Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » transporturi
Restructurarea CFR in contextul european

Restructurarea CFR in contextul european
Restructurarea CFR in contextul european

Romania a fost prima tara din Centrul si Estul Europei care a realizat, inca din anul 1998, separarea institutionala intre administratorul infrastructurii feroviare, transportul feroviar de calatori si transportul feroviar de marfa. Totodata, in tara noastra a fost reglementata licentierea operatorilor, conform prevederilor directivelor Uniunii Europene, incurajandu-se competitia prin crearea cadrului de infiintare si dezvoltare a operatorilor de transport feroviar cu capital privat.

Din anul 1999 si pana in prezent au fost inregistrati peste 25 de operatori de transport feroviar cu capital privat, iar comparativ cu tarile vecine, in Ungaria ( stat membru UE de la 1 mai 2004 ) si Bulgaria (stat membru de la 1 ianuarie 2007 ) primul operator feroviar cu capital privat a aparut in anul 2004.


Au fost transpuse integral prevederile aplicabile ale 'Primului pachet feroviar', precum si directivele privind interoperabilitatea feroviara.


În anul 2005 a inceput transpunerea in legislatia nationala a 'Celui de-al doilea pachet feroviar', Directiva 2004/51/CE fiind transpusa prin Legea nr. 155/2005. În conformitate cu aceasta lege, incepand cu data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, operatorilor de transport feroviar straini si grupurilor internationale, care detin o licenta intr-un stat membru al Uniunii Europene conform legislatiei aplicabile in Comunitate, li se acorda dreptul de acces, in conditii echitabile, pe infrastructura feroviara din Romania, in scopul exploatarii oricarui tip de serviciu de transport feroviar de marfa. De asemenea, accesul la infrastructura si furnizarea de servicii in terminalele si porturile legate de activitatile de transport feroviar, inclusiv servicii de transport international feroviar de marfa si servicii de transport combinat international de marfa, care deservesc sau este posibil sa deserveasca mai mult de un client final, se asigura tuturor operatorilor de transport feroviar in mod nediscriminatoriu si transparent, iar solicitarile operatorilor de transport feroviar pot fi supuse unor restrictii numai daca exista alternative viabile pe calea ferata in conditii de piata.
Se preconizeaza finalizarea transpunerii 'Celui de-al doilea pachet feroviar' la termenul stabilit pentru statele membre ale Uniunii Europene - aprilie 2011, ceea ce demonstreaza ca in domeniul feroviar, Romania indeplineste cerintele de reglementare stabilite de Bruxelles.

Trebuie mentionat faptul ca exista mai multe state membre ale Uniunii Europene care sunt mult in urma Romaniei din punct de vedere al reformei institutionale si aplicarea directivelor europene pentru crearea unui spatiu feroviar integrat.


Prin rezultatele obtinute, transportul feroviar din tara noastra, care este avansat din punct de vedere al preluarii acquis-ului comunitar, sustine activ procesul de integrare a retelei de transport feroviar a Romaniei in Uniunea Europeana.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 Folosirea altor instrumente de evaluare (investigatia, proiectul, protofoliul)
 PROIECT DIDACTIC - Cunoasterea numarului cinci
 Proiect iluminat electric si instalatii
 Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 PROIECT DE DIPLOMA CHIRURGIE ORO-MAXILO-FACIALA - SUPURATIILE LOJELOR PROFUNDE DE ETIOLOGIE ODONTOGENA
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma Facultatea de Textile Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta educatie fizica si sport - studiu asupra imbunataȚirii motricitaȚii in lectia de educatie fizica la clasele a v-a de la &
 Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
 LUCRARE DE LICENTA MANAGEMENT CRESTEREA VANZARILOR PRIN METODA IMBUNATATIRII SERVICIILOR CATRE CLIENTI

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 ATESTAT LA INFORMATICA - Baza de date relationala aplicata intr-o biblioteca scolara
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 GENERATOR DE TESTE GRILA - Proiect atestat Visual FOX PRO
 Proiect atestat - comercializarea produselor turistice balneare in statiunea sangeorz - bai

Transporturi maritime si fluviale
PROBLEMATICA ARHITECTURALA A METROULUI
Notiuni generale privind activitatea de management feroviar
Legitimatii de calatorie tip "Foaie"
LISTA LEGITIMATIILOR DE CALATORIE CE SE POT EMITE IN SISTEM ELECTRONIC PE CATEGORII, FACILITATI SI MOTIVE
Legitimatii de calatorie tip "Abonament"
Descrierea subsistemelor
Proiect - Imbunatatirea servicilor de taximetrieTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu