Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » transporturi
Modificarea contractului de transport

Modificarea contractului de transport
Modificarea contractului de transport

amanarea si anticiparea calatoriei - se vor respecta prevederile dispozitiilor in vigoare cu privire la dreptul de a beneficia de intreruperea calatoriei a legitimatiilor de calatorie.

intreruperea calatoriei - se vor respecta prevederile dispozitiilor in vigoare cu privire la dreptul de a beneficia de intreruperea calatoriei a legitimatiei emise electronic.

diferente tarifare - calatorul care doreste sa foloseasca o clasa superioara, un tren de rang superior sau o ruta mai lunga decat cele inscrise in legitimatia prezentata o poate face cu plata diferentelor, conform dispozitiilor tarifare.Orice diferenta tarifara: diferenta de rang de tren, diferenta de clasa sau diferenta de ruta se va elibera pentru un singur tren. Diferenta de clasa sau diferenta de ruta se elibereaza numai la acelasi rang de tren ca cel al legitimatiei anteriore. Diferenta de rang de tren sau diferenta de ruta se elibereaza numai la aceeasi clasa ca si legitimatia anterioara.

Cand se solicita eliberarea de diferenta de rang, diferenta de clasa, diferenta de ruta simultan se procedeaza astfel:

- cand se doreste trecerea de la un tren de rang inferior, clasa a II-a la un tren de rang superior, clasa I se vor elibera 2(doua) legitimatii: mai intai diferenta de tren, iar apoi se elibereaza diferenta de clasa si de supliment (se "urca" calatorul in trenul in care solicita calatoria, iar apoi se "urca" la clasa solicitata).

- cand doreste trecerea de la un tren de rang inferior la un tren de rang superior, dar care circula pe o ruta mai lunga se vor elibera 2(doua) legitimatii: o legitimatie pentru diferenta de ruta si o legitimatie pentru diferenta de rang de tren.

- cand se doreste trecerea de la un tren, clasa a II-a la acelasi rang de tren clasa I dar care circula pe o ruta mai lunga se vor elibera 2(doua) legitimatii: mai intai se va elibera diferenta de ruta si de supliment, iar apoi se elibereaza diferenta de clasa si de supliment (se "urca" calatorul in trenul in care solicita calatoria, iar apoi se "urca" la clasa solicitata).

- cand se doreste trecerea de un tren de rang inferior, clasa a II-a la un tren de superior, clasa I, dar care circula pe o ruta mai lunga se vor elibera 3(trei) legitimatii: o legitimatie pentru diferenta de ruta, o legitimatie pentru diferenta de rang de tren si o legitimatie pentru diferenta de clasa.

Diferentele tarifare eliberate in tranzit cu plata integrala se vor elibera pe motiv de "Bilet", indiferent daca acesta a fost bilet cu plata, bilet gratuit sau a fost bilet special vizat pe sistem manual (bilet special gratuit vizat cu anexa de control). În rubrica "Valabil cu.." se va introduce numarul biletului prezentat de calator si numele statiei emitente a legitimatiei (ex: pentru bilet initial 123 emis de statia Buzau se va introduce 123 Buzau) chiar daca pe legitimatia electronica nu vor fi tiparite toate caracterele ele vor fi inregistrate in baza de date.

Pentru legitimatiile initiale ce beneficiaza de reducere partiala sau totala se va introduce numarul actului ce acorda reducerea respectiva (numarul carnet, legitimatie, cupon, etc). În tranzit cand calatorii beneficiaza de reduceri tarifare ale legitimatiilor de completare, acestea vor fi eliberate pe motiv categoria respectiva, iar in rubrica "Valabil cu.." se va introduce atat numarul actului ce acorda reducerea cat si numarul biletului prezentat de calator (ex: pentru act nr.123 si bilet initial 456 emis de statia Giurgiu se va introduce 123/456 Giurgiu).

În tranzit pentru calatoria pe ruta mai lunga cand se elibereaza o legitimatie de tip "Diferenta de ruta" in afara de numarul legitimatiei initiale se vor introduce numarul de kilometri de pe legitimatia initiala. În cazul legitimatiilor in care diferenta de ruta se va elibera in tranzit se va schimba statia de plecare in statia de plecare de pe legitimatia initiala.

restituiri de legitimatii de calatorie - se fac numai in conformitate cu prevederile Regulamentului de Transport - NUT. Se pot restitui numai legitimatiile de calatorie emise electronic prin sistemul xSell de unitatea unde isi desfasoara activitatea, dupa ce au fost vizate si a fost aplicata stampila de catre seful de tura, casierul verificator sau seful unitatii.

Pentru efectuarea restituirilor prin sistem electronic xSell, dupa introducerea numarului biletului de restituit, ora si minutul emiterii biletului si dupa cautarea biletului in baza de date, se vor introduce procentele de restituire. Valoarea procentelor de restituire contravaloare bilet de calatorie, supliment si tichet sunt implicit 100%. Se disting urmatoarele cazuri:

o      Daca se solicita restituirea unei legitimatii de calatorie la vagon clasa, OG se va pozitiona pe campul corespunzator procentului de restituit din:

Bilet cu ajutorul tastei F5 si va introduce valoarea de 90 (10% se retine)

Supliment cu ajutorul tastei F6 si va introduce valoarea de 90 (10% se retine)

Tichet cu ajutorul tastei F7 si va introduce valoarea de 0 (valoarea tichetului de rezervare la vagon clasa nu se restituie).

o      Daca se solicita restituirea suplimentului de pat inainte cu 48 ore de plecarea trenului in campul de Tichet (unde se regaseste valoarea suplimentului de pat) se va introduce valoarea de 100.

o      Daca se solicita restituirea suplimentului de pat dupa termenul de 48 ore, dar cu maxim 2 ore inainte de plecarea trenului in campul de Tichet (unde se regaseste valoarea suplimentului de pat) se va introduce valoarea de 50. (50% se retine).

Automat sistemul va calcula suma care va fi restituita.

OG are posibilitatea de efectua restituirea calculata pe baza sumelor de restituit in mod similar celor prezentate mai sus, valoarea sumelor de restituit fiind stabilita cu ajutorul tastelor functionale corespunzatoare (CTR+F5, CTR+F6 sau CTR+F7).

Anexa 1

LISTA TIPURILOR DE BILETE CARE SE VOR EMITE MANUAL IN PARALEL CU FUNCTIONAREA SISTEMUL ELECTRONIC XSELL

in unitatile care utilizeaza acest sistem

 1. Bilet de control creditat
 2. Bilet de control cu plata
 3. Bilet de calatorie special (pe zone km, pana in 100 km)
 4. Bilet de calatorie tren persoane pentru distribuitori autorizati (clasa I si clasa a II-a, pret intreg si 50% reducere)
 5. Bilet de calatorie bianco cu plata
 6. Cartea VSD
 7. Bilet de calatorie eliberat in tren
 8. Bilet de calatorie in circuit
 9. Bilet de calatorie special (pe zone km, pana la orice distanta)
 10. Bilet de calatorie in grup
 11. Bilet de calatorie tren auto-cuseta
 12. Bilet de calatorie gratuita in interesul serviciului una calatorie (individual si colectiv) si 15 calatorii (valabil P, A, R si valabil P)
 13. Permis de calatorie gratuita in interesul serviciului una calatorie (individual si colectiv) si 15 calatorii
 14. Abonament lunar tren P
 15. Abonament lunar pentru elevi/studenti
 16. Abonament lunar tren A, R
 17. Abonament lunar toate liniile
 18. Abonament saptamanal tren P
 19. Permis de calatorie scolar

Anexa 2

ABREVIERI UTILIZATE ÎN SISTEM XSELL

Sunt folosite urmatoarele abrevieri:

cu privire la rangul trenului:

o      P - personal

o      A - accelerat

o      R - rapid

o      IC - intercity

cu privire la legitimatia de calatorie:

bilete

o      Bilet intreg (P) - bilet tren persoane

o      Bilet + Supliment (A, R, IC) - bilet + supliment tren accelerat, rapid sau intercity

o      Bilet +S+T (A, R, IC) - bilet + supliment tren accelerat, rapid sau intercity

o      Bilet copil (P) - bilet copil tren persoane

o      (Bil+S) copil+T - bilet copil tren persoane + supliment copil tren accelerat, rapid sau intercity + tichet rezervare

o      Bilet 50% (P) - bilet cu reducere 50% tren persoane

o      Bilet 50%+S+T - bilet cu reducere 50% tren persoane + supliment tren accelerat, rapid sau intercity + tichet rezervare

o      (Bilet+S) 50% + T - bilet cu reducere 50% tren persoane + supliment cu reducere 50% tren accelerat sau rapid + tichet rezervare

o      (B+S+T) 50% - bilet cu reducere 50% tren persoane + supliment cu reducere 50% tren accelerat, rapid sau intercity+ tichet rezervare cu reducere 50%

o      BST50%Rap+d.IC-R - bilet cu reducere 50% tren persoane + supliment cu reducere 50% tren rapid + diferenta tren intercity- rapid + tichet rezervare cu reducere 50% (legitimatie valabila la tren intercity pentru facilitatile care au reducere 50% din bilet tren persoane, din supliment tren rapid si din tichetul de rezervare)

o      Bil.gratuit (P) - bilet gratuit tren persoane

o      Bil.gr+Dif.Cl - bilet gratuit tren persoane + diferenta clasa tren persoane

o      Bil.gratuit+S+T - bilet gratuit tren persoane + supliment tren accelerat, rapid sau intercity + tichet de rezervare

o      (B+S+T)gratuit - bilet gratuit tren persoane + supliment gratuit tren accelerat, rapid sau intercity + tichet de rezervare gratuit

o      B.gr+Dif.Cl+S+T - bilet gratuit tren persoane + diferenta clasa tren persoane + supliment tren accelerat, rapid sau intercity + tichet de rezervare

o      B.gr+D.Cl+D.S+T - bilet gratuit tren accelerat, rapid sau intercity + diferenta clasa tren persoane + supliment tren accelerat sau rapid + tichet de rezervare

bilete dus-intors

o      Dus-intors (P) - bilet dus intors valabil tren persoane

o      D-i+T dus (A) - bilet dus-intors valabil tren accelerat + tichet rezervare tren de dus

o      D-i+T dus (R) - bilet dus-intors valabil tren rapid + tichet rezervare tren de dus

o      D-i+T dus (IC) - bilet dus-intors valabil tren intercity cu rezervare la tren de dus

o      D-i copil(P) - bilet dus intors copil valabil tren persoane

o      D-i c.+T dus (A) - bilet dus-intors copil valabil tren accelerat + tichet rezervare tren de dus

o      D-i c.+T dus (R) - bilet dus-intors copil valabil tren rapid + tichet rezervare tren de dus

o      D-i c.+T dus (IC) - bilet dus-intors copil valabil tren intercity cu rezervare la tren de dus

suplimente

o      Supliment - supliment tren accelerat, rapid sau intercity

o      Supliment +T - supliment tren accelerat, rapid sau intercity + tichet rezervare

o      Supliment copil - supliment tren accelerat, rapid sau intercity copil

o      Supliment c.+ T - supliment tren accelerat, rapid copil sau intercity + tichet rezervare

o      (S+T) 50% - supliment cu reducere 50% tren accelerat + diferenta tren rapid-accelerat + tichet rezervare cu reducere 50% (legitimatie valabila la tren rapid pentru facilitatile care au reducere 50% din bilet tren persoane, din supliment tren accelerat si din tichetul de rezervare)

o      ST50%Rap+d.IC-R - supliment cu reducere 50% tren rapid + diferenta tren intercity-rapid + tichet rezervare cu reducere 50% (legitimatie valabila la tren intercity pentru facilitatile care au reducere 50% din bilet tren persoane, din supliment tren rapid si din tichetul de rezervare)

o      S 50%+T - supliment cu reducere 50% tren accelerat sau rapid + tichet rezervare

o      (S+T) gratuit - supliment gratuit tren accelerat, rapid sau intercity

tichete

o      T intreg - tichet de rezervare cu plata

o      T gratuit - tichet de rezervare gratuit

diferente clasa

o      Dif.Clasa (P) - diferenta de clasa tren persoane

o      Dif.Clasa+S+T - diferenta clasa tren persoane + supliment tren accelerat, rapid sau intercity + tichet rezervare

o      Dif. (Clasa+S)+T - diferenta de clasa tren persoane + diferenta de supliment tren accelerat, rapid sau intercity + tichet rezervare

o      Dif.Cl.copil (P) - diferenta de clasa copil tren persoane

o      (Dif Cl.+S) c.+T - diferenta clasa copil tren persoane + supliment copil tren accelerat, rapid sau intercity

o      Dif. (Cl+S) c.+T - diferenta de clasa copil tren persoane + diferenta de supliment copil tren accelerat, rapid sau intercity + tichet rezervare

o      Dif.Cl.gr (P) - diferenta de clasa tren persoane gratuita

o      (Dif.Cl+S+T) gr - diferenta clasa gratuita tren persoane + supliment gratuit tren accelerat, rapid sau intercity + tichet rezervare gratuit

o      (Dif (Cl+S)+T) gr - diferenta de clasa gratuita tren persoane + diferenta de supliment gratuita tren accelerat, rapid sau intercity + tichet rezervare gratuit

diferente de tren

o      Dif.tr. (R-A) + T - diferenta tren rapid-accelerat + tichet rezervare

o      Dif.tr. (IC-A) + T - diferenta tren intercity-accelerat + tichet rezervare

o      Dif.tr. (IC-R) + T - diferenta tren intercity-rapid + tichet rezervare

o      Dif.tr.(R-A) c + T - diferenta tren rapid-accelerat copil + tichet rezervare

o      Dif.tr. (IC-A) c + T - diferenta tren intercity-accelerat copil + tichet rezervare

o      Dif tr (IC-R) c + T - diferenta tren intercity-rapid copil + tichet rezervare

o      (Dif.(R-A)+T) gr - diferenta tren rapid-accelerat gratuita + tichet rezervare gratuit

o      (Dif.(IC-A)+T) gr - diferenta tren intercity-accelerat gratuita + tichet rezervare gratuit

o      (Dif.(IC-R)+T) gr - diferenta tren intercity-rapid gratuita + tichet rezervare gratuit

diferente de ruta

o      Dif.Ruta (P) - diferenta de ruta tren persoane

o      Dif.Rut+S+T (A), (R) sau (IC) - diferenta ruta tren persoane + supliment tren accelerat, rapid sau intercity + tichet rezervare

o      Dif.Rut+Dif.S+T - diferenta de ruta tren persoane + diferenta de supliment tren accelerat, rapid sau intercity + tichet rezervare

o      Dif.Rut. copil P - diferenta de ruta copil tren persoane

o      (Dif.Rut+S)c.+T - diferenta ruta copil tren persoane + supliment copil tren accelerat, rapid sau intercity

o      Dif (Ruta+S)c.+T - diferenta de ruta copil tren persoane + diferenta de supliment copil tren accelerat, rapid sau intercity + tichet rezervare

comanda rezervare

o      ComandaRezP - comanda rezervare tren personal

o      ComandaRezA - comanda rezervare tren accelerat

o      ComandaRezR - comanda rezervare tren rapid

o      ComandaRezIC - comanda rezervare tren intercity

CAPITOLUL 2

REGLEMENTARI DE LUCRU

NOTIUNI GENERALE

Accesul la sistemul electronic de emitere de legitimatii de calatorie se realizeaza prin nume si parola. Numele este cel care stabileste drepturile de utilizator, indiferent de postul de lucru la care se prezinta. Se disting trei nivele de acces:

accesul la nivelul statiei de lucru (PC)

accesul la nivelul bazei de date

accesul la nivelul aplicatiei

Accesul la nivelul statiei de lucru este conceput pentru a limita accesul neautorizat la posturile de lucru aflate intr-o unitate. Orice utilizator al aplicatiei, pe orice post de lucru, se va autentifica cu un nume si o parola specifice unitatii in care isi desfasoara activitatea, fiecare unitate avand stabilite un nume si o parola unica care vor fi cunoscute numai de personalul unitatii.

Accesul la nivelul bazei de date este imposibil in cazul utilizatorilor obisnuiti ai aplicatiei, acestia neavand dreptul si nici posibilitatea de a modifica, de a sterge sau de a adauga informatii.

Accesul la nivelul aplicatiei se face prin intermediul unui nume si a unei parole specifice fiecarui utilizator in parte. Numele si parola folosite pentru autentificarea la nivelul aplicatiei vor identifica un utilizator, precum si rolurile (functiile) care i-au fost atribuite acestuia (ex: un utilizator poate avea atribuite rolurile operator de ghiseu (OG), operator de bilete (OB), sef de tura (ST), Raportor (Rap) numele si parola fiind aceleasi pentru toate rolurile).

Folosirea numelui si parolei altui utilizator este strict interzisa, aceasta sanctionandu-se cu desfacerea contractului individual de munca.

În cadrul aplicatiei o persoana poate avea stabilite mai multe roluri: operator de ghiseu, operator de bilete, etc. În cadrul aplicatiei de emitere electronica a legitimatiilor de calatorie, toti utilizatorii sunt recunoscuti prin nume si prin parola. În momentul introducerii in sistem a unui utilizator, in afara de nume si parola, i se specifica si rolul/rolurile pe care il/le va indeplini acest utilizator .

Un utilizator poate fi investit cu unul sau mai multe roluri in functie de specificul unitatii (de exemplu, intr-o statie mica seful de tura poate fi chiar operatorul de ghiseu). În functie de marimea punctului de lucru se stabileste personalul care va avea stabilite rolurile de operator de bilete, sef de tura si raportor. Aceste roluri dau dreptul de a efectua unele operatii speciale (alimentare imprimante, alinieri de serii, urmarirea stocurilor de bilete in imprimante, golirea cozii de tiparire, mutarea sesiunii de lucru, urmarirea activitatii posturilor) sau executia unor rapoarte specifice.

Rolurile de OB si ST vor fi stabilite de la unitate la unitate in functie de organizarea acesteia. Dupa stabilirea atribuirii rolurilor se va solicita aprobarea acestora de la Serviciul Ticketing care o transmite sub semnatura directorului de resort. Astfel in cazul unitatilor in care nu exista personal care sa indeplineasca numai functia de OB si care sa lucreze in tura, OG vor avea stabilit si rolul de OB si ST, iar in cazul statiilor in care functioneaza casa speciala, casierul care lucreaza la aceasta va putea avea stabilit rolul de OB.

REGLEMENTARI DE LUCRU SPECIFICE

OPERATORULUI DE GHISEU

Operatorul de ghiseu este casierul propriu-zis, care asigura emiterea biletelor imprimate ce constituie legitimatii de calatorie si efectueaza eventualele anulari sau restituiri.

Primirea-predarea serviciului

Pe fiecare ghiseu se va infiinta "Registru postului nr. ". Toate operatiile executate in timpul unei ture de serviciu vor fi notate in acest registru: predarea-primirea serviciului, alimentarea imprimantei, goliri ale cozii de tiparire, mesaje de eroare pe care le afiseaza aplicatia (altele decat cele normale de atentionare a OB sau ST), etc.

La intrarea in serviciu operatorul de ghiseu (OG) primitor:

Ø isi va procura moneda divizionara si bancnotele necesare pentru inceperea vanzarii, in limita soldului de casa;

Ø va verifica buna functionare a echipamentului electronic de emitere a legitimatiilor de calatorie;

Ø va permite operatorului de ghiseu predator sa efectueze inchiderea de tura si obtinerea biletului "Control total" si sa iasa din aplicatie in ecranul xSellTicketing Aplication Starter (ecranul cu rolurile specifice aplicatiei xSell).

În Registrul de predare-primire a serviciului al postului de vanzare, operator de ghiseu predator va inscrie procesul verbal de predare-primire a serviciului dupa cum urmeaza:

"Data .. ora OG (numele si prenumele OG predator) predau serviciul OG (numele si prenumele OG primitor) in urmatoarele conditii:

 • Echipamentul electronic de emitere al postului lasat in stare (starea de functionare a inventarului: buna sau defecte. În cazul defectarii se va nota ora defectarii, cauza acestei defectiuni, persoana avizata si ora avizarii).
 • În imprimanta se gasesc .. bilete. (se noteaza de pe ecran din zona de informatii)
 • Serie si numarul primului bilet ramas in imprimanta este . (se noteaza de pe ecran)
 • Alte imprimate, valori, etc. care se predau.
 • Înscrierea eventualelor modificari de: tarife, compuneri de tren, anulari de trenuri ce au aparut in tura sa de serviciu si care se mentin in continuare.
 • Orice alte informatii care contribuie la buna desfasurare a serviciului de casa.
 • Starea de functionalitate a sistemului de alarma al incaperii.
 • Alte reglementari prevazute in fisa postului si in ROI

Predat OG .

nume si prenume, semnatura)

Primit OG .

nume si prenume, semnatura)"

Dupa semnarea procesului verbal de predarea-primirea serviciului, OG primitor va raspunde in continuare de intreaga activitate a postului respectiv de lucru.

În cazul in care nu exista OG primitor in tura urmatoare, OG predator va inscrie acest lucru in procesul verbal de predarea-primirea serviciului, cat si faptul ca:

 • S-a deconectat instructional de la sistemul de operare.
 • S-a intrerupt alimentarea electrica a echipamentului electronic de emitere a legitimatiilor de calatorie de la postul sau.
 • S-au verificat toate sursele de alimentare si nu exista pericol de incendiu.
 • S-a asigurat incaperea prin incuierea usii si punerea in functiune a sistemului de alarma, daca este cazul.

În acest caz, primul OG care va lucra la acest post de lucru va urmari cu mare atentie toate detaliile din incapere si in Registrul de predarea-primirea serviciului va mentiona:

"Data .. ora OG am preluat serviciul de casa predat de OG .. in data de cu urmatoarea situatie (se vor mentiona toate punctele din procesul-verbal de predare, cu inscrierea eventualelor neconcordante aparute si avizarea imediata a casierului verificator si a sefului de unitate).

Primit OG .

nume si prenume, semnatura)"

În cazul in care OG indeplineste si functia de OB, la predarea-primirea serviciului se va mentiona si predarea-primirea cheii de la imprimanta (biletele pretiparite, implicit si imprimanta, sunt in gestiunea OG de la predarea-primirea postului).

Activitatea de emitere a legitimatiilor de calatorie

Dupa semnarea procesului-verbal, OG primitor se va conecta la aplicatia de emitere electronica a legitimatiilor de calatorie astfel:

in cazul in care nu a mai lucrat un alt OG in tura precedenta:

a.      va verifica daca componentele echipamentului electronic de emitere a legitimatiilor de calatorie sunt conectate la reteaua electrica a statiei.

b.     va deschide electric imprimanta, monitorul si calculatorul (in aceasta ordine).

c.      va astepta sa se termine procesul de initializare al statiei de lucru

d.     va apasa simultan tastele CTRL+ALT+DEL ceea ce duce la aparitia ferestrei de conectare de Windows

e.      va introduce parola statiei pentru conectarea la sistemul de operare Windows

f.      va astepta sa se termine procesul de verificarea versiunii de date si de programe, actualizarea celor curente, daca este cazul si de sincronizare a ceasului statiei de lucru cu ceasul calculatorului pe care se afla baza de date.

g.     va selecta din ecranul "xSellTicketing Aplication Starter" rolul de "Operator de ghiseu".

h.     in ecranul "Conectare utilizator" va introduce numele si parola proprie. Parola este confidentiala, iar utilizatorul are posibilitatea de a o schimba cand doreste.

i.       in ecranul "Functii Operator Ghiseu xSell - OG" va apasa tasta functionala F3 ce are ca efect deschiderea turei de serviciu pentru gestiunea proprie, la postul de lucru respectiv. În cazul in care operatia s-a efectua cu succes, va fi tiparit automat biletul "Control initial". Va verifica daca seria pretiparita pe bilet (de culoare rosie) este identica cu seria tiparita de sistem (de culoare neagra) si daca gestiunea pe care a deschis sesiunea de lucru este cea proprie.

j.       in ecranul "Functii Operator Ghiseu xSell - OG" initial a fost activ numai butonul pentru deschiderea de tura. Dupa efectuarea acestei operatii el va deveni inactiv, activandu-se celelalte doua butoane: Vanzare bilete si Sfarsit de tura. Pentru emitere de legitimatii de calatorie OG va apasa tasta functionala F4 ce are ca efect afisarea ecranului de "Vanzare bilete"

in cazul in care preia serviciul de alt OG:

a.      va selecta din ecranul "xSellTicketing Aplication Starter" rolul de "Operator de ghiseu".

b.     in ecranul "Conectare utilizator" va introduce numele si parola proprie. Parola este confidentiala, iar utilizatorul are posibilitatea de a o schimba cand doreste.

c.      in ecranul "Functii Operator Ghiseu xSell - OG" va apasa tasta functionala F3 ce are ca efect deschiderea turei de serviciu pentru gestiunea proprie, la postul de lucru respectiv. În cazul in care operatia s-a efectua cu succes, va fi tiparit automat biletul "Control initial". Va verifica daca seria pretiparita pe bilet (de culoare rosie) este identica cu seria tiparita de sistem (de culoare neagra).

d.     in ecranul "Functii Operator Ghiseu xSell - OG" initial a fost activ numai butonul pentru deschiderea de tura. Dupa efectuarea acestei operatii el va deveni inactiv, activandu-se celelalte doua butoane: Vanzare bilete si Sfarsit de tura. Pentru emitere de legitimatii de calatorie OG va apasa tasta functionala F4 ce are ca efect afisarea ecranului de "Vanzare bilete"

Dupa accesul in ecranul "Vanzare bilete" OG este obligat a verifica: starea semafoarelor din partea superioara a ecranului si informatiile afisate in partea dreapta a ecranului - numele si prenumele OG, gestiunea, ghiseul, modul de lucru al statiei, numarul de bilete din imprimanta, numarul urmatorului bilet din imprimanta, tipul rezervarii, tipul rutarii. Astfel in functie de modul de lucru al statiei semafoarele vor afisa informatii despre starea fiecarei componente software in parte. Primele trei semafoare trebuie sa fie obligatoriu pe culoarea verde pentru functionarea aplicatiei (semafoarele ce indica starea grafului, a tarifelor si a imprimantei), iar semaforul ce indica starea trenurilor poate fi pe culoarea verde in cazul modului de rutare automat si pe culoarea rosie pentru modul de rutare manual.

În ecranul "Vanzare bilete" OG va introduce toate datele de intrare necesare sistemului pentru eliberarea legitimatiei de calatorie in conformitate cu cererea calatorului. Astfel procesul de emitere a legitimatiilor de calatorie este impartit in 8 etape, in fiecare etapa OG introducand urmatoarele date de intrare:

Etapa "Operator si data"

a.      data calatoriei [F1] - in cazul unitatilor care emit legitimatii de calatorie cu anticipatie, OG trebuie sa precizeze data in care calatorul doreste sa calatoreasca, iar in cazul celorlalte unitati va fi stabilita automat de sistem ca data curenta. Atentie! În cazul trenurilor cu plecare dupa ora 0.00 se schimba data din data curenta in data zilei urmatoare.

b.     operator [F2] - OG nu va modifica acest camp, operatorul de transport fiind SNTFC

c.      rutare [F3] - indica modul in care se efectueaza rutarea in procesul de vanzare. Rutarea este stabilita implicit in functie de modul de lucru al unitatii: manuala in cazul unitatilor ce lucreaza in sistem cu server local sau post independent sau automata in cazul unitatilor ce lucreaza in sistem cu server central. În cazul unitatilor ce lucreaza in sistem cu server central OG are posibilitatea de a schimba modul de rutare din automata in manuala sau semiautomata.

d.     produse [F6] - OG va indica produsul pe care doreste a-l elibera:

Legitimatii de calatorie SNTFC

Comanda rezervare SNTFC

Implicit este stabilit ca produs "Legitimatii de calatorie SNTFC"

e.      comanda [F7] - se poate vizualiza starea unei comenzi.

f.      restituire [F9] - aceasta functie are ca efect deschiderea unei ferestre in care OG poate efectua anularea / restituirea unei legitimatii de calatorie

g.     inapoi [F11] - aceasta functie se regaseste in fiecare ecran sau fereastra si ofera posibilitatea OG de a se intoarce in ecranul anterior

h.     iesire [F12] - aceasta functie se regaseste in fiecare ecran sau fereastra si ofera posibilitatea OG de a iesi in ecranul "Functii Operator Ghiseu xSell - OG"

i.       OK [F8] - aceasta functie se regaseste in fiecare ecran sau fereastra si are ca efect trecerea la etapa urmatoare

A. În cazul in care a fost selectat ca produs "Legitimatii de calatorie SNTFC"

Expeditie-destinatie

a.      destinatie [F2] - OG va indica statia de sosire conform cererii calatorului: se tasteaza primele litere ale denumirii statiei, sistemul afisand toate statiile a caror denumire incepe cu aceste litere, cu ajutorul sagetilor (tastelor ↑ sau ↓), OG va alege din lista afisata statia de sosire.

b.     plecare [F3] - OG va indica statia de plecare, in cazul in care poate sa emita legitimatii de calatorie cu statie de plecare alta decat statia in care isi desfasoara activitatea. Alegerea statiei de plecare se face in mod similar alegerii statiei de sosire.

c.      via [F5] - acest camp va apare in aceasta etapa numai in cazul rutarii automate. În mod normal sistemul propune toate trenurile ce circula intre cele doua statii stabilite mai sus. Daca OG doreste sa impuna oprirea intr-o statie de pe parcursul trenului va actiona tasta functionala corespunzatoare [F5], ce are ca efect deschiderea unei ferestre denumita "Via". Cursorul va fi pozitionat in campul Statia. Dupa alegerea statiei via, se va trece statia din lista de selectie in lista statiilor via prin actionarea tastei functionale de "Adaugare" [F2]. Dupa introducerea statiei via, in cazul in care se doreste schimbarea acesteia, este obligatoriu ca mai inainte sa se elimine prima statie introdusa prin actionarea tastei functionare de "Stergere" [F3]. (ex: pentru calatoria in relatia Bucuresti Nord gr.A - Craiova in cazul in care OG nu impune nici o statia "via" sistemul va afisa toate trenurile directe dintre cele doua statii; in cazul in care OG va impune ca "via" statia Videle, sistemul va afisa numai trenurile directe ce au oprire in aceasta statie sau in cazul in care nu exista trenuri directe va afisa toate trenurile cu legatura in statia Videle)

Atentie! La indicarea statiei dupa introducerea primelor caractere din denumire se va selecta statia din lista cu ajutorul sagetilor.

Ruta

Rutarea automata sistemul afiseaza automat lista trenurilor directe sau in cazul cand nu exista trenuri directe, lista trenurilor cu numarul de schimbari minime, ce corespund cererii formulate de OG.

a.      numarul de conexiuni in plus fata de cel minim [F2] - in cazul in care doreste un numar mai mare se conexiuni (legaturi) decat cele afisate de sistem, OG poate alege un numar, pana la maxim 3. Dupa realizarea acestei alegeri, OG va actiona tasta functionala Reincarcare F5 pentru ca sistemul sa ofere o noua lista de rute in conformitate cu alegerea facuta.

b.     abatere de la ruta minima in % [F3] - in cazul in care doreste o ruta mai lunga decat cele afisate de sistem, OG poate alege un procent. Dupa realizarea acestei alegeri, OG va actiona tasta functionala Reincarcare F5 pentru ca sistemul sa ofere o noua lista de rute in conformitate cu alegerea facuta.

c.      trenuri intarziate [F6] in cazul in care OG elibereaza o legitimatie de calatorie pentru ziua curenta, sistemul va afisa doar trenurile ce au ora de plecare mai mare ca ora curenta. Daca exista trenuri intarziate si se doreste eliberarea de legitimatii de calatorie la aceste trenuri, OG va actiona tasta functionala Trenuri intarziate F6 pentru ca in lista de trenuri sa apara si aceste trenuri

Rutarea manuala

a.      trenul [F2] - OG va introduce numarul trenului conform cererii calatorului

b.     info tren [F6] - dupa ce in prealabil OG a completat campul Trenul, in cazul in care rezervarea se face electronic (locurile din trenurile puse la vanzare sunt introduse intr-o baza de date a sistemului), prin actionarea tastei functionale Info tren F6, toate celelalte campuri sunt completate automat de sistem.

c.      rang [F3] - in cazul in care rezervarea se face manual OG trebuie sa precizeze rangul corect al trenului, acesta influentand calculul tarifului legitimatiei de calatorie. Alegerea se va face cu ajutorul sagetilor sau prin introducerea initialei rangului de tren (p-personal, a-accelerat, r-rapid, i-intercity)

d.     la [F5] - in mod automat este introdusa statia de destinatie, in functie de cererea formulata in ecranul anterior, dar in cazul in care in relatia solicitata nu exista tren direct sau daca calatorul solicita schimbarea trenului intr-o anumita statie, in acest camp OG introduce o statie in care se efectueaza o schimbare de tren (in acest caz sistemul va tipari o legitimatie formata din bilet matca si anexa)

e.      via [F7] acest camp va apare in aceasta etapa numai in cazul rutarii manuale. În mod normal sistemul propune ruta directa (distanta cea mai scurta dintre cele doua statii stabilite in etapa anterioara). Daca prin cererea calatorului se impune folosirea unei rute ocolitoare, OG va introduce una sau mai multe statii (maxim 3 statii) de pe parcursul trenului, numele acestora in acest camp, stabilind in acest fel ruta reala a traseului si implicit distanta kilometrica comerciala.

Rutarea semiautomata

a.      trenul [F2] OG va alege din lista de trenuri propuse de catre sistem, un tren. Sunt afisate toate trenurile ce au ca statie de plecare statia stabilita in etapa anterioara.

b.     info tren [F6] dupa ce in prealabil OG a completat campul Trenul, prin actionarea tastei functionale Info tren F6, sistemul va completa automat toate celelalte date despre trenul ales, iar OG va fi pozitionat in campul La

c.      la [F5] OG va alege din lista de opriri a trenului selectat o statie. Dupa confirmarea acesteia si daca statia de sosire nu corespunde cu statia finala a calatoriei, atunci sistemul va introduce automat in lista de trenuri, toate trenurile ce pleaca din statia respectiva si se va relua procedura de la pct. b. pana cand statia de sosire corespunde cu statia finala a calatoriei.

Clasa [F5] - indica clasa calatoriei. Implicit sistemul va afisa in acest camp cifra 2, iar daca cererea formulata de calator este pentru calatoria la clasa 1, OG va actiona fie tasta functionala F5, fie cifra 1.

Tip legitimatie

a.      calatori - in aceasta fereastra OG va alege legitimatia de calatorie conform cererii calatorului. Componenta acestei liste difera in functie de rangul primului tren din ruta aleasa. În Anexa nr.1 este prezentata lista legitimatiilor ce se pot emite pentru fiecare rang de tren.

b.     numar de persoane - acest camp este initial 1. El poate fi modificat numai in cazul legitimatiilor intregi, dar cu o valoare ce nu poate depasi 6. În cazul categoriilor de calatori ce beneficiaza de reduceri valoarea acestui camp nu poate fi modificata.

c.      valabil cu - numarul si seria documentului justificativ vor fi introduse de OG numai in cazul in care categoria de calator beneficiaza de reducere sau in cazul in care se emite o legitimatie de calatorie in legatura cu un bilet anterior (supliment, tichet, diferente)

d.     km pe biletul initial - sunt solicitati numai in cazul emiterii unei diferente de ruta

e.      data intoarcere - este solicitata numai in cazul emiterii unui bilet Dus-intors. În cazul in care calatorul solicita intoarcerea intr-o data anume OG o va introduce in acest camp de forma zz-ll-aa, unde zz este ziua, ll este luna in cifre si aa ultimele cifre ale anului (ex: 15 septembrie 2004 se va introduce 15-09-04 sau 15/09/04). Daca calatorul nu solicita o data anume pentru intoarcere OG va tasta "20 zile", ce reprezinta perioada de valabilitate a biletului dus-intors.

f.      tip rezervare [F7] - rezervarea electronica poate fi realizata in mod Asistat sau Expert. În cazul emiterii unei legitimatii de calatorie pentru ziua curenta, rezervarea se poate face numai in mod Expert.

g.     next [F9] in cazul in care se doreste eliberarea in cadrul unei tranzactii a mai multor tipuri diferite de legitimatii OG va actiona tasta functionala Next F9 pentru a trece la alegerea legitimatiei urmatoare.

h.     atributele rezervarii - se poate stabili atributul locului rezervat: nefumator (obisnuit), fumator, copil, insotitor copil, handicapat, insotitor handicapat. Implicit sistemul propune ca atribut de loc nefumator.

i.       Lista legitimatii F3 permite OG pozitionarea in lista de legitmatii posibil de emis pentru rangul de tren ales

j.       Legitimatie identica F10 - in cazul in care se doreste eliberarea in cadrul unei tranzactii a mai multor legitimatii pentru acelasi motiv

k.     Lista legitimatii alese F5 permite OG pozitionarea in lista de legitimatii alese in vederea stergerii legitimatiilor alese gresit

l.       Stergere F6 - permite stergerea unei legitimatii alese gresit

Rezervare

Rezervare manuala

a.      rezervare [F1] - permite alegerea tipului de rezervare cu ajutorul sagetilor sus/jos. Componenta listei difera in functie de clasa solicitata: clasa 1 sau clasa 2. La clasa 1: fara rezervare, tichet loc clasa I, dormit clasa I, dormit single, iar la clasa 2: fara rezervare, tichet loc clasa a II-a, dormit clasa a II-a, cuseta.

b.     vagonul [F2] va fi completat de OG numai in cazul in care rezervarea se face manual, din diagrama trenului respectiv sau in cazul locurilor obtinute de la alte unitati.

c.      locuri [F3] va fi completat de OG numai in cazul in care rezervarea se face manual, din diagrama trenului respectiv sau in cazul locurilor obtinute de la alte unitati. Se accepta pana la maxim 6 locuri. Numarul locurilor ce se vor rezerva trebuie sa corespunda cu numarul persoanelor declarat anterior in etapa Tip legitimatie. În cazul in care se introduc mai multe locuri acestea vor fi despartite intre ele cu " / ".

d.     sex [F4] OG trebuie sa aleaga un atribut din aceasta lista numai in cazul rezervarii unui loc la vagon de dormit: Barbatesc, Femeiesc, Familie. Initial toate locurile sunt Indiferent.

e.      <tren [F9] in cazul in care se folosesc doua sau mai multe trenuri, pentru a face rezervare la trenul anterior celui afisat, OG va actiona tasta functionala F9.

f.      >tren [F10] in cazul in care se folosesc doua sau mai multe trenuri, pentru a face rezervare la trenul urmator celui afisat, OG va actiona tasta functionala F10.

Rezervare electronica - Asistat

a.      rezervare [F1] permite alegerea tipului de rezervare cu ajutorul sagetilor sus/jos. Componenta listei difera in functie de clasa solicitata: clasa 1 sau clasa 2. La clasa 1: fara rezervare, tichet loc clasa I, dormit clasa I, dormit single, iar la clasa 2: fara rezervare, tichet loc clasa a II-a, dormit clasa a II-a, cuseta.

b.      sex [F4] OG trebuie sa aleaga un atribut din aceasta lista numai in cazul rezervarii unui loc la vagon de dormit: Indiferent, Barbatesc, Femeiesc. Initial toate locurile sunt Indiferent.

c.      regim de rezervare [^F1] in cazul in care OG va elibera locuri pentru o categorie speciala de calatori va alege din lista prestabilita pe cea care corespunde cererii: Obisnuit, Senat, Deputati, Protocol, Minister, Grup. În cazul in care se va selecta un regim de rezervare sistemul va afisa numai locurile ce au fost declarate in sistem cu acest atribut.

d.      rezerv [F6] prin actionarea de catre OG a tastei functionale Rezerv F6 se initializeaza procesul de selectie a vagonului si locului (locurilor):

a vagonul - se va obtine mai intai o imagine a trenului la nivel de vagoane - Lista vagoanelor (vor fi afisate numai vagoanele care corespund clasei si conditiilor de calatorie alese). Lista vagoanelor este prezentata sub forma unui tabel cu urmatoarele coloane denumite de la stanga la dreapta astfel:

col 1: nr. vag

col 2: tipul de vag

col 3: statia de plec. a vag.

col 4: statia de dest. a vag.

col 5: nr. de loc

col 6: atributele locurilor

col 7: nr. compartimentului

col 8: limitarea minima

col 9: nr. de locuri pana la limitarea minima

col 10: starea locurilor.

OG va alege un vagon din lista cu ajutorul tastei Space, iar dupa confirmare OG va fi introdus in ecranul Lista locurilor libere.

a.           locurile - vor apare toate locurile libere din vagonul selectat anterior. Se va/vor alege locul/locurile dorite conform cererii calatorului, selectarea efectuandu-se tot cu ajutorul tastei Space. Numarul locurilor ce se vor rezerva trebuie sa corespunda cu numarul persoanelor declarat anterior in etapa Tip legitimatie. Lista locurilor libere este prezentata sub forma unui tabel cu urmatoarele coloane denumite de la stanga la dreapta astfel:

col 1: locul

col 2: regim

col 3: sex

col 4: atribut

col 5: rezervare de la

col 6: rezervare pana la

col 7: compartimentul

Dupa confirmarea locurilor va fi reafisata fereastra Rezervare electronica.

e.      <tren - in cazul in care se folosesc doua sau mai multe trenuri, pentru a face rezervare la trenul anterior celui afisat, OG va actiona tasta functionala F9.

f.      >tren - in cazul in care se folosesc doua sau mai multe trenuri, pentru a face rezervare la trenul urmator celui afisat, OG va actiona tasta functionala F10.

Rezervare electronica - Expert

a.      rezervare [F1] permite alegerea tipului de rezervare cu ajutorul sagetilor sus/jos. Componenta listei difera in functie de clasa solicitata: clasa 1 sau clasa 2. La clasa 1: fara rezervare, tichet loc clasa I, dormit clasa I, dormit single, iar la clasa 2: fara rezervare, tichet loc clasa a II-a, dormit clasa a II-a, cuseta.

b.     sex [F4] - OG trebuie sa aleaga un atribut din aceasta lista numai in cazul rezervarii unui loc la vagon de dormit: Indiferent, Barbatesc, Femeiesc. Initial toate locurile sunt Indiferent.

c.      regim de rezervare [^F1] in cazul in care OG va elibera locuri pentru o categorie speciala de calatori va alege din lista prestabilita pe cea care corespunde cererii: Obisnuit, Senat, Deputati, Protocol, Minister, Grup. În cazul in care se va selecta un regim de rezervare sistemul va afisa numai locurile ce au fost declarate in sistem cu acest atribut.

d.      rezerv [F6] prin actionarea de catre OG a tastei functionale Rezerv F6 sistemul va completa automat numarul vagonului si al locurilor, fara a mai fi necesara alegerea acestora de catre OG.

e.      optiuni cuseta [^F 3 ] - permite obtinerea unui loc la cuseta in functie de cererea calatorului

i. [^F 5] - pat de jos

ii. [^F 6] - pat de mijloc

iii. [^F 7] - pat de sus

Atentie! În cazul eliberarii de legitimatii fara loc rezervat (in picioare) OG este obligat ca dupa ce a selectionat in campul F1 Rezervare - Fara rezervare va actiona tasta functionala F6Rezerv pentru obtinerea repartizarii intr-un vagon, astfel incat calatorii care accepta calatoria in picioare sa fie repartizati uniform in vagoane. Pe legitimatia de calatorie in dreptul locului se va tipari "FARA LOC REZERVAT".

Este interzis ca OG sa actioneze in ecranul "Rezervare" tasta F8 OK, cand in campul F1 Rezervare este selectata optiunea "Fara rezervare". Prin aceasta comanda sistemul emite legitimatii fara a efectua rezervare. Nu se vor emite legitimatii fara loc rezervat la vagon clasa 1.

f.       <tren [F9] in cazul in care se folosesc doua sau mai multe trenuri, pentru a face rezervare la trenul anterior celui afisat, OG va actiona tasta functionala F9.

g.      >tren [F10] in cazul in care se folosesc doua sau mai multe trenuri, pentru a face rezervare la trenul urmator celui afisat, OG va actiona tasta functionala F10.

Rezervare electronica - Comanda

a.      rezervare [F1] permite alegerea tipului de rezervare cu ajutorul sagetilor sus/jos. Componenta listei difera in functie de clasa solicitata: clasa 1 sau clasa 2. La clasa 1: fara rezervare, tichet loc clasa I, dormit clasa I, dormit single, iar la clasa 2: fara rezervare, tichet loc clasa a II-a, dormit clasa a II-a, cuseta.

b.     sex [F4] - OG trebuie sa aleaga un atribut din aceasta lista numai in cazul rezervarii unui loc la vagon de dormit: Indiferent, Barbatesc, Femeiesc. Initial toate locurile sunt Indiferent.

c.      regim de rezervare [^F1] in cazul in care OG va elibera locuri pentru o categorie speciala de calatori va alege din lista prestabilita pe cea care corespunde cererii: Obisnuit, Senat, Deputati, Protocol, Minister, Grup. În cazul in care se va selecta un regim de rezervare sistemul va afisa numai locurile ce au fost declarate in sistem cu acest atribut.

d.     ID [^F2] - OG va introduce numarul de ID al comenzii prezentate de calator ce urmeaza a fi onorata.e.      rezerv [F6] prin actionarea de catre OG a tastei functionale Rezerv F6 se initializeaza procesul de selectare a vagonului si locului (locurilor) onorate in urma comenzii:

a.      vag. comanda - se va obtine o imagine a vagonului in care a fost onorata comanda - Lista vagoanelor. Lista vagoanelor este prezentata sub forma unui tabel cu urmatoarele coloane denumite de la stanga la dreapta astfel:

col 1: nr. vag

col 2: statia de plec. a vag.

col 3: statia de dest. a vag.

col 4: nr. de loc

OG va alege vagonul cu ajutorul tastei Space, iar dupa confirmare OG va fi introdus in ecranul Lista locurilor libere.

b.          locurile - vor apare toate locurile corespunzatoare comenzii onorate. Se vor alege locurile (se vor selecta toate locurile sau numai o parte din acestea) conform cererii calatorului, selectarea efectuandu-se tot cu ajutorul tastei Space. Numarul locurilor ce se vor rezerva trebuie sa corespunda cu numarul persoanelor declarat anterior in etapa Tip legitimatie. Lista locurilor libere este prezentata sub forma unui tabel cu urmatoarele coloane denumite de la stanga la dreapta astfel:

col 1: locul

col 2: regim

col 3: sex

col 4: atribut

col 5: rezervare de la

col 6: rezervare pana la

Dupa confirmarea locurilor va fi reafisata fereastra Rezervare electronica.

f.      <tren [F9] in cazul in care se folosesc doua sau mai multe trenuri, pentru a face rezervare la trenul anterior celui afisat, OG va actiona tasta functionala F9.

g.     >tren [F10] in cazul in care se folosesc doua sau mai multe trenuri, pentru a face rezervare la trenul urmator celui afisat, OG va actiona tasta functionala F10.

Atentie! Daca legitimatia de calatorie ce a fost tiparita in baza onorarii unei comenzi s-a anulat se poate emite o alta legitimatie in baza aceleiasi comenzi. În cazul in care legitimatia de calatorie a fost restituita nu se mai poate emite o legitimatie in baza aceleiasi comenzi

Verificare - in aceasta etapa OG va putea verifica datele de legitimatia de calatorie pe care urmeaza a o tipari. În cazul in care au fost selectate mai multe tipuri de legitimatii sau in cazul in care legitimatia are anexe acestea pot fi vizionate a ajutorul urmatoarelor taste functionale:

a.      anteriorul [F4] in urma actionarii tastei functionale F4 OG va putea viziona datele despre biletul anterior celui actual afisat

b.     urmatorul [F6] in urma actionarii tastei functionale F6 OG va putea viziona datele despre biletul urmator celui actual afisat

8. Tiparire

a.      costul legitimatiei - sistemul afiseaza pretul legitimatiei ce urmeaza a fi tiparite la imprimanta

b.     total plata - in cazul in care OG trebuie sa elibereze mai multe legitimatii aceluiasi calator, cu ajutorul tastei + Memorie se poate retine costul legitimatiei eliberate si dupa eliberarea urmatoarelor legitimatii sistemul efectueaza suma tuturor legitimatiilor. Cu ajutorul tastei - Sterge Mem. se initializeaza campul Total plata.

c.      suma incasata - OG va introduce suma data de calator pentru acoperirea pretului legitimatiei de calatorie.

d.     rest - in acest camp se completeaza automat restul pe care trebuie sa-l primeasca calatorul.

e.      tiparire - prin activarea tastei functionale F8 Tiparire OG confirma tranzactia financiara si da comanda imprimantei pentru tiparirea legitimatiei de calatorie.

B. În cazul in care a fost selectat ca produs "Comanda rezervare SNTFC", in acest caz rutarea fiind stabilita ca rutare automata.

Expeditie-destinatie

a.      destinatie [F2] - OG va indica statia de sosire conform cererii calatorului: se tasteaza primele litere ale denumirii statiei, sistemul afisand toate statiile a caror denumire incepe cu aceste litere, cu ajutorul sagetilor (tastelor ↑ sau ↓), OG va alege din lista afisata statia de sosire.

b.     plecare [F3] - OG va indica statia de plecare, in cazul in care poate sa emita legitimatii de calatorie cu statie de plecare alta decat statia in care isi desfasoara activitatea. Alegerea statiei de plecare se face in mod similar alegerii statiei de sosire.

c.      via [F5] - acest camp va apare in aceasta etapa numai in cazul rutarii automate. În mod normal sistemul propune toate trenurile ce circula intre cele doua statii stabilite mai sus. Daca OG doreste sa impuna oprirea intr-o statie de pe parcursul trenului va actiona tasta functionala corespunzatoare [F5], ce are ca efect deschiderea unei ferestre denumita "Via". Cursorul va fi pozitionat in campul Statia. Dupa alegerea statiei via, se va trece statia din lista de selectie in lista statiilor via prin actionarea tastei functionale de "Adaugare" [F2]. Dupa introducerea statiei via, in cazul in care se doreste schimbarea acesteia, este obligatoriu ca mai inainte sa se elimine prima statie introdusa prin actionarea tastei functionare de "Stergere" [F3].

Atentie! La indicarea statiei dupa introducerea primelor caractere din denumire se va selecta statia din lista cu ajutorul sagetilor.

Ruta

Rutarea automata sistemul afiseaza automat lista trenurilor directe sau in cazul cand nu exista trenuri directe, lista trenurilor cu numarul de schimbari minime, ce corespund cererii formulate de OG.

a.      numarul de conexiuni in plus fata de cel minim [F2] - in cazul in care doreste un numar mai mare se conexiuni (legaturi) decat cele afisate de sistem, OG poate alege un numar, pana la maxim 3. Dupa realizarea acestei alegeri, OG va actiona tasta functionala Reincarcare F5 pentru ca sistemul sa ofere o noua lista de rute in conformitate cu alegerea facuta.

b.     abatere de la ruta minima in % [F3] - in cazul in care doreste o ruta mai lunga decat cele afisate de sistem, OG poate alege un procent. Dupa realizarea acestei alegeri, OG va actiona tasta functionala Reincarcare F5 pentru ca sistemul sa ofere o noua lista de rute in conformitate cu alegerea facuta.

c.      trenuri intarziate [F6] in cazul in care OG elibereaza o legitimatie de calatorie pentru ziua curenta, sistemul va afisa doar trenurile ce au ora de plecare mai mare ca ora curenta. Daca exista trenuri intarziate si se doreste eliberarea de legitimatii de calatorie la aceste trenuri, OG va actiona tasta functionala Trenuri intarziate F6 pentru ca in lista de trenuri sa apara si aceste trenuri

Clasa [F5] - indica clasa calatoriei. Implicit sistemul va afisa in acest camp cifra 2, iar daca cererea formulata de calator este pentru calatoria la clasa 1, OG va actiona fie tasta functionala F5, fie cifra 1.

Tip legitimatie

a.      calatori - in aceasta fereastra OG va alege "Comanda rezervare ". Denumirea legitimatiei este stabilita in functie de rangul trenului din ruta aleasa: Personal, Accelerat. Rapid sau Intercity.

b.     numar de persoane - acest camp este initial 1. El poate fi modificat numai in cazul legitimatiilor intregi, dar cu o valoare ce nu poate depasi 6. În cazul categoriilor de calatori ce beneficiaza de reduceri valoarea acestui camp nu poate fi modificata.

c.      tip rezervare [F7] - rezervarea electronica poate fi realizata in mod Asistat.

d.     next [F9] in cazul in care se doreste eliberarea in cadrul unei tranzactii a mai multor comenzi pentru tipuri diferite de calatori cu atribute diferite OG va actiona tasta functionala Next F9 pentru a trece la alegerea comenzii urmatoare.

e.      atributele rezervarii - se poate stabili atributul locului rezervat: nefumator (obisnuit), fumator, copil, insotitor copil, handicapat, insotitor handicapat. Implicit sistemul propune ca atribut de loc nefumator. Stabilirea atributelor este inactiva pana la implementarea unei noi variante.

Rezervare

Rezervare electronica

a.      rezervare [F1] permite alegerea tipului de rezervare cu ajutorul sagetilor sus/jos. Componenta listei difera in functie de clasa solicitata: clasa 1 sau clasa 2. La clasa 1: fara rezervare, tichet loc clasa I, dormit clasa I, dormit single, iar la clasa 2: fara rezervare, tichet loc clasa a II-a, dormit clasa a II-a, cuseta.

b.     sex [F4] - OG trebuie sa aleaga un atribut din aceasta lista numai in cazul rezervarii unui loc la vagon de dormit: Indiferent, Barbatesc, Femeiesc. Initial toate locurile sunt Indiferent.

c.      regim de rezervare [^F1] in cazul in care OG va elibera locuri pentru o categorie speciala de calatori va alege din lista prestabilita pe cea care corespunde cererii: Obisnuit, Senat, Deputati, Protocol, Minister, Grup. În cazul in care se va selecta un regim de rezervare sistemul va afisa numai locurile ce au fost declarate in sistem cu acest atribut.

d.     mesaj [F2 - dupa actionarea acestei taste OG va putea introduce un mesaj pentru a fi transmis impreuna cu comanda. Ex: Urgent, etc

e.      rezerv [F6] prin actionarea de catre OG a tastei functionale Rezerv F6 se obtine un numar de ID al comenzii, ce va fi tiparit si pe bilet. Cu acest numar de ID va putea fi verificata starea comenzii si va putea fi onorata comanda.

f.      anulare [F7] - prin actionarea de catre OG a acestei taste functionale se va anula comanda

Atentie! În cazul in care a fost actionata tasta rezerv F6 si s-a primit numarul de ID, chiar daca se actioneaza tasta anulare F7 si numarul de ID dispare, comanda respectiva se inregistreaza in sistem, dar ca fiind o comanda stearsa.

g.     <tren - in cazul in care se folosesc doua sau mai multe trenuri, pentru a face rezervare la trenul anterior celui afisat, OG va actiona tasta functionala F9.

h.     >tren - in cazul in care se folosesc doua sau mai multe trenuri, pentru a face rezervare la trenul urmator celui afisat, OG va actiona tasta functionala F10.

7. Verificare - in aceasta etapa OG va putea verifica datele de legitimatia de calatorie pe care urmeaza a o tipari. În cazul in care au fost selectate mai multe tipuri de legitimatii sau in cazul in care legitimatia are anexe acestea pot fi vizionate a ajutorul urmatoarelor taste functionale:

a.      anteriorul [F4] in urma actionarii tastei functionale F4 OG va putea viziona datele despre biletul anterior celui actual afisat

b.     urmatorul [F6] in urma actionarii tastei functionale F6 OG va putea viziona datele despre biletul urmator celui actual afisat

8. Tiparire

a.      costul legitimatiei - sistemul afiseaza pretul legitimatiei ce urmeaza a fi tiparite la imprimanta

b.     total plata - in cazul in care OG trebuie sa elibereze mai multe legitimatii aceluiasi calator, cu ajutorul tastei + Memorie se poate retine costul legitimatiei eliberate si dupa eliberarea urmatoarelor legitimatii sistemul efectueaza suma tuturor legitimatiilor. Cu ajutorul tastei - Sterge Mem. se initializeaza campul Total plata.

c.      suma incasata - OG va introduce suma data de calator pentru acoperirea pretului legitimatiei de calatorie.

d.      rest - in acest camp se completeaza automat restul pe care trebuie sa-l primeasca calatorul.

e.      tiparire - prin activarea tastei functionale F8 Tiparire OG confirma tranzactia financiara si da comanda imprimantei pentru tiparirea legitimatiei de calatorie.

Dupa introducerea unei comenzi si obtinerea legitimatiei "Comanda" pe care este tiparit numarul de ID, aceasta poate fi vizualizata prin activarea tastei functionale F7. Ca urmare a actionarii acestei taste se va deschide o fereastra in care OG va introduce numarul de ID al comenzii despre doreste informatii. Pentru a afla starea comenzii OG actioneaza tasta functionala F2 "Cauta comanda". O comanda se poate afla in una din urmatoarele stari:

o      stare initiala: comanda a fost inregistrata si nu a fost rezolvata de operatorul de comenzi

o      in curs de rezolvare: comanda a fost deschisa de operatorul de comenzi, dar nu a fost rezolvata in totalitate

o      rezolvata pozitiv: comanda a fost onorata de operatorul de comenzi

o      rezolvata negativ: nu s-a putut gasi o solutie pentru cererea de rezervare solicitata

o      refuzata: dupa onorarea unei comenzi de operatorul de comenzi, OG a refuzat comanda

o      acceptata total: OG a eliberat legitimatii pentru toate locurile ce au fost onorate in comanda

o      acceptata partial: OG a eliberat legitimatii numai pentru o parte din locurile ce au fost onorate in comanda

o      inexistenta: nu se regaseste in sistem nici o comanda cu numarul de ID introdus

În cazul in care o comanda este in stare initiala OG poate interveni asupra ei numai prin stergerea comenzii, in cazul in care calatorul renunta la efectuarea calatoriei.

În cazul in care o comanda este rezolvata pozitiv, dupa ce a primit acest mesaj OG va vizualiza comanda cu ajutorul tastei functionale F3 Vizualizare comanda OG va verifica toate datele afisate si daca acestea corespund cu cele inscrise pe biletul Comanda si cu cererea calatorului. OG poate:

o sa o onoreze integral, ocupand toate locurile solicitate prin eliberarea de legitimatii de calatorie, conform cererii calatorului. În cazul in care a emis una sau mai multe legitimatii de calatorie gresit, acestea se pot anula, iar apoi poate emite legitimatiile corect ocupand acelasi locuri. (Locurile au fost eliberate prin operatia de anulare)

o sa o onoreze partial, ocupand doar o parte din locuri, iar apoi in cazul in care calatorul este sigur ca renunta la celelalte locuri din comanda, actioneaza tasta functionala F6 Închidere comanda. În cazul in care o comanda nu a fost inchisa, odata cu efectuarea unei inchideri de sesiune se vor inchide toate comenzile ce au fost onorate partial.

o sa o refuze, in cazul in care calatorului nu ii convin locurile ce au fost repartizate prin comanda sau in cazul in care dupa vizualizare a constat ca comanda nu corespunde cererii calatorului

În cazul in care o comanda este rezolvata negativ OG va informa calatorul ca nu se poate onora comanda.

Atentie! În cazul introducerii unui tren in circulatie si nu au fost efectuate modificari in trasele trenurilor (nu apare in lista de trenuri din etapa Ruta dar a fost in serverul de rezervare (a fost introdus la vanzare) pentru emiterea de legitimatii sau pentru efectuarea de comenzi se va utiliza rutarea manuala, iar in ecranul de ruta dupa introducerea numarului de tren se va actiona tasta F6 Info tren. Serverul de vanzare va furniza toate datele necesare: rangul comercial al trenului, orele de plecare si sosire, etc. Rezervarea se va efectua electronic asistat sau expert conform celor prezentate mai sus.

Modului de efectuare a comenzilor pentru calatori obisnuiti si pentru grupuri este prezentata in tabelul urmator:

pentru solicitari ale calatorilor la trenuri de intoarcere sau alte trenuri care nu au locuri introduse in sistem (la selectarea trenului in ecran "Ruta" sistemul va afisa mesajul "Trenul . nu este incarcat la vinzare")

o       in ecran "Operator si data" OG stabileste: data calatoriei si produsul "Comanda rezervare SNTFC"

o       in ecran "Ruta" OG alege trenul solicitat de calator

o       OG stabileste clasa calatoriei

o       in ecranul "Tip legitimatie" alege "Comanda rezervare "

o       in ecran "Rezervare" se actioneaza tasta F6 Rezerv ( F1 atribut de loc: Obisnuit)

o       legitimatia "Comanda rezervare" se va inmana calatorului

pentru solicitari de rezervari pentru grupuri

o       orice solicitare de rezervare de locuri pentru grupuri este obligatoriu a fi insotita de o cerere catre unitatea ce efectueaza comanda.

o       pentru trenuri care au contingente de locuri la plecare, indiferent de data calatoriei si numarul de calatori din grup se va emite o legitimatie "Comanda rezervare", cu selectarea atributului de loc, prin tastarea F1 in ecranul "Rezervare", Grup.

o      pentru trenuri care au contingente de locuri la inapoiere sau nu au deloc alocari de locuri, daca data calatoriei este in afara perioadei de vanzare cu anticipatie sau pentru grupuri mai mari de 35 persoane se va emite o legitimatie "Comanda rezervare", cu selectarea atributului de loc, prin tastarea F1 in ecranul "Rezervare", Grup.

o      pentru trenuri care au contingente de locuri la inapoiere sau nu au deloc alocari de locuri, daca data calatoriei este in perioada de vanzare cu anticipatie si pentru grupuri mai mici de 35 persoane (inclusiv) se va emite o legitimatie "Comanda rezervare", cu selectarea atributului de loc, prin tastarea F1 in ecranul "Rezervare", Obisnuit.

o      dupa emitere OG va nota pe cererea depusa numarul de ID de pe legitimatia "Comanda rezervare" si va transmite cererea la OCRL-Serviciul Rezervari.

o      dupa incasarea tarifelor de transport si emitererea legitimatiilor de calatorie se va transmite la OCRL-Serviciul Rezervari o confirmare ce va cuprinde: nr.bilet(elor) emis(e), locuri ramase libere, numarul de ID de pe legitimatia "Comanda Rezervare" prezentata de calator.

Alte prevederi

În cazul in care din vina caii ferate (intarzieri de trenuri, etc.) calatorul pierde trenul pentru care avea rezervare, conform reglementarilor in vigoare, OG va emite "Tichet gratuit" pe motiv "Dispozitie", iar in rubrica "Valabil cu " se va introduce "intarziere/nr.tren".

Pentru eliberarea legitimatiilor la trenuri intarziate ST sau un alt salariat desemnat va anunta OCRL de intirzierea unui tren. Dupa ce OCRL introduce intarzierea in sistem va aviza ST, iar acesta va anunta toti OG din unitate ca "Trenul . este intarziat si se mai pot emite legitimatii". OG in etapa "Ruta" va actiona tasta F6 Trenuri intarziate. Dupa afisarea tuturor trenurilor, OG va alege trenul ce are intarziere si va actiona tasta F8 OK, iar apoi va urma etapele pentru eliberarea unei legitimatii de calatorie.

Atentie! Daca OCRL nu introduce intarzierea unui tren, cand OG va alege trenul din lista si va actiona tasta F8 OK, sistemul va afisa mesajul "Trenul .. nu este incarcat la vanzare", fiind in imposibilitate de a efectua rezervare electronica.

Pentru eliberarea legitimatiilor "Fara loc rezervat" ST sau un alt salariat desemnat va anunta OCRL ca "La trenul nu mai sunt locuri la vanzare" si solicita acordul de a emite legitimatii fara loc rezervat. Dupa obtinerea acordului de la OCRL, ST va anunta toti OG din unitate ca "La trenul se emit legitimatii fara loc rezervat".

În timpul servirii publicului calator OG este obligat:

sa memoreze corect cererea calatorului, solicitand documentele necesare emiterii legitimatiei de calatorie in cazul facilitatilor.

sa elibereze legitimatia de calatorie conform cererii calatorului

sa nu tipareasca legitimatiile de calatorie decat dupa ce calatorul achita contravaloarea legitimatiei de calatorie

sa verifice datele inscrise pe legitimatia de calatorie ce o va inmana calatorului: seria si numarul (daca seria pretiparita cu culoare rosie corespunde cu seria tiparita cu culoare neagra), ruta, pretul, tipul legitimatiei, rezervarea, data calatoriei

sa dea calatorului restul corect.

În cazul in care se fac modificari de catre personalul autorizat in versiunea de date si de programe cu care opereaza sistemul xSell (schimbari de tarife, de trase de tren, de compuneri, etc.) OG trebuie sa paraseasca aplicatia pana in ecranul de conectare la sistemul de operare Windows, de unde se va reconecta cu numele si parola unitatii, ce va avea ca efect actualizarea datelor si programelor curente.

Atentie! În timpul in care se efectueaza incarcarea si actualizarea datelor OG ii este interzis a interveni prin actionarea vreunei taste sau a mouse-ului.

În unitatile care lucreaza in tura permanenta, in perioada stabilita pentru salvarea datelor rezultate din emiterea de legitimatii din ziua precedenta, OG trebuie sa paraseasca aplicatia pana in ecranul de conectare la sistemul de operare Windows. Dupa expirarea timpului necesar salvarii datelor OG se va reconecta conform reglementarilor specifice aplicatiei de emitere electronica a legitimatiilor de calatorie, prezentate mai sus.

Anulari ale legitimatiilor de calatorie

Anularile de legitimatii de calatorie se fac de catre OG numai in conformitate cu prevederile reglementarilor comerciale in vigoare. OG poate anula numai legitimatiile de calatorie proprii emise electronic prin sistemul xSell, dupa ce au fost vizate si a fost aplicata stampila de catre seful de tura, casierul verificator sau seful unitatii. Nu se pot anula legitimatii de calatorie emise de un alt OG. În cazul in care biletul care se doreste a fi anulat nu este un bilet matca, ci reprezinta o anexa a unui bilet matca, un control initial, final sau total, operatia de anulare nu se va efectua, sistemul atentionand operatorul de ghiseu ca biletul respectiv nu are valoare.

Pentru anularea unei legitimatii de calatorie OG aflat in ecranul Etapei 1. Operator si data va actiona tasta functionala F9 Restituire. Va fi afisat un ecran denumit Anulare/Restituire, in care OG va introduce seria si numarul biletului pe care doreste sa-l anuleze, ora si minutul emiterii legitimatiei, dupa care va actiona tasta functionala F4 Cautare. Efectul actionarii acestui buton este cautarea in baza de date a biletului cu datele specificate. În cazul in care a fost gasit se vor afisa datele importante referitoare la bilet. În caz contrar se va afisa un mesaj de eroare. Daca sistemul a gasit legitimatia in baza de date se vor activa si restul butoanelor din fereastra, iar OG va putea actiona tasta functionala F11 Anulare. Efectul apasarii acestei taste este inceperea unei operatii prin care o legitimatie de calatorie emisa anterior este marcata in sistem ca fiind anulata.

Daca la verificare se constata ca anularea legitimatiei de calatorie este exclusiv din vina OG, seful de tura, casierul verificator sau seful unitatii va hotari ca OG sa achite contravaloarea cartonului legitimatiei electronice anulate, din banii proprii, eliberandu-se CDI pe numele sau. Contravaloarea cartonului legitimatiei electronice va fi comunicata de SNTFC "CFR Calatori" SA - Serviciul Ticketing. La sfarsitul lunii seful de unitate va cerceta personalul vinovat de anulari neinstructionale.

Atentie! În cazul in care din greseala OG a actionat tasta functionala F8 Restituire, sistemul va tipari un bilet "Restituire" cu suma retinuta 0 lei. Avand in vedere ca nici anularea si nici restituirea nu s-au efectuat instructional, OG va taia un bilet bianco cu valoarea taxei de procesare a biletului anulat gresit (prin sistem fiind inregistrat ca restituit), taxa de procesare ce va fi suportata de casier.

Biletele anulate se regasesc in raportul "Lista biletelor anulate in perioada ."

Restituiri ale legitimatiilor de calatorie

Restituirile de legitimatii de calatorie se fac de catre OG numai in conformitate cu prevederile Regulamentului de Transport - NUT si a reglementarilor comerciale in vigoare. OG poate restitui numai legitimatiile de calatorie emise electronic prin sistemul xSell de unitatea unde isi desfasoara activitatea, dupa ce au fost vizate si a fost aplicata stampila de catre seful de tura, casierul verificator sau seful unitatii.

Pentru restituirea unei legitimatii de calatorie OG aflat in ecranul Etapei 1. Operator si data va actiona tasta functionala F9 Restituire. Va fi afisat un ecran denumit Anulare/Restituire, in care OG va introduce seria si numarul biletului pe care doreste sa-l restituie, ora si minutul emiterii legitimatiei, dupa care va actiona tasta functionala F4 Cautare. Efectul actionarii acestui buton este cautarea in baza de date a biletului cu datele specificate. În cazul in care a fost gasit se vor afisa datele importante referitoare la bilet. În caz contrar se va afisa un mesaj de eroare. Daca sistemul a gasit legitimatia in baza de date se vor activa si restul butoanelor din fereastra, OG va putea completa si restul campurilor necesare efectuarii restituirii. Valoarea procentelor de restituire contravaloare bilet de calatorie, supliment si tichet sunt implicit 100%. Se disting urmatoarele cazuri:

o      Daca restituirea este efectuata la cererea calatorului de a renunta la calatorie la vagon clasa, OG se va pozitiona pe campul corespunzator procentului de restituit din:

Bilet cu ajutorul tastei F5 si va introduce valoarea de 90 (10% se retine)

Supliment cu ajutorul tastei F6 si va introduce valoarea de 90 (10% se retine)

Tichet cu ajutorul tastei F7 si va introduce valoarea de 0 (valoarea tichetului de rezervare la vagon clasa nu se restituie).

o       Daca restituirea este efectuata la cererea calatorului de a renunta la calatorie la vagon dormit, OG se va pozitiona pe campul corespunzator procentului de restituit din:

Bilet cu ajutorul tastei F5 si va introduce valoarea de 90 (10% se retine)

Supliment cu ajutorul tastei F6 si va introduce valoarea de 90 (10% se retine)

Tichet cu ajutorul tastei F7 si va introduce valoarea de 100, 50 sau 0 - procentul de restituire a tichetului de rezervare la vagon dormit se restituie in functie de data cand se solicita restituirea si data calatoriei: cu 48 ore inainte de plecarea trenului se restituie valoarea integrala, dupa termenul de 48 ore (T=100), dar cu maxim la 2 ore inainte de plecarea trenului se restituie 50% din valoarea tichetului (T=50), dupa acest termen nu se mai restituie nimic(T=0).

Daca la eliberarea rezervarii la vagon de dormit a fost ocupata in aceeasi cerere o cabina intreaga si se prezinta la restituire fie toate legitimatiile, fie numai una, dupa actionarea tastei F8 Restituire, sistemul va solicita precizarea sexului calatorului ce va ramane in cabina. Chiar daca se restituie rezervarile pentru intreaga cabina, pentru prima legitimatie restituita sistemul va solicita sexul calatorului ce ramane in cabina. Dupa introducerea acestei informatii se va actiona din nou tasta F4 Cautare, iar apoi F8 Restituire. Pe legitimatia care se prezinta la restituire, calatorul va inscrie sexul calatorului ce va ramane si va semna.

o      Daca restituirea este efectuata la cererea calatorului de a efectua o anticipare a datei calatoriei (pentru eliberarea locului in diagrama) OG se va pozitiona pe campul corespunzator procentului de restituit din:

Bilet cu ajutorul tastei F5 si va introduce valoarea de 100

Supliment cu ajutorul tastei F6 si va introduce valoarea de 100

Tichet cu ajutorul tastei F7 si va introduce valoarea de 0 (valoarea tichetului de rezervare la vagon clasa nu se restituie).

OG va elibera o noua legitimatie pentru data comunicata de calator. Pe verso legitimatiei de calatorie prezentate de calator seful de unitate sau inlocuitorul acestuia va nota "Anticipare cu biletul nr. .., restituire in vederea eliberarii locului cu legitimatia nr. .", iar OG va completa numarul noii legitimatii eliberate si numarul legitimatiei "Restituire" cu care s-a eliberat locul. Pe verso legitimatiei nou eliberate OG va nota "Anticipare pentru data .", pentru cazul in care calatorul mai solicita o modificare a contractului de transport.

OG are posibilitatea de efectua restituirea calculata pe baza sumelor de restituit in mod similar celor prezentate mai sus, valoarea sumelor de restituit fiind stabilita cu ajutorul tastelor functionale corespunzatoare (CTR+F5, CTR+F6 sau CTR+F7).

Dupa ce a completat toate campurile corect, OG va actiona tasta functionala F8 Restituire. Efectul apasarii acestei taste este inceperea unei operatii prin care o legitimatie de calatorie emisa anterior este marcata in sistem ca fiind restituita, se va inregistra si operatia curenta, iar calatorului i se va restitui valoarea calculata si biletul de decont pentru valoarea retinuta.

În cazul in care biletul introdus spre restituire a avut si anexe vor trebui recuperate de la calator si acestea. Sistemul va informa OG de existenta sau nu a biletelor anexa corespunzatoare unui bilet, prin afisarea unui mesaj de confirmare a operatiei.

Atentie: Nu se va face restituire in cazul in care calatorul nu prezinta toate biletele anexa specificate de sistem pentru biletul introdus spre restituire.

În cazul in care biletul introdus spre restituire nu este un bilet ci reprezinta o anexa la un bilet sau este un bilet initial, final sau total, operatia de restituire nu se va putea efectua si sistemul va informa printr-un mesaj OG.

În urma confirmarii operatiei de restituire a unei legitimatii, se va afisa un mesaj de confirmare ce va contine suma totala de restituit si sistemul va solicita inca o confirmare a efectuarii operatiei de restituire. Daca se confirma sistemul va emite o legitimatie de tipul Restituire.

Aceasta legitimatie va fi inmanata calatorului si va putea fi folosita de acesta doar pentru decontare.

Intervalul maxim in care se poate face restituirea unei legitimatii este un parametru configurabil in sistem la nivelul unitatii.

Biletele restituite si biletele "Restituire" eliberate de sistem se regasesc in raportul "Lista biletelor restituite in perioada ."

Modificarea contractului de transport

intreruperea calatoriei - se vor respecta prevederile dispozitiilor in vigoare cu privire la dreptul de a beneficia de intreruperea calatoriei a legitimatiei emise electronic

amanarea si anticiparea calatoriei - se vor respecta prevederile dispozitiilor in vigoare cu privire la dreptul de a beneficia de amanarea sau anticiparea calatoriei.

În cazul legitimatiilor emise prin server local sau fara server de rezervare, pe legitimatia prezentata de calator seful de unitate sau inlocuitorul acestuia va aplica viza de amanare/anticipare, iar OG va emite un tichet de rezervare in legatura cu legitimatia vizata. OG va nota locurile ce raman libere ca urmare a renuntarii la efectuarea calatoriei in data si la trenul solicitat initial in registrul de locuri alocate statiei. Aceste locuri se vor putea ocupa la eliberarea altor legitimatii de calatorie sau se vor transmite operatorului R, daca nu au fost utilizate.

În cazul solictarii amanarii sau anticiparii calatoriei pentru o legitimatie cu rezervare la vagon de dormit, se va proceda astfel:

toate datele de bilet se transmit (cu nr. din registru) la unitatea emitenta;

unitatea emitenta are obligatia de a efectua eliberarea locurilor in sistem prin efectuarea restituirii biletului cu procent de 0% la toate componenetele legitimatiei (B, S, T);

pe biletul emis de tip "Restituire" se va nota ca restituirea s-a efectuat in vederea eliberarii locurilor, cu precizarea numarului din registru si al unitatii care a solicitat eliberarea locului;

În cazul in care se solicita anticiparea calatoriei pentru un tren de rang inferior sau pentru o clasa inferioara la un bilet emis de unitatea proprie la vagon clasa, se va efectua restituirea legitimatiei initiale (cu retinerea taxei de procesare) si se va emite o noua legitimatie corespunzatoare cererii calatorului.

În cazul in care se solicita modificarea contractului de transport in vederea anticiparii calatoriei, in cazul legitimatiilor emise in baza unei facilitati (pentru care se retine cupon statistic) pentru legitimatiile emise de unitatea proprie la vagon clasa se va proceda conform perevederilor mai sus prezentate, cu precizarea ca legitimatia emisa initial se retine de la calator si va tine loc la sfarsitul turei de cupon statistic. Reglarea situatiei intre casele emitente ale unitatii (legitimatia veche pentru casa care a emis biletul initial si cuponul statistic pentru casa care a emis ulterior legitimatia in cazul vizei de anticipatie) se va efectua prin casierul verificator, cel tarziu la finele lunii la inaintarea deconturilor. Daca decontul a fost deja inaintat, legitimatia veche se pastreaza si se inainteaza la finele lunii odata cu decontul si celelalte cupoane statistice.

O sinteza a modului de efectuare a restituirilor la cererea calatorilor de a renunta la calatorie sau pentru anticiparea/amanarea calatoriei este prezenatata in tabelul urmator:

Nr. Crt.

Tipul de bilet pentru care se cere restituirea

Restituire efectuata:

Observatii

manual

xsell

un bilet la care se solicita restituirea din vina CF

pe bianco se efectueaza restituirea partiala(pentru distanta neparcursa): nu se retine taxa de procesare

- se aplica viza de neutilizare;
- locul se vinde manual sau se transmite la operatorul R
- HV in CCL

un bilet emis de alta unitate la vagon clasa

a.     cand calatorul nu mai pleaca

pe bianco se efectueaza restituirea partiala(parcursul nestrabatut si taxa de procesare)

- se aplica viza de neutilizare;
- locul se vinde manual sau se transmite la operatorul R
- HV in CCL

b.    cand se solicita amanare sau anticipare

- se aplica viza de amanare/anticipare;
- locul se vinde manual sau se transmite la operatorul R
- biletul si suplimentul de viteza raman valabile
- se elibereaza diferente tarifare la cererea calatorului

un bilet emis de unitatea proprie la vagon clasa

a.     cand calatorul nu mai pleaca

B=90
S=90
T=0

- atentie viza pentru restituire (max 1 ora)

b.    cand se solicita anticipare

B=100
S=100
T=0

se retine legitimatia veche, se elibereaza alta legitimatie conform cererii pe care se face mentiunea 'Anticipat pentru data ..'

c.    cand se solicita amanare

- se aplica viza de amanare;
- locul se vinde manual sau se transmite la operatorul R
- biletul si suplimentul de viteza raman valabile
- se elibereaza diferente tarifare la cererea calatorului

un biet emis de alta unitate la vagon de dormit

a.     cand calatorul nu mai pleaca

pe bianco se efectueaza restituirea partiala(parcursul nestrabatut si taxa de procesare)

- se aplica viza de neutilizare
- locul se vinde manual sau se noteaza LIBER in diagrama pentru Gevaro
- suplimetul de pat se restituie cf termen

b.    cand se solicta amanare sau anticipare

- se aplica viza de amanare/anticipare;
- biletul+suplimentul de viteza raman valabile;
- locul se transmite la unitatea emitenta pt. eliberarea (restituirea) in sistem

- se elibereaza alt tichet (supliment de pat) conform cererii

un bilet emis de unitatea proprie la vagon de dormit

a.     cand calatorul nu mai pleaca

B=90
S=90
T=50 / 100

b.    cand se solicita amanare sau anticipare

B=100

S=100
T=50 / 100

- se aplica viza de amanare/anticipare;
- se elibereaza alta legitimatie completa conform cererii

un bilet achitat prin POS (pt. eliberarea locului)

B=0
S=0
T=0

- numai inainte de plecarea trenului (cat timp trenul este inca la vanzare)
- cererea de restituire la care se anexeaza legitimatia se trateaza cf.Disp.53/2003

Închidere de tura

La terminarea turei de serviciu OG va iesi din aplicatia de vanzare prin actionarea tastei functionale F12 Iesire, care ca efect afisarea ecranului de "Functii Operator Ghiseu xSell - OG". În acest ecran vor fi active butoanele de Vanzare bilete si Sfarsit de tura. Pentru inchiderea turei de serviciu sau a unei sesiuni de lucru, OG va apasa tasta functionala F5 ce are ca efect afisarea ecranului de "Închidere tura". Sistemul solicita OG informatii despre soldul final si numarul de cupoane statistice acumulate pe parcursul sesiunii de lucru. Soldul final nu poate depasi o suma prestabilita care reprezinta un parametru de configurare la nivelul unitatii. Soldul final introdus de OG este orientativ. Acesta va fi calculat automat de aplicatie, astfel incat varsamantul depus la casa colectoare sa fie un multiplu de o anumita valoare. Dupa confirmarea valorii stabilite de sistem ca sold final, sistemul va intreba daca sesiunea ce urmeaza a fi inchisa este ultima din ziua respectiva. Daca se confirma efectul va fi inchiderea turei comerciale si tiparirea biletului "Control Total". Daca se infirma efectul va fi inchiderea sesiunii curente de lucru din cadrul turei si tiparirea biletului "Control Final". La obtinerea biletului "Control Total" OG va verifica daca numarul de cupoane statistice calculate de sistem este identic cu cel declarat la inchiderea de tura, identificand eventuale neconcordante si daca seria pretiparita pe bilet (de culoare rosie) este identica cu seria tiparita de sistem (de culoare neagra).

Dupa confirmarea efectuarii operatiei de inchidere de tura/sesiune, OG va fi intors in ecranul "Functii Operator Ghiseu xSell - OG" unde va fi activ numai butonul pentru deschiderea de tura.

OG va efectua totalul valorilor monetare efectuate in tura de serviciu, defalcand valorile monetare obtinute din vanzarea electronica a legitimatiilor de calatorie, si pe cele obtinute eventual din vanzarea manuala sau a diferitelor imprimate primite spre vanzare.

La sfarsitul de tura, inainte de intocmirea procesului verbal de predarea-primirea serviciului, va inregistra in Registrul de predarea-primirea serviciului sumarul activitatii sale din tura:

"În tura de serviciu din data de am avut:

CI (control initial - serie si numar)

SI (sold initial) . (lei)

CF (control final - serie si numar) .

CT (control total - serie si numar) .

BV (nr. bilete vandute) .. (buc, suma totala)

BR (nr. bilete restituite) . (buc, suma totala)

BA (nr. bilete anulate) (buc, suma totala)

CS (nr. cupoane statistice) (buc, declarate / rezultate din sistem)

V (varsamant) . (lei)

SF (sold final) . (lei)

Încasari din emitere manuala (lei)

OG .

nume si prenume, semnatura)"

Încheierea situatiei de casa se va face cu respectarea intocmai a prevederilor Normelor privind operatiunile de casa efectuate in activitatea de transport feroviar de calatori (Instructia de casa).

Va intocmi apoi Situatia incasarilor zilnice - Contul zilnic care cuprinde:

data, numele si prenumele OG, numarul gestiunii electronice, la care se anexeaza:

o      bilet control initial

o      bilet control final (in cazul cand acesta nu a fost emis pentru verificarea gestiunii, caz in care se retine de organul de control)

o      bilet control total

o      bilete restituite

o      bilete anulate

o      bilete anulate de OB in timpul cat OG este de serviciu

se vor anexa hartiile de valoare din incasarile zilei respective

semnatura OG

În contul zilnic se vor evidentia: incasarile din emiterea electronica, incasarile din emiterea manuala, varsamantul din emiterea electronica, varsamantul din emiterea manuala si contravaloarea hartiilor de valoare. Pentru un control mai eficient al operatiunilor de casa se vor varsa in totalitate incasarile obtinute din emiterea manuala, pastrandu-se ca sold final de casa soldul evidentiat pe controlul total obtinut de la inchiderea turei de serviciu in sistem electronic.

OG se va prezenta la casierul colector sau casierul desemnat pentru colectarea si depunerea centralizata pe unitate a incasarilor din tura respectiva, cu Situatia incasarilor zilnice - Contul zilnic, valorile echivalente varsamantului si cecurile si hartiile de valoare. Casierul colector va verifica si certifica sumele inscrise pe Contul zilnic, dupa care va elibera Recipisa de dotatii pentru suma primita. OG va pastra Contul zilnic certificat de casierul colector, iar pe baza Recipisei de dotatii se descarca in CCL.

Cand casierul verificator sau seful de unitate vor verifica documentele de casa (CCL, conturile manuale, recipisele de dotatii, etc) vor verifica si certifica si Conturile zilnice ale OG.

În toate situatiile, modul de predare a documentelor (situatia zilnica, a varsamintelor) se stabileste prin regulamentul de organizare si functionare al unitatii.

La sfarsitul lunii OG va primi rapoartele financiare ale gestiunii proprii, avand obligatia de a le verifica si confrunta cu documentele primare (COZ, CCL, Recipise de dotatie, cupoane statistice, etc), dupa care va semna fiecare raport in parte si le va trimite la serviciul verificarea veniturilor impreuna cu toate conturile zilnice si cu conturile lunare.

De asemenea OG va primi si rapoartele statistice, iar pe verso raportului statistic "Dare de seama statistica a legitimatiilor de calatorie" OG va inscrie recapitulatia cupoanelor, pe facilitati si numar de cupoane, apoi totalul cupoanelor anexate la raportul statistic. Orice diferenta intre numarul de cupoane statistice si raport se va aduce la cunostinta casierului verificator, care va lua masuri de remediere. Casierul verificator va corela raportul statistic pe unitate cu rapoartele statistice ale gestionarelor din unitate si le va inainta sefului de unitate pentru confirmare, iar apoi le va inainta la biroul statistic.

Reglementari finale

La orice parasire a postului de lucru OG va iesi in ecranul "xSellTicketing Aplication Starter" (ecranul cu rolurile specifice aplicatiei xSell), pentru a elimina posibilitatea ca o alta persoana sa emita in locul sau, prin actionarea tastei functionale Iesire F12 (duce la afisarea ecranului Functii Operator Ghiseu xSell), iar apoi din actionarea tastei functionale Iesire F12.

Daca la postul de lucru respectiv nu mai este continuata activitatea pentru o perioada de timp, parasirea trebuie sa fie urmata de iesirea din aplicatie, oprirea sistemului de operare si inchiderea electrica a echipamentelor postului de lucru.

În timpul functionarii normale a unei case, fiecare bilet imprimat este memorat cu toate caracteristicile sale (serie, destinatie, ruta, locuri, pret, ora vanzarii, etc). În momentul imprimarii, aplicatia "stie" care este seria biletului curent din imprimanta, deoarece a fost informata cu privire la seria primului bilet din top si ca banda de bilete intr-un top este continua. Seria "memorata" se imprima pe bilet, iar seria pretiparita trebuie sa fie identica cu cea tiparita de aplicatie, altfel poate exista o lipsa nejustificata din stocul de bilete.

Valoarea fiecarui bilet vandut este memorata, astfel incat se poate calcula valoarea cumulata a unei colectii arbitrare de bilete tiparite. Cele mai reprezentative colectii sunt cele cuprinse in notiunile de tura si respectiv de sesiune.

Atunci cand un operator de ghiseu isi incepe activitatea, declara un inceput de tura ca masura de protectie, vanzarea de bilete fiind imposibila daca nu exista o tura deschisa pe postul respectiv. De asemenea aplicatia nu va accepta decat o tura deschisa la un moment dat pe un singur post. Deschiderea de tura duce la tiparirea biletului de inceput de tura, o masura de consolidare a increderii operatorului de ghiseu, care nu are acces la stocul de bilete si deci nu poate sti daca seria biletului curent din imprimanta este intr-adevar cea afisata pe ecran. Orice nepotrivire in ceea ce priveste seria biletului de inceput de tura denota ca in tura anterioara a avut loc un eveniment ce a dus la decalarea seriilor sau a avut loc o extragere ilegala din imprimanta.

În timpul activitatii de vanzare, fiecare bilet emis incarca gestiunea operatorului de ghiseu si trebuie sa se regaseasca sub forma financiara (bani, cupoane statistice, etc).

La incheierea activitatii la postul de lucru respectiv, operatorul de ghiseu declara sfarsit de tura. Daca aceasta operatie a fost facuta in scopul de a inchide temporar postul sau de a se muta la un alt ghiseu, confirma acest lucru prin faptul ca precizeaza ca se efectueaza o inchidere de sesiune si nu de tura.

Daca in timpul vanzarii se epuizeaza stocul de bilete la o imprimanta, aplicatia va avertiza operatorul de ghiseu sa anunte operatorul de bilete pentru a alimenta imprimanta.

Notiunea de tura nu este legata de notiunea de stoc in imprimanta, intr-o tura putandu-se consuma o cantitate arbitrara de bilete dintr-un numar arbitrar de topuri, cu conditia declararii fiecarui top incarcat. Aceasta conditie este satisfacuta de procesul de alimentare de catre operatorul de bilete, singurul in masura sa "stearga" conditia de eroare data de lipsa de bilete din imprimanta.

Fiecare bilet eliberat trebuie sa se regaseasca valoric in incasarile casei. Banii sunt incasati de catre operatorii de ghiseu si se depun la casa colectoare, impreuna cu toate celelalte forme de plata in schimbul carora s-au eliberat bilete. Activitatea din timpul unei ture de serviciu este cumulata la sfarsitul turei.

ATENTIE! Biletele neimprimate sunt considerate cu valoare de imputare, costul de confectionare, iar cele imprimate au ca valoare de imputare pretul legitimatiei ce a fost eliberata. Nu exista posibilitatea de tarifare gresita, eventualele diferente tarifare putand a aparea doar daca s-a ales gresit legitimatia sau ruta. Nu exista posibilitatea folosirii biletelor pe alte imprimante. Nu exista posibilitatea emiterii unui bilet fara ca acesta sa nu fie inregistrat in baza de date.

Este interzis a se inchide tura cand mai exista un singur bilet in imprimanta.

Este interzis a se efectua restituiri cand nu mai sunt bilete in imprimanta sau imprimanta este oprita.

CAZURI DE DERANJAMENTE

În derularea activitatii de emitere pot aparea unele evenimente. În cazul unor evenimente hard si/sau soft, problemele aparute vor fi tratate la nivelul unitatii de baza si in cazul in care nu s-au gasit rezolvari problema va fi prezentata la nivelul imediat superior.

În principal evenimentele care pot sa apara pot fi incadrate in trei mari categorii: evenimente comerciale, evenimente hardware, evenimente software.

Evenimente comerciale

În aceasta categorie pot fi incadrate strict numai probleme care tin de aspectele comerciale si care necesita rezolvarea lor numai de persoane din cadrul SNTFC 'CFR Calatori' SA. Daca se constata totusi ca problemele aparute se datoreaza unor anomalii hard sau soft atunci ele vor fi tratate ca atare.

Exemple de evenimente comerciale:

Ø Încadrarea gresita a unor categorii de calatori cu emiterea gresita a legitimatiilor de calatorie

Ø Neconcordante intre controalele totalizatoare (finale) si gestiunea efectiva (nu coincid soldurile finale si/sau numarul de documente justificative)

Ø Depasirea intervalului de restituire/anulare pentru o legitimatie la care se solicita acest serviciu

Ø Aparitia unor ordine si telegrame care influenteaza si procesul de vanzare electronic

Nivelele de prezentare (de la 1 la 4, in aceasta ordine):

sef tura, instructor sau casier verificator din cadrul unitatii

sef unitate (statie sau agentie)

instructor regional sau sef serviciu statii, respectiv instructor central SC VOIAJ CFR SA

SNTFC 'CFR Calatori' SA - sef serviciu ticketing, instructor ticketing, respectiv director adjunct SC VOIAJ CFR SA

În acest caz OG va aviza imediat un reprezentant al unitatii - seful de tura, casierul verificator sau seful unitatii ori inlocuitorul acestuia (nivelul 1 si 2) si va inscrie in Registrul de predarea primirea serviciului:

"Data .. ora .. deranjamentul (descrierea clara a acestuia).

S-a avizat dl.(dna.) . la ora .

OG (nume si prenume, semnatura)"

Reprezentantul unitatii va verifica la fata locului deranjamentul si va lua toate masurile pentru inlaturarea lui. În cazul in care nu a reusit a rezolva deranjamentul la nivel local va aviza nivelul imediat superior.

Evenimente hardware

Evenimentele din aceasta clasa par a fi mai usor de diagnosticat, dar de cele mai multe ori personalul din cadrul unitatilor in care este implementat sistemul nu poate sa incadreze corect o asemenea problema si de multe ori o prezinta de forma "Nu merge programul".

Evenimentele hardware pot fi:

Ø      Anomalii in functionarea unei statii de lucru

Ø      Anomalii in functionarea unei imprimante termice

Ø Anomalii in functionarea imprimantei LaserJet

Ø      Anomalii in functionarea UPS-urilor

Ø      Anomalii in functionarea retelei locale

Ø      Anomalii in functionarea serverului

Exemple de evenimente hardware:

Ø      Postul de lucru nu mai porneste la pornirea electrica (din buton) sau in timpul functionarii se reseteaza fara nici un motiv aparent

Ø      Unul sau mai multi utilizatori nu se pot conecta in sistem din cauza hub-ului de comunicatii sau din cauza conectorilor de retea

Ø      Imprimanta termica nu mai pozitioneaza corect biletele de carton reactiv si/sau le trage afara

Ø      Imprimata termica nu este READY (nu se aprinde ledul) cu toate ca a fost corect alimentataØ      Un UPS indica faptul ca este descarcat si avertizeaza sonor incontinuu

Ø      Unul din ledurile de la bateria de discuri de la server indica o eroare (este rosu)

Ø      Unitatea de banda interna de la server indica o eroare - ledul CLEAN este prins (unitate defecta) sau clipeste intermitent (caseta defecta) sau nu mai elibereaza caseta atunci cand se apasa butonul Eject

Ø      Monitorul nu mai porneste

Nivelele de prezentare (de la 1 la 4, in aceasta ordine):

Oficiul regional de calcul de care tine unitatea implementata - laboratorul de intretinere

Centrul de Informatica - operatori Help Desk

Firma de service cu care are contract Centrul de Informatica si sub incidenta careia intra problema aparuta

Membrii colectivului xSell care au responsabilitati in acest sens.

În acest caz OG va aviza imediat un reprezentant al unitatii - seful de tura, casierul verificator sau seful unitatii ori inlocuitorul acestuia - si va inscrie in Registrul de predarea primirea serviciului:

"Data .. ora .. deranjamentul (descrierea clara a acestuia).

S-a avizat dl.(dna.) . la ora .

OG (nume si prenume, semnatura)"

Dupa avizarea deranjamentului OG nu va mai actiona nici o componenta a sistemului si va astepta sosirea persoanelor autorizate.

Reprezentantul unitatii va verifica la fata locului deranjamentul si va lua masuri de avizare a nivelului 1. Pana la sosirea personalului autorizat nu se va permite nici unei persoane sa intervina in sistem.

Dupa remedierea deranjamentului se va inscrie de personalul autorizat in Registrul de predarea-primirea serviciului OG:

"Data .. ora .. deranjamentul constatat (descrierea clara a acestuia).

Echipamentul este in stare .(de functionare sau nu functioneaza).

. (nume si prenume, semnatura)"

Evenimente software

Evenimentele din aceasta clasa sunt teoretic cele mai delicate, deoarece sunt disfunctionalitati care apar intr-un anumit context si sunt de multe ori legate de si de anumite anomalii hard. De aceea, identificarea corecta a problemei necesita o analiza mai atenta, informatii detaliate si chiar observatiile venite din partea utilizatorilor: "Am vazut ca se intampla de obicei cand.."

Evenimentele software pot fi:

Ø     Anomalii in functionarea softului de baza

Ø     Anomalii in functionarea aplicatiei xSell

Nivelele de prezentare (de la 1 la 3, in aceasta ordine):

oficiul regional de calcul de care tine unitatea si/sau responsabilul de aplicatie de la client

Centrul de informatica - operatori Help Desk

membrii colectivului xSell care au responsabilitati in acest sens

În acest caz OG va aviza imediat un reprezentant al unitatii - seful de tura, casierul verificator sau seful unitatii ori inlocuitorul acestuia - si va inscrie in Registrul de predarea primirea serviciului:

"Data .. ora .. deranjamentul (descrierea clara a acestuia).

S-a avizat dl.(dna.) . la ora .

OG (nume si prenume, semnatura)"

Dupa avizarea deranjamentului OG nu va mai actiona nici o componenta a sistemului si va astepta sosirea persoanelor autorizate.

Reprezentantul unitatii va verifica la fata locului deranjamentul si va lua masuri de avizare a nivelului 1. Pana la sosirea personalului autorizat nu se va permite nici unei persoane sa intervina in sistem.

Dupa remedierea deranjamentului se va inscrie de personalul autorizat in Registrul de predarea-primirea serviciului OG:

"Data .. ora .. deranjamentul constatat (descrierea clara a acestuia).

Echipamentul este in stare .(de functionare sau nu functioneaza).

. (nume si prenume, semnatura)"

Numele si telefoanele persoanelor de contact din SNTFC 'CFR Calatori' SA pentru evenimentele comerciale si nivelele 1 si 2 pentru evenimentele hardware si software vor fi comunicate periodic.

În cazul aparitiei unui deranjament de lunga durata pentru deservirea calatorilor OG va incepe eliberarea de legitimatii cu emitere manuala sau se vor respecta reglementarile privind modul de tarifare in trenuri a calatorilor urcati in statii unde s-a suspendat total sau partial din motive obiective emiterea legitimatiilor de calatorie, aprobate prin act nr. 31/2/859/2003.

EXEMPLE EMITERE LEGITIMATII

A.    În statia Bucuresti Nord in data de 29.09.2004 solicita calatoria in data de 29.09.2004 in relatia Bucuresti - Cluj via Craiova, pentru un calator obisnuit, cu tren accelerat, clasa a 2-a

Etapa "Operator si data"

Data calatorie fiind data curenta nu se fac modificari asupra datei calatoriei.

Presupunem ca unitatea functioneaza in sistem cu server central, deci rutarea va fi automata.

Se va actiona tasta functionala F8 pentru trecerea in etapa urmatoare.

Expeditie-destinatie

Statia de plecare este setata automat statia Bucuresti Nord gr.A, iar cursorul va fi automat plasat in campul pentru statia de destinatie, unde OG va introduce primele litere din denumire, in acest caz CLU. Sistemul va afisa toate statiile a caror denumire incepe cu aceste litere. Cu ajutorul tastelor ↑ sau ↓ OG va alege din lista afisata statia Cluj Napoca.

Deoarece cererea calatorului a fost pentru un tren care nu merge pe ruta directa, se va actiona tasta functionala F5 pentru completarea campului "Via". Se va selecta statia Craiova in mod similar celui prezentat mai sus, iar apoi se va actiona tasta functionala F2 pentru adaugarea statiei ca via.

Se va actiona tasta functionala F8 pentru trecerea in etapa urmatoare.

Ruta

Avand in vedere ca s-a stabilit ca statia functioneaza cu mod de rutare automat, sistemul va afisa automat lista trenurilor directe sau in cazul cand nu exista trenuri directe, lista trenurilor cu numarul de schimbari minime, ce corespund cererii formulate de OG. Va fi afisat trenul A1823. Dupa pozitionare cu ajutorul tastelor ↑ sau ↓, se va actiona tasta functionala F8 pentru trecerea in etapa urmatoare.

4. Clasa

Implicit sistemul va afisa in acest camp cifra 2, care corespunde cererii calatorului.

Se va actiona tasta functionala F8 pentru trecerea in etapa urmatoare.

Tip legitimatie

Sistemul va afisa toate legitimatiile ce se pot emite pentru calatoria cu tren accelerat. Din aceasta lista se va alege "Bilet+supliment+tichet" legitimatie ce se elibereaza pentru un calator obisnuit.

Se va actiona tasta functionala F8 pentru trecerea in etapa urmatoare.

Rezervare

Avand in vedere ca statiile emit pentru ziua curenta, modul de rezervare va fi rezervare electronica de tip expert.

Cursorul va fi plasat in campul Rezervare, unde cu ajutorul tastelor ↑ sau ↓ se va selecta rezervarea dorita: Fara rezervare, Tichet loc clasa a II-a, Dormit clasa a II-a, Cuseta. Conform cererii calatorului se va selecta Tichet loc clasa a II-a. Pentru obtinerea locului solicitat se va actiona tasta functionala F6 Rezerv. Sistemul va completa automat numarul vagonului si al locului, fara a mai fi necesara alegerea acestora de catre OG.

Se va actiona tasta functionala F8 pentru trecerea in etapa urmatoare.

7. Verificare - in aceasta etapa OG va putea verifica datele de pe legitimatia de calatorie pe care urmeaza a o tipari. Pe ecran va fi afisat:

Bilet+S+T

Numar persoane = 1

De la = Bucuresti Nord gr.A

La = Cluj Napoca

Data calatoriei = 29.09.2004 16:20

Lei = 428.000

Tren = A1823

Cls = 2

Vag = 5

Loc(uri) = 33

Dupa verificarea concordantei datelor inscrise cu cele din cererea calatorului, se va actiona tasta functionala F8 pentru trecerea in etapa urmatoare.

8. Tiparire

Sistemul va afisa pretul legitimatiei ce urmeaza a fi tiparite la imprimanta. Dupa introducerea sumei primite de la calator sistemul permite actionarea tastei functionale F8 Tiparire.

B.    În statia Bucuresti Nord in data de 29.09.2004 solicita calatoria in data de 29.09.2004 in relatia Bucuresti - Brasov, pentru un pensionar, cu tren rapid, clasa 1

Etapa "Operator si data"

Data calatorie fiind data curenta nu se fac modificari asupra datei calatoriei.

Presupunem ca unitatea functioneaza in sistem cu server central, deci rutarea va fi automata.

Se va actiona tasta functionala F8 pentru trecerea in etapa urmatoare.

Expeditie-destinatie

Statia de plecare este setata automat statia Bucuresti Nord gr.A, iar cursorul va fi automat plasat in campul pentru statia de destinatie, unde OG va introduce primele litere din denumire, in acest caz BRA. Sistemul va afisa toate statiile a caror denumire incepe cu aceste litere. Cu ajutorul tastelor ↑ sau ↓ OG va alege din lista afisata statia Brasov.

Se va actiona tasta functionala F8 pentru trecerea in etapa urmatoare.

Ruta

Avand in vedere ca s-a stabilit ca statia functioneaza cu mod de rutare automat, sistemul va afisa automat lista trenurilor directe sau in cazul cand nu exista trenuri directe, lista trenurilor cu numarul de schimbari minime, ce corespund cererii formulate de OG. Se va alege din lista afisata de sistem, tren R633. Dupa pozitionare cu ajutorul tastelor ↑ sau ↓, se va actiona tasta functionala F8 pentru trecerea in etapa urmatoare.

4. Clasa

Implicit sistemul va afisa in acest camp cifra 2, dar deoarece cererea formulata de calator este pentru calatoria la clasa 1, OG va actiona fie tasta functionala F5, fie cifra 1.

Se va actiona tasta functionala F8 pentru trecerea in etapa urmatoare.

Tip legitimatie

Sistemul va afisa toate legitimatiile ce se pot emite pentru calatoria cu tren rapid. Din aceasta lista se va alege "(Bilet+supliment)50%+tichet" legitimatie ce se elibereaza pentru un pensionar la calatoria cu tren rapid. Avand in vedere ca aceasta legitimatie ofera o reducere de tarif, sistemul va solicita OG sa precizeze motivul care a stat la baza reducerii, in acest caz se va deschide o noua fereastra ce contine numai motivul "Pensionar".

ATENTIE! Pentru urmatoarele categorii: Pensionar, Elev, Student cu legitimatie, Student cu cupoane, Legea nr.33/1996 - Moti, legitimatia aleasa va fi aceeasi indiferent de clasa calatoriei, sistemul calculand reducerea de care beneficiaza calatorul la clasa a II-a, indiferent de clasa la care se solicita calatoria.

De asemenea sistemul va solicita si numarul documentului pe baza caruia se acorda reducerea, in acest caz numarul dosarului de pensionare inscris pe cuponul de reducere.

ATENTIE! În cadrul sistemului de emitere electronica a legitimatiilor de calatorie este obligatorie introducerea acestui numar pentru realizarea corecta a deconturilor pentru categoria care beneficiaza de reduceri tarifare.

Dupa completarea tuturor campurilor se va actiona tasta functionala F8 pentru trecerea in etapa urmatoare.

Rezervare

Avand in vedere ca statiile emit pentru ziua curenta, modul de rezervare va fi rezervare electronica de tip expert.

Cursorul va fi plasat in campul Rezervare, unde cu ajutorul tastelor ↑ sau ↓ se va selecta rezervarea dorita: Fara rezervare, Tichet loc clasa I, Dormit single, Dormit clasa I. Conform cererii calatorului se va selecta Tichet loc clasa I. Pentru obtinerea locului solicitat se va actiona tasta functionala F6 Rezerv. Sistemul va completa automat numarul vagonului si al locului, fara a mai fi necesara alegerea acestora de catre OG.

Se va actiona tasta functionala F8 pentru trecerea in etapa urmatoare.

7. Verificare - in aceasta etapa OG va putea verifica datele de legitimatia de calatorie pe care urmeaza a o tipari. Pe ecran va fi afisat:

(B+S)50%+T

Numar persoane = 1

De la = Bucuresti Nord gr.A

La = Brasov

Data calatoriei = 29.09.2004 18:50

Lei = 237.000

Tren = R633

Cls = 1

Vag = 4

Loc(uri) = 81

Dupa verificarea concordantei datelor inscrise cu cele din cererea calatorului, se va actiona tasta functionala F8 pentru trecerea in etapa urmatoare.

8. Tiparire

Sistemul va afisa pretul legitimatiei ce urmeaza a fi tiparite la imprimanta. Dupa introducerea sumei primite de la calator sistemul permite actionarea tastei functionale F8 Tiparire.

REGLEMENTARI DE LUCRU SPECIFICE

OPERATORULUI DE BILETE

Topuri de bilete

În sistem xSell exista doua tipuri de bilete si anume:

Bilete neimprimate care intr-o prima faza se afla in gestiunea operatorului de bilete;

Bilete imprimate care sunt bilete tiparite conform cererii calatorilor care se regasesc in baza de date, facand posibila vizualizarea tuturor situatiilor de casa prevazute in Norme privind operatiunile de casa efectuate in activitatea de transport feroviar de calatori (Instructia de casa), sub forma de rapoarte atat financiare, cat si statistice;

Biletele se livreaza in calupuri (topuri) realizate sub forma de benzi continue si pliate din 750 de cartoane. Pe fiecare bucata de carton se afla pretiparite elemente de control pentru 3 (trei) bilete. Fiecare bilet este numerotat cu o serie din 4 (patru) litere si un numar din 4 (patru) cifre. Primul calup contine biletele numerotate de la AAAA0000 la AAAA2249, al doilea AAAA2250 pana la AAAA4499, al treilea AAAA4500 pana la AAAA6749, iar al patrulea AAAA6750 pana la AAAA8999. Numerotarea este executata in asa fel incat nu exista schimbare de serie intr-un calup, deci nu exista biletele AAAA9000 .. AAAA9999.

Imprimantele au capacitatea de a fi incarcate cu cate un calup (750 cartoane, respectiv 2250 de bilete). Acesta reprezinta un top fizic. Din punct de vedere al sistemului entitatea manipulata este cea de top logic, din doua motive:

unul tehnic, datorat faptului ca imprimanta este in imposibilitate de a taia biletele de pe ultimul carton din pachet. Astfel topul logic va avea cu minim trei bilete mai putin decat topul fizic.

unul practic, sistemul dand posibilitatea de alimentare a imprimantelor cu topuri de dimensiune variabila.

Imprimantele sunt incuiate, cheia lor fiind la operatorii de bilete (OB). Aceasta exclude posibilitatea operatorilor de ghiseu (OG) sa intervina asupra stocului de bilete din imprimanta, astfel incat singura persoana autorizata sa intervina asupra stocului de bilete este OB.

Initial toate biletele sunt neimprimate si se afla in gestiunea operatorului de bilete. Din momentul in care s-a facut o alimentare cu bilete la un post de lucru, biletele neimprimate aflate in imprimanta se afla in gestiunea operatorului de ghiseu, care este direct raspunzator de gestionarea lor.

Aprovizionarea cu bilete electronice a imprimantelor

Operatorul de bilete (OB) este gestionarul biletelor electronice neimprimate si este persoana care face aprovizionarea imprimantelor cu legitimatii de calatorie, intrand in sistemul xSell cu parola proprie.

Rolul de operator de bilete poate fi indeplinit de catre casierii care lucreaza in tura 12/24 sau alt personal instruit si autorizat sa execute aceasta functie.

Operatiile pe care le poate executa operatorul de bilete sunt:

Alimentarea imprimantei cu topuri de bilete

Alinierea seriei primului bilet din imprimanta

Informatii despre topurile de bilete din imprimante

Selectarea functiei de "Alimentarea imprimantei cu topuri de bilete" permite operatorului de bilete alimentarea cu un nou top de bilete a imprimantei.

Selectarea functiei de "Alinierea seriei primului bilet din imprimanta" are ca efect initierea dialogului pentru punerea in concordanta a seriei pretiparite de pe bilet cu cea curenta din sistem.

Selectarea functiei de "Informatii despre topurile de bilete din imprimante" are ca efect afisarea dinamica a situatiei topurilor de bilete din imprimanta.

Alimentarea imprimantei cu topuri de bilete

Operatorul de bilete efectueaza alimentarea imprimantelor cu bilete electronice neimprimate ori de cate ori este nevoie, in ordinea seriilor si numerelor biletelor.

Apelarea functiei "Alimentare imprimanta cu topuri de bilete" pentru postul respectiv se face atunci cand se doreste alimentarea logica a imprimantei in urma unei alimentari fizice.  

Se pot distinge doua situatii :  

A. Imprimanta a semnalat in prealabil: "Nu mai sunt bilete in imprimanta! Chemati operatorul de bilete!".

Dupa apelarea functiei "Alimentare imprimanta cu topuri de bilete", operatorul de bilete va fi introdus in ecranul "Conectare utilizator"

În urma identificarii utilizatorului cu nume si parola proprie, acesta va fi introdus in ecranul "Utilitar de alimentare a imprimantei".

În acest ecran OB va introduce urmatoarele date de intrare necesare sistemului:

Dupa actionarea tastei functionale F2 Seria primului bilet din top operatorul de bilete va introduce seria si numarul primului bilet din top.

Dupa actionarea tastei functionale F3 Seria ultimului bilet din top operatorul de bilete va introduce seria si numarul ultimului bilet din topul fizic.

Dupa completarea datelor caracteristice topului de bilete alimentat se apasa tasta functionala F8 OK pentru verificarea datelor introduse si efectuarea operatiei de alimentare a imprimantei.  

B. Înainte de semnalarea de catre calculator a terminarii topului de bilete din imprimanta

Daca se doreste alimentarea imprimantei inainte de semnalarea de catre calculator a terminarii topului de bilete, atunci dupa completarea datelor caracteristice topului de bilete cu care se face alimentarea se va apasa tasta functionala F8 din ecranul 'Utilitar de alimentare a imprimantei', iar operatorul de bilete va fi introdus intr-o fereastra de dialog in care se specifica numarul logic de bilete existente in imprimanta precum si seria primului si ultimului bilet din secventa de bilete ce se vor anula. Alimentarea imprimantelor cu bilete in acest mod, atrage dupa sine anularea biletelor existente deja in imprimanta si ca urmare nu va folosi decat in situatii deosebite care vor fi prezentate ulterior (ex: bilete mototolite).

Imprimantele se pot alimenta cu un numar maxim de bilete de marimea unui top, dar sistemul permite alimentarea si cu un numar mai mic de bilete.

Operatorul de bilete tine evidenta zilnica a stocului de aprovizionare de bilete neimprimate inregistrand in "Registrul de predare-primire a serviciului Operatorului de Bilete":

"Data ora operator bilete . am efectuat verificarea posturilor de vanzare legitimatii de calatorie, cu ocazia careia am constatat ca:

postul 1 are .. bilete, cu primul bilet nr

postul 2 are .. bilete, cu primul bilet nr, etc.

Posturile .., .. etc functioneaza normal, iar posturile , .., etc. nu functioneaza normal si anume:

postul .. (se mentioneaza explicit modul defectuos de functionare),

postul .., etc.

Se va face alimentarea la postul .., , etc

Se va face alinierea seriei primului de bilet din imprimanta la postul ., ., etc.

OB ..

(nume si semnatura)"

Ori de cate ori se constata lipsa de bilete in imprimanta sau cand operatorul de bilete este avizat ca trebuie sa faca aprovizionarea la un post de vanzare, este obligat sa faca aprovizionarea cu bilete electronice neimprimate. Alimentarea imprimantelor cu bilete se va face pe cat posibil in prezenta sefului de tura, a casierului verificator sau a inginerului de statie. Pentru aceasta operatorul de bilete:

Ia din stocul de aprovizionare topul necesar alimentarii si registrul OB

Anuleaza ultimul carton (ultimele 3 bilete) prin inscrierea pe acestea

"ANULAT de OB ..

OB

semnatura)"

Se deplaseaza la postul de vanzare pe care il va aproviziona cu bilete neimprimate

Se asigura ca Operatorul de Ghiseu a primit mesajul ca in imprimanta nu mai sunt bilete neimprimate (ca ultimul bilet a fost vandut) si ca Operatorul de Ghiseu a iesit din aplicatia OG pana in ecranul "xSellTicketing Aplication Starter" (ecranul cu roluri)

Selecteaza din lista rolul de Operator Bilete

Verifica si ia informatii privind numarul de bilete si topul logic din imprimanta prin apelarea functiei "Informatii despre topurile de bilete din imprimante"

Selecteaza din lista cu functiile OB "Alimentare imprimanta cu topuri de bilete"

Se conecteaza la aplicatie cu numele si parola proprie, in prezenta operatorului de ghiseu

Nu permite operatorului de ghiseu sa plece de pe post atat timp cat este conectat la aplicatia xSell

Întrerupe alimentarea electrica a imprimantei si descuie imprimanta

Ridica ultimul carton de trei bilete din topul fizic anterior din imprimanta si il va preda operatorului de ghiseu, pentru a il inregistra in contul zilnic (carton ce in prealabil a anulat de OB ce efectuat aprovizionarea imprimantei)

Verifica inca o data topul de bilete pe care il va introduce in imprimanta, in prezenta operatorului de ghiseu (se verifica continuitatea topului, numarul cel mai mic si cel mai mare din top)

Aseaza topul in imprimanta, respectand urmatoarele:

o       Numarul cel mai mare din top se aseaza la baza imprimantei

o       Banda magnetica a biletelor se aseaza spre partea interioara a imprimantei

o      Numarul cel mai mic din top se introduce in fanta imprimantei, asigurand apoi prinderea biletului

Introduce seria si numarul primului si ultimului bilet din top si actioneaza tasta functionala F8 OK

Înscrie in "Registrul de predare-primire a serviciului Operatorului de Bilete" si in "Registrul de predare-primire a serviciului Operatorului de Ghiseu" urmatoarele date:

"Data ora .. OB ., la solicitarea OG (sau dupa caz, la constatarea mea), am alimentat imprimanta postului . cu bilete top fizic de la seria si numarul .. la seria si numarul . Alimentarea s-a facut in prezenta OG .. Biletele de la seria si numarul . la seria si numarul . gasite in imprimanta, ultimele din topul fizic anterior, se predau OG.

OG .

nume si prenume, semnatura)

OB .

nume si prenume, semnatura)"

În cazul in care cu ocazia alimentarii imprimantei se constata ca mai mult de trei bilete nu se pot utiliza la vanzare (defectiuni constructive ale biletelor) in inscrierea din registrele de predare-primire a serviciului OB, respectiv OG, se va mentiona si faptul ca:

"biletele de la seria si numarul . la seria si numarul . gasite in imprimanta, din topul anterior, in total . bilete (ATENTIE! În afara ultimelor trei bilete din topul fizic anterior) se predau OG pentru anexare la conturile zilnice ce se vor trimite la serviciul verificarea veniturilor"

Pe aceste bilete se va inscrie de OB:

"ANULAT de OB . datorita (se va trece motivul).

OB (semnatura)"

Iese din aplicatia OB pana in ecranul "xSellTicketing Aplication Starter" (ecranul cu roluri)

Încuie si alimenteaza electric imprimanta

Operatia de alimentare a imprimantei cu bilete este posibil a nu fi efectuata in una din situatiile urmatoare:

Ø      Daca seria primului sau a ultimului bilet din top a fost introdusa gresit

Ø      Cand una din seriile biletelor (seria si numarul) din top a mai facut parte din alt top de bilete ce a fost in prealabil folosit

Ø      În cazul in care seria literala a primului bilet introdus din top difera de seria literala a ultimului bilet din top

Ø      În cazul in care numarul primului bilet introdus din top este mai mare decat numarul ultimului bilet introdus din top

Ø      Cand seriile (seria si numarul) primul si ultimul bilet introduse nu apartin aceluiasi top fizic

Pentru fiecare din cazurile prezentate mai sus utilizatorul va primi mesaje prin care calculatorul semnaleaza neregulile respective.

În cazul in care operatia de alimentare s-a incheiat cu succes utilizatorul va primi un mesaj de confirmare.

Dupa efectuarea alimentarii imprimantei cu bilete atat fizic (introducerea biletelor in imprimanta), cat si logic (declararea seriilor si numerelor primului si ultimului bilet fizic din top), OB va verifica corectitudinea datelor introduse prin apelarea functiei "Informatii despre topurile de bilete din imprimante".

Alinierea seriei primului bilet din imprimanta

În cazul in care seria pretiparita pe bilet nu mai corespunde cu seria pe care imprimanta o tipareste pe bilet, OG va anunta OB. Acesta va apela, din ecranul cu functiile specifice OB, functia "Alinierea seriei primului bilet din imprimanta", dupa ce in prealabil OG a verificat ca este vida coada de tiparire. În cazul in care exista bilete in coada de tiparire se va efectua golirea acesteia de catre Seful de tura (ST), iar apoi OB va efectua alinierea de serie.

Dupa apelarea acestei functii OB va fi introdus in ecranul "Conectare utilizator". În urma identificarii utilizatorului cu nume si parola proprie acesta va fi introdus in ecranul "Utilitar aliniere serii", unde OB va introduce seria primului bilet din imprimanta (seria la care se face alinierea). Pentru verificarea datelor introduse si efectuarea operatiei de aliniere serie va apasa tasta functionala F8, ce are ca efect introducerea OB intr-o fereastra de dialog in care se specifica biletele ce se vor anula pentru a se permite alinierea la seria primului bilet din imprimanta.

Operatia "Alinierea seriei primului bilet din imprimanta" nu se poate realiza in cazul in care OB nu a introdus corect seria biletului din imprimanta la care se face alimentarea.

În cazul in care operatia "Alinierea seriei primului bilet din imprimanta" s-a efectuat cu succes, utilizatorul va primi un mesaj de confirmare.

OBS: Seria primului bilet din imprimanta la care se face aliniere trebuie sa faca parte din topul logic de bilete existent in imprimanta.

OB va inscrie in Registrul de predare-primire a serviciului al OB, respectiv al OG, fiecare operatie de aliniere a seriei primului bilet din imprimanta efectuata dupa modelul urmator:

"Data ora .. OB ., la solicitarea OG (sau dupa caz, la constatarea mea), am efectuat alinierea seriei primului bilet din imprimanta postului . primul bilet din topul fizic avand seria si numarul Alinierea seriei s-a facut in prezenta OG .. Biletele de la seria si numarul . la seria si numarul . au fost anulate ca urmare a alinierii de serie bilete se predau OG pentru anexare la conturile zilnice si se vor trimite la serviciul verificarea veniturilor.

OG .

nume si prenume, semnatura)

OB .

nume si prenume, semnatura)"

Pe aceste bilete se va inscrie de OB: "ANULAT de OB . datorita (se va trece motivul).

OB (nume si prenume, semnatura)"

Dupa efectuarea unei alinieri de serie (dupa introducerea seriei si numarului urmatorului bilet fizic din imprimanta), OB va verifica corectitudinea datelor introduse prin apelarea functiei "Informatii despre topurile de bilete din imprimante".

Informatii despre topurile de bilete din imprimante

Pentru obtinerea de diferite informatii despre topurile de bilete din imprimante OB va selecta din ecranul cu functii specifice OB functia "Informatii despre topurile de bilete din imprimante". Apelarea functiei "Informatii despre topurile de bilete din imprimante" are ca efect afisarea dinamica a situatiei topurilor de bilete din imprimanta.

Dupa apelarea functiei "Informatii despre topurile de bilete din imprimante" operatorul de bilete va fi introdus in ecranul "Conectare utilizator". În urma identificarii utilizatorului cu nume si parola proprie acesta va fi introdus in ecranul "Utilitar control stoc bilete din imprimante", ce contine informatii privind toate posturile de lucru din unitate si anume:

Ghiseu - specifica numarul postului de lucru

Descriere - cuprinde numele complet al postului

Bilete in imprimanta - arata numarul de bilete spre vanzare existente in imprimanta

Seria urmatoare - arata seria urmatorului bilet din imprimanta

Data alimentarii - indica data ultimei alimentari

Operator bilete - arata numele Operatorului de bilete care a facut alimentarea

Marime top - specifica marimea topului logic cu care s-a facut ultima alimentare

Bilet ultim top logic - reprezinta ultimul bilet al topului logic (numarul ultimului bilet fizic este numarul biletului logic + 3, cele trei bilete de pe ultimul carton ce sunt anulate automat de sistem, pe care OB este obligat sa le anuleze in momentul efectuarii alimentarii)

Stare casa - arata starea punctului de lucru

Diagnostic - reprezinta situatia punctului de lucru respectiv

Accesul la aceste date permite operatorului de bilete sa aiba un control asupra situatiei posturilor de lucru la un moment dat. Sistemul realizeaza automat actualizarea situatiei la un interval de 60 de secunde.

Aspecte ale functionarii

Imprimantele sunt incuiate, cheia lor aflandu-se la operatorii de bilete. Aceasta exclude posibilitatea operatorilor de ghiseu sa intervina asupra stocului de bilete din imprimanta, astfel incat singura persoana autorizata sa intervina asupra stocului de bilete este operatorul de bilete.

Initial, operatorii de bilete alimenteaza fiecare imprimanta cu cate un calup. Aplicatia de vanzare legitimatii nu functioneaza daca nu este cuplata o imprimanta alimentata cu bilete. Daca imprimanta raporteaza "Nu mai sunt bilete in imprimanta", singura persoana pe care aplicatia o accepta a interveni este operatorul de bilete. Operatorul de bilete deschide imprimanta si o alimenteaza cu bilete. Aplicatia nu permite vanzarea pana cand nu i se declara si seria si numarul primului si ultimului bilet din topul alimentat. Operatia de alimentare se desfasoara in prezenta operatorului de ghiseu. Deoarece aplicatia tine o evidenta stricta a fiecarui bilet neimprimat, operatorul de ghiseu trebuie sa verifice daca:

seriile declarate de catre operatorul de bilete sunt corecte

banda de bilete este continua

Sistemul accepta pentru a efectua operatia de alimentare a imprimantei o persoana care are stabilit rolul de operator de bilete.

În cadrul aplicatiei o persoana poate avea stabilite mai multe roluri: operator de ghiseu, operator de bilete, etc.

Rolurile de OB si ST vor fi stabilite de la unitate la unitate in functie de organizarea acesteia. Dupa stabilirea atribuirii rolurilor se va solicita aprobarea acestora de la Serviciul Ticketing care o transmite sub semnatura directorului de resort. Astfel in cazul unitatilor in care nu exista personal care sa indeplineasca numai functia de OB si care sa lucreze in tura, OG vor avea stabilit si rolul de OB si ST, iar in cazul statiilor in care functioneaza casa speciala, casierul care lucreaza la aceasta va putea avea stabilit rolul de OB.

REGLEMENTARI DE LUCRU SPECIFICE

SEFULUI DE TURA

Golirea cozii de tiparire

În cazul aparitiei unor deranjamente in timpul tiparirii biletelor, sistemul va afisa un mesaj prin care OG este atentionat ca unul sau mai multe bilete este ramas in coada de tiparire, adica este netiparit din punct de vedere al aplicatiei (aplicatia nu are informatii despre tiparirea corecta a biletului). Pentru remedierea acestei probleme OG va chema atat seful de tura - ST (singurul in masura a efectua golirea cozii de tiparire), cat si OB care are cheia de la imprimanta (acesta poate efectua eventualele alinieri de serie care pot apare din golirea cozii de tiparire)

Pentru golirea cozii de tiparire, seful de tura:

se asigura ca OG a primit mesajul ca au ramas bilete in coada de tiparire si ca OG a iesit din aplicatia OG pana in ecranul "xSellTicketing Aplication Starter" (ecranul cu roluri)

selecteaza din lista rolul de Sef Tura

selecteaza din lista cu functiile ST ' Utilitar pentru golirea cozii de tiparire'

se conecteaza la aplicatie cu numele si parola proprie, in prezenta operator de ghiseu

nu permite operatorului de ghiseu sa plece de pe post atata timp cat este conectat la aplicatie

sistemul afiseaza date despre numarul de bilete aflate in coada de tiparire, respectiv date despre fiecare bilet aflat in coada

se disting doua cazuri in functie de cazul daca biletul a fost tiparit sau nu:

Ø in cazul in care biletul care a ramas in coada a fost tiparit se va apela tasta functionala F5 "Biletul nu se tipareste din nou" pentru a se goli coada de tiparire fara a se tipari biletul.

Ø in cazul in care biletul care a ramas in coada nu a fost tiparit se va apela tasta functionala F3 "Biletul se tipareste din nou" pentru a se goli coada de tiparire si a se tipari biletul.

in cazul in care in coada de tiparire se afla mai multe bilete, operatia se reia pana la golirea definitiva a cozii de tiparire, sefului de tura aparandu-i de fiecare data pe ecran datele despre biletul ce urmeaza a fi sters din coada.

in cazul in care in coada de tiparire se afla un bilet format din matca si anexe, daca legitimatia nu a fost tiparita integral, dupa golirea cozii de tiparire conform celor prezentate mai sus, legitimatia se va anula de OG.

dupa golirea cozii de tiparire seful de tura va nota in registrul ghiseului:

"Data ora .. ST ., la solicitarea OG am efectuat golirea cozii de tiparire la postul nr. . Golirea cozii de tiparire s-a efectuat in prezenta OG .. si a OB (cand are loc si o aliniere de serie)

ST .

(nume si prenume, semnatura)

OG .

(nume si prenume, semnatura)"

În cazul in care din cauza golirii cozii de tiparire vor apare decalaje de serie se va apela OB pentru efectuarea alinierii de serii.

Mutarea unei sesiuni deschise

Apelarea functiei 'Utilitar pentru mutarea unei sesiuni deschise' se face atunci cand se doreste mutarea unei sesiuni deschise de un OG la o alta casa libera.  

se asigura ca OG a iesit din aplicatia OG pana in ecranul "xSellTicketing Aplication Starter" (ecranul cu roluri) fara a-si inchide tura/sesiunea

selecteaza din lista rolul de Sef Tura

selecteaza din lista cu functiile ST "Utilitar pentru mutarea unei ture comerciale"

se conecteaza la aplicatie cu numele si parola proprie, in prezenta operator de ghiseu

nu permite operatorului de ghiseu sa plece de pe post atata timp cat este conectat la aplicatie

seful de tura va actiona tasta funtionala F1 "Casa veche" si va introduce in campul "Casa veche" numarul casei de la care va muta sesiunea/tura.

dupa ce seful de tura a introdus numarul casei de la care doreste mutarea sesiunii/turei va apasa tasta functionala F2 "Cautare" pentru a verifica datele despre aceasta casa.

in urma acestei operatii pot exista urmatoarele situatii:  

Ø       postul de lucru introdus de seful de tura in campul 'Casa veche' nu exista in baza de date. În aceasta situatie utilizatorului ii va aparea urmatorul mesaj: "Acest post nu exista in baza de date"

Ø       postul de lucru introdus de seful de tura in campul 'Casa veche' are sesiunea/tura inchisa. În acest caz operatia de mutare de sesiune/tura nu mai este necesara. Pe ecran va aparea urmatorul mesaj:  "La acest post nu exista tura deschisa"

Ø       numarul postului de lucru introdus de seful de tura in campul 'Casa veche' este incorect (contine caractere alfabetice, etc.). În aceasta situatie utilizatorului ii va aparea urmatorul mesaj: "Numarul casei de la care vreti sa mutati sesiunea, tura este incorect" 

Ø       daca postul de lucru a fost introdus corect, se vor afisa detaliile casei introduse: "Sesiune a utilizatorului cu gestiunea: ..

Deschisa la data de: . (va fi afisata data si ora)"

dupa afisarea acestor date seful de tura actioneaza tasta funstionala F2 "Casa noua" si introduce numarul casei la care se muta tura

dupa ce seful de tura a introdus numarul casei de la care doreste mutarea sesiunii/turei va apasa tasta functionala F8 OK pentru a verifica datele despre aceasta casa si a efectua operatia de mutare efectiva a sesiunii/turei.

in urma acestei operatii pot exista urmatoarele situatii:  

Ø postul de lucru introdus de seful de tura in campul 'Casa noua' nu exista in baza de date. În aceasta situatie utilizatorului ii va aparea urmatorul mesaj: "Acest post nu exista in baza de date"

Ø postul de lucru introdus de seful de tura in campul 'Casa noua' are o sesiune/tura deschisa. Pe ecran va aparea urmatorul mesaj:  "La acest post exista o tura deschisa"

Ø numarul postului de lucru introdus de seful de tura in campul 'Casa noua' este incorect (contine caractere alfabetice, etc.). În aceasta situatie utilizatorului ii va aparea urmatorul mesaj: "Numarul casei la care vreti sa mutati sesiunea, tura este incorect" 

daca postul de lucru a fost introdus corect, se va afisa mesajul: "Operatia s-a incheiat cu succes"

Situatia activitatii ghiseelor

Pentru obtinerea de diferite informatii despre activitatea ghiseelor si a OG, ST va selecta din ecranul cu functii specifice ST functia 'Situatia activitatii ghiseelor'. Apelarea functiei 'Situatia activitatii ghiseelor' are ca efect afisarea dinamica a informatiilor cu privire la punctele de vanzare din sistem.  

Î

n urma identificarii utilizatorului cu nume si parola proprie, acesta va fi introdus in ecranul Utilitar pentru supraveghere case xSell - ST - 'Puncte de lucru':  

Sistemul va afisa lista punctelor de lucru. Fiecare linie cuprinde informatii caracteristice unui punct de lucru. Informatiile sunt afisate in urmatoarele coloane:

Ghiseu - specifica numarul postului de lucru.  

Descriere - cuprinde numele complet al postului.  

Seria urmatoare - arata seria urmatorului bilet din imprimanta.  

Utilizator conectat - indica numele OG conectat la postul de lucru respectiv.  

Gestiune conectata - indica gestiunea OG conectat la postul de lucru respectiv.

Sesiune deschisa la - arata data si ora la care a fost deschisa sesiunea de vanzare la casa respectiva  

Bilete pe minut - indica numarul de bilete vandute intr-un minut de OG conectat la postul de lucru respectiv.  

Stare casa - arata starea punctului de lucru.  

Diagnostic - reprezinta situatia punctului de lucru respectiv.

Sistemul realizeaza automat actualizarea situatiei la un interval de 60 de secunde. Daca ST doreste actualizarea situatiei existente va apasa tasta functionala F5 Reafisare.

În anumite unitati este activata o optiune de transmitere de mesaje de la ST catre OG. Pentru a trasmite un mesaj ST se va pozitiona cu tasta functionala F9 Mesaj de transmis in campul in care poate scrie mesajul si va tasta continutul textului de transmis. Mesajul poate fi transmis numai unei case, mai multor case sau tuturor. Selectarea casei (caselor) se va efectua prin apasarea tastei SPACE dupa pozitionarea pe casa respectiva sau prin actionarea tastei functionale F6 Selecteaza tot. Pentru transmiterea mesajului ST va actiona tasta functionala F7 trimite Msg.

CAPITOLUL 3

TRATAREA ÎN SISTEM XSELL A OPERATIILOR DE CASA

I. APROVIZIONAREA CASELOR CU BILETE PREIMPRIMATE

Aprovizionarea cu bilete preimprimate, folosite de sistemele de emitere a legitimatiilor de calatorie in regim electronic se va face de un gestionar al unitatii pe baza formularului ,,Bon de comanda FC13" inaintat Serviciului legitimatii de calatorie - Biroul distributii legitimatii de calatorie din cadrul SNTFC 'CFR Calatori' SA . La emiterea bonului de comanda se va solicita un numar de serii de bilete (o serie este formata din 4 topuri a 9000 de bilete).

În unitatile in care activitatea se desfasoara cu mai multi casieri, gestionarea stocurilor de bilete preimprimate se asigura de catre gestionarul unei singure case, stabilita prin regulamentul de organizare al unitatii. Acesta va alimenta direct sau printr-un alt operator de bilete, gestiunile de casa cu biletele preimprimate necesare, pe masura utilizarii acestora.

În unitatile cu regim de lucru zilnic aprovizionarea se face direct de catre operatorul de ghiseu ce va avea stabilit si rolul de operator de bilete.

Receptia comenzii are loc in prezenta sefului de unitate (inlocuitorului acestuia sau o alta persoana desemnata) dupa ruperea sigiliului casetei, lazii sau pachetului.

În prezenta comisiei de receptie casierul verifica:

daca numarul de serii de bilete corespund cantitatii totale inscrise in bonul de cerere;

continuitatea seriilor de bilete si topurilor de bilete din cadrul fiecarei serii din cadrul comenzii;

integritatea topurilor de bilete;

concordanta seriilor de pe fiecare cutie de carton in care se afla topul de bilete, cu cea a seriilor biletelor continute.

Dupa efectuarea verificarilor in comisia de receptie, gestionarul de bilete va evidentia in 2 exemplare cantitatea de bilete pe un formular (desfasurator) denumit "Desfasuratorul bonului de comanda nr. ." (model Anexa nr.1), care sa contina seria si numarul bonului de comanda , numarul de topuri de bilete (serii) inscrise in bon si un tabel in care este specificata fiecare serie pe care il va confirma prin semnatura. Un exemplar se va inainta la serviciul de verificare a veniturilor si un exemplar se va retine de casier anexat la bonul de comanda FC13.

Operatiunile de repartitie a topurilor de bilete catre posturile de lucru din unitate se evidentiaza pe un formular "Repartitia topurilor de bilete din bonul de comanda nr.." (model Anexa nr.2).

La finele lunii de activitate, casierul gestionar al unitatii va inainta serviciului de verificare a veniturilor:

"Repartitia topurilor de bilete din bonul de comanda nr. . "

raportul "Lista topurilor de bilete puse la vanzare in perioada .." de operatorii de bilete.

Serviciul de verificare a veniturilor va verifica ca toate topurile alimentate in luna respectiva sa fie evidentiate atat in "Repartitia topurilor de bilete din bonul de comanda nr" intocmita de gestionarul de bilete, cat si in "Lista topurilor de bilete puse la vanzare in perioada " intocmit de sistem.

II. OPERATII EFECTUATE ÎN CADRUL UNEI UNITATI

a. Operatii efectuate de operatorul de ghiseu

Casierul operator de ghiseu trebuie sa efectueze operatiunile zilnice necesare pentru intrarea in sistemul de emitere a legitimatiilor de calatorie, operatii pe durata turei de serviciu (emitere, restituire, anulare, intreruperea emiterii legitimatiilor de calatorie) si operatiuni la incheierea situatiei zilnice de casa.

Controlul de casa zilnic (CCZ) se realizeaza automat in cadrul sistemului si toate datele sunt furnizate pe bilete emise electronic si rapoarte pentru biletele anulate si restituite.

Se disting urmatoarele tipuri de bilete de control corespunzatoare intrarii in sistem, pe durata turei de serviciu si inchiderii turei de serviciu:

o      "Control initial" (se obtine la deschiderea unei ture sau sesiuni de lucru)

o      "Control final" (se obtine la inchiderea unei sesiuni de lucru)

o      "Control total" (se obtine la inchiderea unei ture)

Conectare la sistem se face prin introducerea numelui si a parolei. Dupa acceptarea de catre sistem are loc emiterea biletului de "Control initial".

La inchiderea activitatii la postul de lucru respectiv operatorul de ghiseu declara sfarsit de tura. Sistemul va afisa un mesaj prin care OG este intrebat daca este ultima sesiune de lucru din tura respectiva.

Daca aceasta declaratie a fost facuta in scopul de a se muta la un alt ghiseu sau pentru efectuarea verificarii de gestiune de casierul verificator, OG declara inchiderea unei sesiuni de lucru, ceea ce duce la tiparirea biletului de sfarsit de sesiune denumit "Control final".

Daca aceasta declaratie a fost facuta in scopul de a incheia ziua de lucru respectiva, OG declara inchiderea turei de serviciu, ceea duce la tiparirea biletului de sfarsit de tura denumit "Control total".

Respectand ordinea operatiilor si comenzile impuse de sistemul de emitere a legitimatiilor de calatorie, casierul pe durata turei de serviciu poate anula, restitui tariful legitimatiilor de calatorie (conform reglementarilor in vigoare) si poate intrerupe emiterea de legitimatii de calatorie.

Pentru anulare/restituire, OG trebuie sa selecteze cu ajutorul tastelor functionale ecranul in care sa introduca seria si numarul legitimatiei pe care doreste sa o anuleze sau a carei valoare doreste sa o restituie.

Biletele anulate se semneaza de OG, se prezinta sefului de tura (sau salariatului care are stabilite atributiile acestuia) pentru obtinerea vizei de anulare si se anexeaza la situatia zilnica.

Daca in timpul activitatii de emitere se solicita restituirea unei legitimatii de calatorie OG efectueaza operatiile necesare realizarii acestei operatii, ceea ce duce la tiparirea unui bilet denumit "Restituire" ce poate fi utilizata numai pentru decontare Cand casa emitenta lucreaza in retea cu celelalte case restituirea poate fi realizata la orice casa, biletul restituit fiind retinut si va fi anexat la situatia zilnica. Restituirea tarifelor legitimatiilor de calatorie (partial sau total) se va face in conformitate cu prevederile reglementarilor in vigore.

În cazul in care biletul care se doreste a fi restituit nu este un bilet matca, ci reprezinta o anexa a unui bilet matca, un control initial, final sau total, operatia de restituire nu se va efectua, sistemul atentionand OG ca biletul respectiv nu are valoare.

Contravaloarea legitimatiilor de calatorie anulate sau restituite neinstructional se suporta de OG.

Încheierea situatiei de casa se va face cu respectarea intocmai a prevederilor Normelor privind operatiunile de casa efectuate in activitatea de transport feroviar de calatori (Instructia de casa).

La inchiderea unei ture de serviciu OG va intocmi Situatia incasarilor zilnice - Contul zilnic (model Anexa nr.4) care cuprinde:

data, numele si prenumele OG, numarul gestiunii electronice, la care se anexeaza:

o      bilet control initial

o      bilet control final (in cazul cand acesta nu a fost emis pentru verificarea gestiunii, caz in care se retine de organul de control)

o      bilet control total

o      bilete restituite

o      bilete anulate

o      bilete anulate de OB in timpul cat OG este de serviciu

se vor anexa cecurile si hartiile de valoare din incasarile zilei respective

semnatura OG

Situatia zilnica a incasarilor dintr-o tura de serviciu - Contul zilnic indeplineste functiile date de Registrul Încasarilor Zilnice (RIZ) si Concentratorul Operatiilor Zilnice (COZ) pentru legitimatiile emise electronic. Pentru legitimatiile emise in sistem manual se vor respecta prevederile si reglementarile in vigoare. În contul zilnic se vor evidentia: incasarile din emiterea electronica, incasarile din emiterea manuala, varsamantul din emiterea electronica, varsamantul din emiterea manuala si contravaloarea hartiilor de valoare. Pentru un control mai eficient al operatiunilor de casa se vor varsa in totalitate incasarile obtinute din emiterea manuala, pastrandu-se ca sold final de casa soldul evidentiat pe controlul total obtinut de la inchiderea turei de serviciu in sistem electronic.

Daca la Contul zilnic nu sunt anexate unul din biletele de control (CI, CF, CT) un salariat ce are stabilit in cadrul aplicatiei rolul de Raportor va apela CCL-ul electronic sau "Lista biletelor emise in perioada " si afla numarul si seria biletelor de control. Dupa aceasta va apela functia "Informatii despre un bilet", va introduce numarul si seria biletului de control si va tipari acest raport, ce va fi atasat la Contul zilnic.

OG se va prezenta la casierul colector sau casierul desemnat pentru colectarea si depunerea centralizata pe unitate a incasarilor din tura respectiva, cu Situatia zilnica a incasarilor dintr-o tura de serviciu - Contul zilnic, valorile echivalente varsamantului, cecurile si hartiile de valoare. Casierul colector va verifica si certifica sumele inscrise pe Contul zilnic, dupa care va elibera Recipisa de dotatii pentru suma primita din numerar si cecuri si va semna de primire pentru hartiile de valoare. OG va pastra Contul zilnic certificat de casierul colector, iar pe baza Recipisei de dotatii se descarca in CCL.

Cand casierul verificator sau seful de unitate vor verifica documentele de casa (CCL, conturile manuale, recipisele de dotatii, etc) vor verifica si certifica si Conturile zilnice ale OG.

În toate situatiile, modul de predare a documentelor (situatia zilnica, a varsamintelor) se stabileste prin regulamentul de organizare si functionare al unitatii.

La sfarsitul lunii OG va primi rapoartele financiare ale gestiunii proprii, avand obligatia de a le verifica si confrunta cu documentele primare (COZ, CCL, Recipise de dotatie, cupoane statistice, etc), dupa care va semna fiecare raport in parte si le va trimite la serviciul verificarea veniturilor impreuna cu toate conturile zilnice si cu conturile lunare.

Totalurile zilnice si totalul lunar trebuie sa corespunda cu inregistrarile facute in CCL, eventualele diferente constituind erori de contare.

CCL electronic al unei gestiuni se regaseste in rapoartele financiare ca "Situatia gestiunii EL ... in perioada ...". Aceasta contine urmatoarele date:

identificator tura

data de inceput a turei - data si ora, ghiseul la care si-a desfasurat activitatea in tura respectiva, seria si numarul biletului Control initial

data de sfarsit a turei - data si ora, ghiseul la care si-a desfasurat activitatea in tura respectiva, seria si numarul biletului Control totalizator

numarul de sesiuni deschise in cadrul tureiSoldul initial si final al fiecarei ture de lucru

Numar de cupoane calculate de sistem si declarate de operatorul de ghiseu

Legitimatii vandute - catime si valoare

Legitimatii restituite - catime si valoare

Legitimatii anulate - catime si valoare

Încasari pe tura si total pe perioada lucrata

ATENTIE! În cazul unitatilor in care activitatea se desfasoara in tura, la calculul CCL electronic pentru luna in curs, pentru gestiunile care au lucrat in ultima tura din data de 30(31)/01, nu se vor lua in calcul incasarile efectuate in aceasta tura - vor fi evidentiate in luna urmatoare (pentru data de 01). Pentru acesta se solicita CCL electronic pentru perioada 01 - 29(30) (o zi calendaristica mai putin decat luna respectiva).

De asemenea OG va primi si rapoartele statistice, iar pe verso raportului statistic "Dare de seama statistica a legitimatiilor de calatorie" OG va inscrie recapitulatia cupoanelor, pe facilitati si numar de cupoane, apoi totalul cupoanelor anexate la raportul statistic. Orice diferenta intre numarul de cupoane statistice si raport se va aduce la cunostinta casierului verificator, care va lua masuri de remediere. Casierul verificator va corela raportul statistic pe unitate cu rapoartele statistice ale gestionarelor din unitate si le va inainta sefului de unitate pentru confirmare, iar apoi le va inainta la biroul statistic.

La serviciile de verificare a veniturilor se trimit urmatoarele situatii:

Situatia zilnica a incasarilor - Contul zilnic

Gestiunile active intr-o anumita perioada (intr-o luna)

CCL - electronic si manual

Prestatii cu reducere pentru fiecare cod statistic pe unitate

Lista legitimatiilor vandute pe unitate (se vor lista numai prima si ultima pagina a raportului)

Lista legitimatiilor restituite pe unitate

Lista legitimatiilor anulate pe unitate

Situatia locurilor de dormit pe trenuri si clase de rezervare (avand in vedere ca nu se evidentiaza separat incasarile corespunzatoare pozitiei 3 din CCL manual: "Vagon dormit, vagon cuseta trafic local")

La biroul statistic se trimit urmatoarele situatii:

Situatia prestatiilor pe unitate intr-o anumita perioada (intr-o luna)

Darea de seama statistica pe unitate/gestiune

Concentratorul statistic pe unitate/gestiune

b.    Operatii efectuate de operatorul de bilete

Operatorul de bilete:

va alimenta imprimantele cu bilete electronice preimprimate ori de cate ori este nevoie; alimentarea se va efectua in ordinea seriilor si numarului biletelor.

tine evidenta zilnica a stocului de aprovizionare de bilete electronice preimprimate inregistrand in "Registrul de predare-primire a serviciului Operatorului de Bilete (OB)" orice modificare a stocului de bilete.

este obligat ca cel putin o data pe tura sa verifice toate posturile de vanzare legitimatii de calatorie, inregistrand in Registrul de predare-primire a serviciului OB:

"Data ora operator bilete . am efectuat verificarea posturilor de vanzare legitimatii de calatorie, cu ocazia careia am constatat ca:

postul 1 are .. bilete, cu primul bilet nr

postul 2 are .. bilete, cu primul bilet nr, etc.

Posturile .., .. etc functioneaza normal, iar posturile , .., etc. Nu functioneaza normal si anume:

postul .. (se mentioneaza explicit modul defectuos de functionare),

postul .., etc.

Se va face alimentarea la postul .., , etc

Se va face alinierea seriei primului de bilet din imprimanta la postul ., ., etc.

OB ..

(nume si semnatura)"

Alimentarea imprimantelor cu bilete se va face, pe cat posibil, in prezenta sefului de tura de serviciu (casier verificator, inginer). Pentru aceasta, operatorul de bilete:

ia din stocul de aprovizionare topul necesar alimentarii

se deplaseaza la postul de vanzare pe care-l va aproviziona cu bilete electronice albe

se asigura ca OG a primit mesajul ca in imprimanta nu mai sunt bilete (ca ultimul bilet a fost vandut) si ca OG a iesit din aplicatie

se conecteaza la aplicatia operator bilete , cu parola proprie, in prezenta operator de ghiseu

nu permite operatorului de ghiseu sa plece de pe post atata timp cat este conectat la aplicatie

verifica si ia informatii privind numarul de bilete, top logic, din imprimanta

intrerupe alimentarea electrica a imprimantei si descuie imprimanta

ridica ultimul carton de trei bilete din topul fizic anterior din imprimanta si-l preda operatorului de ghiseu, pentru a-l anula si inregistra in contul zilnic

verifica inca o data topul de bilete care-l va introduce in imprimanta, in prezenta operatorului de ghiseu (se verifica continuitatea topului, numarul cel mai mic si cel mai mare din top)

aseaza topul in imprimanta, respectand urmatoarele: numarul cel mai mare din top se aseaza la baza imprimantei, banda magnetica a biletelor se aseaza in partea interioara a imprimantei, numarul cel mai mic din top se introduce in fanta imprimantei, asigurand apoi prinderea biletului

introduce in aplicatie seria si numarul primului si ultimului bilet din topul fizic introdus in imprimanta, apoi confirma alimentarea imprimantei

verifica si ia informatii privind numarul de bilete din imprimanta, dupa ce a facut alimentarea

face reconectarea la aplicatie

inscrie in "Registrul de predare-primire a serviciului Operatorului de Bilete" si in "Registrul de predare-primire a serviciului Operatorului de Ghiseu" urmatoarele date:

"Data ora .. OB ., la solicitarea OG (sau dupa caz, la constatarea mea), am alimentat imprimanta postului . cu bilete top fizic de la seria si numarul .. la seria si numarul . Alimentarea s-a facut in prezenta OG .. si a sef tura Biletele de la seria si numarul . la seria si numarul . gasite in imprimanta, ultimele din topul fizic anterior, se predau OG.

OG .

nume si prenume, semnatura)

OB .

nume si prenume, semnatura)"

in cazul in care cu ocazia alimentarii imprimantei se constata ca mai mult de trei bilete nu se pot utiliza la vanzare (defectiuni constructive ale biletelor) in inscrierea din registrele de predare-primire a serviciului OB, respectiv OG, se va mentiona si faptul ca:

"biletele de la seria si numarul . la seria si numarul . gasite in imprimanta, din topul anterior, in total . bilete (ATENTIE! În afara ultimelor trei bilete din topul fizic anterior) se predau OG pentru anexare la conturile zilnice ce se vor trimite la serviciul verificarea veniturilor"

Pe aceste bilete se va inscrie de OB:

"ANULAT de OB . datorita (se va trece motivul).

OB (nume si prenume, semnatura)"

incuie imprimanta si alimenteaza electric imprimanta

c. Operatii efectuate de seful de tura

Seful de tura:

va efectua golirea cozii de tiparire, in cazul aparitiei unui bilet ramas in coada de tiparire

va efectua mutarea unei ture deschise a unui operator de ghiseu la un alt ghiseu

supravegheaza activitatea caselor de bilete care lucreaza

supravegheaza activitatea operatorului de bilete

supravegheaza buna functionare a intregului sistem xSell

În cazul aparitiei unor deranjamente in timpul tiparirii biletelor, sistemul va afisa un mesaj prin care OG este atentionat ca unul sau mai multe bilete este ramas in coada de tiparire, adica din punct de vedere al aplicatiei este netiparit (nu are informatii despre tiparirea corecta a biletului). Pentru golirea cozii de tiparire, seful de tura:

se asigura ca OG a primit mesajul ca au ramas bilete in coada de tiparire si ca OG a iesit din aplicatie

se conecteaza la aplicatie ca sef de tura, cu parola proprie, in prezenta operatorului de ghiseu

nu permite operatorului de ghiseu sa plece de pe post atata timp cat este conectat la aplicatie

apeleaza functia ' Utilitar pentru golirea cozii de tiparire'

sistemul afiseaza date despre numarul de bilete aflate in coada de tiparire, respectiv date despre fiecare bilet aflat in coada

se disting urmatoarele situatii in functie de cazul daca biletul a fost tiparit sau nu:

Ø       in cazul in care biletul a fost tiparit se va apela tasta functionala "Biletul nu se tipareste din nou" pentru a se goli coada de tiparire fara a se tipari biletul.

Ø       in cazul in care biletul nu a fost tiparit se va apela tasta functionala "Biletul se tipareste din nou" pentru a se goli coada de tiparire si a se tipari biletul.

in cazul in care in coada de tiparire se afla mai multe bilete, operatia se reia pana la golirea definitiva a cozii de tiparire, sefului de tura aparandu-i de fiecare data pe ecran datele despre biletul ce urmeaza a fi sters din coada.

dupa golirea cozii de tiparire seful de tura va nota in registrul ghiseului:

"Data ora .. ST ., la solicitarea OG am efectuat golirea cozii de tiparire la postul nr. . Golirea cozii de tiparire s-a efectuat in prezenta OG .. si a OB (cand are loc si o aliniere de serie)

ST .

(nume si prenume, semnatura)

OG .

(nume si prenume, semnatura)"

d.    Operatii efectuate de raportor

Raportorul:

   • va tipari la sfarsitul lunii rapoartele necesare pentru fiecare gestiune si pe total unitate
   • va tipari rapoarte in cazul analizarii unor situatii deosebite
   • va urmari ori de cate ori este necesar rapoartele pentru a depista eventualele nereguli savarsite de operatorii de ghiseu sau operatorii de bilete si va face propuneri pentru sanctionarea personalului vinovat.

Sistemul ofera 5 grupe de rapoarte: Rapoarte financiare, Rapoarte statistice, Verificarea veniturilor, Rapoarte de marketing, Rapoarte diverse.

În afara rapoartelor financiare, a celor pentru verificarea veniturilor si a rapoartelor statistice specifice activitatii OG, va tipari si alte rapoarte ce vor fi inaintate servicii din cadrul regionalei de calatori. Aceste rapoarte vor fi tiparite la cerere in functie de datele necesare a fi prelucrate de respectivul serviciu. Rapoartele de marketing ce sunt specifice serviciului marketing sunt urmatoarele:

Fluxul de calatori la indrumare si suma incasata pe tren si clasa (incarcare pe zile)

Fluxul de calatori la indrumare si suma incasata pe tren si clasa (incarcare pe trenuri)

Fluxul de calatori pe trenuri, clase de rezervare si statii de destinatii

Situatia calatorilor deserviti pe trenuri, clase de rezervare si clase tarifare

Situatia calatorilor care au beneficiat de facilitati

Situatia locurilor de dormit vandute pe trenuri si clase de rezervare (pe zile)

Situatia locurilor de dormit vandute pe trenuri si clase de rezervare (pe trenuri)

Situatia prestatiilor pe trenuri si tipuri de legitimatii emise electronic (pe trenuri)

Situatia prestatiilor pe trenuri si tipuri de legitimatii emise electronic (pe zile)

Situatia calatorilor expediati pe trenuri

III. CONTROLUL OPERATIV AL ACTIVITATII CASELOR ÎN REGIM ELECTRONIC

Verificarea gestiunilor in regim electronic

La fiecare gestiune de casa trebuie sa se faca cel putin odata pe luna controlul operativ curent al casei (de catre casierul verificator, inginer, economist, sef unitate, revizor, instructor, sef serviciu). În afara operatiilor specifice controlului operativ al activitatii de casa in regim manual, vor fi efectuate urmatoarele operatii pentru controlul activitatii de casa in regim electronic prin:

Declaratia si numararea completa a banilor

Emiterea biletului ,,Control final"(soldul sumelor aflate in gestiune corespunde cu cel rezultat din acest bilet)

Verificarea conturilor, a CCL-ului manual si a CCL-ului electronic

Depozitele de bilete preimprimate cu care se gaseste incarcata gestiunea, si lista topurilor de bilete puse la vanzare (in cazul in care OG are in gestiune bilete pretiparite)

Daca hartiile de valoare sunt varsate in mod regulat la serviciul de verificare a veniturilor

Daca datele inscrise pe cupoanele statistice aflate in posesia OG sunt evidentiate corect in rapoartele statistice "Dare de seama statistica a legitimatiilor de calatorie" si "Prestatii cu reducere pentru codul statistic .."

Daca legitimatiile restituite sau legitimatiile anulate existente in gestiune sunt justificate corect in conturile zilnice (se va confrunte cu lista biletele anulate si restituite executate de sistem);

Daca sunt corecte inregistrarile inscrise in registrul unic al ghiseului

Verificarea comenzilor de rezervari de locuri solicitate si onorate la Oficiul de central rezervari locuri

Verificarea raportului "Prestatii cu reducere pentru "Dispozitie" efectuate pe gestiune/unitate - deconturi nominale pe legimatii"

În ce cazuri s-au eliberat legitimatii de calatorie folosind rutarea manuala, respectiv rezervarea manuala.

Casierul verificator in sistem xSell va verifica gestiunile electronice si poate indeplini si functia de sef de tura, raportor si operator de bilete.

Verificarea gestiunilor electronice si manuale din unitate se va efectua dupa un "Program de revizii lunare al lunii .." intocmit si aprobat de seful de unitate. Se vor intocmii note de constatare si se va inregistra rezultatul controlului in Registrul de revizii lunare de casa. La nota de constatare se va atasa declaratia gestionarului de la inceputul controlului si biletul electronic Control final.

La sfarsitul lunii, casierul verificator va intocmi "Situatia reviziilor de casa efectuate in luna ", in doua exemplare, situatie ce va fi inaintata la sef unitate pentru a fi semnata si indosariata. Exemplarul care ramane la casierul verificator se va indosaria alaturi de "Programul de revizii lunare al lunii ." si de notele de constatare ale controalelor facute .

Casierul verificator va inscrie in contul zilnic al operatorului de ghiseu:

"S-a efectuat verificarea gestiunii, pentru care a emis biletul control final nr.., bilet care s-a anexat la nota de constatare.

(functia, nume si prenume)

(semnatura)

Salariatii care fac control sunt obligati sa vizeze CCL, conturile de gestiune si registrul unic al ghiseului semnand si inscriind data.

Cu ocazia controlului se intocmeste procesul verbal de control in care se arata constatarile facute, masurile luate si cele care urmeaza a se mai lua pentru asigurarea desfasurarii normale a activitatii gestiunii de casa.

Pentru abateri de la disciplina de casa, se aplica sau se propun, conform competentelor stabilite, sanctiuni disciplinare luandu-se in toate cazurile si masurile legale pentru tratarea lor.

Operatii care se executa la serviciile de verificare a veniturilor
Operatiuni privind aprovizionarea si utilizarea biletelor preimprimate

Serviciile de verificare a veniturilor din cadrul regionalelor de transport feroviar de calatori trebuie sa execute controlul strict al operatiunilor executate la gestiunile de bilete preimprimate si sa semnaleze, in conformitate cu prevederile actelor normative in vigoare privind gestionarea imprimatelor cu regim special, orice neajuns constatat.

Documentele pe baza carora, serviciul de verificare a veniturilor din cadrul regionalelor de transport feroviar de calatori executa controlul lunar asupra aprovizionarii si gestionarii biletelor preimprimate, sunt:

 • exemplarul I al bonului de comanda FC 13, primit de la Serviciul legitimatii de calatorie din SNTFC "CFR Calatori" SA pentru bonul de aprovizionare al unei unitati
 • "Desfasuratorul bonului de comanda nr. ." primit de la casierul din unitate care a comandat bilete preimprimate, dupa receptia comenzilor sosite
 • "Repartitia topurilor de bilete din bonul de comanda nr. . " continand depozitele de bilete distribuite de gestionarul regional de bilete de la inceputul utilizarii topurilor din bon pana la sfarsitul lunii respective
 • "Lista topurilor de bilete puse la vanzare" situatia lunara de repartizare la posturi a biletelor preimprimate oferita de sistemul electronic de emitere a legitimatiilor de calatorie
Operatiuni privind controlul emiterii legitimatiilor de calatorie

Sistemul de emitere in regim electronic a legitimatiilor de calatorie asigura aplicarea corecta a tarifelor, evidenta legitimatiilor de calatorie emise, a sumelor incasate precum si urmarirea efectuarii curente a varsamintelor de numerar si instrumente de decontare.

Controlul serviciului de verificare a veniturilor asupra activitatii caselor care emit legitimatii de calatorie in regim electronic dispune de urmatoarele documente si evidente:

situatia zilnica a incasarilor dintr-o tura de serviciu care trebuie sa contina:

Ø datele de identificare a turei de serviciu, casei si casierului;

Ø biletele de inceput si sfarsit de tura (Control initial si Control totalizator), biletul folosit la verificarea de gestiune (Control final);

Ø legitimatiile anulate si legitimatiile restituite in cursul turei de serviciu;

Ø valoarea varsamantului in numerar (electronic si manual) si contravaloarea hartiilor de valoare

Ø instrumente bancare primare de plata

Situatia va fi semnata de casierul OG si se va prezenta la casa colectoare impreuna cu valorile echivalente varsamantului, cecurile si hartiile de valoare. Casierul colector va verifica si certifica sumele inscrise pe Contul zilnic, dupa care va elibera Recipisa de dotatii pentru suma primita din numerar si cecuri si va semna de primire pentru hartiile de valoare. OG va pastra Contul zilnic certificat de casierul colector, iar pe baza Recipisei de dotatii se descarca in CCL.

lista gestiunilor active pe o luna

concentratorul de casa lunar (CCL electronic si manual), cu inregistrarile corespunzatoare la pozitiile de venituri si de varsaminte;

 • lista biletelor vandute pe total unitate (prima si ultima pagina)
 • lista biletelor anulate pe total unitate
 • lista biletelor restituite pe total unitate
 • prestatiile cu reducere (inclusiv cupoanele statistice) pentru fiecare cod statistic in parte pe total unitate.

La serviciile verificarea veniturilor se vor verifica urmatoarele:

ü toate gestiunile care apar in "Lista gestiunilor active in perioada .." trebuie sa inainteze Situatia zilnica a incasarilor - Contul zilnic

ü ca incasarile din emiterea electronica de pe Contul zilnic sa corespunda cu "Încasat efectiv" de pe Control total si cu valoarea coloanei Încasari din CCL-ul electronic

ü ca total incasari de pe Contul zilnic sa corespunda cu valoarea Pozitiei nr.1 Calatori trafic local din CCL-ul manual

ü pentru fiecare categorie de beneficiari de reduceri tarifare se va confrunta raportul "Prestatii cu reducere pentru codul statistic in perioada ." cu cupoanele statistice si cupoanele anexa inaintate de OG

ü se va confrunta "Lista biletelor anulate de unitate in perioada ." cu biletele anulate de fiecare gestiune

ü se va confrunta "Lista biletelor restituite de unitate in perioada ." cu biletele restituite de fiecare gestiune

Serviciul de verificarea veniturilor poate apela la grupele de rapoarte oferite de sistemul de emitere in regim electronic (pe suport magnetic, post de interogare):

rapoarte financiare (gestiuni active, prestatii pe unitate, CCL electronic)

rapoarte statistice (lista topurilor de bilete puse la vanzare)

rapoarte de verificare a veniturilor (prestatii cu reducere, deconturi)

rapoarte diverse (informatii despre un anumit bilet, tranzactii electronice)

ANEXA NR.1

UNITATEA ..

GESTIUNEA ..

Desfasuratorul bonului de comanda nr

Numarul de serii: buc

Nr.

crt.

Seria

AAAA

B

C

Z

AABA

AABB

GESTIONAR,

(nume si prenume)

(semnatura)

ANEXA NR.2

UNITATEA ..

GESTIUNEA ..

Repartitia topurilor din bonul de comanda nr

Seria / nr.

AAAA

Postul..

Data ../../200..

Postul..

Data ../../200..

Postul..

Data ../../200..

Postul..

Data ../../200..

B

Postul..

Data ../../200..

Postul..

Data ../../200..

Postul..

Data ../../200..

Postul..

Data ../../200..

C

Postul..

Data ../../200..

Postul..

Data ../../200..

Postul..

Data ../../200..

Postul..

Data ../../200..

Z

Postul..

Data ../../200..

Postul..

Data ../../200..

Postul..

Data ../../200..

Postul..

Data ../../200..

AABA

Postul..

Data ../../200..

Postul..

Data ../../200..

Postul..

Data ../../200..

Postul..

Data ../../200..

AABB

Postul..

Data ../../200..

Postul..

Data ../../200..

Postul..

Data ../../200..

Postul..

Data ../../200..

GESTIONAR,

(nume si prenume)

(semnatura)

Control

initial

SERIA

ROSIE

NEAGRA

UNITATEA

GESTIUNEA

OP.GHISEU

CONT ZILNIC

SITUATIA INCASARILOR DIN DATA DE

Nr.

crt

DENUMIRE

SUMA

SOLD INITIAL ( de pe biletul Control Initial )

a.1

SUMA INCASATA DIN EMITERE ELECTRONICA

( incasat efectiv de pe biletul Control Total)

a.2

SUMA INCASATA DIN EMITEREA MANUALA

( bilete bianco, abonamente, etc.)

TOTAL POZ 1 CCL ( nr.crt. a1+ nr.crt. a2 )

POZ 2 CCL (bagaje, mesagerie)- incasat din emitere manuala

POZ 4 CCL (international) - incasat din emitere manuala

POZ 9 CCL (venituri locale) - incasat din emitere manuala

POZ 10 CCL (CDI) - incasat din emitere manuala

TOTAL INCASARI - emitere manuala si electronica

( nr.crt. 2 + nr.crt. 3 +nr.crt. 4+ nr.crt.5 +nr.crt.6)

VARSARI HV (POZ. 21. CCL )

VARSARI DIN INCASARI POS (POZ. 26. CCL )

SOLD LA SFARSITUL ZILEI

VARSAMANT PROPRIU

( nr.crt. 1 + nr.crt. 7 - nr.crt. 8 - nr.crt. 9 - nr.crt. 10)

DOTATII PRIMITE DE LA ALTE CASE (POZ 12 CCL)

TOTAL VARSAMANT ( poz 11 + poz 12) - corespunde

POZ 22, 24, 25 CCL dupa caz, in functie de cum se face varsarea

* Poz. 10 : Se va varsa obligatoriu intreaga suma incasata din emiterea manuala, pentru ca soldul la sfarsitul zilei sa fie soldul final de pe biletul Control Total.

La acest cont se ataseaza prin capsare :

1. In partea stanga :

Controlul Initial

Controlul Total

Controlul Initial emis dupa verificari de gestiune

2. In partea dreapta :

Eventuale bilete anulate

Eventuale bilete restituite  Operator de ghiseu ......

Semnatura .........Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

AFECTAREA PE ITINERARII/RUTE DE TRANSPORT
Legitimatii de calatorie tip "Abonament"
R.A.T.B. in contextul tranzitiei la economia de piata
Legitimatii de calatorie tip "Foaie"
Importanta transporturilor de marfuri in activitatea economica. Preocupari actuale
Organizarea transportului feroviar
Proiect - Imbunatatirea servicilor de taximetrie
LEGITIMATII DE CALATORIETermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu