Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » didactica » didactica pedagogie
Caracteristicile educatiei permenete

Caracteristicile educatiei permenete


Caracteristicile educatiei permenete

Ca si educatiei de tip traditional, educatiei permanente ii sunt specifice o serie de caracteristici, care sunt mentionate de majoritatea autorilor care au abordat aceasta chestiune (de exemplu, G. Vaideanu, 1988, S. Cristea, 2003, s.a.), din specificul acestora rezultand de fapt si o serie de avantaje concretizate atat in modul in care se realizeaza activitatea de instruire si de formare, cat si in rezultatele obtinute ca efect al desfasurarii acesteia.

Asadar, dintre caracteristicile identificate educatiei permanente pot fi mentionate caracterul sau:

-continuu;

-global;

-integral;

-participativ.

a)     Caracterul continuu al educatiei permenete se concretizeaza in faptul ca aceasta vizeaza toate perioadele de varsta ale individului, astfel incat acesta beneficiaza de urmarile pozitive ale influentelor educative incepand cu gradinita, dar si dupa ce a parcurs perioada vietii active.

Prin acest caracter continuu al educatiei permanente devine posibila realizarea unui deziderat pe care il enuntase un autor celebru prin dictonul toata viata este o scoala, dar atingerea sa nu reprezinta o intreprindere facila, ci una destul de complicata deoarece fiecare segment de varsta presupune influente de natura educativa specifice.

b)     Caracterul global rezulta din faptul ca, prin specificul sau, educatia permanenta reuseste sa integreze intr-un sistem coerent toate nivelurile, tipurile si formele educatiei, ceea ce se soldeaza cu efecte educative benefice, comparativ cu situatia in care aceste variabile erau disociate.Integrarea acestor entitati intr-o structura coerenta faciliteaza aparitia unor relatii intre ele, sustinerea si completarea reciproca, eficientizarea intregului proces instructiv-educativ.

c)     Caracterul integral al educatiei permanente se concretizeaza in faptul ca aceasta vizeaza formarea personalitatii individului din perspectiva tuturor dimensiunilor sale, ceea ce inseamna ca se are in vedere dezvoltarea intelectuala, afectiva, morala, fizica etc. prin accesul elevilor la toate tipurile si categoriile de valori.

Prin aceasta caracteristica a sa, educatia permanenta se deosebeste semnificativ de educatia de tip traditional care, asa cum se cunoaste, avea in vedere in mai mare masura dezvoltarea cognitiva neglijand, mai mult sau mai putin deliberat, alte laturi importante ale personalitatii.

d)     In sfarsit, caracterul participativ se explica prin faptul ca educatia permanenta se realizeaza in foarte mare masura prin implicarea activa a individului la propria sa formare din care rezulta si incurajarea formelor de autoinstruire si autoeducatie.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.