Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » referate » matematica
Algebre si morfisme

Algebre si morfisme
Algebre si morfisme

Pentru o multime nevida A si un numar natural  n definim A° = iar pentru n > 0,

Definitia 1.1. Prin operatie algebrica n - ara pe multimea A intelegem o aplicatie  f : An A. (n va purta numele de rangul lui f ).O operatie f : A° = A se zice operatie nula, f : A A se zice operatie unara, f : A A se zice operatie binara.

Prin tip de similitudine (sau simplu tip) intelegem un m - uplu de numere naturale, t = (n1 , n2 , nm) (m se va numi ordinul lui t si vom scrie m = 0 (t

Prin algebra de tipul t = (n1 ,n2 , n0(t ) intelegem o pereche A = (A , F) unde A este o multime nevida (numita universul algebrei A) iar F este un 0 (t) - uplu de operatii pe A ( f1 , f2 , ,f0 (t ) astfel incat pentru 1 i t), fi este operatie ni - ara pe A.

Observatie

. De obicei pentru toate algebrele de acelasi tip t vom folosi aceeasi notatie fi pentru operatia ni - ara, 1 i t

. Prin algebra vom intelege doar universul sau (fara a mai specifica de fiecare data operatiile) iar cand vorbim in general de o algebra de tip t vom intelege o algebra A de tipul (n1, n 2, , n0 ( t

. A da o operatie nula pe A revine de fapt la a pune in evidenta un element al lui A.

Definitia 1.2. O algebra A = (A, F) se zice unara daca toate operatiile sale sunt unare si monounara daca are o singura operatie unara.

A se zice grupoid daca are o singura operatie binara, finita daca A este multime finita si triviala  daca A are un singur element.

Exemple

. Grupurile. Un grup este o algebra (G , , -1 , 1) cu o operatie binara ' ', una unara ' ' si alta nula 1 I G astfel incat sa fie verificate identitatile:

G: x (y z) = (x y) z

G: x x = x

G: x x -1 = x -1 x = 1

Un grup se zice comutativ (sau abelian) daca mai verifica in plus si identitatea:

G: x · y = y · x

. Semigrupurile si monoizii. Prin semigrup intelegem un grupoid in care (G1) este verificata iar prin monoid o algebra (M , , 1) cu o operatie binara ' ' si una nula 1 I M astfel incat (G1) si (G2) sunt verificate.

. Inelele. Un inel este o algebra (A , + , , - , 0) unde ' + ' si ' ' sunt operatii binare pe A, ' - ' este o operatie unara iar 0 I A este o operatie nula astfel incat:

A: (A , + , - , 0 ) este un grup abelian

A: (A , ) este semigrup

A: Sunt verificate identitatile:

x (y + z) = x y + x z

(x + y) z = x z + y z

Prin inel unitar intelegem o algebra (A, +, , - , 0, 1) astfel incat (A, + , , - ,0) este un inel, 1I A este o operatie nula astfel incat (G2) este verificata.

. Semilatici. Din punct de vedere al algebrei universale, prin semilatice  intelegem un semigrup (S , ) ce satisface pe (G4) si legea de idempotenta:

S1: x x = x

Latici. Din punct de vedere al algebrei universale, prin latice intelegem o algebra (L, ) cu doua operatii binare  si astfel incat sunt verificate identitatile:

L1: Legea de comutativitate:

(a) x y = y x

(b) x y = y x

L: Legea de asociativitate:

(a) ( x y ) z = x ( y z )

(b) (x y ) z = x ( y z )

L: Legea de idempotenta:

(a)   x x = x

(b) x x = x

L : Legea de absorbtie:

(a)   x ( x y ) = x

(b) x ( x y ) = x

O latice marginita este o algebra (L , , , 0 , 1) astfel incat (L , ) este latice, 0, 1 I L sunt operatii nule astfel incat sunt verificate identitatile:

x

x

Definitia 1.3. Fie A si B doua algebre de acelasi tip t O aplicatie f : A B se zice morfism de algebre de tip t (sau simplu morfism) daca pentru orice 1 i t) si a, a, , aI An avem: f(fi( a1 , a2 , ,a)) = fi(f(a1) , , f (a)).Exemple:

1. Cvasigrupurile si loop-urile

Un cvasigrup este o algebra impreuna cu trei operatii binare care satisface urmatoarele identitati

Q1:  x (x · y)y

(x · y) / yx

Q2:  x ·(x y)y

(x / y) · yx

Un loop este un cvasigrup impreuna cu identitatea, i.e., o algebra care satisface (Q1), (Q2) si (G2).

Module peste un inel fix

Fie R dat ca inel. Un R-modul (stang) este o algebra unde "+" este binara, "-" este unara, "0" este nula, si fiecare fr este unara, astfel ca urmatoarele au loc:

M1: este un grup abelian

M2: fr(x+y) fr(x) + fr(y), pentru rIR

M3: fr+s(x) fr(x) + fs(x), pentru r, s I R

M4: fr(fs(x)) frs(x), pentru r, s I R.

Fie R dat ca inel cu identitatea. Un R-modul unitar este o algebra care ca mai sus satisface (M1)- (M4) si

M5: f1(x) x.

Algebre peste un inel

Fie R dat ca inel impreuna cu identitatea. O algebra peste R este o algebra astfel ca au loc urmatoarele:

A1: este un R-modul unitar

A2: este un inel

A3: fr(xy) (fr(x)) · y x · fr(y) pentru rIR

4. Algebre Boole

O algebra Boole este o algebra impreuna cu doua operatii binare, o operatie unara si doua operatii nule care satisfac:

B1: este o latice distributiva

B2: x

x

B3: x x

x x

Algebrele Boole au fost descoperite ca rezultat al investigatilor Boole de la baza legilor judecatii corecte.

De atunci a devenit centrul pentru ingineria electrica, stiinta computerelor, multimea teoriei axiomatice, modul teoretic si pe de alta parte domeniu al stiintei matematicii.

5. Algebre Heyting

O algebra impreuna cu trei operatii binare si doua nule este o algebra Heyting daca sunt satisfacute:

H1: este o latice distributiva

H2: x

x

H3: x x

H4: x y y y

x (x y) x y

H5: x (y z) (x y) (x z)

(x y) z (x z) (y z)

Acestea au fost introduse cu ajutorul lui Birkhoff sub diferite nume algebre Brouwerian si cu diferite notatii (v : u pentru u v).

6. Algebre post n-valuente

O algebra impreuna cu doua operatii binare, o operatie unara si doua operatii nule este o algebra post n-valuenta daca aceasta satisface fiecare identitate satisfacuta de algebra Pn= unde este o multime total ordonata cu 0<n-1<n-2<..< 2 < 1, si 1′ = 2, 2′ = 3, ., (n-2)′ = n-1, (n-1)′ = 0 si 0′=1.


In figura de mai jos operatia unara "′ " este descrisa cu ajutorul sagetii:

7. Algebre cilindrice de dimensiune n

Daca avem dat nIw, atunci o algebra (A, ,′, c,, cn-1, 0, 1, d, d,, d) impreuna cu doua operatii binare, n+1 operatii unare si n2+2 operatii nule este o algebra cilindrica de dimensiune n daca satisface urmatoarea, unde 0 i, j, k n

C1: este o algebra Boole

C2: ci 0

C3: x cix

C4: ci(x ciy) (cix) (ciy)

C5: cicjx cjcix

C6: dii

C7: dik cj (dij djk) daca i j k

C8: ci (dij x) ci (dij x 0 daca i j.

Cilindrul algebric a fost introdus cu ajutorul lui Tarski si Thompson pentru a sustine versiunea algebrica  a predicatelor logice.

8. Ortolatici

O algebra impreuna cu doua operatii binare, o operatie unara si doua operatii nule este o ortolatice daca sunt satisfacute:

Q1: este o latice marginita

Q2: x x

x x

Q3: (x y)' x' y'

(x y)' x' y'

Q4: (x')' x

O latice ortomodulara este o ortolatice care satisface

Q5: x y x x' y) y.Observatie: Cand vom afirma ca 'f : A B este morfism' vom subintelege ca A si B sunt universurile a doua algebre de acelasi tip t iar f este morfism de algebre de tip t

Exemple

. Fiind date doua grupuri ( G, . ,-1 , 1 ) si ( G′, . , -1 , 1 ) prin morfism de grupuri vom intelege o aplicatie f : G G′ astfel incat pentru x, y I G sa avem f ( x y ) = f ( x ) f ( y ), f(x) = (f (x)) si f( 1 ) = 1. (Se arata ca pentru ca f sa fie morfism de grupuri este suficient doar ca f(x y) = f(x) f(y) pentru orice x, y I G).

. Daca (S, ) si (S ) sunt doua semilatici atunci prin morfism de semilatici intelegem o functie f : S S astfel incat pentru orice x, y I S, avem f(x y)=f(x) f(y).

. Daca (L , ) si (L′ , ) sunt doua latici f : L L este morfism de latici daca f ( x y ) = f ( x ) f ( y ) si f (x y) = f (x) f (y) pentru orice x, y I L.

In cazul laticelor marginite prin morfism de latici marginite intelegem un morfism f de latici si care in plus mai verifica conditiile f ( 0 ) = 0 si f ( 1 ) =1

Evident, compunerea a doua morfisme de algebre de acelasi tip este de asemenea morfism.

Despre morfismele i : A B ce sunt injectii, vom spune ca sunt scufundari iar despre acele morfisme f : A B cu proprietatea ca exista g : B A astfel incat  gf = 1A si fg = 1B vom spune ca sunt izomorfisme (in care caz vom scrie A B

Se probeaza imediat ca daca morfismul f : A B este o bijectie, atunci f:B A este de asemenea morfism astfel ca izomorfismele sunt exact morfismele bijective.

Izomorfismele f : A A se zic automorfisme.

Observatie: Pentru doua algebre A si B de acelasi tip, vom nota prin Hom (A, B) multimea morfismelor de la A la B.

Definitia 1.4. Fie A o algebra de tip t iar B A o submultime nevida a sa. Vom spune ca B este subalgebra a lui A daca pentru orice 1 i t) si (b1,b2,...,bn ) I B avem ca fi(b1,b2,...,bn) I B.

Evident, subalgebrele lui A (impreuna cu restrictiile operatiilor lui A la ele) sunt algebre de acelasi tip t. Daca B A este subalgebra a lui A vom scrie B A.

Daca f : A B este morfism de algebre atunci f (A) este subalgebra a lui B iar daca B A, incluziunea 1B,A : B A este morfism daca si numai daca B este subalgebra a lui A.

Definitia 1.5 Fie A o algebra si S A o multime nevida. Daca exista o cea mai mica subalgebra a lui A (fata de incluziune) ce contine pe S, atunci aceasta se va nota prin [S] si se va numi subalgebra lui A generata de S (elementele lui S se vor numi generatori ai lui A).

Observatie: Daca A si B sunt algebre de acelasi tip, S A este o multime nevida pentru care exista [S], atunci daca f, g : [S] B sunt morfisme astfel incat f S = g S deducem ca f = g.

Sa consideram acum operatorul: Sg : Sub(A) Sub (A), Sg(X) = [X] pentru fiecare X A.

Teorema 1.6. Fiind data o algebra A, atunci operatorul Sg definit mai inainte este un operator algebric de inchidere pe A.

Demonstratie: Faptul ca Sg  este operator de inchidere rezulta imediat. Pentru fiecare X A definim: E(X) = X f(a1,..,an) f este o operatie n-ara pe A si a1,.,anIX si recursive En(X) pentru nIN prin E0(X) = X si En+1(X) = E(En(X)).

Cum X E(X) E2(X) deducem ca Sg (X) = X E(X) E2(X) , astfel ca daca a I Sg (X), atunci aIEn (X) pentru un anumit nIN, adica pentru o anumita submultime finita Y X, a I En(Y). Atunci  a ISg (Y), adica Sg este un operator algebric de inchidere. g

Corolar 1.7. Daca A este o algebra, atunci LSg (laticea subalgebrelor lui A) este o latice algebrica (vom nota aceasta latice prin Sub [A] pentru a o distinge de laticea Sub (A)  a submultimilor lui A).

Teorema1.8. (Birkhoff si Frink) Daca L este o latice algebrica, atunci exista o algebra A astfel incat L sa fie izomorfa cu laticea Sub [A].

Demonstratie: Exista o multime A si un operator algebric de inchidere C pe A astfel incat L Lc.

Pentru fiecare submultime finita B A si b I C (B) definim o operatie n-ara (n = ) fB,b pe A astfel:

fB,b(a1, ,an)=

Vom nota tot prin A algebra astfel obtinuta.

Atunci fB, b ( a1, , an ) I C ( ), deci pentru X A, Sg (X) C(X). Pe de alta parte C (X) = si pentru B finita, C(X) = , b I C(B) Sg (B) Sg (X) ceea ce implica C(X) Sg (X), deci C(X) Sg (X). Atunci Lc Sub [A]. gPolitica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 Folosirea altor instrumente de evaluare (investigatia, proiectul, protofoliul)
 PROIECT DIDACTIC - Cunoasterea numarului cinci
 Proiect iluminat electric si instalatii
 Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 PROIECT DE DIPLOMA CHIRURGIE ORO-MAXILO-FACIALA - SUPURATIILE LOJELOR PROFUNDE DE ETIOLOGIE ODONTOGENA
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta educatie fizica si sport - studiu asupra imbunataȚirii motricitaȚii in lectia de educatie fizica la clasele a v-a de la &
 Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
 LUCRARE DE LICENTA MANAGEMENT CRESTEREA VANZARILOR PRIN METODA IMBUNATATIRII SERVICIILOR CATRE CLIENTI

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 ATESTAT LA INFORMATICA - Baza de date relationala aplicata intr-o biblioteca scolara
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 GENERATOR DE TESTE GRILA - Proiect atestat Visual FOX PRO
 Proiect atestat - comercializarea produselor turistice balneare in statiunea sangeorz - bai

O DEMONSTRATIE A TEOREMEI LUI THALES
Legi de compozitie
Linie de regresie (Regresie liniara)
Relatii binare pe o multime
Analiza Matematica - Functii
Sectiuni in tetraedru
Prelucrarea datelor experimentale
Formula dreptunghiurilor (metoda mediilor)Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu