Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » informatica
Adunarea si scaderea fara rotunjiri in virgula flotanta

Adunarea si scaderea fara rotunjiri in virgula flotanta


Adunarea si scaderea fara rotunjiri in virgula flotanta

Preconizam o prezentare graduala a problematicii operatiilor de adunare si scadere in virgula flotanta, neabordand, pentru inceput, aspecte legate de despachetarea operanzilor/impachetarea rezultatului dintr-un/intr-un format standard, dar, in special, de rotunjire. Astfel vom accepta o structura de tipul celei reprezentate in fig. 5.3, la care consideram ca operanzii sosesc in forma despachetata (cu hidden bit explicit), adica dimensiunea magistralei este de () biti, anume e pentru exponent, m pentru mantisa si cate unul pentru semn si hidden bit.Fata de cele cunoscute anterior relativ la o configuratie cum este cea a unitatii de significand din fig.5.3, mai admitem ca nu doar registrul A are capacitatea de deplasare la dreapta (el putand fi deplasat si la stanga), ci si registrul M. Cele doua registre A si M au cate () biti pentru a putea stoca numerele significand cu semne asociate lor, iar A mai are asociat un flag, A-COUT, care este setat pe 1, in mod implicit, atunci cand se obtine transport (cout) din rangul msb al adder/subtracter-ului).

In ceea ce priveste unitatea de exponent, compararea continutului celor doua registre de exponent, E1 si E2, fiecare de e biti , se realizeaza prin operatia de scadere, a carei rezultat este incarcat in registrul E, si el tot de e biti. Acest registru are capacitatea de incrementare si decrementare a continutului sau, ceea ce se petrece atat in operatia de aliniere a numerelor significand, cat si la cea de normalizare a rezultatului, evident, doar pana la aparitia situatiilor de overflow sau underflow. Mai mentionam ca in E se incarca, dupa ce a fost traversata operatia de aliniere, valoarea exponentului mai mare dintre continuturile lui E1 si E2, tatonarea acestui fapt se presupune a fi facuta in mod cablat.

Cu aceste precizari, in termenii limbajului de descriere cunoscut, prezentam in fig.5.10 secventa de cod corespunzatoare procedurii de adunare/scadere la care nu s-au facut nici un fel de referiri la procesul de rotunjire, toti bitii care, prin deplasari, parasesc registrele fiind considerati trunchiati, pierduti. Ar fi de mentionat ca in descriere, la incarcarea registrelor cu operanzii intrare (enunturile INPUT), nu au fost detaliati bitii magistralei INBUS care contribuie la parte de exponent, respectiv de mantisa, fiind specificati doar operanzii (si respectiv si ). De asemenea, operatiile de deplasare, la stanga si la dreapta, precum si cele de tatonare a unui rezultat normalizat nu au fost prezentate in detaliu. Recurgand in aceeasi nota, si la alte simplificari, o observatie aparte se impune relativ la exceptii care au fost rezumate doar la unele dintre situatiile posibile de overflow si underflow, precum si la cea de rezultat zero. Astfel a fost prevazut un singur flag, ERROR, care este setat pe 1 atunci cand este necesara o deplasare la dreapta a significand-ului rezultat din A si exponentul are deja valoarea sa maxima reprezentabila,

Referindu-ne la procedura din fig. 5.10, in urma incarcarii operanzilor si inainte de compararea rezultatelor, este recomandabila testarea de zero a ambilor operanzi significand, situatie in care rezultatul poate fi anticipat fara a mai parcurge intreaga procedura. In rest, operatiile elementare se inlantuie conform cu cele descrise de (5.1), in sensul ca, in urma compararii - prin scadere - a exponentilor, se aliniaza mantisele, operatie legat de care ar fi posibila o interventie in procedura pentru a stopa deplasarile in vederea alinierii dupa () pasi si dupa │E│pasi, intrucat putem avea │E│>() si atunci numarul de pasi diferenta (│E│- m - 1) sunt inutili, significand-ul deplasat, oricum, devenind zero. Urmarind in continuare procedura, dupa alinierea numerelor significand, se executa operatia propriu-zisa, care este succedata de normalizarea rezultatului in vederea impachetarii sale, cu corespunzatoare tatonari de cazuri exceptii. Acestei descrieri a procedurii de adunare/scadere ii corespunde aproape intocmai schema bloc a unui calculator celebru in epoca sistemnelor de capacitate medie si mare, de tip mainframe, anume IBM/S360, model 91. Aceasta masina include doua unitati separate de virgula mobila, una destinata operatiilor de adunare si scadere (add unit), iar cealalta destinata operatiilor de inmultire si impartire (multiply/divide unit) [Haye98]. Ne vom referi doar la add unit care permite adunarea/scadere de numere pe 32, respectiv 64 de biti. Motivul inserarii schemei bloc corespunzatoare (acestei unitati fig. 5.11  [Haye98]) in aceasta lucrare este, pe langa faptul ca poate sa constituie o sinteza a ceea ce este prezentat mai in amanunt in fig. 5.10, pune in relief unele mecanisme hardware de accelerare a procesului de adunare.

Astfel, cei doi exponenti sunt stocati in registrele si si diferenta dintre continuturile lor, evaluata prin adder 1, determina care dintre mantise (inca nu era cunoscuta notiunea de significand), stocate in registrele si , trebuie deplasata la dreapta in vederea alinierii. Trebuie mentionat ca, intrucat baza sistemului de numeratie a intregii serii de fabricatie careia ii apartine si calculatorul in discutie este , atunci daca , intrucat k este un numar hexazecimal, numarul pozitiilor binare de deplasat la dreapta este 4k. Intregul proces de aliniere a mantiselor este accelerat printr-o schema combinationala de deplasare, notata Shifter 1, care permite efectuarea acestei operatii simultan pentru cele 4k pozitii binare. In continuare, mantisa deplasata este adunata/scazuta la/din mantisa nedeplasata prin adder 2, reprezentand un sumator/scazator pe 56 biti (64 biti din care se scade bitul de semn si 7 biti pentru campul de exponent) implementat cu mai multe niveluri de carry-lookahead. Suma/diferenta preliminara este memorata temporar in registrul R, a carui continut este investigat de schema combinationala, notata zero digit checker, a carei menire consta in determinarea numarului de cifre hex egale cu zero, asa numite leading zeros, care trebuie eliminate prin procesul de normalizare. Valoarea determinata prin acest al doilea element de structura destinat accelerarii adunarii, constituit de zero digit checker, determina pe de o parte, numarul de pozitii hexazecimale cu care trebuie deplasata la stanga mantisa suma/diferenta preliminara din R, operatie care este de asemenea accelerata printr-o schema combinationala, notata Shifter 2 in fig. 5.11. Acest al treilea element de structura de accelerare asigura deplasarea simultana a mantisei preliminara cu numarul de leading zerouri determinate de zero digit checker. Pe de alta parte, aceasta din urma valoare intervine, prin adder 3, fiind scazuta din valoarea gasita mai mare la compararea exponentilor, definitivand procesul de normalizare al rezultatului, al carui exponent si mantisa finale vor fi preluate din registrele E3 si M3. In mod evident, cele trei scheme de accelerare, precum si baza , determina unele deosebiri intre schema din fig. 5.11 si descrierea din fig. 5.10.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.