Creeaza.com - informatii profesionale despre
Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice


Acasa » afaceri » afaceri
Plan de afaceri

Plan de afaceri
Plan de afaceri

SINTEZA  PLANULUI

ISTORICUL FIRMEI SI ACTIVITATEA SA

ASOCIATIA FAMILIALA SAPANTA MARAMURES a fost infiintata in 28.08.2003, in urma unei vizite pe care niste prietenii din Canada au facut-o in satul bunicii prietenului meu – SAPANTA DE MARAMURES. Cu un capital social de 100.000.000 lei (atunci) am pus bazele acestei asociatii, care are ca obiectiv principal activitate specifica de agroturism.
DESCRIEREA SERVICIILOR

Pensiunea „SAPANTA – MARAMURES” ofera o gama larga de servicii, incepand cu cazarea, transportul turistilor in zonele de interes turistic din imprejurimi, prin organizarea de excursii; deasemenea, clientilor li se ofera traditionalele preparate ale bucatariei romanesti din zona Maramuresului, si bauturile specifice zonei – renumita „palinca din Maramures”.

PIATA

Agroturismul, aparut ca o alternativa viabila, catre care se indreapta tot mai multi turisti romani si straini, ofera prin unitatile de turism rural , un pachet de servicii – cazare si masa, aceasta din urma sub forma de demipensiune sau pensiune completa.

Activitatea pensiunii se incadreaza atat in categoria alimentatiei publice, cat si a serviciilor de cazare si transport, adresandu-se turistilor pretentiosi si al celor cu un venit mediu.

In pensiunea SAPANTA-MARAMURES, turistii au posibilitatea sa asiste la prepararea mesei sau sa participe efectiv la aceasta activitate.

Serviciile suplimentare, oferite incepand cu anul 2006, de cand pensiunea a trecut la categoria 3 „margarete” sunt: telefon fix, existent la receptia pensiunii, televizor cu TV-cablu in fiecare camera, baie cu dus la fiecare camera, masina de spalat, teren de tenis de camp, amenajat in gradina pensiunii.

Timpul liber se poate petrece la PASTRAVARIA SAPANTA, la IZVOARELE DE APA MINERALA, la CIMITIRUL VESEL. Iesirile la „IARBA VERDE” se organizeaza cu CARUTA sau SANIA (in perioada iernii), turistii bucurandu-se din plin de zilele petrecute aici.

Din momentul intrarii in UNIUNEA EUROPEANA, am convingerea ca numarul turistilor straini care vor vizita tara noastra va inregistra o crestere semnificativa (de pana la 10%.

SOLICITARILE FINANCIARE

Ca urmare a cresterii continue a cererii pentru serviciile de cazare si masa, asociatii au hotarat extinderea pensiunii prin construirea a inca 8 camere si a unei sali de mese, investitie care necesita 300.000 Euro.

Pentru aceasta e nevoie de obtinerea unui credit pe 3 ani, cu o dobanda de 16% pe an. Finantatorul va incasa o dobanda totala de 2.842.800 mii lei (aproximativ 82.400 Euro, pentru un curs al Euro de 34.500 lei).

Imprumutul va fi garantat printr-un contract de gaj si ipoteca asupra activelor asociatiei (imobilul pensiunii, utilajele aferente si terenul).

ALTE INFORMATII

Investitia propusa are ca scop un profil cu 37% in anul 2007 (anul N+1), urmat de o crestere de 44% in al doilea an (N+2) si de 5% in al treilea an.

Rata interna de rentabilitate oferita de proiectul de investitii este de 40%, iar ratele de rentabilitate indica o marja a profitului de exploatare in crestere de la 16,83% (in primul an) la 21,63% (in al treilea an) si o marja a profitului net, de asemenea in crestere de la 11,38% (in primul an), la 17,64% (in al treilea an).

CAP. I .  DESCRIEREA AFACERII

1.1.Descrierea ideii de afaceri

A.F. Sapanta-Maramures infiintata in anul 2003, ofera clientilor sai, pretentiosi sau mai putini pretentiosi, servicii de cazare si masa ireprosabile, ca dovada cresterea gradului de ocupare a pensiunii  de la 30 % in primul an de activitate la aproape 70 %, in prezent.

Portofoliul sau de clienti cuprinde atat turisti straini cat si romani, multi dintre cei care au fost odata revin in fiecare an. Majoritatea turistilor romani sunt din municipiul Bucuresti, din judetele din sudul si centrul tarii.

Cunoasterea activitatii pensiunii, rezervarea unui loc aici se poate face si prin vizitarea site-ului www.agroturism.sapanta.ro.

Calitatea ofertei si preturile accesibile atrag un numar important de turisti straini din Italia, Franta, Germania, Ungaria, S.U.A., Canada, capacitatea de cazare a pensiunii fiind in proportie de 70 %.

EVOLUTIA ACTIVITATII PENSIUNII

STRATEGIA AFACERII Principalul obiectiv al asociatiei prin derularea proiectului de investitii il reprezinta cresterea volumului activitatii si implicit a profitabilitatii.

In baza experientei dobandite de la deschiderea pensiunii si tipului de servicii oferite, strategia viitoare a afacerii va fi una de diferentiere calitativa fata de oferta concurenta.

In apropierea pensiunii exista alte 3 asociatii familiale, dar calitatea serviciilor pare a fi una inferioara, deci acest tip de strategie atrage si mentine clientii.

SCOPURI SI OBIECTIVE

Afacerea isi propune sa se evidentieze in zona, ca un exponent de marca al turismului rural. Calitatea serviciilor oferite determina satisfactia turistilor, transformandu-i in clienti fideli, mai mult, ei au recomandat pensiunea la care s-au simtit bine si altor persoane, si prin aceasta reclama verbala, gradul de ocupare a crescut considerabil.

Obiectivele pe termen scurt sunt :

1. O reclama eficienta, in sensul cunoasterii pensiunii de catre turistii europeni, dar nu in ultimul rand de catre turistii romani.

Imbunatatirea calitatii serviciilor oferite clientilor

3. Diversificarea cu aproximativ 20 % a ofertei de produse culinare, cu preparate apartinand atit bucatariei traditionale cat si bucatariei internationale.

Obiectivele pe termen lung sunt :

1. Construirea unui nou corp de cladire, alcatuit din 8 camere, 8 bai, o sala de mese, un bar, constructie care va completa si va echilibra astfel activitatea pensiunii.

2. Detasarea fata de concurentii prezenti in zona si fata de cei potentiali.

In vederea atingerii primului obiectiv se va contracta un credit de aproximativ 300.000 Euro, rambursabil pe o perioada de 3 ani.   Acest proiect va permite sporirea gradului de ocupare al pensiunii, cresterea numarului de turisti si va determina succcesul afacerii.

Diversificarea ofertei culinare se va face prin debutul bucatariei chinezesti, in perioada 01 iulie – 01 august 2007, timp in care vom primi un vechi prieten chinez in vizita, iar daca produsele culinare chinezesti vor avea cautare, vom discuta posibilitatea incheierii unui contract cu prietenul – bucatar din China.

1.2. Descrierea Asociatiei:

Prezentarea trecutului firmei:

A.F. “Sapanta – Maramures” este persoana juridica romana cu sediul in Str. Principala Nr. 453, Sapanta, fiind infiintata in actuala forma juridica – societate pe actiuni –, sub aceasta denumire la data de 28.08.2003.

Obiectivul principal de activitate il constituie “activitati specifice pentru agroturism – respectiv cazare si masa, in pensiunea de “trei margarete”. Asociatia a fost inmatriculata la Oficiul Registrului Comertului din Baia-Mare sub J34/137/2003 si are Codul Fiscal RO 10347652. Numarul de telefon/fax este 0262 /427429.

La inceput, casa parinteasca a sotului meu, situata in centrul Comunei Sapanta, in imediata apropiere a CIMITIRULUI VESEL, formata din 6 camere, cu baie separata pentru fiecare dintre camere, am transformat-o intr-o pensiune de 2 „margarete”. Gradul de utilizare a capacitatii sale de cazare a fost in anul 2003 de aproximativ 30%, evoluand in timp, astfel ca in prezent a ajuns la o medie de 70%.

In primul an de activitate firma presta servicii de cazare si masa, in incinta pensiunii, iar din al doilea an de activitate, datorita achizitionarii unui mijloc de transport s-a trecut la organizarea de excursii in imprejurimi. Acest lucru a dus la cresterea cererii pentru serviciile pensiunii. 

Prezentarea situatiei actuale:   Asociatia are un capital social de 100.000.000 lei, reprezentand un numar de 1000 de actiuni in valoare de 100.000 lei/buc. Finantarea activitatii sale se face predominant din surse proprii, la data intocmirii planului de afaceri structura de finantare a activitatii cuprindea in proportie de 80% capitaluri proprii (capital social, rezerve si rezultatul exercitiului) si 20% - datorii cumulate catre furnizori, actionari si institutii ale statului. Valoarea cifrei de afaceri in anul 2006 a ajuns la un nivel record de aproximativ 100.000 Euro.

