Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » economie
Membrii bursei

Membrii bursei


Membrii bursei

In ceea ce priveste persoanele care se asociaza in vederea constituirii unei burse de valori, cele autorizate in mod expres, dobadesc calitatea de membri ai bursei, calitate din care deriva o serie de drepturi si obligatii. Principalul avantaj de care acestia dispun este posibilitatea de a efectua direct tranzactii cu titluri pe piata respectiva. In general, acest drept are un caracter de exclusivitate, numai membrii bursei putand efectua operatiuni cu titlurile cotate pe piata. In SUA si Japonia, accesul exclusiv al membrilor este reglementat prin statute si regulamentele pietelor bursiere (NYSE, American Stock Exchange, Tokyo Stock Exchange).

Din punct de vedere al posibilitatii de acces la calitatea de membru, exista doua categorii de burse de valori:

burse inchiseburse deschise

In cazul celor inchise, numarul de locuri este limitat si un tert nu poate dobandi calitatea de membru decat daca obtine un loc din partea unui titular. Aceasta este situatia la NYSE, unde cel care doreste sa aiba acces la bursa trebuie sa obtina locul (prin mostenire, cumparare, inchiriere sau in alt mod).

Accesul la bursa nu este insa reglementat numai de institutia respectiva; actele normative privind piata financiara stabilesc o serie de conditii ce trebuie indeplinite de cei care solicita calitatea de membru, asa-numitele criterii de eligibilitate. Astfel, in Japonia, de exemplu, nu pot fi membri ai bursei decat persoanele juridice, pe cand la NYSE calitatea de membru revine in principiu unor personae fizice, iar in cazul Marii Britanii, calitatea de membru al bursei poate fi dobandita atat de persoanele fizice, cat si de persoanele juridice care indeplinesc conditiile legii.

Dintr-un alt punct de vedere, accesul la piata bursiera poate fi deschis in egala masura societatilor financiare si bancilor (in tarile care au adoptat principiul bancii universale) sau limitat exclusiv la societatile financiare sau de bursa (cazul SUA si Japonia).

In cele mai multe tari, pentru a fi eligibile la calitatea de membru si a-si pastra aceasta calitate firmele trebuie sa indeplineasca o serie de conditii generale:

. sa primeasca o autorizatie in acest sens de la organismul care reprezinta autoritatea pietei (de tipul Securities and Exchange Comission, in SUA), pentru primirea licentei respective firma trebuind sa aiba in obiectul de activitate efectuarea de operatiuni cu titluri financiare si sa dispuna de personal calificat in acest sens;

. sa dispuna de un volum minim de capital, in functie de natura si marimea afacerilor pe care le desfasoara, si sa prezinte garantiile prevazute de lege si regulamentul bursei;

. sa contribuie la fondurile bursei prin modalitatile si volumul stabilít de regulamentele acesteia;

. sa respecte toate obligatiile stabilite prin lege si regulamentele bursei in legatura cu negocierea,incheierea si executarea tranzactiilor bursiere.

Din calitatea de membru izvorasc o serie de drepturi a caror intindere este diferita de la o bursa la alta, dar care, in principal, constau in urmatoarele:

. dreptul membrului bursei de a fi prezent direct sau prin reprezentanti in incinta si de a efectua operatiuni bursiere, in cont propriu sau/si pentru terti;

. dreptul de a participa la elaborarea sau/si modificarea statutului si regulamentelor bursei;

. dreptul de a participa la administrarea institutiei bursei, inclusiv de a alege si a fi ales in organele de conducere.

La NYSE, asa cum am aratat, numarul de membrii ai bursei este limitat, iar pentru a dobandi aceasta calitate, trebuie sa indeplineasca anumite cerinte. Dar, pe langa membrii propriu-zisi, se cunosc si alte categorii de membri: "membri cu chirie" (leased members), respectiv cei care au inchiriat un loc de la membrii bursei; "membri partiali" (access members), adicaacele firme care pot tranzactiona in sala de negocieri ca si membrii plini, dar nu au dreptul sa lucreze ca specialist; "membri aliati" (allied members) este o denumire care se aplicapentru actionarii principali sau cadrele de conducere ale organizatiilor membre si care sunt inregistrati la NYSE, acestia neputand sa efectueze tranzactii in sala de negocieri; "membri acceptati" (approved persons) sunt cei care contribuie cu capital la bursa,dar nu au nici un rol in managementul acesteia; "membri corespondenti" (office members) sunt aceia care nu participa frecvent la tranzactii in sala de negocieri, concentrandu-si activitatea pe gestiunea conturilor clientilor si pe operatiuni financiare, altele decat executarea de ordine de bursa.

La Tokyo Stock Exchange, principala bursa japoneza, calitatea de membru revine exclusive societatilor financiare autorizate in acest sens de Ministerul de Finante. Exista trei categorii de membri: membri plini, membri saitori - tipici pentru bursele japoneze - si membri speciali. Legea japoneza prevede ca membrii plini, ca si membrii saitori sa fie corporatii legal constituite, autorizate pentru operatiuni cu titluri financiare prin licenta a Ministerului de Finante (Biroul pentru Titluri Financiare).

In Marea Britanie, calitatea de membru poate reuni atat persoane fizice, cat si persoane juridice. Pentru aceasta, ele trebuie sa aiba un nivel adecvat al capitalului social, experienta in domeniul financiar, o situatie financiara corespunzatoare si capacitatea adecvata desfasurarii operatiunilor de comert si intermediere cu titluri. Spre deosebire de NYSE si TSE, aici, cumpararea unui loc in bursa nu este o preconditie a dobandirii calitatii de membru, membrii platind o taxa de admitere la bursa, care depinde de numarul de agenti pe care ii angajeaza firma membra pentru tranzactii in bursa.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.