Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » afaceri » afaceri
PREVIZIONAREA AFACERILOR SI FEZABILITATEA ACESTORA

PREVIZIONAREA AFACERILOR SI FEZABILITATEA ACESTORA


PREVIZIONAREA AFACERILOR SI FEZABILITATEA ACESTORA

Inainte de a demara o noua afacere orice intreprinzator trebuie sa realizeze o evaluare a viabilitatii acesteia, o identificare a sanselor de succes ale afacerii respective.

1. Evaluarea pietei

Pentru a evalua o idee de afaceri in primul rand pentru un intreprinzator este necesara dobandirea de cunostinte aprofundate referitoare la piata.

Daca aveti o idee de afacere, dar nu sunteti sigur ca exista o piata, iar daca exista, trebuie sa-i cunoasteti dimensiunile si forma, pentru a previziona succesul sau esecul afacerii dumneavoastra pe acea piata.

Pentru a realiza evaluarea pietei este necesar a se determina urmatoarele:cine sunt posibilii clienti ai afacerii dumneavoastra? Identificarea segmentului de piata spre care ne orientam activitatea poate fi un factor decisiv in alegerea amplasamentului afacerii. De exemplu, daca clientii sunt studenti, amplasarea cea mai potrivita ar fi in imediata apropiere a universitatii.

Cat de mult vor plati clientii pentru produsul sau serviciul dumneavoastra? Ce imbunatatiri puteti aduce produsului si care sa justifice pretul acestuia?

Cum puteti ajunge la consumatori? Prin ce metode de marketing veti ajunge la cei mai multi dintre consumatori, realizand un cost cat mai scazut?

Concurenta.

2. Analiza industriei

Inainte de a demara o afacere este necesara obtinerea de informatii specifice referitoare la costurile si riscurile asociate unui anumit tip de afacere.

Cele mai des intalnite surse de acest tip de informatii sunt:

(a)     Guvernul.

(b)     Camera de Comert si Industrie.

(c)     Targuri nationale si internationale.

(d)     Consultanti independenti.

(a)   Guvernul are posibilitatea de a ajuta firmele mici si mijlocii nou infiintate prin intermediul organismelor sale specializate. Se stie ca exista astfel de organisme care ofera imprumuturi, consultanta sau alte servicii firmelor nou infiintate, dar putini dintre intreprinzatorii din Romania au si beneficiat de acestea.

(b)  O posibila sursa de informatii privind mediul economic sau definirea potentialului unui anumit domeniu de activitate este Camera de Comert si Industrie. Serviciile pe care aceste organisme le ofera pot fi:

de natura educationala (cursuri de scurta sau lunga durata pentru intreprinzatori);

gasirea si dezvoltarea de parteneriate de afaceri, atat din tara cat si din strainatate;

oferirea a numeroase servicii la costuri acceptabile pentru micii intreprinzatori.

(c)   Participarea la targuri nationale sau internationale este tot o preocupare a Camerei de Comert si Industrie, care poate obtine pentru micii intreprinzatori o serie de conditii speciale de participare la aceste targuri.

(d)  O sursa importanta de informatii pentru noii intreprinzatori o poate constitui si consultantii independenti, care pot realiza la cererea intreprinzatorului studii de marketing a caror scop este sa surprinda cat mai precis situatia existenta pe piata la momentul respectiv.

3. Costurile ocazionate de demararea afacerii

Atunci cand analizati costurile pe care le implica demararea unei afaceri trebuie estimate sumele necesare demararii afacerii, dar nu extrem de precis, ci doar pentru a avea o idee despre costurile la care sa va asteptati in viitor.

Treptat, pe parcursul dezvoltarii ideii si in urma achizitionarii diferitelor elemente necesare demararii afacerii, veti putea determina marimea cheltuielilor ceva mai precis, doar apropiindu-va de suma reala fara a sti exact marimea acesteia.

La aceasta etapa de estimare a cheltuielilor ocazionate de demararea unei afaceri ar trebui sa aveti langa dumneavoastra un contabil, care poate fi considerat o importanta sursa de informatii si care ar putea sa va spuna daca suma estimata este sau nu reala.

Tipuri de cheltuieli care pot apare la demararea unei afaceri mici sau mijlocii:

(a)    Cheltuieli cu stocurile initiale - sunt deosebit de importante, fiind considerate cele mai importante dintre costurile de demarare a unei afaceri, si de aceea estimarea acestora ar trebui sa se faca cat mai precis posibil. De exemplu, pentru afacerile din domeniul vanzari cu amanuntul estimarea costurilor cu stocurile initiale este foarte  importanta deoarece acestea sunt necesare inca din prima zi de activitate.

(b)    Banii in numerar cu care sa va incepeti jurnalul de casa.

(c)    Cheltuieli cu echipamente si obiecte de inventar - sumele necesare pentru achizitionarea a tot ce este necesar pentru demararea si functionarea afacerii, cel putin pentru perioada de inceput.

(d)    Cheltuieli cu angajatii - doar in cazul in care doriti sa angajati personal inainte de a incepe activitatea firmei.

(e)    Cheltuieli cu amenajarea spatiului - aranjamentul interior al spatiului in care urmeaza sa se desfasoare activitatea necesita anumite sume de bani, inca de la demararea afacerii.

(f)     Garantiile - in aceasta categorie intra toate sumele de bani care trebuie depuse ca garantii pentru buna functionare a afacerii ( la compania de electricitate, la cea de telefonie, etc.).

(g)    Costuri de montaj - apar in situatiile cand s-au achizitionat echipamente ce necesita conditii speciale de montaj pe care dumneavoastra nu le puteti efectua.

(h)    Cheltuieli ocazionate de diverse rate si chirii - atunci cand achizitionarea echipamentelor se face prin rate sau leasing.

(i)     Costuri determinate de obtinerea de licente si autorizatii - indiferent de tipul de activitate, pentru a o putea derula este nevoie de o serie de licente si autorizatii de la diferite organisme. Este necesara o verificare atenta a tipurilor de licente si autorizatii de care este nevoie pentru demararea afacerii dumneavoastra, dar si cunoasterea sumelor ce trebuie platite pentru obtinerea lor.

(j)     Cheltuieli cu asigurarile - in functie de tipul afacerii pe care o dezvoltati sunt necesare una sau mai multe polite de asigurare.

(k)    Costuri cu inscrisuri si insemne - ar putea fi semnificative pentru anumite afaceri.

(l)     Cheltuieli cu materialele consumabile - acestea includ toate cheltuielile cu rechizitele si consumabilele de birou de care o firma are nevoie.


(m)  Cheltuieli cu reclama - de multe ori se incepe activitatea de publicitate inca dinainte de incepe activitatea propriu-zisa a firmei.

(n)    Cheltuieli neprevazute - intotdeauna pot apare diverse cheltuieli pe care nu le-ati previzionat si de aceea se recomanda ca atunci cand se estimeaza cheltuielile, acestea sa ajunga pana la aproximativ 10% din costurile totale ocazionate de demararea unei afaceri.

4. Costurile de functionare in faza de crestere

Majoritatea intreprinzatorilor estimeaza si planifica banii doar pentru perioada demararii afacerii. Ei nu planifica si nu estimeaza costurile determinate de functionarea firmei in perioada imediat urmatoare demararii afacerii, negandindu-se ca pentru orice afacere nou demarata este nevoie de minim cateva luni pana la obtinerea unui venit cat de cat constant.

Capitalul circulant necesar mentinerii activitatii firmei este diferit de la un tip de afacere la altul. O firma al carui domeniu de activitate este comertul, de exemplu, are nevoie de un capital circulant mult mai mare decat daca si-ar desfasura activitatea in domeniul consultantei.

Tipuri de cheltuieli necesare mentinerii activitatii firmei in perioada imediat urmatoare demararii acesteia:

(a).   Cheltuieli generate de stocuri - la calculul necesarului de capital circulant trebuie incluse in acesta si acele stocuri pentru care nu se vor recupera banii imediat.

(b).   Cheltuieli cu chiria si alte utilitati - in acestea se vor include toate costurile generate de plata chiriilor pentru terenuri, cladiri si echipamente, pentru primele luni de functionare, precum si cheltuielile legate de apa, electricitate, etc .

(c).   Cheltuieli cu serviciile bancare - o suma lunara nesemnificativa pe care banca cu care lucrati o poate estima.

(d).   Cheltuieli de livrare - sunt determinate de transportul tuturor achizitiilor firmei (materii prime, materiale, utilaje, etc.)

(e).   Cheltuieli pentru activitatile de birou - acestea cuprind toate costurile ocazionate de functionarea firmei (consumabile, telefonul, faxul, etc.).

(f).    Cheltuieli cu salariile - totalul salariilor, atat ale angajatilor cat si cele ale intreprinzatorului in primele luni de functionare.

(g).   Cheltuieli cu reclama - in functie de natura afacerii dumneavoastra aceste costuri sunt foarte diferite.

(h).   Cheltuieli cu impozitele si taxele pe salarii pentru primele luni de functionare.

(i).    Cheltuieli cu servicii de specialitate - de obicei acestea cuprind cheltuielile generate de serviciile unui contabil, a unui jurist sau de serviciile de consultanta necesare inainte de deschiderea afacerii.

(j).    Cheltuieli cu servicii de reparatii si intretinere - acestea pot sa nu apara in primele luni de la demararea afacerii, dar totusi trebuie sa le luati in calculul cheltuielilor cu valori minime.

(k).   Cheltuieli ocazionate de aprovizionarea afacerii - se includ toate cheltuielile generate de serviciile de aprovizionare ale activitatii afacerii in perioada imediat demararii afacerii.

(l).    Taxa pe valoare adaugata - acea parte a TVA -ului ce corespunde achizitionarii de utilaje, cladiri, etc. si care trebuie platita.

Previzionarea vanzarilor

O evaluare corecta a sumei de bani necesara la inceputul activitatii unei afaceri presupune ca pe langa analiza costurilor ocazionate de demararea si functionarea afacerii sa se realizeze si Previzionarea veniturilor perioadei de inceput.

La cele mai multe afaceri in primele luni de la demararea acestora veniturile sunt practic inexistente, la unele afaceri fiind nevoie chiar de suplimentarea sumei de bani initiala pentru ca afacerea sa functioneze in continuare.

In aceasta perioada - de inceput - a oricarei afaceri estimarea vanzarilor este inexacta si de aceea este recomandat intreprinzatorilor sa fie cat mai conservatori in previzionarile lor, chiar daca acestia au experienta si cunosc conditiile economice locale.

Intreprinzatorii ar trebui sa dispuna de o baza informationala foarte larga, care sa le ofere repere fata de care sa-si realizeze estimarile pentru perioada de inceput a afacerii. Informatiile pot fi gasite in publicatii de specialitate, periodice ale organizatiilor si organismelor guvernamentale sau neguvernamentale, Internet, etc. Surse importante de informatii le pot constitui pentru un nou intreprinzator chiar viitorii competitori sau furnizorii, daca au deja o activitate in desfasurare cu ceilalti participanti la piata.

Este recomandat, pentru aceia care utilizeaza ca sursa de informatii chestionarea celorlalti participanti la piata, sa fie circumspecti atunci cand primesc informatii despre vanzari sau potentialul afacerii de la acestia si sa verifice aceste informatii si din alte surse, deoarece s-ar putea sa primeasca informatii eronate sau sa li se spuna ceea ce ei doresc sa auda.

6. Previzionarea fluxului de numerar

Previzionarea fluxului de numerar presupune Previzionarea veniturilor si cheltuielilor unei afaceri pe o anumita perioada de timp. Diferenta dintre veniturile si cheltuielile unei anumite perioade determinate de timp o reprezinta "fluxul de numerar" al perioadei respective.

In primele luni de la demararea unei afaceri orice intreprinzator trebuie sa se astepte ca valoarea fluxului de numerar al activitatii sale sa fie negativa, deoarece veniturile obtinute in aceasta perioada au valori foarte reduse.

Este recomandat ca fluxul de numerar al unei afaceri aflata la inceput sa se previzioneze pe baze lunare in primul an de functionare si apoi anual pentru urmatorii 4 ani.

Previzionarea fluxului de numerar este un aspect critic, deoarece pot aparea situatii in care previzionarile anuale au valori pozitive, iar cele lunare valori negative. Este necesara cunoasterea dimensiunii si duratei valorilor negative pentru a gasi noi surse de finantare a afacerii in acea perioada.

7. Analiza fezabilitatii afacerii

Realizarea unui studiu de fezabilitate presupune intotdeauna: culegerea, analiza si evaluarea informatiilor pentru a putea raspunde la intrebarea: 'Ar trebui sau nu sa intru in afaceri?' Raspunsul la aceasta intrebare implica o evaluare primara atat din perspectiva personala cat si din punctul de vedere al proiectului.

Consideratii personale generale si specifice

Cele aratate in capitolul II se refera la capacitatea antreprenoriala a intreprinzatorului. Raspunsul la intrebarile ce urmeaza pot completa imaginea capacitatii intreprinzatorilor. Va place competitia?

Aveti vointa si autodisciplina?

Planificati lucrurile dinainte?

Va place sa luati singuri deciziile?

Realizati la timp ceea ce va propuneti?

Acceptati sfaturi de la ceilalti?

Sunteti adaptabil la schimbarea conditiilor?

Sunteti constient de faptul ca a avea propria afacere presupune o munca de 12 pana la 16 ore zilnic, probabil sase zile pe saptamana si poate chiar sa renuntati la concedii?

Aveti capacitatea fizica de a gestiona afacerea?

Aveti capacitatea psihica de a rezista la presiunile ce le presupune intrarea in afaceri?

Sunteti dispus sa va reduceti standardul de viata pentru cateva luni sau chiar ani?

Sunteti dispus sa va pierdeti economiile?

Ideea dumneavoastra utilizeaza eficient aptitudinile si experienta dumneavoastra?

Puteti gasi personal care sa dispuna de expertiza care va lipseste dumneavoastra?

Stiti de ce ati luat in considerare acest proiect?

Proiectul curent va acoperi aspiratiile dumneavoastra profesionale?

Aveti capacitatea de a realiza studiul de fezabilitate?

Aveti timp sa realizati studiul de fezabilitate?

Aveti bani pentru a plati o terta parte sa faca studiul pentru dumneavoastra?

Descrierea generala a proiectului de afacere

a)     Descrieti pe scurt afacerea in care doriti sa intrati.

b)     Prezentati produsele si/sau serviciile pe care doriti sa le vindeti.

c)     Prezentati cine va folosi produsele si/sau serviciile dumneavoastra.

d)     De ce ar dori cineva sa cumpere produsele si/sau serviciile dumneavoastra?

e)     Ce fel de pozitie aveti nevoie privind din punctul de vedere al tipului de cartier (vecinatate), al traficului, al firmelor invecinate etc.

f)      Prezentati furnizorii de produse si/sau servicii pentru firma dumneavoastra.

g)     Prezentati competitorii importanti - aceia care vand sau ofera produse si/sau servicii similare.

h)     Prezentati forta de munca si personalul de care aveti nevoie pentru a putea realiza produsele si/sau serviciile dumneavoastra.

In continuare ar trebui sa se analizeze:

Veniturile dorite si o analiza preliminara a acestora (in perspectiva optimista, pesimista si apoi o medie asteptata);

Analiza pietei care include: elementele demografice, concurenta, vanzarile, si furnizorii.

Cheltuielile ce cuprind: chiriile, salariile, asigurarile, utilitatile, reclama, dobanzile, etc.

O descriere mai detaliata se va realiza in capitolul XII care este un scurt indrumar pentru realizarea unui plan de afaceri.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.