Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » transporturi
Restructurarea CFR in contextul european

Restructurarea CFR in contextul european
Restructurarea CFR in contextul european

Romania a fost prima tara din Centrul si Estul Europei care a realizat, inca din anul 1998, separarea institutionala intre administratorul infrastructurii feroviare, transportul feroviar de calatori si transportul feroviar de marfa. Totodata, in tara noastra a fost reglementata licentierea operatorilor, conform prevederilor directivelor Uniunii Europene, incurajandu-se competitia prin crearea cadrului de infiintare si dezvoltare a operatorilor de transport feroviar cu capital privat.

Din anul 1999 si pana in prezent au fost inregistrati peste 25 de operatori de transport feroviar cu capital privat, iar comparativ cu tarile vecine, in Ungaria ( stat membru UE de la 1 mai 2004 ) si Bulgaria (stat membru de la 1 ianuarie 2007 ) primul operator feroviar cu capital privat a aparut in anul 2004.


Au fost transpuse integral prevederile aplicabile ale 'Primului pachet feroviar', precum si directivele privind interoperabilitatea feroviara.


În anul 2005 a inceput transpunerea in legislatia nationala a 'Celui de-al doilea pachet feroviar', Directiva 2004/51/CE fiind transpusa prin Legea nr. 155/2005. În conformitate cu aceasta lege, incepand cu data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, operatorilor de transport feroviar straini si grupurilor internationale, care detin o licenta intr-un stat membru al Uniunii Europene conform legislatiei aplicabile in Comunitate, li se acorda dreptul de acces, in conditii echitabile, pe infrastructura feroviara din Romania, in scopul exploatarii oricarui tip de serviciu de transport feroviar de marfa. De asemenea, accesul la infrastructura si furnizarea de servicii in terminalele si porturile legate de activitatile de transport feroviar, inclusiv servicii de transport international feroviar de marfa si servicii de transport combinat international de marfa, care deservesc sau este posibil sa deserveasca mai mult de un client final, se asigura tuturor operatorilor de transport feroviar in mod nediscriminatoriu si transparent, iar solicitarile operatorilor de transport feroviar pot fi supuse unor restrictii numai daca exista alternative viabile pe calea ferata in conditii de piata.
Se preconizeaza finalizarea transpunerii 'Celui de-al doilea pachet feroviar' la termenul stabilit pentru statele membre ale Uniunii Europene - aprilie 2011, ceea ce demonstreaza ca in domeniul feroviar, Romania indeplineste cerintele de reglementare stabilite de Bruxelles.

Trebuie mentionat faptul ca exista mai multe state membre ale Uniunii Europene care sunt mult in urma Romaniei din punct de vedere al reformei institutionale si aplicarea directivelor europene pentru crearea unui spatiu feroviar integrat.


Prin rezultatele obtinute, transportul feroviar din tara noastra, care este avansat din punct de vedere al preluarii acquis-ului comunitar, sustine activ procesul de integrare a retelei de transport feroviar a Romaniei in Uniunea Europeana.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

Transporturi maritime si fluviale
PROBLEMATICA ARHITECTURALA A METROULUI
Notiuni generale privind activitatea de management feroviar
Legitimatii de calatorie tip "Foaie"
LISTA LEGITIMATIILOR DE CALATORIE CE SE POT EMITE IN SISTEM ELECTRONIC PE CATEGORII, FACILITATI SI MOTIVE
Legitimatii de calatorie tip "Abonament"
Descrierea subsistemelor
Proiect - Imbunatatirea servicilor de taximetrieTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu