu Hateganu ,Cluj-Napoca

Perioada:1998-2004

Studii de specialitate:biologie,chimie(organica si anorganica)

Liceul:Avram Iancu,Cluj-Napoca

Profilul:uman

Perioada:1994-1998

Competente

Operare pc: Microsoft word,Power point,Excel.

Limba straina cunoscuta:engleza scris-citit-mediu

ANEXA 7

METODE DE PROMOVARE SI COSTURI

METODA

ITEM

COST TOTAL LEI

RECLAME

PIA A,BROSURI,RADIO

DIRECT MAIL

TOPURI DE HARTIE,TIMBRE,PLICURI

RECOMANDARI

RECOMANDARILE VOR FI FACUTE BENEVOL DE CATRE CLIENTI

0

MONSTRE

PROMOVAREA IN SPITALE SI IN FARMACII

ANEXA 8

FLUXUL DE NUMERAR

EXPLICA II

N

1) Fluxul de numerar din exploatare

Profitul/pierderea activitatii de exploatare

+ Cheltuiala cu amortizarea si provizioanele in exercitiul curent

- Impozitul pe profit platit

± Variatia Necesarului de fond de rulment (ΔNFR)

2) Fluxul de numerar din activitatea de investitii

- Achizitiile de imobilizari

3) Fluxul de numerar din activitatea financiara

+ Cresterea creditelor pe termen lung si scurt

- Rambursarea creditelor pe termen lung si scurt

- Plati pentru dividende

+ Venituri financiare incasate

- Cheltuieli financiare platite

Cash flow net

Datorita sumei rezultatelor analizate din fluxul de numerar societatea comerciala este capabila sa isi acopere platile din incasarile realizate.

ANEXA 9

SCADENTAR CREDIT

Data tragerii sumei 1aprilie 2009

Anul

Luna

Anuitate

Dobanda

Rambursare

old credit

INTRARI

N

N+1

N+2

Bibliografie

-Elaborarea studiilor de fezabilitate i a planurilor de afaceri/coordinator Cristian Bisa

- www.plandeafacere.ro

- Plan de afaceri,editura Teora Alan West de la pagina 10-22)

-www.farmexim.ro

-www.mediplus.rp

-www.farmacom.ro

-www.regielive.ro

-Kotler -Managementul marketingului- Editia a-II-a Editura Teora

-Philip Kotler si Nancz Lee-Marketing in sectorul public.
Politica de confidentialitate


.com Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
Analiza corelatiilor cheltuielilor cu salariile
Programarea neurolingvistica (pnl)
Stratageme aplicabile in negocieri
Analiza costurilor aferente productiei marfa comparabile
Sc. whiteland srl. - obiectul societatii
Instrumentarea contabila a amortizari imobilizarilor corporale
Auditul financiar si auditul proiectelor – analiza comparativa
PREZENTAREA ORGANIZATIEI - ROTIS LUX S.R.L. - comercializarea de consumabile tipografice

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu