Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » matematica
Aplicatii ale portilor logice

Aplicatii ale portilor logice


Aplicatii ale portilor logice

In continuare sunt prezentate cateva aplicatii ale portilor logice prezentate in paragraful 3.1.

Utilizarea portii SI ca dispozitiv de autorizare/inhibare

Una din aplicatiile uzuale ale portilor SI este controlul (Enable = autorizare) trecerii unui semnal printr-o "poarta" pe o anumita durata de timp, respectiv blocarea lui pe alte perioade de timp, așa cum se poate observa in figura 3.13.

Figura 3. . Autorizare/inhibare trecerii unui impuls realizata cu o poarta ȘI

In exemplul prezentat mai sus, poarta ȘI permite trecerea impulsurilor aplicate pe intrarea A spre numarator numai pe intervalul de timp cat intrarea B a porții este in "1" logic. Cu ajutorul acestui circuit se poate determina frecvența semnalului aplicat la intrarea A. Impulsurile aplicate la intrarea A vor trece prin poarta ȘI pe perioada de 1 secunda și vor fi numarate de numarator. Astfel conținutul numaratorului indica numarul de impulsuri pe secunda, deci frecvența semnalului aplicat la intrarea A. Frecvența semnalului din figura 3.13 este de 5 Hz.Utilizarea portii SI-NU intr-un circuit de monitorizare a nivelului

Pentru o aplicație care necesita monitorizarea nivelului lichidelor aflate in doua rezervoare folosite intr-un proces de fabricație se pot folosii circuitele din figura 3.14. Fiecare rezervor are cate un senzor care furnizeaza un nivel logic "1" daca nivelul lichidului din rezervor este peste 25% din total.

Primul dintre ele indica cu ajutorul unui LED verde daca in ambele rezervoare nivelul lichidului este peste 25%.

Figura 3. . Circuite de monitorizare a nivelului lichidelor

Cel de-al doilea circuit este folosit pentru a indica prin intermediul unui LED roșu daca nivelul lichidului in oricare din cele doua rezervoare scade sub 25%.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.