Structura actuala a cifrei de afaceri lunare este urmatoarea:

Structura lunara a cifrei de afaceri

Procent

Valoare lunara (mii lei)

Numar mediu de clienti (zilnic)

Cazare – in camera cu 2-3 paturi

Servirea mesei – in incinta pensiunii

TOTAL

Media de 18 turisti zilnic reprezinta capacitatea pensiunii de a primi in cele 6 camere existente, maxim 18 persoane, respectiv 28 persoane in sala de mese amenajata inclusiv cu un mic bar.

Din sondajul efectuat, majoritatea turistilor prefera sa serveasca masa in aceeasi pensiune unde sunt cazati, de asemenea folosesc mini-barul din sala de mese pentru servirea bauturilor.

Tendintele cresterii cifrei de afaceri sunt evidente si anticipam accentuarea ei ca urmare a extinderii pensiunii si modernizarea in continuare, atat a camerelor cat si a mini-barului, poate chiar transformarea salii de mese si a barului intr-un restaurant.

Pornind de la un numar initial de 6 angajati, in prezent asociatia beneficiaza in prezent de serviciile a 10 salariati. Din acest personal, 80% dispune de o experienta de minim 2 ani in activitatea in care este incadrat.

1.3. Descrierea produselor si serviciilor :

Pensiunea A.F. “Sapanta – Maramures” ofera conditii de cazare de “3 margarete”, un meniu cu mancaruri si bauturi deosebite, clientii avand posibilitatea de a alege dintr-o gama larga de produse care pot fi servite aici, inclusiv produse traditionale.

Meniul, bogat in preparate traditionale sanatoase (continut redus de colesterol si cu ingrediente 100% naturale) se caracterizeaza prin preturile accesibile care se practica. Preocuparea noastra este de a satisface pe deplin turistii prin mancaruri gustoase, sanatoase si hranitoare.

Produse si servicii :

Pensiunea asigura cazarea in cele 6 camere existente, in conditii de igiena si curatenie deosebite. In 2 dintre camere sunt cate 2 paturi, in celelalte 4 camere – cate 3 paturi, dotate cu baie proprie, televizor, cablu, frigider si saltele relaxa. Baile au fiecare dus, existand apa calda non-stop, asigurata de centrala proprie.

Mancarea este preparata in bucataria proprie, de personal calificat, ingredientele fiind proaspete si ecologice, asigurate in marea lor majoritate din productia proprie. Renumele pensiunii vine atat pentru calitatea serviciilor cat si a preparatelor culinare oferite turistilor – gustari reci si calde, supe, ciorbe, preparate calde, preparate la gratar, preparate din peste proaspat, produse de patiserie – cofetarie, bauturi alcoolice, nealcoolice, sucuri naturale etc.

Actuala structura a ofertei de masa poate fi urmarita in tabelul urmator:

TIP

Nr. aproximativ de sortimente

Ponderea in CA totala

Specialitati ale bucatariei

Produse culinare traditionale

Produse internationale

Preconizam in vara anului 2007 sa incercam bucataria chinezeasca

Bauturi

Asigurarea calitatii

Calitatea este pentru aceasta pensiune principalul avantaj competitiv, de aceea si-a dezvoltat un program de crestere a calitatii produselor si serviciilor oferite prin :

dotarea camerelor cu echipament si mobilier modern, dar totusi in nota “rustica”, specifica zonei

materiile prime, bauturile si ingredientele care sunt aprovizionate din afara sunt atent verificate

ingredientele din productia proprie se vor pastra proaspete, in conditii igienico-sanitare de exceptie.

Unul dintre asociati, administrator permanent supravegheaza respectarea standardelor sanitare si de calitate a produselor, precum si modul de deservire a clientilor.

1.4. Localizarea pensiunii:

Firma-pensiune ,,Sapanta-Maramures”, beneficiaza de un vad turistic deosebit, fiind amplasat in imediata apropiere a CIMITIRULUI  VESEL, din centrul comunei. Prin fata pensiunii curge raul Sapanta, privelistea oferita de acest rau atragand turistii, cu siguranta.

Accesul la pensiune se poate face usor pe soseaua asfaltata; turistii care nu au mijloace de transport proprii pot beneficia de microbusul nostru, care poate asigura transportul din garile CFR ale oraselor invecinate (Sighetu-Marmatiei-18 km, Baia-Mare-30 km). Amplasamentul viitor va fi o extindere a cladirii existente, in partea de est - locatie care deschide o panorama si mai atractiva pentru turisti.

CAPITOLUL II. PLAN DE MARKETING

Clientii-tinta s-au saturat de viata moderna, de hotelurile luxoase, de aceea prefera natura, mancarea traditionala, intr-un cuvant ,,viata la tara”.

Pensiunea noastra isi propune sa raspunda eficace acestor persoane ce doresc sa cunoasca obiceiurile si traditiile Maramuresene, sa serveasca mancaruri de calitate, sanatoase, la preturi accesibile.

2.1. DESCRIEREA PIETEI

Agroturismul a aparut ca o alternativa viabila, catre care s-au indreptat tot mai multi turisti, straini si romani, in egala masura, datorita preturilor accesibile care se practica, cat si conditiilor si interesului  oferit de aceste pensiuni.

Asociatia noastra ofera un pachet de servicii – cazare si masa, sub forma de pensiune completa sau demipensiune. De asemenea, facem eforturi deosebite pentru a satisface cele mai diverse dorinte ale turistilor, cum ar fi: excursii in zona, in anotimpul rece, cu sania trasa de cai, partide de pescuit la raul Tisa, pe granita cu Ucraina, excursii la izvoarele de apa minerala, la pastravarie, etc.

Activitatea pensiunii se dezvolta si datorita zonei bune in care este amplasata, central si in apropierea renumitului CIMITIR VESEL.

2.2. SEGMENTUL DE PIATA URMARIT

Serviciile actuale ale firmei se adreseaza urmatorului tip de clienti:

tineri intre 18-28 ani, in special studenti dornici sa cunoasca plaiurile Maramuresene, dar care nu-si permit hoteluri luxoase, cu preturi mari

familii cu copii, cu un venit mediu( in special cu copii mici )

pensionari care au venituri ce nu le permit cazarea in hotelurile cu preturi inacccesibile, care cauta linistea si care nu suporta aglomeratia de pe litoral sau din statiunile aglomerate.

turisti straini care doresc sa cunoasca istoria si traditiile Romaniei, ale Maramuresului in special.

2.3. TRENDUL PIETEI.

Atat previziunile pe termen scurt cat si cele pe termen lung indica un trend crescator, al acestei activitati, in directa corelatie cu evolutia previzionata a economiei nationale. Acelasi studiu publicat de Agentia de monitorizare a tendintelor de consum, arata ca, atata timp cat in hotelurile existente, preturile sunt foarte mari, si nu concorda cu calitatea, pensiunile agroturistice vor fi luate cu asalt de persoanele cu un venit mediu.

2.4. CONCURENTA SI ALTE INFLUENTE

Concurenta poate fi apreciata ca fiind foarte intensa, prezenta in zonele invecinate: Salistea de Sus, Botiza, Rozavlea, Sieu. Din acest motiv pensiunea incearca sa se diferentieze si vine cu o oferta cat mai variata, la preturi acccesibile, pastrand standardele de calitate cu care si-a castigat un segment de piata bine definit.

Pe plan local, concurenta este prezentata in tabelul de mai jos:

Concurent

Capacitate (locuri)

CA lunara estimata-mii lei

Calitate

Preturi

Amplasament

Distanta fata de pensiune(km)

Pensiunea A

Similara

Similare

Similar

Pensiunea B

Inferioara

Inferioare

Inferior

Pensiunea C

Similara

Superioare

Similar

Migrarea cererii catre acesti competitori se produce in general ca urmare a fluctuatiilor veniturilor individuale.

Desi unul dintre concurenti se afla foarte aproape de pensiunea noastra, datorita preturilor superioare pe care le practica nu il putem considera un concurent direct.

Aceasta pensiune–concurent se adreseaza, dupa parerea mea, altui segment de piata, respectiv unei categorii de clienti cu venituri superioare.

Numarul celor care au vizitat pensiunea in anul 2006 a fost in crestere, factorul cheie - amplasamentul central, calitatea produselor si serviciilor si nu in ultimul rand preturile practicate .Bucataria este renumita nu numai pentru gustoasele preparate cat si pentru faptul ca turistii asista de cele mai multe ori la pregatirea lor. Astfel in zona de nord a pensiunii am organizat un loc special, dotat cu un gratar si un cuptor care functioneaza cu lemne, unde se pot pregati traditionalele gustari maramuresene.

2.5. STRATEGIA DE MARKETING

Asociatia isi propune sa-si dubleze cota de piata detinuta in prezent, prin construirea unui nou corp de cladire, cu 8 camere, cu baie separata pentru fiecare, a unei sali de mese si a unui bar pentru turisti, prin extinderea actualei pensiuni.

Conducerea va adapta meniul la variatele cerinte ce vin din partea turistilor straini. In prima faza ne-am gandit ca in vara anului 2007, sa incercam bucataria chinezeasca, timp de o luna, cu un bucatar chinez, prieten, care a acceptat vizita la pensiune. Daca acest proiect va avea succesul prevazut vom lua in calcul introducerea produselor culinare chinezesti, prin incheierea unui contract de munca cu prietenul chinez.

POLITICA DE PRET

Aceasta nu se va modifica, practicandu-se in continuare un adaos comercial accceptabil. Meniul pentru doua persoane (incluzand felul unu, doi, desert si bautura) va costa in medie 350.000 lei, iar cazarea pentru o camera cu 2 paturi/24 h este de 800.000 lei.

Pentru clientii fideli, respectiv pentru sejururile mai mari de 10 zile, acordam un discount la cazare de 10 %.

PROMOVAREA SI RELATIILE PUBLICE

Campania de promovare si programul de relatii publice va fi condusa de unul dintre asociati, FLORIN TOADERE , ce a desfasurat inca de la infiintare, o activitate similara, cu succes deplin.

Cu ocazia extinderii pensiunii vor fi lansate reclame pe site-ul asociatiei, in sensul organizarii de grupuri de turisti straini, care vor vizita pensiunea.

Se vor face oferte pentru gazduirea la pret de cost a unor reuniuni, cu diverse ocazii, evenimente la care va avea acces si presa.

AMENAJARILE NECESARE

Noua aripa a pensiunii, formata din 8 camere, 8 bai, o sala de mese, un bar, va fi deschisa, preconizam, in luna iulie 2007.

Imobilul in care se va materializa proiectul de investitie, necesita o constructie noua si pentru care s-a platit deja un avans de aproximativ 16 %. (12000 Euro). Pentru aceasta s-au obtinut toate avizele si autorizatiile necesare constructiei, proiectul fiind autorizat. O atentie speciala va fi acordata utilitatilor, finisajelor, elementelor de décor - specifice zonei Maramuresului. Corpul de cladire va cuprinde o sala de mese (10 mese), un spatiu pentru separeuri (3 mese), garderoba, vestiar pentru angajati, grupuri sanitare, o bucatarie, depozit, receptie si un mini-bar.

Sala de mese va beneficia de toate dotarile necesare: mese, mobilier, utilaje de bucatarie, vesela. Valoarea totala a amenajarilor si dotarilor va fi de 180.000 Euro (conform pietei si selectiei de oferte).

2.6. IDENTIFICAREA SI ANALIZA RISCURILOR

Elementele de risc ce ar putea afecta evolutia activitatii societatii sunt:

1. Calitatea conducerii - estimarile pentru acest risc sunt scazute. Justificarea pentru acest nivel de risc este data de respectarea angajamentelor asumate pana in prezent, preocuparea permanenta pentru mentinerea si dezvoltarea relatiilor de afaceri si portofoliului de clienti.

2. Dinamica industriei - prezinta un risc mediu. Un element de risc important il constituie totusi intentia unor lanturi de pensiuni, in zonele apropiate.

3. Situatia financiara - prezinta un risc moderat, fiind caracterizata de dublarea cifrei de afaceri la sfarsitul anului 2007, lichiditatea imediata peste 0,18, indicatori de rentabilitate pozitivi, in proportie de 80% datoriile curente ale firmei sunt catre actionarii sai, ca urmare a repartizarii profiturilor anilor de previziune.

2.7. ANALIZA SWOT

PUNCTE TARI:

- amplasament central, favorabil

- raport pret/calitate, favorabil

- servicii de calitate, variate

- imagine foarte buna in zona, pe piata

- experienta in domeniu a administratorilor (licentiati)

- echipa de asociati este foarte unita

- relatii stranse cu agentii imobiliare din Europa, prin intermediul internetului.

PUNCTE SLABE:

- existenta a doar 4 spat ii de parcare pentru automobile

- suprasolicitarea personalului de deservire in perioada week-endului.

- limitarea in prezent a rezervarilor (existenta a doar 6 camere)

OPORTUNITATI:

- posibilitatea obtinerii unor fonduri europene pentru imbunatatirea calitatii serviciilor.

- crestere macroeconomica prognozata

- cadru legislativ favorabil pentru asociatiile familiale

AMENINTARI:

- extinderea unui lant de pensiuni in zonele din apropiere

- posibilitatea introducerii unor taxe suplimentare pe proprietatea privata

- utilizare cu succes a internetului pentru rezervari

CAP. III  PLANUL OPERATIONAL

Diagrama cu etapele operationale ce vor defini implementarea planului investitional:

Operatiuni

Anul I

Proiecte, aprobari, avize

X

X

Constructie fundament

X

X

Constructie P

X

Finisaje exterioare

X

XFinisaje interioare

X

Inaugurarea noii cladiri

X

Lucrarile de constructie, conform devizelor, vor fi executate de o firma autorizata S.C.GABY&CO S.R.L.

Activitatile de marketing si promovare vor fi conduse de Dl. Florin Toadere, directorul general al firmei, care s-a ocupat si de lansarea pensiunii.

Dupa finalizarea investitiei vor fi facute toate demersurile necesare pentru extinderea politei de asigurare incheiata de asociatie pentru pensiune.

Programul de functionare al pensiunii este non-stop, datorita faptului ca unul dintre asociati locuieste acolo.

Se va organiza o selectie pentru recrutarea unui bucatar, a unui picolo, 2 persoane pentru curatenie, 1 sofer pentru transportul turistilor. Se vor face schimburi de experienta si program de pregatire comuna a angajatilor.

Reclama pentru deschiderea noului corp de cladire , respectiv reclama de crestere a capacitatii de cazare a pensiunii va fi facuta si pe postul local de tv-cablu al comunei Sapanta, prin raspandirea unor pliante si fluturasi in orasele mari din Romania dar si prin intermediul internetului.

CAP. IV. MANAGEMENT SI ORGANIZAREA

AFACERII

PROPRIETARII AFACERII:

Bazele acestei afaceri au fost puse in 2002, finalizarea prin investirea oficiala avand loc in 28.08.2003 prin participarea egala la capitalul social al A.F. “Sapanta – Maramues” a asociatilor: TEOCAN CRISTINA, TEOCAN ADELA, TOADERE FLORIN SI TOADERE FLORICA. Structura si volumul capitalului social nu a variat in timp, structura capitalului social ramanand la 25%/asociat.

DESCRIEREA ECHIPEI MANAGERIALE:

Conducerea operativa a asociatiei este asigurata de o echipa echilibrata si bine inchegata. Noii angajati vor fi selectati tot din cadrul familiei, persoane de incredere si cu experienta in domeniu.

ECHIPA MANAGERIALA

Asociatia a fost inregistrata la registrul comertului la R26/988/2003 cu un numar de 4 asociati.

Obiectivul principal de activitate, potrivit prevederilor din statut:

1)– agroturism

2)– prestari servicii

3)– alimentatie publica

Capital social: - subscris 100.000.000 lei

- varsat 100.000.000 lei

Forta de munca: numar total 10 din care:

8 angajati permanenti

2 sezonieri

ASOCIATII care constituie consiliul de administratie

  1. CRISTINA TEOCAN

in calitate de director economic, de profesie economist

capital social subscris: 25.000.000 lei

capital social varsat: 25.000.000 lei

  1. FLORIN TOADERE

in calitate de director general, de profesie planificator teritorial

capital social subscris: 25.000.000 lei

capital social varsat: 25.000.000 lei

  1. ADELA TEOCAN

in calitate de director marketing, de profesie gestionar

capital social subscris: 25.000.000 lei

capital social varsat: 25.000.000 lei

  1. FLORICA TOADERE

in calitate de administrator, de profesie gestionar

capital social subscris: 25.000.000 lei

capital social varsat: 25.000.000 lei

ORGANIZAREA AFACERII:

Organizarea afacerii este una mixta in care, plecand de la o organizare pe responsabilitati, se ajunge la organizarea pe servicii, pe produse, respectiv pe asociati.

Activitatea pensiunii este supravegheata de Toadere Florica, care are in subordine bucatarul, personalul de serviciu, soferul, ajutorul de bucatar. Pentru noua cladire se va recurge la aceeasi structura a personalului, numarul salariatilor si caracteristicile necesare angajarii permitand atingerea volumului de activitate previzionat.

POLITICA DE MANAGEMENT A RESURSELOR UMANE:

Intregul personal al asociatiei este angajat cu carte de munca, remunerarea sa facandu-se prin salariu fix si se vor acorda prime cu ocazia anumitor evenimente sau obtinerii unor rezultate deosebite.

Evolutia salariala si primele se vor corela cu rezultatele individuale ale fiecarui angajat.

Politica asociatiei referitoare la resursele umane presupune programe de pregatire comuna a angajatilor, mai ales in perioada de acomodare si verificare a persoanelor nou angajate.

CAP. V. NECESARUL DE FINANTARE:

Destinatia fondurilor

Pentru realizarea proiectului de investitii specificat societatea identifica un necesar de finantare de 300.000 Euro, suma care se argumenteaza astfel:

Alocari de fonduri

Suma

- Achizitie :

Teren ( 300 mp ; 80 Euro/mp)

Constructie( 250 mp ; 400 Euro/mp

amenajari

- utilaje de bucatarie si mobilier

finisaje interioare

24.000 Euro

200.000 Euro

134.000 Euro

55.000 Euro

2.000 Euro

Total necesar

316.000 Euro

Acoperit de surse proprii

16.000 Euro

Necesar de finantare

300.000 Euro

Valoarea constructiei rezulta dintr-un deviz antecalculat de societatea ce va efectua aceste lucrari. Sumele necesare achizitionarii dotarilor interioare, mobilierului sunt conforme cu rezultatul selectiei de oferte si studiilor de piata efectuate.

5.2. Mod de finantare :

Pentru necesarul de finantare astfel obtinut se intentioneaza acoperirea sa prin obtinerea unui credit din partea unei institutii specializate. Previziunile financiare s-au facut sub premisele obtinerii unui imprumut pe termen lung de 300.000 Euro, a carui rambursare se va face in 3 ani prin rate egale si dobanda calculata la sold. Rata dobanzii creditului in valuta ce a fost utilizata este de 16%.

5.3. Momentul Finantarii :

Datorita timpului scurt in care se va efectua investitia, creditul se va trage intr-un singur an, mai exact in primele doua trimestre ale anului N+1, dupa cum urmeaza:

1.567.500 mii lei – in luna Ianuarie

1.567.500 mii lei – in luna Februarie

1.567.500 mii lei – in luna Martie

1.567.500 mii lei – in luna Aprilie

1.140.000 mii lei – in luna Mai

1.140.000 mii lei – in luna Iunie

5.4. Beneficiul finantatorului:

Pentru imprumutul preconizat (300.000 Euro), institutia care va credita va primii o dobanda de 16%. Conform programului de rambursare a imprumutului, pana la momentul recuperarii totale a sumelor avansate, finantatorul va incasa o dobanda totala de 2.842.800 mii lei ( aproximativ 82.400 Euro, pentru un curs al Euro de 34.500 lei/ Euro). Acest imprumut va fi garantat printr-un credit de gaj si ipoteca asupra activelor asociatiei( imobilul pensiunii, terenul aferent, utilaje).

Evaluarea acestor active dovedeste ca garantia costituita va fi suficient de acoperitoare.

CAP. VI. PLANUL FINANCIAR

.IPOTEZELE PREVIZIUNILOR :

.VOLUMUL VANZARILOR:

Asociatia estimeaza o crestere de 30% a veniturilor din incasari in anul N+1 fata de anul N ca urmare a deschiderii noului imobil. In al doilea an al finantarii N+2 se previzioneaza o crestere de 80% fata de N ca efect al dublarii (aproape) capacitatii de deservire, iar in N+3 previzionam o crestere de 90%.

Sporirea volumului activitatii este bazata pe: exploatarea amplasamentului in zona centrala, alocarea de timp pentru reclama si publicitate, cresterea capacitatii de deservire si a gradului de ocupare.

.CHELTUIELI CU DOBANZILE:

Acestea s-au dimensionat in raport cu programul de rambursare a imprumutului, la o rata a dobanzii de 16% pentru imprumuturile in valuta. Imprumutul solicitat va fi de 300.000 Euro, cu rambursare in 3 ani prin rate egale si dobanda calculata la sold. Perioada de gratie s-a considerat a fi de 6 luni.

Sinteza planului de rambursare anual este prezentata in tabelul de mai jos :

- Mii lei -

Explicatie

An N+1

An N+2

An N+3

trim I

Trim II

trim III

trim IV

TOTAL

Rambursare

Dobanzi

Anuitati

Cursul valutar la care s-a facut rambursarea este de 34.500 lei/Euro, iar transformarea in lei constanti se prezinta astfel:

- Euro -

Explicatie

An N+1

an N+ 2

an N+3

trim I

Trim II

trim III

trim IV

TOTAL

Rambursare

Dobanzi

Anuitati

6.1.3. ACTIVELE FIXE SI AMORTIZAREA LOR

Asociatia detine la data intocmirii planului active fixe in valoare neta de 274.0000 (Imobil, un microbus, dotarile celor 6 camere, dotarea mini-barului , dotarea bucatariei si mobilierul). Valoarea mijloacelor fixe va creste in N+1, fata de N-2 cu 5.242.400 mii lei. Sistemul de amortizare adoptat este cel liniar, cota de amortizare global anuala fiind de aproximativ 3,8 % din valoarea contabila.

6.1.4. NIVELUL DISPONIBILITATILOR BANESTI

La nivelul trezoreriei, situatia este echilibrata, fara descoperiri de cont si fara pericolul unor dezechilibre monetare pe perioada de previziune.

6.1. 5. POLITICA DE OBTINERE A CREDITULUI

Neachitarea imediata a datoriilor catre furnizori constituie o politica ce se va mentine si pe viitor, avand in vedere faptul ca acestia sunt in relatie stransa cu firma.

6.1.6. BUGETUL DE STAT-DATORII

Acestea sunt reprezentate de contributia firmei si retinerile din salariile angajatilor pentru CAS, fond de sanatate, somaj, impozit pe salarii si alte contributii.

Totalul contributiilor firmei se ridica la aproximativ 35% din Fondul de salarii, iar aportul salariatilor la CAS, fonduri si impozite se ridica la aproximativ 32% din Fondul de salarii.

6.1.7.IMPOZITUL PE PROFIT

Acest element se calculeaza utilizandu-se o cota de impozitare de 25 % pentru cei 3 ani de previziune.

6.1.8.DIVIDENDELE

Dividendele repartizate anual pe perioada de previziune au fost calculate la nivelul a 60% in primul an, 75 % in al doilea an si 80 % in al treilea an, din profitul net anticipat.

ORGANIGRAMA  ASOCIATIEI:

Text Box: SOFERText Box: BUCATARText Box: 2  PERSONAL DE CURATENIEText Box: 2  PICOLI

Text Box: ECONOMISTText Box: CASIER


ANEXE

ANEXA 1 

BILANT

EXPLICATII

N-2

N-1

N

N+1

N+2

N+3

N+4

N+5

A C T I V E

Imobilizari

mijloace fixe la valoare neta

Imobilizari financiareActive curente

Stocuri

Debitori

numerar utilizabil

TOTAL ACTIVE CURENTE

Conturi de regularizare

TOTAL ACTIVE

P A S I V E

Capitaluri proprii

capital social subscris si varsat

rezultatul exercitiului

repartizari

dividende

rezerve

rezerve

TOTAL CAPITAL

Datorii pe termen mediu si lung

datorii in tara

TOTAL DATORII PE TERMEN MEDIU SI LUNG

Datorii curente

furnizori

Impozit pe profit

dividende datorate

alte pasive curente

TOTAL PASIVE CURENTE

TOTAL PASIVE

ANEXA 2
FLUXURILE COST/VENIT (BENEFICIU) PENTRU DETERMINAREA
RATEI INTERNE DE RENTABILITATE FINANCIARA

- Mii lei -

Anul

Cost total de investitie

Iesiri ale proiectului

Intrari ale proiectului

Cash-flow net

Valoarea reziduala

Indici de actualizare Ra=41%

Venit net actualizat Ra=41%

Indici de actualizare Ra=42%

Venit net actualizat Ra=42%TOTAL

RIR =42%

ANEXA

CASH – FLOW

EXPLICATII

N+1

N+2

N+3

N+4

N+5

1) Fluxul de numerar din exploatare

Profitul/pierderea activitatii de exploatare

+ Cheltuiala cu amortizarea si provizioanele in exercitiul curent

- Impozitul pe profit platit

± Variatia Necesarului de fond de rulment (ΔNFR)

2) Fluxul de numerar din activitatea de investitii

+ Vanzari de imobilizari

- Achizitiile de imobilizari corporale

- Amenajare spatiu

- Achizitii utilaje si masini

3) Fluxul de numerar din activitatea financiara

+ Cresterea creditelor pe termen lung si scurt

- Rambursarea creditelor pe termen lung si scurt

- Plati pentru dividende

- Cheltuieli financiare platite (dobanzi)

Cash flow net

Lichiditati la inceputul perioadei

Lichiditati la sfarsitul perioadei
Politica de confidentialitate


.com Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
Cauzele nerealizarii unor relatii de afaceri
STUDIU DE CAZ- Auditul proiectului „Incluziune sociala prin pregatire profesionala” grant finantat de Comunitatea Europeana pentru actiuni externe
Aspecte practice ale imobilizarilor corporale
Ciclul de viata al auditului proiectului
Codurile de etica ale organizatiilor
Analiza productiei fizice
FACTORII DE INFLUENTA AI DECIZIEI FINANCIARE
Constituirea asociatiilor de afaceri si evidentierea rolului lor in lumea afacerilor

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu